About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

torstai 2. joulukuuta 2021

OLIPA KERRAN JOULU: PAAHDETTUA RUUSUKAALIA JA KANELIA

 
Luukku 2


Nyt eletään muuten siitäkin syystä ihanata aikaa, että kotimainen ruusukaali on sesongissa. Ja nyt kun meistä ei enää kukaan keitä ruusukaalia hengiltä, sen ihana maku pääsee oikeuksiin.

Parhaita valmistusmetodeja on ilman muuta uunissa paahtaminen. Ruusukaalin leikkuupinta oikein karamellisoituu ihanasti. Siinä voi rauhassa sitten leikitellä mausteilla ja lisukkeen lisukkeilla.

Lyönpä vetoa, että kovinkaan moni ei ole parittanut sitä kanelin kanssa. Kaneli, jos mikä on joulusesongin mauste ja soveltuu mainiosti myös suolaisiin ruokiin, ei pelkästään leivontaan.

Paahdetut ruusukaalit  kanelin kanssa on mainio ja maistuva, simppeli kasvislisuke. Ihan vaikka joulupöytään (mutta itselläni alkaa ainakin olla kaikki paikat varattu kun on niin montaa laatikkoa ja salaattia), mutta sitten muina pyhinä ja juhla-aterioina aina itsenäisyyspäivästä uuteen vuoteen.


PAAHDETTU RUUSUKAALI JA KANELIA

1 rasia ihania kotimaisia ruusukaaleja, nyt kun niitä saa
1 rkl hyvää öljyä, rypsi tai oliivi
1 tl kanelia
1 tl suolaa (tai maun mukaan vähemmän
1/2 dl mantelilastuja
1 dl kuivattuja karpaloita

Leikkaa ruusukaaleista kannat ja halkaise ne puolikkaiksi. Kierittele öljyssä, kanelissa ja suolassa ja levitä uunipellille leivinpaperin päälle. Irronneet lehdet mukaan.

Paahda 200 uunissa n. 20 min kunnes alkavat saada kaunista väriä.
Heitä sekaan mantelilastut ja karpalot ja paahda vielä 5 min. 

Tarjoa heti.


Ja sitten ihana vinkki kaikille jouluttajille.


Minulle on tosi paljon serkkuja, viitisenkymmentä varmaan, Mutta vain 3 superserkkua, Maiju, Aliisa ja Riina (Rintala). Tiedätkö mikä on superserkku(nimi on ihan meidän omakeksimä)?

No se on semmoinen serkku, jonka vanhemmat ovat omien vanhempiesi sisaruksia. Eli niinkun molempien vanhempien  puolilta serkkuja. Kuulostaa ensiksi epäilyttävältä, mutta sitähän se ei ole.

Olisi hauska tietää paljonko löytyy muita, joilla on superserkkuja. Tiedän vain äitini, jolla taitaa olla niitä kymmenkunta (ja tietenkin kaikki äitini 11 sisarusta, koska sama juttu kuin äidillä...ja tietenkin nämä kaikki äitini superserkut, joilla 11 superserkkua, tai itseasiassa 13, mutta siis onko muita meidän suvun ulkopuolella...). 
Sain sut nyt varmaan sekaisin ja ainakin itseni astumaan vinkkipolulta harhaan. Tässä se tulee:

Maiju, superserkkuni, joka kirjoitaa Pientä puuhastelua - blogia on julkaissut ystävänsä kanssa Tunnelmia&taikaa e-kirjan, joka on vapaasti ja ilmaiseksi ladattavissa.

Ihana kirja on täynnä houkuttelevia reseptejä ja raikkaita jouluaskarteluideoita.

Aika hienoa, Maiju ja Heta. 

4 kommenttia:

 1. Nyt on niin mun resepti!
  Ja miten en ole älynnyt paahtaa koskaan ruusukaaleja uunissa?? Aina pannulla koitan olla niitä polttamatta. Teen tätä heti nyt lounaaksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä hemmettiä Veera? Et ole paahtanut uunissa? Nyt sulle taivas aukes!

   Poista
 2. Kun sisarukset veljekset naivat (tapahtui 50 -ja 60-luvun Etelä-Pohjanmaalla), sain lopputulemana neljä tuplaserkkua! Sielläpäin ilmeisesti osattiin? Ilmiö kun ei tosiaan taida ihan tavanomaisimmasta päästä olla. Tosin, sisaruskatraat tuohon aikaan suuria ja riiuuretket lyhykääsiä, niin sattuuhan sitä!

  Ja kiitos hauskasta ja hyvää reseptiikkaa tarjoavasta blogistasi, ruusukaalifanina testaan tämänkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Ja ihana, että muitakin superserkkuja löytt. Asia on just niinkuin sanoit!kaverini, jokafacessa kertoi, että hänen äidillään vasta on monta. Äidin vanhemmat ja molemmilta kaksi sisarusta olivat naimisissa keskenään. eli 3x perhe jäsentä nai 3x perhe Y jäsenen!

   Poista