About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

torstai 2. huhtikuuta 2020

PAAHDETTU FETASALAATTI



Paahdettu fetasalaatti kelpaa yhtä hyvin lisukkeeksi tai lounaaksi. Valmistus ei ole yhtään sen kummempaa kuin tuorefetasalaatin, sillä pilkkomisen jälkeen uuni hoitaa homman itsekseen.

Hauskaa on se, että tuo uuni tekee samoista aineksista kokonaan erimakuisen, tämä on mahtavaa vaihtelua. Lämpö, maut tiivistyvät, esiin nousee makeus ja karamellimaisuus, jota hienosti komppaa fetan suolaisuus ja sopivasti pehmenevä rakenne. Ihan huippu!


Tähän sopii siis hyvin perinteiset fetasalaatin eli horiatikin ainekset, tomaatti, oliivi, sipuli, paprika ja feta. Kurkun olen jättänyt pois, se ei ehkä anna mitään lisää paahdettuna. Kurkun sijaan tähän sopisi hienosti varmaan kesäkurpitsa.

Me syötiin tätä viikonloppuna grillattun kanan kanssa. Pakko laittaa kuvat, vaikka reseptin olenkin jakanut aikaisemmin.


Paahdettua fetasalaattia jäi hieman yli (koska lapset, huokaus) ja nyt alkuviikosta söin yhdeksi lounaaksi kreikkalaisen kerrosleivän, elikkä pahdoin paahtoleivät ja tungin sinne väliin aavistuksen mikrottamaani paahdettua  fetasalaattia. Olipas sekin yksinkertaisen hyvä lounas tällaiselle leipähiirelle.


Paahdettu fetasalaatti

 pari kourallista kirsikkatomaatteja
1 paprika
1 punasipuli
1 kourallinen mustia kivettömiä kalamataoliiveja
200 g Fetajuustoa palana (käytin Patros)
2 rkl oliiviöljyä
mustapippuria
suolaa 
oreganoa
basilikaa
ripaus balsamicoa tai punaviinietikkaa 

Halkaise tomaatit, paloittele paprikat ja ja sipuli lohkoihin. Kuutio feta. Laita kaikki edeltävät ja oliivit uunipellille, lisää öljy, sekoita ja lisää päälle  mausteet. Suolaa ei välttämättä tarvitse lainkaan, oliivit ja feta ovat kovin suolaisia.

Paahda 200  asteisessa uunissa n. 20 min.
Ripsauta päälle vielä balsamicoa tai punaviinietikkaa ja nauti.


tiistai 31. maaliskuuta 2020

LÄHINAUTABURGER



Koko perheen suosikki  kotigrillistä on hampurilainen.  Mikäs siis parempi valinta grillikauden avajaisiin kuin kunnon burger. Viime lauantaina keväinen sää hellitteli auringonpaisteisena ennen tätä tuoretta takatalvea. Oli aivan pakko grillata...


Takapihalla valmiudessa odottavat putsausta kamado ja kaasugrilli, aidon savumakuisen vivahteen  takia useimmiten valinta osuu nykyään kamadoon. Kamadon ylivertainen etu tavalliseen hiiligrilliin on ehdottomasti pitkä ja tasainen grillausaika.



Pääsin viime perjantaina pitkästa aikaa Rekoon. Tuntui hyvältä päästä ostamaan ja tukemaan tuottajia suoraan. Laidun Herefordilla oli tarjolla tuoreena uutta burgerlihaa, joka on kehitetty nimenomaan hampurilaisia varten. Hampurilaisjauhelihaksi sen tekee hyvin karkea jauhaminen ja korkea rasvapitoisuus (max 30%). Nämä molemmat edesauttavat burgerpihvin kypsymistä herkullisen meheväksi, ilmavaksi ja maukkaaksi.

Ihan pakko sanoa, että jauheliha oli kyllä hiukan hurjan näköistä, kun on tottunut teolliseen, hyvinkin sileäksi jauhettuun ja lähes rasvattomiinkin jauhelihoihin. Mutta lupauksensa se lunasti. Vältin ylimärääistä vaivausta, sen verran vain, että sain suolan ja pippurin sekoitettua mukaan. 



