About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

torstai 14. tammikuuta 2021

TOP 10 RESEPTIT VUODELTA 2020



Jaa-a, olisinko tätä ennustanut? Kaikista vuonna 2021 julkaisemistani resepteistä YLIVOIMAISEKSI ykköseksi nousi, jos nyt näin sanoisin, tuikitavallinen Kinkkumakaronisalaatti. Ihan yllätti itsenikin, ottaen huomioon, että en ole itse suuri pastasalaattien ystävä. Mutta ilmeisesti teitä muita on paljon. Onhan pastasalaatit ruokaisia  ja käteviä myös vaikka lounaseväänä tai noutopöydässä. Ja hyvin tehtynä tosi hyvän makuisia (monta mautonta tapaustakin on tullut maisteltua). 

En ole ennen tälläistä vuoden top10 reseptijulkaisua, mutta Annin Uunissa oli tehnyt ja se oli minusta niin mielenkiintoinen, että tein omani.

Tässä postauksessa siis vuoden 2020  top10 reseptit. Jätin näiden ulkopuolelle kevään "koronapostaukseni", jossa ei niinkään jaettu reseptejä tai esim, perunakoostepostaukseni joka olisi sijoittunut lukijamäärissä suosituimpien postausteni sijalla 3.

Mutta yläkuvassa siis reseptien resepti 2020 eli

1. Kinkku-makaronisalaatti

Itseasiassa kirjoitus, sen äsken luettuani, on oikein hyvä lähtökohta ylipäätään pastasalaatin tekoon.

2. Mokkapalat

Olen niin superonnellinen, että vihdoin löysin täydellisen mokkapalareseptin. Monet mokkapalat olen leiponut, eikä ne aina onnistuneet. Se vaihe on nyt ohi, kiitos tämän kiertävän reseptin.


3. Sydämen surujen kakku

Niin siinä vain kävi, että minä, joka leivon hyvin harvoin, löydän tämän reseptin kärkikolmikosta. Kiitos teille kuivakakkujen ystävät!




Luojan kiitos edes yksi kalaresepti. Maailmassa on vielä toivoa. Ensi viikolla muuten savulohisoppaa pakko tehdä.



Tässä on sitä samaa herkkukerrointa kuin vaikka pizzassa tai hampurilaisessa. Siis, että koko ajan tekee mieli.



6. Länsi-Afrikkalainen kanapata

Taitaa mennä maapähkinävoinrakastajien piikkiin tämä. On kyllä kiva resepti! Oma Igorin kanani!



Tämä oli se mun joulun hitti, joka ylitti myös maikkarin uutiskynnyksen (kuten mokkapalatkin). Ehti katsella viime vuotta niin vähän aikaa mun blogissani, silti singahti heti listoille.


Tämä listayllättäjä on ihan koronan ansiota. En olisi näitä todella laadukkaita osterivinokkaita saanut ostettua, ellei niitä olisi tullut rekoon kun he yleensä toimittavat vain ravintoloille ympäri Suomea.

Ehkä elämäni paras sienipasta.



Hienoa, että myös meksikolainen ruoka on päässyt listalle. 


Parasite-elokuvan innoittamaa herkkua on tehty tänä vuonna jo monta kertaa. Juuri nyt on kaikki nuudelit loppu.






Sellainen vuosi 2020. Mahtavaa, että top10 nousi ruokia laidasta laitaan. Mun mielestä se juuri kuvastaa parhaiten mua.
Mutta kinkkumakaronisalaatti. Sitä en olisi uskonut.

Laitan vielä referenssiksi  kaikista postauksistani TOP 3 luetuimmat viime vuonna


 ja TOP 3 luetuimmat reseptit koko 11 vuoden ajalta
3. Nyhtölammas


Olisi ihana kuulla, jos sulla on jäänyt joku mun resepti tai juttu erityisesti mieleen!







maanantai 11. tammikuuta 2021

PORKKANA-LINSSIKEITTO UUDENVUODEN TILITYKSEN KERA


Arki. Talvi. Lumi. 
Kaikki nämä asiat ovat mulle positiivisia, silti reilun kahden viikon joululoman jälkeen laskeutuminen arkeen on ottanut yllättävän lujille. Sain kyllä lomalla nukuttua monta kertaa pitkään ja nauttia perheen seurasta leppoisissa merkeissä, mutta en ole aivan varma lataantuivatko akut silti aivan täyteen.

