About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

perjantai 9. maaliskuuta 2012

Jiaozi, Dim Sum, Won Ton, Chinese Dumplings vai mitä nyyttejä?


Jotakin noista  yritin tehdä ja tätä juttua voisikin pitää varoittavana esimerkkinä perin juurin säälittävästä kokkaamisesta, jossa kaikki mikä voi mennä vikaan, menee vikaan.

Olen kyllä tietoinen, että otsikkoni sujuva kiina ei ole synonyymiluettelo, vaan nuo ovat kaikki jokseenkin eri asioita, paitsi Jiaozi on kyllä kiinalainen nyytti elikkä sopii Chinese Dumplingin alle.
Ihailen aina noita nyssykkä reseptejä ja kaikki alkoikin tästä. Mutta nuo Won Ton kuoret eivät ole kauhean saatavilla olevaa tavaraa täälä lakeuksilla ja myös siksi koska yllytyshulluus aina vetoa minuun, takerruin lauseeseen  can attempt your own withChinese Jiaozi dough , eli voit YRITTÄÄ (luen niin paljon rivien välistä...)kokeilla tehdä kuoritaikinankin itse.  Ja niin hän yrittää sitten.



Tosin taikina onnistui itse asiassa loistavasti. Katsokaa kuinka se suhahtaa pastakoneeni läpi. Mikäli taikina (nämä on pastataikinan määreitä, mutta oletan, että pätevät tässäkin) on liian kuivaa, reunat repeilevät ja mikäli liian löysää alkavat reunat aaltoilla. Oli ihanan silkkistä ja helppo käsitellä. Mutta virhe numero yksi oli, ettät taisin kaulia sen liian ohueksi, ykköselle asti, luulen, että kaikki olisi ollut paljon helpompaa millin paksummalla taikinalla.

Jiaozi taikina

5 dl vehnäjauhoja
2 dl vettä, hiukan vajaa
1/4 tl suolaa

Sekoita jauhot ja suola ja lisää vesi pikkuhiljaa ja vaivaa käsin kimmoisaksi taikinapalloksi. Anna taikinan levätä kelmuun käärittynä 20 min. viileässä. Voit  leipoa sen  taikinan pötköksi ja jakaa sen 40 pieneen palleroon, jotka kaulit pyöreiksi, tai ajella taikinaa pastakoneen läpi ja ottaa muotilla taikinasta ympyröitä.

Virhe numero 2: En omista hyvää muottia ja ympyröiden teko oli vaikeaa, kun muotti ei leikannut reunoja irti kunnolla.


Jiaozi täytteet

Katkarapu

300g katkarapuja (virhe 3? mulla oli kypsiä, ohje kysyi raakoja)
nippu ruohosipulia
2 rkl kalakastiketta
2 rkl riisiviinietikkaa
1 limen mehu

Silppua ensin ruohosipuli, aja sitten täyte massaksi tehosekoittimessa tai jossakin silppurissa. Virhe 4: täytemassa on aivan liian nestemäistä. Puristelen sitä kuivemmaksi kun nostelen täytettä taikinalle.

Poro

100 g kylmäsavupororouhetta
1 dl silputtua kiinankaalta
 1 sipuli aivan pienenä hakkeena
2 siivua inkivääriä silputtuna
Ja hei - tänne olis pitäny olla BAMBUN VERSOJA
 1 valkosipulin kynsi puristettuna
1 tl soijakastiketta

Yhdistä aineet massaksi. Virhe 5: ei kannata alkaa keksiä itte mitään Reindeer goes China - täytteitä vaikka jääkaapis kuinka olis kylmäsavupororouhetta, joka sinänsä on herkkua... mutta inkiväärin kanssa..? Nou, nou.

Asettele taikinaympyrälle kullekin pallukka täytettä.


 Virhe 6: Ei pingispallon kokoista vaan hyvin mini.