Käytän pihvien muotoilemiseen hampurilaisprässiä, se ei todellakaan oo mikään turhake. Sillä saa muotoiltua tasakokoiset ja kaunisreunaiset pihvit helpommin kuin käsin. Aion itseasiassa ostaa uuden ja isomman, se on ihan edullinen vehje, mulla on nimittäin vain sellainen muovinen Tupperware- prässi. Sekin toimii, mutta on kyllä suunniteltu paljon pienemmille pihveille. Sen takia painelin noita pihvejä vielä "vapaasti" käsin ja silloin ne reunat tahtoo aina "murtua auki".  

Grillasin reilunkokoisia, paksuja pihvejä (180 g?) niin, että ne olivat hintsusti medium. Kun ne olivat viittä vaille valmiit heitin päälle tuplajuustot sulamaan.

Testailin samalla kolmea juustoaakin. Tuossa on tuo ihan halpis cheddarmuoviläpyskä (jota useimmiten käytän) ja sitten mulla oli siivutettua Rainbow Hamburger-juustoa makuina Cheddar ja Red Chili. Kaikki toimivat ihan ok. Nyt alkoi tietysti omatuntoa kolkuttaa, että missäs kaikki kotimaiset hyvät juustot ovat, mutta nopealla käynnillä sitä tulee usein napattua jotain edullista ja kiinnostavan näköistä...paitsi kyllähän ne hollantilaisetkin osaa juustot tehdä.

Sämpylöotäkin löytyy oivallisia kaupasta, ei aina tarvitse itse tehdä alusta asti kaikkea. Suosikit on Vaasan ja Fazer tällähetkellä.







Lähinautaburger
Juustohampurilainen ilman turhia kikkailuja
6:lle
reilu kilo burgerjauhelihaa (karkeampi jauhatus ja suurempi rasvapitoisuus)
suolaa, mustapippuria
12 juustonsiivua (=tuplajuusto, tietenkin)

6 isoa hampurilaissämpylää
1/2 pussia jääsaalaattia 
2 tomaattia siivuina
1 punasipuli ohuina renkaina
suolakurkkuviipaleita
majoneesi
sinappi
ketsuppi

Mausta jauheliha suolalla ja pippurilla ja sekoita. Jaa liha kuuteen osaan ja muotoile niistä pihvit. Helpoiten onnistut hanpurilaisprässillä.

Grillaa pihvit. Käännä kun alapuoli on saanut kauniisti väriä ja grillaa sitten haluamaasi kypsyyteen. Laita lopussa pari juustosiivua sulamaan pihvin päälle,

Paahda hampurilaissämpylät (käytän paahdinta, grillissä poltan ne EVERY TIME).

Kokoa  hampurilaiset pöydällä tarjottavista aineksista. Eli kaikkea väliin pihvin kanssa.

Ja tästähän sitten vasta lähtee mielikuvutus liitoon. Vaihtele lisukkeita, juustoja ja kastikkeita niin paljon kuin halua ja tekointoa riittää, mutta ehdottomasti ihan näillä perusjutuilla tulee kyllä kotigrillissä erittäin erinomainen hampurilainen, jonka peittoajaa ei helpolla löydä!


Jos hampurilaiset on sydäntä lähellä lisää reseptejä löydät alla olevista linkeistä. Siinä on muutamakin ylihyvä sämpyläohje ja esimerkiksi nuo minicheddarhampurilaiset on oikeita herkkuja, taikinaan leivotaan sisään jo juusto! Ja ne voi tehdä isompanakin. Itseasiassa nuo reseptit on kaikki mahtavia. 

Taitaa olla hampurilaiset mun sydäntä lähellä!

Paras hampurilaissämpylä
chorizo-burger
Gochujang- hirvihampurilainen
Bulgurilainen
Minicheddarhampurilaiset
Perusburger grillissä
Nyhtöhirvipurilainen

Mun Kanajuustopurilainen  Apetina- sivuilla

maanantai 30. maaliskuuta 2020

HELPPO HERKKU: RIISISUKLAAPALAT KEKSIPOHJALLA


Riisisuklaapalat on taas yksi kiva leivottava lasten kanssa. Ei tartte uunia ja valmistus käy vikkelästi. Vaikeinta on odottaa tunnin verran riisisuklaan jähmettymistä. 