Vuotta 2021 on odotettu kuin kuuta nousevaa, eikä siitä puhuta samaan sävyyn kuin 2020:sta, josta tehdyt meemit huutavat: I hope we never meet again!

Kyllä, mullekin 2020 on ollut erilainen vuosi monella lailla, mutta en koe, että se olisi ryöstänyt lopultakaan mitään olennaista (jos ei nyt lasketa matkustelun vapautta, fyysistä työyhteisöä ja - ympäristöä, kokoontumisia perheen, ystävien ja harrastusyhteisöjen välillä...) Sopeutumaan on joutunut, mutta meidän ihmisten superpowerhan on nimenomaan soputumiskyky (luin sen jostakin, ja se oli mielestäni hyvin sanottu). Saan toki olla kiitollinen päivätyöstäni, jonka onni on se, että se on säilynyt, mutta ei ole myöskään muuttunut liian kuormittavaksi. En aio olla katkera vuodelle 2021 vaan katsoa eteenpäin. Uudenvuoden lupauksia en tehnyt, mutta ajattelin, että haluan siivota elämästäni pois turhaa negatiivisuutta, niin ympäriltäni kuin varsinkin itsestäni.Toivon, että löytäisin vielä sen hymyilevän, iloisen ja innostuvan itseni, joka joskus ainakin olen ollut.



Ja jos olisin tehnyt uudenvuoden lupauksia, niin varmaan olisi pitänyt luvata keventää ja järkevöittää ruokavaliota. Ehkä se on tuolla jossain takaraivossa.

Kun ainainen kiire seuraa kintereillä, vaikka kuinka yritän ottaa rauhallisesti, saa se miettimään prioriteettaja. Kun omatunto soimaa, kun lapsi on ollut tuntikausia kännykällä,etkä itse ole ehtinyt edes ehdottaa mitään järkevämpää tekemistä, saati, että olisit ottanut aikaa tehdä jotakin yhdessä. Kun päivät vain täyttyvät (myös lomapäivät, pois lukien työt) kaikesta; ruuanlaitosta, siivouksesta, pyykinpesusta, lemmikeistä ja silti meillä on aina joko puhtaitten tai likaisten pyykkien vuori, tasaisen sekaista ja muutama katastrofi (tällä hetkellä viittaan työhuoneeseen ja makuuhuoneeseen, joissa käynnissä "operaatiot" sekä keittiöön, jota vaan en tunnu koskaan saavan täysin siistin kuntoon), ei ne ainakaan positiivista energiaa säteile.