Ja sitten nykäisemään nyyttejä. Virhe 7 tulee yllättävän nopeasti: olisi kannattanut tutustua tekniikkaan paremmin. Nyt seitinohut taikina, suuri määrä joko märkää täytettä tai melko rouheaa tekevät hommasta kuin Samuli Edelmanin uusimman elokuvan (ja onhan siinä se Cruisekin).
No joka tapauksessa, jos pääset tähän asti, niin kastele reunat, painele tiiviisti yhteen, niin, että ilmaa ei jäisi nyytin sisään.

Seuraava kuva kertoo karun kohtalon revenneistä ja paikatuista ja muuten vaan susirumista nyyteistä.


Kierretään puukkoa haavassa, eli sama väreissä.


Keitä nyssyköitä kiehuvassa vedessä 3-4 minuuttia. Tähän on olemassa myös sellainen veikeä, lisää kylmää vettä 3 kertaa ja aina nosta kiehumispisteeseen- metodi, mutta aloin olla jo vähän väsynyt tässä vaiheessa. Nostele valmiit reikäkauhalla kuivumaan. Ei päällekkäin, tarttuvat kiinni. Virhe 8.


Tarjoile höyryävän kuumat dumplingit dipin kanssa.

Kiinalainen dippi dumplingeille

5cm pätkä inkivääriä hienonnettuna
 1 rkl soijakastiketta
2 rkl riisiviiniä tai kuivaa sherryä
 1tl sesamöljyä

Koska Jiaozit olivat tässä vaiheessa niin hirveän näköisiä päätin vielä paistaa niihin rapean pinnan kuumassa öljyssä pannulla. Niinkin voi tehdä.


Mutta ehkä kuitenkin molemmilta puolin. Virhe 9.




Olis kiva tähän loppuun laittaa, että ulkonäöstään huolimatta maistuivat herkullisilta, mutta eihän se niin mennyt. Katkistäyte oli hyvänmakuista joo, mutta ihme rakeista. Ja se poro, no sanotaanko näin, että pitäkää ne porot kaukana Kiinasta! Eikä tua dippikään mitään pelastanut.

Ja jotta saadaan tästäkin täyden kympin suoritus: Älä sekoita mustavalko- ja värikuvia samaan postaukseen. Ei niin hirmu tyylikästä. Virhe 10.

18 kommenttia:

  1. Minulla on wonton-kuoria jääkaapissa ja ohjekin katsottuna, onneksi nyt on kattava älä tee näin-luettelo vielä tueksi:)) Ihana kertomus, vähän samoja aineksia, kuin minun ravioliähräyksessäni syksyltä.

    VastaaPoista
  2. Tulipahan tehtyä. Jotenkin aistin noin kohdassa 7 alkaneen tunnelman. Tapahtuu usein myös minun kokatessani, joten symppaan ihan täysillä. Mutta pakko soveltaa aina, ei missään tapauksessa reseptin mukaisesti ;-)

    VastaaPoista
  3. Minulle on käynyt kanssa monet noista kämmeistä:) Vaan jos nyt tekisit nyyttejä uudestaan, niin niistä tulisi takuulla aika täydellisiä, kun tiedät nyt kaikki vaaran paikat. Tää on kyllä erinomaisen opettavainen postaus aiheesta.

    Pakko sanoa vielä, vaikka en tahtoisi vääntää puukkoa haavassa: Virhe numero 11: Porot ovat jo siellä Kiinasssa! Kiinan pohjoisrajalla ovat niitä paimentaneet vuosituhansia:)

    VastaaPoista
  4. Mahtava tarina! Aika tuttua myös Kärähtäneiden keittiössä milloin minkäkin ruokalajin kanssa...

    VastaaPoista
  5. Oh noes, tiedän tunteen, kun kaikki alkaa mennä pieleen... :-D Hyvin kuitenkin tsempattu loppuun saakka!

    Jos uskaltaudut kokeilemaan toiste, niin kokeile ostaa valmiita gyoza-nyyttien kuoria, pääsee helpommalla. Niitä löytyy aasialaisista ruokakaupoista.