Meillä pääsi molemmat lapsoset osalliseksi tästä leipomuksesta. Maitotyttö9v. valmisti tämän mun kanssa ja Urho 15v. söi lähes kokonaan yksin. Jostain syystä Maitotyttö oli nimittäin sitä mieltä, että liian makeaa, mihin en nyt kyllä voi yhtyä, vaikka usein leivonnaisia liian makeiksi moitinkin. Mä olen riisisuklaan suuri ystävä ja Urho15v. kehui erityisesti oreo-pohjan herkullisuutta. Oreo-keksien sijaan voit käyttää myös normaaleja dominoja tai muita kaakaotäytekeksejä.


Raaka-aineita ei tarvita montaa. Mulle sattui samanaikaisesti intagramissa silmiin tämä Sweetest Menun resepti kun pähkäilin kuiva-ainekaapin puolittaisten pakkausten määrää. Siellä oli nimittäin sopivasti riisimuroja jäljellä, ne kun eivät tunnu enää puhuttelevan/puhuvan kulhosta omille lapsilleni. Mä aina yritän ostaa jotain ei sokerihuurrutettuja corn flakesejä (ne on mun oma lemppari murorintamalla) tai edes riisimuroja, mutta jälkikasvu haluaisi vain ostettavan tupla-suklaa-juusto-karamelli-nougatmuroja ja sellainen paketti haviääkin n. puolessatoista vuorokaudessa, koska niitä syödään sitten aamuisin, iltapalaksi ja snäckiksi vähän kuin kilpaa... Sama kun lapioisivat suuhunsa sokeria!

Mutta niitä ostetaan harvoin juuri siitä syystä. Paljon kivempia ne sokerittomat runsaskuituiset murot siellä kaapissa, jotka eivät kellekään kelpaa. Huokaus.

Tässä on myös maapähkinävoita! Siitäkin jää usein purkin pohjat kaappiin.



No, tämä resepti on sinänsä kyllä ihan puhdasta herkkua. Mutta välillä on syytä herkutellakin, eikös?


Riisisuklaapalat keksipohjalla

300g Oreo-keksejä
100 g voita
200 g maitosuklaata
200 g tummaa suklaata
1,5 dl maapähkinävoita
n. 7 dl riisimuroja

Tämä annos on täydellinen 20 x 20 cm kokoiseen kantikkaaseen vuokaan. Jos ei sellaista ole, voit tehdä pinta-alaltaan vastaavaan, vaikka keraamiseen tai lasiseen suorakulmaiseen vuokaan. Rypistä yksi leivinpaperiarkki (se helpottaa asettelua) ja laita se suojaamaan vuoan pohjaa ja reunoja. Saat valmiin riisisuklaalevyn nostettua helposti pois sen avulla.

Murskaa keksit muruksi. Sulata voi ja sekoita se keksimuruihin. Painele pohjaseos tasaisesti vuoan pohjalle.

Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa (mikrossa miedolla lämmöllä aina parikymmentä sekuntia kerrallaan, sekoita ja repeat).  Mulla oli kaapissa just 2x 200g 52% tummaa leivontasuklaata, joten käytin nämä levyt kahden erilaisen suklaan sijaan. 52%  suklaa on ihan helppoa syötävää vielä. Lisää sulaneeseen suklaaseen maapähkinävoi ja sekoita tasaiseksi. Sekoita mukaan varovasti riisimurot. Levitä riisisuklaaseos keksipohjan pinnalle.

Anna jähmettyä jääkaapissa n. 1h.

Nosta riisisuklaalevy vuoasta ja paloittele.

Herkuttele!






perjantai 27. maaliskuuta 2020

RUOKAA KORONAN AIKAAN


Food in the time of Corona. Mahtavaa, sain ujutettua jo toisen kirjallisen viitauksen blogiini 10 vuoden sisällä. (Niin, mikähän se toinen on? Sanokaa, ettei tämä kaikki ole turhaa? Kai joku tietää?)