Laskin yks päivä esimerkkipäivän (kun mies on merillä), jossa siis minullakin on vain 24 h käytössä. 
  • Uni 8 h (se on pakollinen, muuten saan fyysisiä oireita, vaikka joskus tästäkin tingitään, ei niinkään valvomalla vaan  klo 3-5 aamuherätyksillä, ja itse asiassa tarvitsisin unta ehkä tunnin pari reilummin) ja 
  • työpäivä 8 h (se on siis 7,25, mutta orientoitumiseen, nyt etätöissä puleerausaika ja työmatka jää toki pois). Ollaan siis 16 tunnissa, 1/3 osa jäljellä. Eikä oo vielä trehty kun töitä ja nukuttu.
  • Aamiainen ja Hiljan laittaminen kouluun 1h 
  • muut ateriat 1h
  • koiralenkit 2h
  • hevonen 3h
  • jäljelle jää harrastuskuskauksiin, kaupassa käyntiin, bloggaamiseen, muihin töihin, asioiden hoitoon, pikaluistelujuttuihin, hengittämiseen 1 h
Aika masentava yhtälö, joka ei vaan toimi. Tuo nyt oli päivä kiireisintä laatua, mutta tuollaisiakin on. Äitini auttaa silloin paljon. Tuossakin on aika minimiajat, selviänkö mä nyt ruuanlaitosta ja syömisestä yhdessä tunnissa vuorokaudessa? Ehkä en. Tällä hetkellä IsoHoo on suurimman ajan kotona, joten hän hoitaa pääsääntöisesti Meimitherottweilerin lenkitykset, eikä nyt juuri alkavasta lumentulostakaan tarvitse murehtia lumitöiden osalta. Tallilla en käy ihan joka päivä, ainakaan 3 h, joka menee helposti ratsastuspäivinä, toisina päivinä saatan selvitä tunnillakin jos liikutan hevosen kävelemällä (Hanski on laihiksella, joten sitä ratsastetaan ja kävelytetään lisäksi joka päivä, urakan, tai tämän mielenterveyttä ja fysiikkaakin ylläpitävän harrastukseni jaan toisen omistajan, Anumarian kanssa).

Joku voi ajatella, että meneepä sillä paljon aikaa noihin eläimiin, että oma valinta. Ja niin onkin ja näin on hyvä.

Ai niin, se resepti. Unohdan ihan itseni kun alan jaaritella kuinka jyrän alla olen. Ehkä nämä on kuitenkin kolmannen maailman ongelmia ja myös omia valintoja, ja enemmän täytyy olla kiitollinen.

Yritän olla. Mutta tsemppiä muillekin asioiden kanssa painiville. Omat asiat ovat kuitenkin jokaiselle tärkeitä jo terveydenkin kannalta.

Mutta se resepti: olen niin iloinen, että Maitotyttö tykkää ylikovaa kasviskeitosta. Linssejä lisäämällä siihen saa sopivasti myös proteiinia, ja olen Urho16v: llekin yrittänyt asiaa mainostaa. Aina auttaa jos kylkeen leipoo sämpylöitä, niin tein nytkin Mikan klassikko-ohjeella.

Mutta keitto on siis hyvä, helppo, nopea ja ravitseva eli täydellistä arkiruokaa.

(ja apua, "pikkupoikani" tuumas mulle eilen, että "Äiti, ens vuonna mä täytän 18!")

Porkkana-linssikeitto
4 :lle

1 rkl öljyä
1/2 kg porkkanoita paloiteltuna
1 sipuli, hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 rkl inkivääriä
(1/2 chilipalko hienonnettuna tai 1/4 tl chilihiutaleita)
1 tl jauhettua korianteria
1 tl kurkumaa
7,5 dl l kasvislientä
1 dl punaisia linssejä
1 prk kookosmaitoa
pinnalle tuoretta , hienonnettua korianteria

Freesaa porkkanoita ja sipuleita pannulla öljyssä kolmisen minuuttia. Lisää muut mausteet ja freesaa vielä pari minuuttia.

Lisää kasvisliemi ja linssit ja keitä hiljaa poreillen kunnes porkkanat pehmenevät eli vartin verran.

Soseuta.

Lisää kookosmaito ja kuumenna. Ripsauttele tuoretta korianteria reilusti pintaan ja nauti hyvän leivän kera. (Vinkki: Mikan maailman parhaat porkkanasämpylät)


 
Arki. talvi. Lumi.
Ihanaa!




torstai 24. joulukuuta 2020

HERKULLINEN JOULU: HYVÄN JOULUN TOIVOTUS 24.12

 

HYVÄÄ JA ONNELLISTA, 

OMANNÄKÖISTÄ JOULUA 

RAKKAAT LUKIJAT JA YSTÄVÄT!

