About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

torstai 23. lokakuuta 2014

Monta tietä nakkikeittoon

Nakkikeitto resepti. Onkohan kukaan sellaista vailla? Ihan sitä tavanomaista arkista nakkikeittoa ilman turhia twistejä ja toiselle tasolle nostamisia?

Välillä tulee uskonpuute, että minkälaisia reseptejä blogini seuraajat tai satunnaiset googlaajat kaipaavat? Erikoista, eksotiikkaa, edullista, lihatonta, riistaista, luomua, perinteistä, innovatiivista, gourmeeta, nopeaa, helppoa, vai mitä? Tyylilleni uskollisesti olen varmaan kaikki tyylilajit kokeillut hyvällä tai heikommalla menestyksellä. Kaikista vaikeimpia ovat itse asiassa juuri ne tavalliset suomalaiset arkiruuat, ne jotka kokkaan kotona selkärangasta, ilman muuta reseptiikkaa kuin  äitien ketju suoraan ylenevässä polvessa. Tarvitaanko nakkikeittoon reseptiä?

Ehkä monikaan ei tarvitse, mutta jos löytyy yksikin nakkikeittotaidoton, joka nostalgioissaan ja nyt niin trendikkäässä taviksen kaipuussaan ilahtuu nakkikeittoreseptistä, niin ollos hyvä, täältä pesee. Sen verta olen velkaa suomalaiselle arkiruokakulttuurille.

Tietenkään asia ei ole aivan niin yksinkertainen. Kuka kutenkin keittonsa keittää. Meidän nykyarkipäivienpelastus on kaupan pakastealtaan keittoperuna ja -vihannespussi, josta saa aikaan  kelpo nakkikeiton pelkällä nakin pilkkomisen vaivalla.
Kun sitten lähdetään perunoiden kuorimisen linjalle, aukeaa myös lähes ehtymättömät yhdistelmämahdollisuudet juureksista ja kasviksista. Tai eri yrteillä. Ja varmaan monella on joku salainen aines joka on saatava mukaan. Kaikkea voi soveltaa, lisätä ja jättää pois, ehkä ne nakit nyt kannattaa kuitenkin pitää.

Omasta mielestäni nakkikeittoon kuuluu nimiraaka-aineen lisäksi  peruna, porkkana ja sipuli. Sipulinkin kanssa olen joutunut kompromissitilanteeseen kun IsoHoo on näin myöhäisemmällä iällä huomannut olevansa allerginen KEITETYLLE sipulille. Nyttemmin olen keksinyt sen kuivasipulimaustejauheen, jota lisäämällä saan tuotua keittoon ehdottoman pakollisen sipulin maun ilman veteliä sipulisoiroja. Lanttu ja juuriselleri ovat keitossa tosi hyviä lisiä, mutta niitä ei välttämättä ole ainakaan itselle aina kotona. Tällä kertaa kotona oli pieni pala kaalta, se sopii keittoon mainiosti.

NAKKIKEITTO
4:lle tosinälkäiselle tai sitten 6:lle...

n. 1/2 kg lempinakkejasi
6-8 keskikokoista perunaa
3 porkkanaa
(pala kaalinpäästä)
1 rkl sipulijauhetta
1 lihaliemifondi tai -kuutio
4 maustepippuria
vettä
persiljaa

Kuori ja lohko perunat 4 osaan. Kuori ja paloittele porkkanat lanteiksi. Suikaloi kaali. Kuumenna 1 l  vettä kattilassa ja lisää kattilaan perunat, porkkana, lihaliemifondi, kaali, sipulijauhe ja maustepippurit. Lisää tarvittaessa vettä niin, että keitto näyttää sopivan keittomaiselta. Anna kiehua hiljalleen kypsäksi, n. 15 min. palojen koosta riippuen.

Sillä välin paloittele nakit ja ruskista ne halutessasi paistinpannulla. Lisää keittoon kypsymisen loppuvaiheella. Maista onko keitossa hyvä suola ja lisää tarvittaessa, mausta vielä silputulla persiljalla.

Nakkikeitto maistuu yleensä koko perheelle. Se on myös mainio kökkä- eli talkooruoka vaikka muuttoporukalle. Juuston ja ruisleivän kanssa mahat täyttyvät varmasti.

Eikä se nyt niin tarkkaa ole paljonko mitäkin laittaa. Mutta tässä vähän osviittaa. Eli huono resepti. Mutta hyvää nakkikeittoa!


12 kommenttia:

 1. Nakki on arjen sankari. Jos ny aika usein viikonloppujenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja mun mielestä parhaimmillaan naturellin jääkaappikylmänä...

   Poista
 2. Silloin ( kauan sitten) kun eksyin ensimmäisen ja toisenkin kerran tänne, niin olin meksikolaisen ja tex-mexin perässä.. Sen jälkeen onkin ollut niin kaiken kattavaa kattausta, että tänne jäin :) tuosta nakkisopasta muuten.. Valmistinpa itse elämäni ensimmäisen nakkisopan viime vuonna :) sitä ennen on ällöttänyt ne makkaranpalat siellä vedessä.. Mutta niinpä se mieli voi muuttua, kun kerran valmistaa HYVÄN nakkisopan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneks voi ihmismieli tehdä täyskäännöksen... kunhan pysyt täällä nyt kuitenkin...

   Poista
 3. Täällä yksi ilahtunut nakkikeittotaidoton ilmoittautuu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Tuuliak ja kiitos kun kommentoit. Tiedän nyt, että tavoite saavutettu. Hyviä nakkikeittoja!

   Poista
 4. Mä postasin just nakkipastan ja postauksen googleliikenne on ihan omaa luokkaansa, joten todennäköisesti myös nakkikeiton. :) Ehkä nakki on seuraava avokado?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi nakkien syöntikypsyyteen voi yleensä luottaa...;D

   Poista
 5. Mä laitan aina myös sen juurisellerin ja lantun. Ja lihakammoisille tiedoksi: soijanakki toimii myös oivasti :)
  Mun pappalla, eli isällä, on muuten tapana kirjoittaa reseptit aina noin : " 4lle tosi nälkäiselle, 6lle normaalinälkäiselle tai 8lle ei niin nälkäiselle ...".
  Tästä tuli hymy huuleen, sellanen leveä, samanlainen ku' Elalla :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itseasiassa tuo määritys pitäis olla joka reseptis. Tai sitten, että onnistuessaan riittää kolmelle, epäonnistuessaan kolmellekymmenelle... tuo ei kyllä koske nakkikeittoja kun niitä on ehkä vaikeampi sössiä...

   Poista