About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

tiistai 13. maaliskuuta 2012

Hauska tutustua, Herra Hirssi!


En ole niitä kovimpia puuronkeittelijöitä. Jotenkin se leipä huutaa minulle aamuisin aina pussista ja päälliset säestää jääkaapissa siihen tahtiin, ettei puurolla ole mitään mahdollisuuksia. Maitotyttö saa kyllä aamu- ja iltapuuronsa (apua, jauheista) ja Urho7v useimpina aamuina annoksen 4 viljan puuroa mikrossa tehtynä. Iso-Hoo ei puuroon koske, paitsi valkoisiin puuroihin kuten riisipuuro tai mannapuuro, joka maistuu tietysti myös vispipuuron punaisena. Välillä haaveilen ohra- tai ruis(puolukka)puurosta, mutta eivätpä nuo unelmoimalla pöutään ilmesty.

Siksi olikin kivaa, että kaupan poistuvien tuotteiden valikoimasta (-30%) hyppäsi kärryyni pussillinen hirssipuuroa. Kun se oli aikansa huilannut kaapissa, sain puuroa jopa valmistettua aamiaispöytään itselleni ja lapsille. Hirssisuurimot olivat minulle ennestään tuttuja vain Yrjölän puurosta, jota joskus hauduttelin viikottain kymmenen  litran kattilallisen uunissa parinkin vuoden ajan. Koiraihmisille kyseinen puuro lieneekin tuttu, sen on lanseerannut jo edesmennyt, arvostettu koiravaikuttaja, rottweilerharrastaja ja elintarvikealan lehtori J.A.U Yrjölä, edellisestä linkistä voitte lukea hänen ajatuksiaan koirien ruokinnasta, puuronkin resepti sieltä löytyy.

Mutta nyt ensimmäistä kertaa omaan suuhun; ja onpahan muuten pikainen puuro!Hirssipuuro

2dl hirssihiutaleita
4dl vettä
ripaus suolaa

Keittele hiutaleita, vettä ja suolaa 3 minuutin ajan

Tarjoile esim. perinteiseen puurotyyliin marjojen tai hillon kanssa. Pussin tarjoiluehdotus ehdotti kuitenkin,kaveriksi pilkottuja banaania ja pähkinöitä, ja kun molempia löytyi, tein oman annokseni niistä.

Ja kyllä meinasin ihan pyllylleni pyllähtää, olipahan sen verran maullaan. Ja se hirssipuuro itsessään, sehän maistuu ihan pähkinältä, jopa ilman pähkinää. Ihastuttava ja yllättävä maku.

Että kiitos kun kävit aamiaispöydässämme ja tervetuloa toistekkin, Herra Hirssi (päädyin maskuliiniin googlattuani hirssiä ja opittuani että niitä on monenmoisia lajikkeita, useimmiten kyllä hyvin pieniä viljakasveja, mutta on olemassa myös maissinkokoista neekerihirssiä, mikä minua suuresti huvitti, koska olen koko ikäni syönyt myös neekerinpusuja, anteeksi nyt vain poliittis-lingvistisesti epäkorrekti lähestymistapani).

Näitä voi myös heitellä hiutaleina paljaaltaan jugurtin tai viilin päälle. Paitsi että viilin päälle ei voi, koska siihen kuuluu laittaa suolaa, sanon minä.

13 kommenttia:

 1. Hirssi on vieras meilläkin keittiössä, olen tainnut joskus ostaa ja pyöritellä purkkia/pussia aikani kaapeissa ja syöttää sitten linnuille, enkä muista pitivätkö ne vai eivät. Mutta sinun kokemuksesi pistää miettimään, että josko vielä kerran ostaisi paketillisen:)

  VastaaPoista
 2. campas: Osta, äläkä laita kaappiin, vaan pidä keittiön pöydällä niin kauan, että oot ainakin kerran tehny puuroa! Sitten voit arvioida, maltatko enää linnuille syöttää....

  VastaaPoista
 3. Suolaa?? Viilin päälle?? Viilin päälle kuuluu laittaa sokeria ja maustepippuria.

  VastaaPoista
 4. Riikka: kyllä. Se on pappani perintöä, paksusti suolaa ja oheen ruisleipä tai näkkäri. En kertakaikkiaan saa alas minkään hillon tai marjan kanssa. Ja ne makuviilit..hyi hel...!
  Olen kyllä ymmärtänyt, että taidan olla aika yksin tämän viilinsyöntitapani kanssa...mutta niin taidat olla kyllä sinäkin! Sokeria ja maustepippuria? WTF?

  VastaaPoista
 5. Mummini opetti mut syömään viiliä sokerin ja maustepippurin kanssa, joten se ei voi olla yhtään sen virheellisempi tapa kuin tuo sinun pappasi suolaperintö. Mutta pippurin täytyy siis todellakin olla mauste-, ei mustapippuria. Lupaatko kokeilla jos mä kokeilen suolalla?

  VastaaPoista
 6. meijän mummi on opettanu aina et viilin pääl laitetaan sokerii ja kanelii :)

  VastaaPoista
 7. Ehkä maustepippuri just sopiikin viiliin kun se ei oikeasti ole pippuri ollenkaan, vaan sukua esim. mausteneilikalle!

  VastaaPoista
 8. Kuulkas viili syödään kyllä sokrun ja inkiväärin kanssa tai sitten talkkunan kera.Kandee maistaa.Teen itse viilimme ja aion kyllä kokeilla noi molemmat kummajaiset. Hirsmuisen ihanaa kesää. Muuten, noista pikkuisista etelänaapurin kaupoista saa hirssit, tattarit ohrat ja talkkunat paaaljon halvemmalla, kuin meidän markettejen erikoishyllyistä.

  VastaaPoista
 9. olen vilja allerginen ja olen kokeillut marjapuuroon maissia, eli polentaa , mutta se mokoma ei tahdo kypsyä. Nyt laitoin illalla veteen likoamaan hirssi ryyniä...kaadoin aamulla veden pois ja keitin uudessa vedessä vähän aikaa lisäsin punaisia viinimarjoja, keitin hetken ja vispasin sauvasekoittimella. maustoin ripauksella suolaa ja sokeria. Tuli muuten hyvää kuohkeaa puuroa nopeasti. Teen varmasti toistekin. Hirssi jauho on muuten tosi hyvää keliaatikon leivontaan .Olen tuonut sitä itä naapurista, samoin tattaria jauhoina ja ryyneinä, eivät maksa siellä paljon, mutta pussi kylkie oikein luku tuottaa kielitasidottomalle vaikeuksia ....

  VastaaPoista
 10. Ostakaa ehdottomasti kaikkia edellä mainittuja ja maistakaa! Vuosiin en ole syönyt ja miltei unohdin lapsuuteni maut (kotoisin Venäjältä) kunnes nyt taas "löysin" hirssipuuron yms. "uudestaan"! Hyvää ruokahalua!

  VastaaPoista