About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

keskiviikko 7. maaliskuuta 2012

Kevättä kohti affenella ja katkiksilla







Yhden vuuan kätevä tekniikka sai taas uuden muodon kun superaurinkoinen lauantai laittoi hanget hohtamaan ja sai kokin ihanasti iloiseksi. Tämänkin reseptin syntyä on  hauska itsekseen haarukoida. Toki siihen vaikutti vahvasti jääkaapissa olevat sen hetkiset tykötarpeet, mutta esim. Vatsasekaisin Kilinkolin Riikan  herättävä kalakirjoitus piirroksineen sai aamun pikaisella maidonhakureissulla pikku lähikaupasta takertumaan myös pussilliseen kotimaisia ahvenfileitä, pakastettuja kylläkin. Toisaalta joskus tuoreena pakastettu on parempi kuin se sameasilmäinen, limainen kala, joka esim lohena löytyy usein marketista pussitettuna. No pikku lähikaupassa ei ole palvelutiskiä, että se siitä.Toki tuore on aina tuore, mutta kaloissa se tuore on niin hetken aikaa...

Edellisellä viikolla olin nähnyt myös Nigellan valmistavan herkullisen näköistä äyriäispannua perunoilla ja  mieleni sopukoista tuli kuva myös ainakin reilun vuoden takaisesta GRW:n reseptistä. jossa kokattiin siikaa ja chorizoa. Meidän keittiössä tuloksesta muodostui siis tälläinen. Ruuan määrät on summittaiset, tässä ehkä noin neljälle hengelle, yleisesti tee ruokailijoiden lukumäärän ja perunoiden ja ahvenfileiden koon mukaisesti.


Pepperoniahventa, katkarapuja ja perunoita uunissa

6-8 jauhoista perunaa
1l kuorellisia katkarapuja (kypsiä)
1-2 sitruunaa
suolaa, pippuria, kuivattua rosmariinia
oliiviöljyä
n. 5cm pino pepperonimakkaransiivuja
päälle korianteria

Puolita pestyt mutta kuorelliset perunat, puolita puoliskot, ja vielä kerran puolta, eli perunasta saat aina 8 palaa. Tee samoin huolellisesti pestylle sitruunalle, ellet saa käsiisi luomusitruunaa(senkin saa kyllä pestä, muttei tartte jynssätä). Levitä perunat ja sitruunat uunivuokaan(sitruunoita voit kevyesti puristella perunoiden päälle) ,pirskota päälle  oliiviöljyä ja mausta suolalla, pippurilla ja rosmariinilla tai muulla lempiyrtilläsi.

Paahda uunissa  tunti 220 asteessa.

Ota vuoka uunista, perunat ovat toivottavasti saaneet kivasti väriä ja rapeutta tässä vaiheessa. Kaada perunoitten päälle sulaneet katkaravut ja niiden päälle asettele ahvenfileet. Suolaa kala kevyesti ja aseta kunkin fileen päälle vieri viereen pepperonin siivuja.

Anna paistua 7-10 minuuttia uunissa. Ripottele päälle korianteria tai lemppari silolehtipersiljaasi.

Not bad. Not bad at all.

Ja tässähän on vain kokin mielikuvitusrajana. Puolitetut kirsikkatimaatit ja paprikanlohkot sopisivat varmasti myös tähän hiukan espanjalaisfiiliksiseen ruokaan. Pepperoni maustaa kalan ihanasti ja sitruuna komppaa altapäin. Jos oikein muistan, niin Nigella taisi lirauttaa joukkoon valkkariakin äyriäisten lisäysvaiheessa.


7 kommenttia:

  1. Mikäpä muukaan kuin kuola valuu hiljalleen näpäimistölle nyt. Herkullisen näköistä! Minä niiiiiin tykkään ahvenesta! Taisin muuten nähdä samaisen Nigellan ja se äyriäispannu jäi mieleen.

    VastaaPoista
  2. Ensin makkara päätyi paistettuun riisiin ja nyt ahvenenen kaveriksi. Jään odottaman seuraavaa yhdistelmää ;-)

    VastaaPoista
  3. Kotiharmi: Nigelalla oli niin ihanat ainekset; kalmaria, sydänsimpukoita vai mitä ne on (vongole) ja scampeja...

    Veera: Ja aniinkuin sanoin, tätähän on helppo tuunailla vaikka minne suuntaan, muutama valkosipulinkynsikin tekis terää varmaan. Ja sitten ylipäätään tuo kotimainen valkoinen kala ja pepperoni sen päällä, tai se chorizo, on kyllä mainiö ihan omanakin annoksenaan, antais varmaan kuhallekin potkua.

    Jonna: Ai sä huomasit.:) Ja on muuten tosiaan siitä samasta paketista, jonka siis alunperin ostin pitsaa varten - jota siis myös tein. Lisäksi siitä tehtiin myös yksi (mutta siis koko perheelle)tomaattinen tonnikala-pepperoni-pennepasta. Nyt on kyllä loppu. Ostan sitä tosi harvoin, en varmaan edes kerran vuodessa, mutta nyt oli kyllä niin monta hyvää annosta, että saattaapa olla otan uusiksi vähän ennemmin kuin myöhemmin.

    VastaaPoista
  4. Makoisan oloinen surf and turf on kyllä! Ahven sopii takuulla tosi hyvin sen makkaran kanssa yhteen. Ite oon kanssa aina välillä yhdistellyt ahvenia ja pekonia.

    VastaaPoista
  5. Tiedän, että olet saanut prenikoita liukuhihnalta, mutta pakko oli kuitenkin jakaa taas. Voit huoletta katkaista tämän kiertokirjeen, olet jo oman osasi tehnyt ;-)

    VastaaPoista
  6. Ankerias: Niin, kala-aterioistamme ei pidä lihaa puuttuman :)

    Jonna: no enkä oo saanu, tuli vaan kaikki kerralla. Kiitos, kiva olla listallasi! Olet itse mun suosikkeja
    kans. Kadehdittavat kuvat ja tyylilyylin ulkoasu, sujuva teksti, herkut ruuat ja tuo näsäviisaus, jota viisaasti jakelet niille jotka sen kestävät. Useimmillehan olet ihan asiallinen :) Niin, ja on mullakin tässä n. 25m kirjoja ympärillä....

    VastaaPoista