TOIVOTTAA 

KAIKKI ÄITINI RESEPTIT Nanna






tiistai 22. joulukuuta 2020

HERKULLINEN JOULU: EGG NOG ELI MUNATOTI BLENDERISSÄ


Luukku 22
Kaikki äitini reseptiT
Herkullinen joulu
Alkaa olla nyt ne Pyhien lupausten - päivät juuri kuumimmillaan. Ne kun lupaan, että ENSI VUONNA meillä on siistiä hyvissä ajoin ennen joulua. Saa vaan levitellä koko joulukuun koristeita pitkin taloa ja fiilistellä (Toisaalta IsoHoo on jo viikon verran mainnut useita kertoja päivässä; että kyllä meillä on niin jouluusta...). 

Lahjat on ostettuna ja paketoituna kauniisti, on muistettu kummilapset, lasten opettajat ja valmentajat.

Joulukorttikuvat on otettu ilman riitoja (no se kyllä onnistui riidatta tänäkin vuonna, luulen että hevonen rauhoitti tilanteen)ja lähetetty ajoissa siinä PUNAISESSA KUORESSA (ei ole tapahtunut vielä koskaan). Osoitelista on päivitetty ajan tasalle, ei viime hetken paniikki viestejä.

Piparit on leivottu. Ja piparitalo.

Joulukalenterin upeat ja houkuttelevat kuvat on kuvattu kesän pitkinä päivinä, reseptit kirjattu ja kaikki AJASTETTU.

Jos rivien välistä nyt sitten luette, että siivot on kesken, muistamiset unohdettu, joulukortit lähetetty eilen, lahjat paketoimatta, koska niitä ei ole, soitetut osoitteet kirjoitettu suoraan kuoreen, joten niitä ei vuorenvarmasti ole ensi vuonnakaan. Koristeet on laittamatta ja lupasin Maitotytölle, että tehdään Pipsa Possu piparitalo, öööö ... ehkä joulupäivänä.

Ymmärrätte, että tässä alkaa rauhallistakin naista ahdistaa tämä jokavuotinen itseaiheutettu kaaos.

Enkä oo syöny mun lääkkeitä. Tosin mulle ei ole koskaan määrätty mitään mielialaan vaikuttavia.

No tein kuitenkin  Egg Nog' ia eli munatotin. Blenderissä nopeasti. ei siitä tullut nyt mitenkään paksu, hyvänmakuinen tosin. Ohje on tarkoitettu Vitamix ja Blendtech tyyppisille voimakkaille blendereille, jotka aiheuttaa niin paljon kitkaa, että neste kuumenee. Voi tän kyllä pyörittää vaan kylmänä juomanakin. On ainakin yhtä laihaa.


 EGG NOG

4:lle

4 kananmunaa (tai vain keltuaista)

1 1/4 dl ruokosokeria

1 dl tummaa rommia

1 l maitoa

1 tl muskottipähkinää

Blendaa munat sokeri ja rommi vähintään 4 min kunnes seos paksuuntuu ja kuumenee. Tämä ei tapahdu ihan perusblenderillä, mutta tulee sekin hyvää.

Lisää maito ja muskotti ja blendaa vielä 2 min.

Jäähdytä kylmäksi kannussa. Koristele tarjottaessa kanelilla.

Nauttikaa!

Nyt en ehdi etsiä reseptiä bloggaajakollegoilta. Pus! Te ymmärrätte!


maanantai 21. joulukuuta 2020

HERKULLINEN JOULU: JOULUAATON SALAATTI

 


Luukku 21
Kaikki äitini reseptiT
Herkullinen joulu

Jouluaaton salaatti, Ensalada de Nochebuena, tuo vielä kerran tähän joulukalenteriin terveiset Meksikosta. Onhan tässä jo juotukin maissikaakaota ja herkuteltu Buñueloilla. Jouluaaton salaatti on nimensä mukaisesti varsinkin jouluaattona syötävä hedelmäinen ja raikas salaatti, vähän makeakin. Reseptejä  ja variaatioita löytyy aina jälkiruokamaiseen, aika pitkässä liemessä olevaan hedelmäsalaattiin, tämä versio on enemmän raikkaan salaattimainen. Kastikkeeseen lisätään usein majoneesia tai kermaa, mutta valitsin tämän sitruksisen version. Resepteissä voi olla vaikka Jicamaa, eli pikkumaissipapua, jota nyt ei ihan meidän cittarissa ole. Omin valtuuksin lisäsin myös kuivatut karpalot usein käytettyjen granaattiomenan siementen sijaan. Suolapähkinöiden tilalla voi käyttää myös paahdettuja kurpitsansiemeniä.

