About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

lauantai 1. maaliskuuta 2014

Approved By Mexicans: Frijoles Refritos

Lisää kuvateksti


Meksikolainen ruoka ja minä. Rakkaussuhteemme on pitkä ja hiukan mutkainenkin. Vaihto-oppilasvuotena tutustuin ja ihastuin ihanaan texmexiin ja siitä se kaikkia lähti. Amerikan vuoden jälkeen kokkailtiin kotona ja kiljuttiin ilosta kun löydettiin kaupasta viimein tacokuoria.

Jostain syystä en ole vieläkään ennättänyt Meksikoon saakka kääntymään. Mutta meksikolaisen ruuan suhteen olen käynyt perusteellista koulua.  Olen joskus kertonut perheemme tekopojasta* Uliseksesta, joka on tutustuttanut koko perheemme aitoon meksikolaiseen kotiruokaan. Ulin vanhemmat käyvät Suomessa myös melkein vuosittain ja silloin kun Mirna saapuu, silloin kokataan!  On tehty tamaleita useaan otteeseen, pozolea ja monenmoista aamiaista,  yhtä sun toista tacoa ja carnitaa. Tarveaineet on usein kuljetettu meksikosta asti.Jos jotain olen oppinut  niin sen, että meksikolainen ruoka ei useinkaan ole edes tulista, tulisuuden määrää  voi kukin säädellä salsoilla. Mutta koska olen saanut seurata kuinka meksikolainen äiti tekee ruokaa pojalleen, minäkin yhdistän meksikolaisen ruuan nykyään kotiin ja perheeseen, se on kotoista rakkausruokaa parhaimmillaan.

Blogistani löytyy reseptejä meksikolainen hakusanan alta, ja toivon voivani jakaa niitä edelleen. Minulla on vielä kokeilematta Mirnalta viime syksynä haastattelemani reseptit. Tulossa on ainakin kielitacoja ja lihapullia. Meksikossa, kuten muuallakin samasta ruuasta on varmaan sata versiota, paikkakunnittain tai perheittäin, haluan silti uskoa, että jakamani reseptit ovat autenttisia, meksikolaisten hyväksymiä. Meksikonpostauksieni lopussa tuleekin tästedes löytymään Ulin mulle piirtämä Approved by Mexicans- leima. (Se on muuten mukaelma meksikolaisten omasta joutsenlippumerkistä.)Ja jotta nyt ei menisi ihan pörinäksi niin laitetaan loppuun ajat sitten lupaamani resepti, meksikolainen perussetti jota syödään vähä kaiken kanssa, eli paistetut pavut, Frijoles refritos. Yksinkertaista, mutta niin Meksikoa.Frijoles Refritos
yksinkertainen meksikolainen papulisäke

1 keltasipuli - kuullota  kuorittu ja pilkottu sipuli pehmeäksi reilussa öljyssä
2-3 tölkkiä käyttovalmiita mustia papuja
1 chipotle chili (chipotles en adobe)

Kumoa valutetut ja huuhtaistut pavut blenderiin yhdessä chipotle- chilin kera. Aja  karkeaksi soseeksi. Lisää massa yhteen sipuleiden kanssa ja paista hetken, älä kuitenkaan kuivata seosta liiaksi. 

Asettele kuumat paistetut pavut tarjoilukulhoon ja koristele halutessasi korianterilla.

Ja loppukevennys pitää olla. Uli on mennyt tähdittämään opastuvideota."Kuinka taco syödään?"

Kyllä meksikolainen tietää.

*lisäksi tekopoikaselitys vielä kerran:*  Kyseessä on Ulin oma termi, jonka hän on niin söpösti kääntänyt espanjasta suomeksi. Sanakirja luultavasti ehdottaisi termille hijo postizo suomalaista vastinetta ottopoika, mutta koska esim tekohampaat ovat dentatura postiza ( sama myös esim tekorinnat) niin loogisestihan silloin hijo postizo on tekopoika. Claro!
Miten Taco Syödään! from Taco Nito on Vimeo.

13 kommenttia:

 1. Mahtavaa videotaidetta. Minua kyllä jännitti, että syökö se tyttörukka lähinnä hiuksensa.
  Mieletön etuoikeus tuo teidän kansainvälinen laajennettu perhe.

