About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

torstai 27. maaliskuuta 2014

Juotetut sinisimpukat


Sinisimpukat on edullista herkkua, vielä sesongissa ainakin huhtikuun  ja tosi helposti varioitavissa. Aromikkaassa liemessä tarjoiltavien simpukoiden  seuraan rätkäistään usein ranskanperunat ja hyvä majoneesi. Meille suomalaisille ehkä hiukan yllättävä kombinaatio, mutta niin toimiva. Ja sen valkoisen leivän dippaaminen  sinne liemeen, ehkä parempaa on vain ruisleivän pyyhkäiseminen grillatun possun kamaraa pitkin....

Sain varsinaisen inspiraation näihin simpukoihin viime viikon Gastro-messuilta, jossa heiluin bloggaajan ominaisuudessa, pienellä Gastro-stagella oli päivän alkuun pistetty oikein oma showtime, jossa juttelin ruokabloggauksen saloista valikoidulle yleisölle. Valikoidulle siinä mielessä, että vain harva oli valinnut siihen aikaan kohteekseen Gastro-stagen...

Laitilan Wirvoitusjuomatehdas, siinäpä inspiraationi. Juomaesittelyssä, sain eteeni (ja kotiini) pääsiäisen kunniaksi uutta Mämmi-olutta, Laitilan Kukko Vehnää ja Ameriikan Alea. Juttua riitti ja jossakin vaiheessa kerroin epäonnistuneesta mustajuuri-vehnäolutkeitostani. Ja nyt tuleekin tarinan opetus: Älä keitä vehnäolutta. Sekuntiakaan.

Nyt sitten otetaan vehnäoluesta revanssia. Sain mukaani myös pari reseptiä paperilla ja siitä  (taas!) inspiroituneena päätin juottaa vehnäoluen simpukoille.  Vehnäoluella juotetut simpukat
2:lle tai 4:lle aterian aloitukseksi

1 kg tuoreita sinisimpukoita
4-5 kevätsipulia tai salottia 
1/2 fenkoli hienonnettuna
3 valkosipulinkynttä 
1 l kasvislientä
50g voita
2 dl Kukko Vehnää
1/2 puntti tuoretta korianteria
1/2 puntti tuoretta lehtipersiljaa

Varmista, että kaikki simpukat ovat kiinni, pese ne huolellisesti kylmässä vedessä ja raaputa mahdolliset "partakarvat" pois. Heitä rikkoutuneet ja avonaiset roskiin.

Kuumenna kattilassa tai kasarissa voi vaahtoavaksi ja lisää pilkotut sipulit ja fenkolit. Kuullottele miedolla lämmöllä 5 min, lisää sitten kasvisliemi. Kuumenna kiehuvaksi.

Lisää simpukat kiehuvaan nesteeseen ja laita kansi päälle. Simpukat kypsyvät noin 5 minuutissa, eli aukaisevat kuorensa kauniisti. Aukaise kansi ja possauta mukaan olut.

Voi sitä tuoksujen huumaa. Älä kuitenkaan ala keittelemään tai Vehnä Kukko harmistuu ja kitkeröityy. Silputut yrtit antavat loppusilauksen, ateria on valmis nautittavaksi. Sopii yllättäen muuten tosi hyvin vehnäoluen kanssa yhteen. Niin kuin simpukatkin, eivät näemmä kaipaa aina viiniä ollenkaan! IsoHoo kehui muuten Kukkoa oikein hyväksi vehnäiseksi, minä olen harvemmin sitä juonut, eli vertailupohja puuttuu. Mutta kovin tuntuu olutkulttuuri nostavan ylipäätään päätään  tänä keväänä. No ei huono! Peukkua!


Yhteistyössä Suomen Messut10 kommenttia:

 1. iso käsi simpukoille :-) täällä on kans keitelty niitä ihan urakalla viime aikoina!

  VastaaPoista
 2. Nanna,oon syöny nyt ainakin 5kertaa viimeisen 3viikon aikana simpukoita. Nyt tuntuu, että pakollinen 6 kerta on edessä.

  VastaaPoista
 3. Roskista, johon on simpukankuoret kipannu ei muuten kannata unohtaa esmes viikoks mökin roskiskaappiin. Melko muhevat tuoksut siinäkin. Kokemusta on.

  Mulla on jäänyt tämä simpukkakausi vähän vajaaksi syystä tai toisesta, mutta pitää nyt kunnostautua, kun niitä vielä saa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koskaan ei oo liian myöhäistä. Paitsi viikon vanhan roskiksen.

   Poista
 4. Mä olin kuuntelemassa sua! :) GO NANNA!
  Mämmi-olut meni meillä erään kaverin suuhun, kyseinen ukkeli kehui sitä oikeen hyväksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos.ihanat kaikki. Jotka olitte kannustamassa.

   Poista
 5. Ihanat simpukat! Oluen inspiroimana meikäläinenkin gastrobloggas, ylläriiii :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No älä!
   Tietenkin oluesta. Mikä kutakin inspiroi ;d
   Sun mämmiolut juttu oli sitäpaitsi niiiiin hyvä.   Poista