Iltakin jo pimeni ja otti vähän aivoon kun en hätäillessäni saanut salaattia kauniisti esille. Siinä kun on nuo punajuuret, niin sitä ei monta kertaa korjailla. Voit myös kuutioida ainekset, tässä yritin jotenkin laittaa siivut ja lohkot kerroksittain, tätä voisi vielä harjoitella. 

Mutta tärkeintä on maku, eiköstä joo? (ja nyt ihan mun joulumielen takia vastaatte "kyllä, kyllä").



Jouluaaton salaatti Meksikosta

1 jääsalaatti
2 appelsiinia, kuorittuna ja siivutettuna
2-3 punajuurta, keitettynä ja siivutettuna
2 omenaa, kuorittuna ja lohkottuna
3 rengasta (tuoretta) ananasta lohkoina
1/2 dl kuivattuja karpaloita
1/2 dl suolapähkinöitä

kastike 
1/2 dl tuoremehua
1/2 limen mehu
2 rkl valkoviinietikkaa tai vaaleaa balsamicoa
1 valkosipulinkynsi, puristettuna

Revi jääsalaatin lehdet laakealle vadille. Asettele sitten appelsiinisiivut niiden päälle, sitten punajuuret, omenalohkot ja ananas, aina niin, että edellistä kerrostakin vähän pilkottaa. Ripottele pinnalle karpalot. Sekoita kastike, kaada salaatin pinnalle ja viimeistele suolapähkinöillä.

Herkullista joulua bloggaajakollegoilta


Kuva: Haarukkavatkain, Minna Rautio-Pakaste

Klementtiinijäätelö kuulostaa myös ihanan sitruksiselta ja juuri sopivalta joulun jälkkäriksi. Sen olisi voinut tietysti tehdä pakkaseen jo viime viikolla kun vielä oli hyvin aikaa ennen joulua, mutta jospa te olette siivonneet ja tehneet kaiken muun (toisin kuin eräät), niin toki tässä kerkiää hyvin tehdä myös yhdet klementtiinijäätelöt. Resepti on Haarukkavatkain - blogista, sieltä löytyy  Minnan, ruoka-alan moniosaajan herkulliset reseptit. Niitä löytyy muuten myös K-ruoka lehdestä.


Hedelmäsalaatti on yksi joulun jälkiruuista jo lapsuudestani, erilaiset mausteliemet nostavat sen kyllä aivan uusiin sfääreihin. Suolaa&Hunajaa blogi ei ole hetkeen päivittynyt, mutta sen sisältämät reseptit ovat niin mahtavia, että tiedän ihmisten yhä edelleen löytävän sinne uudestaan ja uudestaan. 

sunnuntai 20. joulukuuta 2020

HERKULLINEN JOULU : PISTAASIPIPARIT

 

Luukku 20
Kaikki äitini reseptiT
Herkullinen joulu

Tänään taas ollaan joulun herkkujen ytimessä. Näiden pistaasipiparien valmistukseen et tarvitse kaulinta tai uunia. Paistinpannun  sokerin sulattamiseen ja pussin suklaan sulatukseen (katso niksi). Supernättejä ovat ja kaikki joulun maut kohdillaan, piparkakku, suklaa ja vähän suolainen pistaasipähkinä ja sulatettu nekkusokeri.

