About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

perjantai 10. joulukuuta 2021

OLIPA KERRAN JOULU: BASLER BRUNSLI


Luukku 10 
Sveitsiläiset tunnetaan suurina suklaanystävinä, mutta tiesitkö, että he ovat myös melkoista joulunajan pikkuleipien, Weihnachtsguezli'en, leipojakansaa! Vanha perinteinen resepti on esimerkiksi nämä Basler Brunslit, eli sveitsiläiset suklaapikkuleivät.

Ne leivotaan mantelijauhoista, joten tämä on erinomainen resepti myös gluteenittomaan jouluun. Paljon piparin tuntua, mutta silti ihan erilainen maku, kiitos varmaankin suklaan.


Basler Brunsli - nimessä Basler tarkoittaa Baselin kaupungista tulevaa, brun on ruskea ja tuo -li sellainen diminutiiviliite, vähän kuin kakkuNEN. Sveitsissähän puhutaan neljää kieltä virallisesti, saksaa (omaa murretta nimeltä käki), ranskaa, italiaa ja retoromaniaa.

Maistatatin näitä sokkona Zurichissä (10 vuotta) opiskelleelle isälleni ja kyllä hän heti tuumasi, että nämä ovat niitä sveitsiläisiä joulupikkuleipiä.

BASLER BRUNSLI - SVEITSILÄISET SUKLAAPIKKULEIVÄT

100 g   (n. 2,5 dl) mantelijauhoa
100 g (1,25 dl) sokeria
100  g tummaa suklaata (väh 60%)
1 tl kanelia
1/2 tl jauhettua neilikkaa
1  valkuainen

Mittaa kaikki ainekset(paloittele suklaa), valkuaista lukuunottamatta, tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi jauhoksi. Lisää valkuainen ja surauta vielä muutaman kerran. Muotoile taikinapalloksi. Halutessasi voit laittaa kelmuun käärittynä 1/2 h jääkaappiin, itse leivoin heti.

Laita leivinpaperi (tai vahapaperi, sellaistakin nykyään on ja minulla oli) alle, ripottele sille hiukan sokeria ja painele kämmenellä taikinaa litteämmäksi. Ripottele taas sokeria ja laita toinen paperi päälle. Kauli  vajaan sentin paksuiseksi levyksi.

Itse unohdin kokonaan tuon sokeroinnin...

Ota muotilla pipareita. Minä otin erikokoisia tähtiä, kukat on kuulemma perinteinen mallli. Laita valmiit piparit leivinpaperin päälle uunipellille.Työstä taikina aina uudelleen kunnes se on kokonaan käytetty. Sain itse 2 pellillistä pipareita.

JA SITTEN: anna pipareiden kuivua yön yli pellillä peittelemättä.
paista 160 asteessa 12-15 min.

Pipareista tulee pehmeän sitkahkoja ei rouskuvan rapeita.

Ja herkullisia, tietysti.
 2 kommenttia:

 1. Petri (yo 1963) Baselissa opiskellut ja lääkäriksi valmistunut. Täysin poropeukalo ja kokematon keittiössä, vaikka laboratoriossa ikänsä työskennellyt ja poika on huippukokki (ammatikseen). Syy lienee siinä, että vaimo on myös huippukokki, kuten äitinsä aikoinaan oli. Mutta nyt tartun toimeen ja lupasin vaimolle valmistaa omin käsin Basler Brunsleja jouluksi. Niin stimuloiva ja selkeä oli ohjeistus. Samalla nostalginen Baselin vuosia 1963-1970 muistellen. Onkin taas aihetta, kun siellä vaimonikin tapasin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, huippukommentti! Toteutus onnistuu varmasti! Yllätät kaikki!
   (Tulipa monta huutomerkkiä!)

   Poista