About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

keskiviikko 25. maaliskuuta 2020

KATKARAPUTOSTADAT


Tortillasta saa kyllä monenmoista herkkua aikaan. Vaikka tostadoja. Ne ovat ihan rips raps rapeiksi paistettuja maissitortilloja, jonka pinnalle  sitten kootaan kaikenlaista hyvää: paistettuja papuja, nyhtökanaa tai -possua, salaattia, sipulia, salsaa, you name it. Mutta mun ja Natasiskon valinta huippuherkuksi ovat raikkaudellaan lyömättömät katkaraputostadat!

Meillä Suomessa kun syödään ja puhutaan tortilloista, tarkoitetaan yleensä amerikkalaiseen texmex-tyyliin pehmeitä vehnätortilloja. Meksikossa käytetään pääasiallisesti aina maissitortilloja, vain muutamassa ruokalajissa vehnäisiä, kuten esim. burritoissa ja fajitaksissa, jotka nekin ovat enemmän texmexiä-ruokia.

Tostada on ehdottomasti maissitortillasta valmistettu, vehnäisen uppopaisto ei tuo vain samaa crunchia eikä makua. Suomessa löytyy kauppojen hyllyiltä ainakin Old El Paso (hiukan teollinen maku) ja Nuevo Progreso -merkkisenä (nämä voivat olla gluteeniton hyllyssä), sekä pakasteena  kotimaisia Tortillas La Familia (hyvinvarustetuista kaupoista, ainakin K- puolella, pyydä tilaamaan) ja Dos Tecolotes -kaupasta helsingistä, mistä nämä omat siniset maissitortillat ovat (joo, on olemassa sinistä maissia). Vaaleat on Tortillas La Familian.
Tostadojen päälle voi siis kasata monenlaista herkkua, mutta nämä katkaravut on  meidän suosikki. Tostadoista saa hyvin rakennettua vaikka tostada-baarin, kerää täytteet kippoihin ja paistaa tortillat etukäteen rapeiksi. 


Meillä oli ihanaa meksikolaista Salsa Valentinaa (Dos Tecolotes -kaupasta sekin), se on melko etikkaista  chilikastiketta, johon kehittää aika helposti riippuvuuuden. Yksi suosittu tapa Meksikossa sen käyttöön on valmiiden pop cornien maustaminen, meillä on Natasiskon kanssa nykyään aina kastiketta mukana pienemmässä pullossa elokuvissa. Jos sulla ei ole tätä, etkä pääse ostamaan, niin Tabascolla on nykyään green jalapeno sauce ja chipotle sauce, joissa on samaa etikkaista tyjyä, mutta ihan voit käyttää myös ostettua tai itsetehtyä salsa verdeä tai rojoa.
KATKARAPUTOSTADAT
4:lle
12 maissitortillaa
1/2 l neutraalia öljyä
1- 2 avokadoa muussattuna (tähän voit käyttää myös niitä avokadopakastekuutioita)
1 prk ranskankermaa
jäävuorisalaattia pienenä silppuna
tai
pieneksi silputtua tomaatti, sipulia, korianteria
250 g katkarapuja sulatettuna (ne ihan pienetkin käy tähän)
1 avokado kuutiona tai ohuina siivuina
3-4 limeä lohkoina
paljon tuoretta korianteria
Salsa Valentina - kastiketta (tai tabascon green jalapeno tai chipotlekastike) tai muuta lemppari meksikolaista maustekastiketta

Valmista tortillat kuumentamalla öljy pienen kattilan pohjalla. Paista jokainen tortilla yksitellen kerran kääntäen rapeaksi ja kullanväriseksi n. 20 sek. Nosta valumaan talouspaperille.

Rakenna tostadat voitelemalla tostada reilusti joko ranskankermalla tai muussatulla avokadolla (haluat ehkä lirauttaa vähän limeä ja suolaa joukkoon). Nostele päälle sopiva kourallinen katkarapuja, pico de galloa (tai silputtua , tomaattia, sipulia ja korianteria. Viimeistele vielä ranskankermatostadat avodon paloilla, lemppari salsalla, korianterilla ja puritamalla lime lohkosta mehut päälle.

Syödään käsin. Sopii alkupalaksi, noutopöytään, iltapalaksi, mutta myös ihan pääateriaksi.

Varsin helppoa herkkua, ja aivan hullun hyvää!

6 kommenttia:

 1. Sissus miten hyvännäköisiä! Pakko testata. Ja tehdä just buffa-muodossa, niin saa kaikki omanlaisensa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköstä vaan ookkin? Ja näissä yhdistyy kuitenkin syntinen mättö rapeuteen ja raikkauteen...ja se on aika harvinainen kombo!

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Nimenomaan! Sopii moneen, elokuvaillan herkusta biletarjoiluun!

   Poista
 3. Ollapa Espanjassa .... virittelempä tällä ohjeella perheeni tunnelmaan. Tarvikkeet onkin jo kotona, mutta musiikki vain puuttuu. Kiitos ohjeesta!!

  VastaaPoista