  VastaaPoista
 2. Kylläpäs alkoi tekemään mieli tacoja! Mutta kerro Nanna mulle mistä ihmeestä voi ostaa sellaisia hyviä maissitortilloja, juuri tuollaisia kuin videossa? Mun mielestä ne ainoat, jota kaupassa myydään, on tosi pahvisen makuisia :( Ulkomailla ne on aina niin hyviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole vielä törmännyt muutakun yhteen maissitortillamerkkiin, joka ainakin meidän cittarissa siis asuu gluteenittomien hyllyssä. Ne ovat ihan ok (ei kai nyt kotitekoisia mikään voita), mutta ne täytyy kuumentaa todella huolellisesti pannulla, että se maku lähtee sieltä tulemaan. Kuumennus tapahtuu siis paistinpannulla niin että lisäät tortillan aina seuraavaan päälle, ja kääntelet (ettei pohjimmainen pala), niin ne lämpenee siinä välissä, 3,5 kerralla. Ja niitten järjestystä voit vaihdella. Vehnätortillojahan on helppo tehdä itse, se vaan kun tacoissa esim pitäis olla maissitortilla.
   Nyt kuulemma Masa Harina jauhoa, joka on siis sitä mistä tortillat tehdään, se on ihan omanlaisensa jauho., saa jo ainakin Helsingin stockalta, aion tehdä sinne itse ensi viikonloppuna hyökkäyksen. Vaikka on oikeat jauhot, niitä on pirullista kaulia, tortillaprässi olis kova sana, vaikka se hullulta kuulostaakin. Senkin saa muuten helposti rikki, nimm. kokemusta on.
   Jotta, että näin. Sinä nyt Heidi varmaan tiesitkin suurimman osan tästä, mutta laitoin nyt niinkuin yleisesti muillekin tiedoksi.

   Poista
  2. Kiitos Nanna! Juuri niitä tortilloja tarkoitin :) Mutta en ole koskaan lämmittänyt niitä pannulla tuolla tyylillä, nyt kokeilen kyllä seuraavalla kerralla! Vehnätortilloja olen tehnyt itse, niistä tuli kyllä hyviä. Maissisien tekoa en edes uskalla kokeilla ;)

   Poista
 3. Ja vielä kysymys ostopaikoista eli nuo Chipotle chilit ? Mistä olet niitä löytänyt ? Minulle ei ole tullut vastaan, vaikka olen useampaan kertaan koittanut löytää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ihan meidän Seinäjoen Cittarin texmex hyllystä. Prismassakin on ollut. Laitoin tuon purkin kuvan tuohon, että tietää minkänäköistä ettiä. Maahantuoja on Bevista oy. Kannattais varmaan pyytää omaa Cittaria/ Prismaa tilaamaan, jos ovat jättäneet väliin. On se kyllä kumma!

   Paitsi, että helsinkiläinen ystäväni oli käynyt eilen 6 kaupassa etsimässä Srirachaa...

   Poista
  2. Pari vuotta sitten kuivattua ja savustettua chipotlea sai Vihannespörssistä, Helsingin Sörkästä. Isompia määriä sai kotiinkuljetettuna, meidän pyytämä 100 g oli liian pieni määrä, joten palkattiin kaveri trokariksi. Mutta nyt se on jo loppu...

   Poista
 4. Meksikolainen ruoka on ihanaa. Kiitos papureseptistä, olen sitä kaivannutkin ;)

  Taco-video on hauska!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos.
   On kiva video mustakin. Mähän oon kuvannut Ulista ja Natasiskosta kokkausvideon, espanjankielen opetuskäyttöön (siis ihan amatööri pohjalta), mutta Nata ei oo antanut julkaisulupaa.Olis pitänyt neuvootella sopimukset kuntoon alun alkaen.... :)

   Poista
 5. Hauska video! Mä kyllä odotin ensi näkeväni, miten niitä koppuroita taco-kuoria syödään, mutta ehkä ne eivät taidakaan kuulua meksikolaisten ruokavalioon...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. varmaan sama taktiikka, mutta siinä pitää vielä rukoilla, ettei ne meni miljooniksi murusiksi haukatessa...

   Poista
 6. Minä niin ihailen tuota sun uutta approved by mexicans leimaa. Tosi hieno!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiva tietää, että käyt vielä joskus täälä ihailemassa!
   Laitetaan sulle joku Tutkittua Aasialaista leima.....

   Poista