Aika monella on sama juttu kuin itselläni, olen etätöissä kotona, ja lapset peruskoulun ääripäistä,  tokaluokkalainen ja ysiluokkalainen, käyvät etäkoulua. Lisäksi talouden vahvuuteen kuuluu kepo*(tietäjät tietää) IsoHoo, joka on toistaiseksi kotona merityöstä ja Meimitherottweiler.

Ja ruokaa tarvitaan. Harrastuksista "vapautuminen" tuo selkeästi lisäaikaa, jota voi käyttää vaikka leipomiseen, yksin ja yhdessä. Ruuanlaitto on ollut mulle aina mieluista, mutta kun se tarkoittaa 2 ateriaa arkisin joka päivä, on se töiden lomassa pakko hoitaa aika nopeasti, syöntiajathan ovat keskellä työpäivää ja sen päätteeksi... Siksi selkeät suomalaiset arkiruuat ovat nyt kovassa huudossa. Lapsenikin ovat jonkin sortin kranttuilijoita, Maitotyttö haluais syödä pelkkiä Mamanuudeleita (olivat muuten loppu ja piti ostaa Pirkka pikanuudeleita:...) ja Urho15v luultavasti vuoropäivinä noutokebabbia ja Mäkkäriä. 

Kotiruoan valmistuksessa on helppo onnistua  ja se on suhteellisen edullista, sitäkin täytyy ajatella näinä aikoina. 

En ole ehtinyt vielä olla kauhean suunnitelmallinen, mutta olen nyt kirjannut viikon ruokalistan ajatuksella mitä tuli syötyä ja se paljastaakin monta seikkaa: kalaa liian vähän, missä mun kasvisruuat on tällä viikolla (no viime viikolla oli kyllä 2x kalaa ja kasvissosekeittoakin).

Tässä teille vinkiksi 12 keittoa ja 12 arkista, nopeaa tai pienen valmistelun jälkeen itsekseen valmistuvaa ruokaa helpottamaan arjen ruokavalintoja. Nämä toivottavasti maistuvat erityisesti lapsiperheille. * merkityt ovat kasvista. Jätin nyt tahallani kaiken vähänkin eksoottisen pois, paitsi pika-phota en voinut vastustaa. Toki blogissani on toista tuhatta reseptiä näiden 24 lisäksi, että sukeltakaa sinne vaan, on siellä muutakin. Avainsanaluettelon kautta pääsee herkimmin kiinni haluamaansa.

Tämä listani tässä on kyllä melko sekalainen, puuttuu esim lihapullat, uunilohi, pasta bolognese, pasta carbonara joita meillä syödään säännöllisesti. Tässähän täytyy alkaa skarpata puuttuvien reseptien suhteen!


Keitot

Vinkkejä keittopäivälle:
  • tee iso kattilallinen, niin voit lämmittää sitä toisellakin aterialla
  • supernopea ja oikein mainion makuinen keitto tulee kun ostat peruna&keittokasvikset pussin ja lisäät sinne nakit tai jauhelihan tai kalakuutiot...
  • Oikaise eniten ja osta hernekeitto purkissa ja pinaattikeitto pakasteena

Arkiruoat

Vinkkejä arkiruokiin:
  • Muista kiusaukset: pussi peruna-sipulisekoitusta ja mukaan jauheliha, tonnikala, kanasuikaleet, kinkkusuikaleet ja kerma/ruokakerma
  • Broilerista saat nopeasti: paista ohuet leikkeet kokonaisina, kastikkeeksi riittää sitruunanpuristus, kylkeen perunat tai riisi, salaattia ja kasvista. Suikaleista saat hyvän kastikkeen pastalle/riisille/perunalle lisäämällä maustettuja kermoja tai tomaattimurskaa. Muista myös kokonaisena myitävät grillattavat broilerit.
  • Mulla on salaatin kanssa hiukan paniikki aina kun se ei lisäkkeenä tahdo mennä alas: lapset syö kuitenkin mielellään aina pikkutomaatteja, kurkun, porkkanan ja paprikan paloja, eli niitä edes pöytään.
  • Muista kaupan pinaattilätyt hätävaraksi.
  • Ruuan ei aina tarvitse olla lämmintä. Tietääksen lämpötila ei tee siitä yhtään sen ravitsevampaa. Muista siis myös erilaiset kerrosleivät, patongit ja täytetyt pitat. Tokihan näihin voi laittaa myös lämpimiä aineita.
  • Ai niin, ja suomalaistyyliset tex mex tortillat tai tacot, nehän laskee aina. Paista kanaa tai jauhelihaa väliin+ muut lisukkeet.
  • Muistakaa kananmunat: aina voi tehdö munakkaita, frittataa jne.