    VastaaPoista
  6. Hauska postaus! Ja makuhan se on se tärkein :)
    Meillä chinese dumplingeja eli japanilaisittain gyoza-nyyttejä tehdään aina silloin tällöin, taikinakuoret pyörittelemme suurinpiirtein pyöreiksi kaulimella. Taikinan tulee vaan olla sopivan paksuista ja kimmoisaa, liian ohuet jää pöytään kiinni ja/tai rikkoutuvat lisää pannulla (kokeiltu on ;) ). Toivottavasti innostut nyyteistä uudestaan!

    VastaaPoista
  7. Nanna, olet täyden kympin nainen! :)

    Hieno tarina, pystyn täydellisesti eläytymään tunnelmiin.

    VastaaPoista
  8. Pisteet siitä että teit homman loppuun. Mie olisin tuossa repeilyvaiheessa jo viimeistään luovuttanut. Taidan jättää pastakoneen pölyttymään edelleen kaappiin

    Parempaa onnea seuraavalla kerralla :)

    VastaaPoista
  9. Hihii, hauska kirjoitus!

    VastaaPoista
  10. Kaikista ihaninta tässä projektissa oli jakaa se kaikkien teidän kanssanne. Kiitos vinkeistä, tsempistä ja "myötäelämisestä".

    Virhe 11 oli kyllä aikamoinen death blow mun yleissivistykselle...

    VastaaPoista
  11. Oi repeys, mikä setti. Mä olisin niin luovuttanut jo ihan viimeistään kohdassa 8 ja tilannut noutokinkkiä tai pizzan. Huh.

    Iso hatunnosto suorituksesta. Jos koskaan ikinä aion nyyttihommia kokeilla, niin nytpähän tiedän, missä vaarat vaanivat.

    VastaaPoista
  12. Voi Nanna! Ehkäpä ne bamboo shootsit olisivat pelastaneet poroparat. Yksi kaunis päivä silmiini osui purkki bamboo shootseja kookosmaidon vieressä ja alkoi hihityttää. Ja siinä purkin kyljessä luki bamboo shootsit ihan lontooksi.

    Tuossa alkuperäisessä reseptissä luki Time to table: 20 mins. Taisi mennä himpun verran kauemmin.

    VastaaPoista
  13. Kyllä vähän houkuttelisi kokeilla (=maistaa), mutta ohje(=sanasto ja aineet) näyttävät sen verran heprealaisilta, että taidan jättää kokkailut teille kärsivällisemmille ja jauhopeukalisemmille keittiön ihmenaisille :)

    Nautiskelin vastaavanlaisia Dumplingeja asuessani Malesiassa, tosin ne olivat paistonkin jälkeen väriltään valkoisia, mikä herätti minussa suuresti epäilyksiä. Sisällä oli oman valinnan mukaan possua, kanaa tai koiraa(!) tai makeita täytteitä. Puraisin palan possu-dumplingia ja totesin ettei ole minua varten. Se oli se valkoinen väri-kuin raaka taikinapallo sisällään possunlihaköntti :P Ajatuskin kuvottaa.

    Mutta sinun versiosi näyttävät tosiaan vedetkielellenostattavan kosteilta ja makoisilta. Eikä lainkaan raaoilta, päinvastoin! =) Ehkä minunkin olisi aika kumota ensikokemuksen aiheuttamat ennakkoluulot ja pistää testaten...

    VastaaPoista
  14. Tusla: kyllä mä uskon, että joku normaaliihminen, joka hakee kuoret kaupasta suoriutuu näistä ihan vasemmalla kädellä...

    Riikka: Sitähän minäkin, että bamboo shoots niissä luki!! ;)

    Maria: älä nyt pyärry, mutta pakko kysyä... OOtko varma, että se oli possua....? ;D

    VastaaPoista
  15. Etsin wonton-kuorien ohjetta. Taidan huomenna hypätä polkupyörän selkään ja ajaa aasiakauppaan.

    VastaaPoista
  16. Noit ympyrän muotosii on helppo tehdä 1.5-2 litran limupullosta leikkaamalla pullon keskeltä poikki. Vinkki

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan mahti vinkki. Tätä tulen jakamaan tulevaisuudessa!Kiitos!

      Poista