About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

lauantai 18. joulukuuta 2021

OLIPA KERRAN JOULU: JOULUINEN TÄYTEKAKKU (50:LLE)

 

LUUKKU 18

Jos etsit jouluisen täytekakun ohjetta 50:lle, tai vaikka 100:lle, tässolis sulle hyvät ohjeet.  Pienempää kaakkuahan ei pohojammaalla pruukata joulupöytähän teherä...

No ei nyt ihan niinkään, mutta kun tilaisuus aukeni, tartuin hommaan ja askartelin näiden kakkujen kanssa eilisillan ja koristelut viimeistelin tänä aamuna. Kakut tilasi ystäväni tämänpäiväisissä pikaluistelukisoissa tarjottavaksi poikansa Tudorin YO-lakkia juhlistaakseen koko luisteluperheen kanssa. Ja kyllä tuntui maistuvan.



Mulla oli täysin vapaat kädet, mutta kun kyseessä on isot volyymit saa yksinkertaiseenkin tuhrattua aikaa, joten monimutkaisuudet jätin sikseen. Myös raaka-aineissa kannattaa miettiä tarjoaako 100:lle henkelle lakkakakkua  ja valkosuklaata ja tuorejuustoa kakun täydeltä, on nimittäin hinnakkaita ratkaisuja ja sitten edullisempia ja silti yhtä herkullisia. Kahdenkymmenen hengen kakussa se ei niin tunnu, mutta  ainevalinnoilla saa jo 100 hengen kakuissa todella isoja hinnaneroja.

Mainittakoon nyt, että en saanut myöskään mitään hintakattoa kakuille, tämä on vaan ihan omaa tolkun puhetta, moni ei-kakuntekijä tule ajatelleeksi miten suuresti raaka-aineiden ja koristeiden hinnat voivat vaihdella kakusta toiseen.

No mun pyydettiin tekemään herkullisia ja valitsin joulun maut. Tuo vihreä marmeladikakku oli luumutäytteinen, mausteena kanelia ja rahkaa ja se kyllä sai hillittömät kehut. Molemmat kakut olivat toki tällä kertaa (toisenlaisiakin kertoja on ) nappisuorituksia koostumuksen ja kosteutuksenkin suhteen ( ja passionkakku myös erittäin hyvä).

Kakuntekijää aina jännittää, että riittääkö kakku, jos on liian hyvää, niin ottavatko ne liian ison palan? Tuo kuularuudutus on siksi mielestäni mahti-idea. Ruudukkoon sopii 6x 8  eli 48 ruutua (kakku siis on oikeastaan 48:lle).Se vähän ohjaa kakunleikkaajaa kohtuuten, eikä kukaan jää kuulatta.

Pohjalevyjä on 3, kussakin 4 munaa. Toisessa kakussa pohjalevyjä oli 4 eli 100:lle käytin yhteensä 28 munaa. Vanha laskukaava on, että yhdestä munasta tulee kakkua kolmelle, eli sen mukaan tässä olisi 84:lle. Mutta paksuilla täytekerrosilla ja vähän tuolla per pala mitoitetulle koristelulla kyllä tuo 50 riittää. Tiedän, että moni on niin, että pitää olla riittävästieli vähän liikaa, mutta minä olen sen vertahävikki-ihminen, että pitää olla sopivasti.

Eli toisessa kakussa oli 4 pohjaa ja kolme paksua väliä. joten siitä sai sen 52 palaa =yhteensä sata. Pohjan ohjeen katsoin Kinuskikissan sivuilta, mutta vanha perusohjehan tämä on, leivinjauhetta käytin vähemmän. Vihreä kuula- kakun pohjassa on ihanasti piparkakkumaustetta, se tuo omaa joulun tuoksua.


