About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

perjantai 28. maaliskuuta 2014

Sir Lintsin etanat


Olen sitä mieltä, että asioista on puhuttava oikeilla nimillä. Ja kunnia sille, jolle kunnia kuuluu.

Osalle meistä tuo otsikko kertoo jo paljon, toisilla vasta herää mielenkiinto. Kerrattakoon nyt kuitenkin kaksi faktaa: Sir Lintsin etanat ovat etanoiden aatelisia. Herkusta tehty herkumpia.  Ja miksi en sitä itse ole osannut/tajunnut? Äyriäiset, niin scampit kuin kampasimpukatkin rakastavat lorausta Pernod'ta tai muuta anisviinaa, miksei sitten nuo pikku nilviäset? Ja mistäs se ihana aniksen maku niille saadaan? No F-E-N-K-O-L-I-S-T-A. Tietenkin.

Sir Lintsi lempinimen takaa (tämä on nyt sitten se toinen fakta)löytyy Timo Linnanmäki, kokkki ja yksi Muru& co ravintolan omistajista, jonka päävastuulla on käsittääkseni nykyään ihana Pastis. Mies on tunnettu erityisesti pateistaan, terriineistään ja jälkiruuistaan. Ja nyt pentele meni julkaisemaan tämän etana-ohjeen twitterissä. Älyttömän herkullisia. Nousi ykkösohjeekseni etanoiden saralla kerta heitolla.

En tiedä mitä Samuil Angelov sanoisi IsoHoon viinivalinnasta; me tykkäsimme.

Sir Lintsin etanat
2:lle
 
1 tlk etanoita
100g voita
 1/2 fenkoli
2 isoa valkosipulinkynttä
1 shalottisipuli
100g Roqueforttia tai muuta sinihomejuustoa
 tuoretta lehtipersiljaa  reilusti
 
tarjoiluun sitruunaa ja paahdettua vaaleaa leipää
 
Huuhtele etanat kylmällä vedellä, valuta ja jätä sitten 15 minuutiksi likomaan kylmään veteen. Valuta.
 
Pane voi pannulle kuumenemaan. Kun voi alkaa vaahdota lisää mahdollisimman pieneksi silpututut sipulit ja fenkoli. Kuullottele miedolla lämmöllä 5 minuuttia ja lisää joukkohon sitten etanat. Kuumenna.
 
Siirrä etanat etanapannun koloihin ja lusikoi voi-sipulit-fenkoli seos päälle, tai heitä koko paistinpannu uuniin tai käytä uuninkestäviä normaaleja pikkuvuokia. Etanat ovat aivan yhtä herkullisia vaikka eivät olisikaan omissa yksiöissään.  Juusto murustetaan pinnalle ja sitten gratinoidaan uunissa muutama minuutti niin, että juusto ottaa pikkuisen väriä.
 
Ripottele hienonnettu persilja pinnalle ja purista sitruunamehua.
Herkuttele rapean leivän kera.
 
 
Kuinkahan monta kertaa sanoin herkku jossakin muodossa?
 
 
 


15 kommenttia:

 1. Ok, minä ehkä yritän kivuta yli minun edellisten etanoiden, jotka haisivat navetalle ja tehdä nämä. Näiden on pakko olla parempia - koska huonommaksi ei voi pistää kuin minä silloin… ;-)

  VastaaPoista
 2. WaaaaD? Navetalle?

  No teet kyllä näitä.

  ja niinku mahd. pik.

  Miäti, fenkolia!

  VastaaPoista
 3. sir L:n pate on kans roikkunut mun "to do"- listalla jo noin ikuisuuden... :-/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä, en oo koskaan tehnyt vielä uberherkullista pateeta, joten sen teko tihkaisee, ehkä siitä syystä vähäsen....

   Poista
 4. Nami,muutaman kerran on maisteltu etanoita,yleensä siellä Porvoossa,ja hyvää on.Tällä ohjeella.varmaan taivaallisen hyvää:-) koska.teet sammakoita? mulla on sellaisista hyvä.ruokamuisto joskus.kauan sitten

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäis varmaan päästä itte ensin maistamaan sammakoita, niin tietäis miltä ne maistuu. Joku sanoi, että vähän kanantyyppistä.
   Olisin varmaan aika suosikkimamma (tai kauhu) Urho9v:n kavereiden keskuudessa kun kokkailisin etanoita, sammakoita... katse kääntyy seuraavaksi eittämättä kastematoihin...

   Poista
  2. Mä herkuttelin pienenä elävillä kastemadoilla - raakaruoka ollu silloin jo mielessä... Mutta sammakko on ihan hyvää - vähän samaan tapaan mautonta kuin kanakin eli mausteilla saa ihmeitä aikaan.

   Poista
 5. Puhelimella kommentointi ei vaan skulaa :(

  Mut nää etanat skulaa varppina. Voiskin näillä korkata vihdoin mun etanapannut - vastahan ne sain kolme vuotta sitten joululahjaksi....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuolla mun samsungilla kyllä onnistuu...Siskon Ipadit ei kans suostu kommentoimaan.

   Hei nyt fenkoli kaupasta, ja etanat, kainaloon ja pannut äkkiä sieltä pölyttymästä. Kun olis jo!

   Poista
 6. Jostain syystä etanoita ei tule koskaan tehtyä kotona, vaikka ravintolassa niitä tulee syötyä useinkin. Pitääpä kokeilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin kuule, se on kumma. Koska helpommin kotona toteutettavissa olevaa ja edullisempaa ja arjen yli nostattavampaa gurmeeta saa hakea!

   Poista
 7. Etanat ovat niin herkkua! Tarviipa testaikla tälläkin ohjeella :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohje on todella pro. Fenkoli vie mukanaan kaiken tunkkaisuuden ja rasvaisuuden! (jota joskus löytyy huonosta annoksesta)

   Poista
 8. Tykkäämme ihan älyttömästi etanoista ja tehdään niitä aika usein. Pitää joskus kokeillä näitä. Vaikuttaa hyviltä .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti tehkää, näissä on se pieni jokin, joka nostaa ne normihyvän yläpuolelle.

   Poista