Jaa-a. Onpas listauksella sekavuutta.

Oikeasti teinkin tämän postauksen vain siksi, että rakastuin tuohon otsikkoon. 

Mutta kerrothan, jos sait jotakin inspiraatiota. Minä alan päivittää noita puuttuvia  perusarkiruokareseptejä (no, Bolognesen julkaisin juuri IG:ssä ja onhan tuo Carbonarakin blogissa, mutta kermaversiona- hyvä sekin- olen vaan niin siirtynyt eteenpäin...)

Ai niin ja mitä meillä tuli syötyä tällä viikolla? Suunnittelematta ja sillä, että mies kävi kaupassa ja toi  a)jauhelihaa b)makkaraa c) kanansiipiä. Ihan tavallisilla mentiin.


Aamiaiset vaihtelevat voileipien, pikapuuron(ilmeisesti vain Maitotyttö syönyt), murojen ja jugurtin komboina.

Ma
Lounas: Spaghetti Bolognese
n. klo 5:n ruoka: kanasiivet ja dippi

Ti
Lounas: Kalakeitto
n. klo 5:n ruoka:Iso-Hoon tekemät Porilaiset kananmunalla

Ke
Lounas: Kippospagetit (maanantaisen kastikkeen tähteistä)
n. klo 5:n ruoka: Kanafajitakset

To
Lounas:Makkarakeitto
n. klo 5:n ruoka: Makaronilaatikko

Ja huomenna on perjantai. Näin se tullee menemään:

Pe 
Lounas: Ostin tänään viikonlopun kauppareissulla mulle ja Maitotytölle  tarjouslounassalaatit, 1.99. Äijät saa syödä torstailta jääneitä makkarakeittoa ja makaroonilaatikkoa
n. klo 5:n ruoka: Me niin haetaan kotiin Mäkkäriä, pizzaa tai sushia ja äiti heittää jalat kattoon. Saatan heittäytyä villiksi ja juoda zerocolaa.

Mutta viikonlopuksi onkin jo ihanat ja hitaammat ruokasuunnitelmat!


(*kepo ei liittynyt mitenkään kasvisruokiin, vaan viittaa pk-koirapiireissä tuttuun käsitteeseen eli kennelpoikaan. Kennelpoika taas on poikakaveri tai aviomies, jota raahataan mukana koiraleireille ja kisoihin ja jolle lankeaa monenmoiset avustajantehtävät. IsoHoo ei varsinaisesti koskaan edellisen koiran aikana ansainnut tätä nimitystä, mutta nyt kyllä vapaajaksollaan jo hoitaa Meimitherottweilerin lenkityksen hyvinkin itsenäisesti. Kiitos siitä.)



keskiviikko 25. maaliskuuta 2020

KATKARAPUTOSTADAT


Tortillasta saa kyllä monenmoista herkkua aikaan. Vaikka tostadoja. Ne ovat ihan rips raps rapeiksi paistettuja maissitortilloja, jonka pinnalle  sitten kootaan kaikenlaista hyvää: paistettuja papuja, nyhtökanaa tai -possua, salaattia, sipulia, salsaa, you name it. Mutta mun ja Natasiskon valinta huippuherkuksi ovat raikkaudellaan lyömättömät katkaraputostadat!

Meillä Suomessa kun syödään ja puhutaan tortilloista, tarkoitetaan yleensä amerikkalaiseen texmex-tyyliin pehmeitä vehnätortilloja. Meksikossa käytetään pääasiallisesti aina maissitortilloja, vain muutamassa ruokalajissa vehnäisiä, kuten esim. burritoissa ja fajitaksissa, jotka nekin ovat enemmän texmexiä-ruokia.