Jouluinen täytekakku

Tee 3xpohja
1 pohja
4 munaa
1,5 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl piparkakkumaustetta

Vatkaa munat ja sokeri valkeaksi vaahdoksi. Sekoita jauhot ja leivinjauhe, sekä mausteet keskenään ja siivilöi varovasti vaahdon joukkoon, sekoita hellästi.

Kaada uunipellille. Paista uunipellillä 8 min  200 asteessa tai 175/kiertoilma.
laita pöydälle leivipaperi, ripottele pinnalle sokeria ja kumoa kakku sille heti uunista ottamisen jälkeen, irrota varovasti  nyt pinnalla oleva paperi.

Toista 2 kertaa. Itse tein kaksi pohjaa kerralla ja paistoin yhtäaikaa kiertoilmauunissa.  Aluksi tein yleiskoneella 3 x pohjan, mutta se alkoi olla koneen ja kulhon maksimikapasiteetti.

Täyte:
6 dl laktoositonta maitokaakaojuomaa
2 prk luumumarmeladia (torttu)
1 l kermaa
500 g maitorahkaa
2 dl sokeria tai maun mukaan
2 tl kanelia


Vatkaa kerma vaahdoksi, isää rahka ja sekoita hyvin, mausta sokerilla ja kanelilla suunmyötäiseksi.

Kokoa kakku asettamalla pohjalle uksi torttulevy. Kostuta se n. 2 dl maitokaakaota. Levitä pinnalle purkki luumumarmeladia, sen pinnalle 1/2 täytekermasta. Nosta toinen levy päälle ja toista. Kostuta myös kansilevy ja levitä loppukerma kakun pintaan ja reunoille. Anna tasaantua yön yli viileässä.
Piparkakkumausteen voit sekoittaa itse suhteessa 2 tl kaneli, 1 tl inkivääri, 1 tl neilikka, 1/2 tl pomeranssinkuorta.

Koristelu
5 dl kermaa
sokeria maun mukaan
24 vihreää kuulaa
pieniä hopeahelmiä

Vaahdota kerma tiukaksi vaahdoksi (ei voiksi). Laita pursotinpussiin joku pieni tähtitylla ja pursota kakun pintaan 6x8 ruudukko. Aseta joka ruutuun halkaistu vihreä kuula. Pursota reunat. Sirottele pintaan vielä hopeahelmiä.




Passion- täytekakku

Tähän kakkuun tein 4 kakkupohjaa ilman piparkakkumaustetta eli kakussa on  3 täyteväliä.

Täyte
5 dl valmista passionpyrettä (bonne)
1 l kermaa
500 g maitorahkaa
2 dl sokeria tai maun mukaan
8 liivatetta
Kostukkeeksi 6 dl lakstoositonta kaakaomaitojuomaa

Koristeeksi
tuoreita mustikoita ja suklaamaissipalloja
5 dl kermaa
sokeria maun mukaan

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.
Vatkaa kerma, lisää maitorahka, sokeri ja passionpyree (omani oli erittäin nestemäistä).
Sekoita liivatteet tilkkaa kuumaa vettä tai kuumennettua passionpyrettä ja sekoita ohuena nauhana muuhun täytteeseen.

Kokoa kakku kostuttamalla ensimmäinen levypohja ja laittamalla sille 1/3 täytteestä. Toista 2 kertaa ja kostuta myös kansilevy. Jos täytettä jää, voit levittää sen kakun pintaan. Anna tekeytyä yön yli.

Koristelua varten vatkaa kerma ja asettele täytteet vinoviivoiksi yksi kerrallaan, pursota väliin. Lopuksi pursota reunat.

* vielä sellainen huomio, että vihreät kuulat kannatta ostaa irtokarkkitiskistä 7,98 tuntui paljolta kun kuulat ovat painavia, mutta rasioissa kilohinta voi olla 13 tai 15 euroa!


2 kommenttia:

  1. Pitikö niitä vihreitä kuulia olla 48? Tarkkaavainen äiti kyselee

    VastaaPoista