About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

maanantai 3. maaliskuuta 2014

Albondigas en Chipotle de Doña Blanca


Mexicossa syödään paljon muutakin kun tortilloja eri täytteillä. Tässä yksi resepti Mirnan aarreaitasta, anoppinsa elikkä Doña Blancan lihapullat.

Ja voi poijat oli hyviä lihapullia. Resepti jäi aivan varmasti käyttöön. Salaisuus on kastikkeessa, jossa maistuu  upeasti adobe kastikkeeseen säilytetty chipotle-chili. Eli kun kerran löydät kaupasta sen pienen purkin, tässä taas uusi käyttötapa. Purkki on todella riittoisa, yhteen ruokalajiin kun ei kovin monta chiliä voi laittaa. Suosittelenkin, että loput säilyketölkistä pakastat parin chilin annoksina, avatussa säilyketölkissähän ne eivät kauaa säily.

Lihapullat kannattaa tehdä ehdottomasti possun- ja naudanjauhelihan sekoituksesta, possusta tulee tarvittava maku ja rasva. Lihapullaan on suloisesti upotettu pieni pala kananmunaa, en oikein tiedä sen funktiota, mutta jos edes mennyt Doña Blanca kerran lihapullat näin teki, niin teen minäkin. Hiukan aikaa vievää touhua, kunnon spend-the-whole-day-cooking-meininkiä. Ei vaiskaan, ei siihen nyt niin kauaa mennyt.



Albondigas en Chipotle de Doña Blanca
Doña Blancan meksikolaiset lihapullat chipotlekastikkeessa

Lihapullat
45-50kpl
2-3 viipaletta vaaleaa leipää, hiukan kuivahtanutkin käy
maitoa niin, että murennetut leivät hyvin peittyvät
1kg porsaan- ja naudan jauhelihaa 50/50
1 sipuli hienonnettuna
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 munaa
1/2 dl soijaa
 1tl suolaa
mustapippuria
3 kovaksi keitettyä kananmunaa




Chipotle-kastike lihapullille
1 kg tuoreita tomaatteja
3 valkosipulinkynttä
2 kanaliemikuutiota tai fondia
2-3 chipotle chiliä  adobados(tölkistä)
5 dl paseerattua tomaattia 
suolaa, pippuria
vettä

Murustele leivänviipaleet kulhoon ja peitä ne maidolla, anna murujen turvota ja vetäytyä 10 min. Jos leivänkappaleet kovin suuria, voit surauttaa massaa hiukan sauvasekoittimella. Lisää mukaan jauheliha ja kaikki muut ainekset (ei keitettyjä munia), sekoita hyvin ja anna taikinan levätä 10 minuuttia.




Pieni kananmunat pieniksi paloiksi. Ota lihapullataikinasta lihapullan kokoisia mölttejä, pyöritä palloksi, paina toisella peukalolla pullaan kolo ja nosta siihen pieni palanen valkuaista ja keltuaista. Muovaa pallo kiinni. Toista tämä nippa nappa 50 kertaa.

Paista lihapulliin pannulla ruskeat pinnat pienissä erissä (en käyttänyt mitään rasvaa) ja nostele ne sitten soosiin kypsymään 20 minuutiksi.

Kastike

Laita licuadoraan eli tehosekoittimeen, tuohon modernin meksikolaisnaisen tärkeinpään keittiövälineeseen lohkotut tomaatit, kuoritut valkosipulinkynnet, kanaliemikuutiot, chipotlet, suolaa ja pippuria (suolan kanssa varovasti, huom, kanafondi) sekä 2-3 dl vettä. Aja sileäksi nesteeksi.  Laita kastike pataan ja liedelle porisemaan  10-15 minuutiksi, lisää sitten paseerattu tomaatti ja jatka  keittämistä miedolla tulella vielä 10 minuuttia. Lisää sen jälkeen  kastikkeeseen lihapullat ja anna kypsyä 20 min.