Tostada on ehdottomasti maissitortillasta valmistettu, vehnäisen uppopaisto ei tuo vain samaa crunchia eikä makua. Suomessa löytyy kauppojen hyllyiltä ainakin Old El Paso (hiukan teollinen maku) ja Nuevo Progreso -merkkisenä (nämä voivat olla gluteeniton hyllyssä), sekä pakasteena  kotimaisia Tortillas La Familia (hyvinvarustetuista kaupoista, ainakin K- puolella, pyydä tilaamaan) ja Dos Tecolotes -kaupasta helsingistä, mistä nämä omat siniset maissitortillat ovat (joo, on olemassa sinistä maissia). Vaaleat on Tortillas La Familian.




Tostadojen päälle voi siis kasata monenlaista herkkua, mutta nämä katkaravut on  meidän suosikki. Tostadoista saa hyvin rakennettua vaikka tostada-baarin, kerää täytteet kippoihin ja paistaa tortillat etukäteen rapeiksi. 


Meillä oli ihanaa meksikolaista Salsa Valentinaa (Dos Tecolotes -kaupasta sekin), se on melko etikkaista  chilikastiketta, johon kehittää aika helposti riippuvuuuden. Yksi suosittu tapa Meksikossa sen käyttöön on valmiiden pop cornien maustaminen, meillä on Natasiskon kanssa nykyään aina kastiketta mukana pienemmässä pullossa elokuvissa. Jos sulla ei ole tätä, etkä pääse ostamaan, niin Tabascolla on nykyään green jalapeno sauce ja chipotle sauce, joissa on samaa etikkaista tyjyä, mutta ihan voit käyttää myös ostettua tai itsetehtyä salsa verdeä tai rojoa.




KATKARAPUTOSTADAT
4:lle
12 maissitortillaa
1/2 l neutraalia öljyä
1- 2 avokadoa muussattuna (tähän voit käyttää myös niitä avokadopakastekuutioita)
1 prk ranskankermaa
jäävuorisalaattia pienenä silppuna
tai
pieneksi silputtua tomaatti, sipulia, korianteria
250 g katkarapuja sulatettuna (ne ihan pienetkin käy tähän)
1 avokado kuutiona tai ohuina siivuina
3-4 limeä lohkoina
paljon tuoretta korianteria
Salsa Valentina - kastiketta (tai tabascon green jalapeno tai chipotlekastike) tai muuta lemppari meksikolaista maustekastiketta

Valmista tortillat kuumentamalla öljy pienen kattilan pohjalla. Paista jokainen tortilla yksitellen kerran kääntäen rapeaksi ja kullanväriseksi n. 20 sek. Nosta valumaan talouspaperille.

Rakenna tostadat voitelemalla tostada reilusti joko ranskankermalla tai muussatulla avokadolla (haluat ehkä lirauttaa vähän limeä ja suolaa joukkoon). Nostele päälle sopiva kourallinen katkarapuja, pico de galloa (tai silputtua , tomaattia, sipulia ja korianteria. Viimeistele vielä ranskankermatostadat avodon paloilla, lemppari salsalla, korianterilla ja puritamalla lime lohkosta mehut päälle.

Syödään käsin. Sopii alkupalaksi, noutopöytään, iltapalaksi, mutta myös ihan pääateriaksi.

Varsin helppoa herkkua, ja aivan hullun hyvää!









maanantai 23. maaliskuuta 2020

JÄTTIMÄINEN KANELIKIERRE


Mitäs teillä leivottiin viikonloppuna? Tiedän, että aika moni innostui  maailman mehevimmistä mokkapaloista, kiitos kaikista viesteistä eri kanavissa. Kiva tietää, että innostin jopa enskertalaisia hommaan.

Leipominenhan on yleensä terapeuttista. Paitsi silloin kuin niin sanotusti piparit palaa, sitäkin sattuu aina välillä. Useimmiten silloinkin siitä seura vaan ohimenevä harmitus ja ehkä runsasta käryä, muttei mitään, mitä ei uusintaotolla pystyisi korjaamaan. Leivonta selvästi kasvattaa siis luontoa.

Ihana on upottaa kädet taikinaan ja tuntea kuinka sitko pikku hiljaa muodostuu ja taikinan rakenne muuttuu pehmeän kimmoisaksi.  Ihana on mittailla aineksia vatkauskulhoon ja vielä ihanampaa rapsia kulho kaiken päätteeksi.