Tarjoile valkoisen riisin kera.

Todella maukasta. Tässä on kivaa myös se, että kun lihapullat eivät itsessään ole mausteisia ennen kastikkeeseen upottamista, oli helppo jättää kymmenkunta lihapullaa lapsille pannulle paistumaan.

Ja jännitykselle ensimmäsien lihapullan abduktio. Jee, se oli sielä!



Nämä lihapullat saavat tietenkin itseoikeutetusti autenttisuusleiman.



Huomasimme  turkulaisen Taco Nito -ravintolan kanssa olevamme aivan samalla asialla, levittämässä tietoutta aidosta meksikolaisesta ruuasta. Taco Niton väen sanoin:

Taco Niton tärkein tehtävä Suomessa on tuoda aito meksikolainen keittiö ihmisten tietoisuuteen helposti lähestyttävällä ja uudella tavalla. Meksikon ruokakulttuurilla on paljon annettavaa ja tulevaisuudessa haluammekin tuoda pala palalta lisää Meksikon herkkuja Suomeen. Ruoan laatu ja asiakaspalvelu ovat yrityksemme kulmakiviä ja uskomme että tulevaisuudessa joka taajama Suomessa pääsee nauttimaan tuoreista tacoista ja burritoista.

Taco Nito saa peuhata ravintolarintamalla, minä tuon toivottavasti uusia reseptejä kotikeittiöön. Taco Nito ystävällisesti luovutti logonsa käyttööni.




14 kommenttia:

  1. Mitä jos vähän huijaisi? Ottaisi pakastimesta pussillisen lihapullia (joiden sisällä ei kyllä tuota kananmunaa ole) ja heittäisi se tuohon jumalaiselta kuulostavaan kastikkeeseen? Puolimeksikolaista?

    VastaaPoista
  2. Varmaan ne lihispullatkin imevät itseensä jotakin liemessä kypsyessään, mutta jos sulla on hyvät lihapullat niin mikä jottei. Mulla oli vähän epäilystä tuosta kastikkeesta mm. mauttomien talvitomaattien käyttö, yllätin itsenikin kun tästä tuli niin sairaan herkullista. (äiti, voit tehdä näitä)

    VastaaPoista
  3. Ay caramba mitkä ihanat pullat! Näiden meksikolaisten reseptien perässä aikoinaan eksyinkin tänne blogiin! Näitä lisää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sari. Yritän pitää sinut vakkarikävijänä....

      Poista
  4. Hyviltä näyttää ja tuoksu tilee jo papn nenään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Papin? Papan?

      Kiitos. Ja nämä on myös kategoriassa lämmitys seuraavana päivänä parantaa vaan makua.

      Poista
  5. oi buenoa! nämä ovat varmaan yhtä lohdullisia kuin abuelan syli :-)

    VastaaPoista
  6. Hauska toi kananmunaylläri, täytyy pitää tämä mielessä pääsiäismenua suunnitellessa.

    VastaaPoista
  7. Ja lapset tykkää. Lohdullisinta näiden valmistamisessa oli se,että vaikka valmistusvaiheessa tuntui, että työnsin "silppua sisälle", se oli sitten syödessä aivan nätin näköinen. Munaa kun on kovin vaikea leikata pieniksi siistiksi paloiksi.

    VastaaPoista
  8. Tätä piti tehdä miehen vaatimuksesta jo toista kertaa neljän päivän sisään... Tätä menoo ei tarvii laittaa chilejä pakastimeen :) Skippasin tosin kananmunavaiheen mutta muuten noudatin uskollisesti reseptiä. Ihanaa on, tuolla taas pöhisee kattilallinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos kun tulit kertomaan. Mutta tää on kyllä hyvää!!!

      Poista
  9. Kuulostaa hyvältä! Mutta onko tarkoitus käyttää soijarouhetta vai esim jauhoa? vai jotain ihan muuta...?

    VastaaPoista