Mulla olisi muutama leivontajuttu tuossa odottamassa toteutusta (pääsiäismuffinit Maitotytön kanssa, pupukakku, ihanan kuuloinen italialainen leipä, sämpyläreseptin tuunausta, karjalanpiirakat vielä kun tarkenee lämmittää uunin, vadelma-vaniljaviinerin kokeilu, punaherukkasacher ja hitto soikoon, oon nyt niin innostunut noista onnistuvista mokkapaloista... ja aina voi tehdä suklaahippupikkuleipiä, aina!).

Hyvistä suunnitelmista huolimatta leivonta jäi nyt viikonloppuna väliin kun varaston siivous otti omansa. No, hyötynsä siinäkin.

Ja yksi parhaista jutuista leipomisessa on tietenkin se herkullisten leipomusten nauttiminen ja kotiin levittäytyvä huumaava tuoksu. Siitä innostuvat kaikki!

Pullan leipominen on ehdottomasti se perus ja paras juttu. Minä teen yleensä AINA korvapuusteja, koska ne vaan on, käsittämättömän parhaita. Viikko sitten oli käsissä litra päiväysvanhaa maitoa ja sitä parempaa hävikinestämis- pullanleivontainspiraatiota ei olekaan. Yritin keksiä jotakin muuta kuin korvapuusteja tällä kertaa, ja tein jättimäisen kanelikierteen. Oikein hauskaa  vaihtelua.

Tässä teille ideaa.

Mittakaavana paremman puutteessa fiskarssit

Jättimäinen kanelikierre

2, 5 dl verran pullataikina (tästä resepti 7,5 dl, samalla  vaivalla leivot vaikka korvapuusteja tai jotain muita pikkupullia vähän pakkaseenkin.
huoneenlämpöistä voita
hienoa sokeria
kanelia
mantelilastuja/raesokeria
kananmunaa voiteluun
vaaleanpunaista tomusokeria ja tilkka sitruunamehua tai vettä

Kaukitse hyvin noussut taikina n. uunipellin kokoiseksi suorakulmioksi.

Voitele reilusti voilla ja ripottele pinnalle reilusti kanelia ja sokeria ja halutessasi myös mantelilastuja (Nyt käyttöön ne komeron pohjan hävikkilastut). Leikkaa n 3- 4cm levyisiä nauhoja taikinasta. Ala rullata ensimmäistä soiroa  rullan keskustaksi ja siitä sitten aina edellisen soiron loppuessa jatka uudella, kunnes kaikki on käytetty.

Anna nousta vielä 20 min peiteltynä, voitele kananmunalla ja koristele mantelilastuilla/ raesokerilla. Paista 200 asteen uunissa n. 20 min. eli kauniin väriseksi ja kypsäksi.

Tee tomusokerista tahna lisäämällä ruokalusikalliseen nestettä tarvittava määrä tomusokeria paksuhkon mutta pursotettavan tahnan aikaansaamiseksi. Pursota.

Mulla näkyy olevan useampi pullafilosofinen juttu blogissa. Käy lukemassa näitä hyvän mielen pullajuttuja.


Pullan leipomisen tärkeydestä
Alaston leipuri
Kanelsnurret
Korvapuustia  ja muutakin pullaa
Nyhtönisu
Pulla. Ei mulla muuta




torstai 19. maaliskuuta 2020

HERKKURANSKIKSET MUKULASELLERISTÄ JA DUKKAHSTA



Käsittämättömän hyviä! Dukkah- seoksessa kieriskelleet ranskikset nimittäin. Eikä mitkä tahansa ranskikset vaan mukula- eli juuriselleristä valmistetut, joissa itsessäänkin on jo ihanan pähkinäinen maku.

Meillähän tuo äkkiruma juuresmötkäle tunnetaan useimmiten valmiina lohkopalana, visusti muoviin käärittynä, vähän rumasti leikkauspinnoiltaan tummentuneena, pakkopalana jota ostamme äidin tai jonkun muun viisaan oppien mukaan sulostuttamaan keittojamme ja sinnekin kätkemme sen hyvin pieneksi pilkottuna. Onneksi olen saanut tutustua kokonaiseen juuriselleriin sittemmin. Se on aivan uskomattoman ihanaa, maanläheistä ja aromaattista esmes kokonaisena uunissa paistettuna ja voilla silattuna. Sopii paistoksiin ja pyreeksi ja raakanakin raasteeksi ja salaatteihin, keittoihin (however, tuo tummumisdilemma on olemassa, siispä palat heti pilkkomisen jälkeen kylmään, sitruunalla maustettuun veteen).



Olin vähän, että tehdäkkö vai eikö tehdä ranskiksia, sillä perunasta poikkeava tärkkelyspitoisuus saa selleriranskikset käyttäytymään eri lailla kuin peruna. Ne kyllä kypsyvät kuten peruna sisältä, täyteläisen kuohkeaksi ja pehmeäksi, mutta vähän kuin bataattikin, ei niistä ulkokuoreltaan rapeita saa. Mutta se maku, se maku, se vaan on niin herkku, että näitä ahmii aivan himona, vaikka ovatkin sellaista puolivetelää sorttia.

Ehdottomasti suosittelen. Niinkun E-H-D-O-T-T-O-M-A-S-T-I!

Reseptiin törmäsin Victoria's Table -blogissa.

Ja aika simppelihän tämä on. Selleriranskiksen pehmeää ulkokuorta on keksitty rapeuttaa dukkahilla. Jouduin korvaamaan siinä alkuperäisen hasselpähkinän saksanpähkinällä, koska en yllätyksekseni löytänytkään komerostani hasselpähkinää. 

Mä en oikein osaa muuta tässä toistella, kuin voi mikä maku! Kai te pikku hiljaa uskotte. Ja jos teillä on sama ongelma kun minulla, että normikaupastani ei pyynnöstä huolimatta saa kokonaista mukulaselleriä, niin tsekatkaa Lidl. Siellä ruukaa olla! 


Dippailuun kannattaa panostaa tällä valkosipulisella majoneesin ja jugurtin yhdistelmällä. Mahtava makuyhdistelmä kaiken kaikkiaan, tämä dippi, dukkah ja mukulaselleri (Tulihan maku mainittua?).


MUKULASELLERIRANSKALAISET  JA DUKKAH
n. 2:lle

dukkah
1 dl saksanpähkinöitä (tai hassel)
2 rkl seesaminsiemeniä
2 rkl korianterinsiemeniä
2 rkl kuminansiemeniä

ranet
1 mukulaselleri
2 rkl öljyä
4 rkl dukkah'a
suolaa

dippikastike
2 rkl majoneesia
1 dl maustamatonta jugurttia
1 valkosipulinkynsi
(halutessasi silppua mukaan tuoreita yrttejä)

Valmista ensin  dukkah, tuo ihana itämainen kuivadipattava seos. Paahda pähkinät ja rouhi ne morttelissa. Yhdistä muut mausteet ja rouhi nekin morttelissa ja sekoita pähkinöiden kanssa.

Kuori selleri ja leikkaa se ensin kiekoiksi ja siitä noin sormen levyisiksi soiroiksi, eli ranskiksiksi. Sekoita niihin kulhossa öljy,  ripottele suolaa ja lopuksi pyörittele ne dukkahissa (eli liää 4 rkl dukkahia kulhoon).

Levitä toisistaan irrallaan uunipellille  leivinpaperin päälle. Paista 200 asteisessa uunissa 20 minuuttia. En alkanut käännellä välissä.

Valmista dippi sekoittamalla majoneesi jugurttiin ja puristamalla mukaan valkosipulinkynsi. Sekaan sopivat yrtitkin, mikäli sinulla sattuu olemaan. Tästähän saa ihan mahtavan vegaanisen annoksen kun korvaa vain dipin osaset lemppari-vegaanisilla tuotteilla.

Tarjoile mukulaselleriranskikset vastapaistetun kuumina dipin kera.
On ne hyviä( *maku)!


Tiesitkö muuten, että mukulasellerissä on vähemmän hiilihydraatteja ja kaloreita kuin perunassa? Siinä on runsaasti myös C- ja K-vitamiineja, tärkeitä mineraaleja, antioksidantteja ja tietenkin paljon kuitua!