Kuvien piparit kohtasin tänään ekaa kertaa, ne ovat naapurini ja ystäväni Kiurun valmistamat. Kiuru oli kattanut ne glögin kaveriksi ja ihastuin välittömästi. Lainasin piparit kotiin valokuvattavaksi, kyselin ohjeen ja sain luvan tehdä näistä joulukalenterin 20. luukun.

Tässä joulun alla kaipaa juuri tällaisia reseptejä. Saa tekemisen meiningin pienellä vaivalla. Tässä on nimittäin pohjalla valmiit piparit, luulisin, että nämä on Anna's pepparkakor, ohuita, rapeita ja mausteisia.



Pistaasipiparit

  • valmiita pipareita, omia tai kaupan
  • tummaa suklaata
  • paahdettuja,suolattuja pistaasipähkinöitä (kevyesti rouhittuna)
  • sokeria
Levitä piparit tarjottimelle tai uuninpellille (kannattaa käyttää alla leivinpaperia, niin et sotke sokerilla.

Sulata suklaa. Voit tehdä sen mikrossa tai vesihauteessa, mutta tässä helppo vinkki, jolla onnistuu aina: Laita suklaa paloina puhtaaseen muovipussiin tai muoviseen pursotinpussiin. Nosta pussi pieneen kulhoon ja kaada kuumaa vettä (vedenkeitin kätsy) päälle. Pussiin ei saa mennä vettä tietenkään sisälle. Odottele muutama minuutti  kunnes suklaa sulaa, leikkaa kulma/kärki auki ja pursota.

Pursota keskelle piparia suklaata ja ripottele sen pinnalle pistaasit. Viimeistele kiinnitys sulattamalla sokeria pannulla ja valuttamalla sitä lusikalla piparien pinnalle ohuena nauhana.

Kiitos ihana Kiuru, tämä oli aivan mahtava piparituunaus! Pelastit samalla 20. luukun.

Herkullista joulua bloggaajakollegoilta


Kuva Sokerivaltakunta, Sanja Alisic

Sokerivaltakunnan Sanja on taitava leipuri, minkä tämä jumalaisen näköinen kakkukin todistaa. Suklaakastanja talviunelma sopii hienosti tuleviin juhlapyhiin.

Kuva Terhin keittiössä, Terhi Tuomela

Meitä on kahdenlaisia ihmisiä: ne jotka vannoo itsetehdyn joulutorttutaikinan nimeen ja niitä jotka tyytyväisinä käyttävät kaupan valmistaikinaa. Itse kuulun tuohon jälkimäiseen, koska jossakin täytyy helpottaa itseään. Terhin keittiössä blogi ei tällä hetkellä päivity, vaikka instassa seikkaillaankin tiiviisti. Terhi on joulutorttutaikina ihminen, siispä linkataan Terhin resepti teille.

Ja oman blogini terveiset tänään ovat riisipuuro ja luumukiisseli.



lauantai 19. joulukuuta 2020

HERKULLINEN JOULU: BUÑUELOS



Luukku 19
Kaikki äitini reseptiT
Herkullinen joulu

Buñuelokset ovat litteitä, rasvassa paistettuja herkkuja, joita Meksikossa nautitaan erityisesti joulun ja uuden vuoden aikaan. En ollut koskaan tehnyt näitä aikaisemmin, mutta kun maistoin juuri kanelisokerihunnun pintaansa saanutta buñueloa tajusin, että minähän olen syönyt näitä aikasemminkin, vaikkakin nimi oli eri ja koko suurempi. 

Vaihto-oppilasvuoteni aluksi (class of 84-85) USA:ssa kiersimme pari kuukautta eri Fair -tapahtumissa,  maatalousnäyttelyiksi ehkä noita kuvailisin. Juuri niitä, joissa kisaillaan kuka on kasvattanut suurimman kurpitsan. Olin matkassa perheen vanhempien kanssa, nukuttiin asuntovaunussa ja mukana kulki rekkalastillinen belgialaisia kylmäverihevosia. Näyttelyt kestivät aina useita päiviä, viikonkin ja  ne olivat aina paikkakuntien kohokohtia, paikalla oli tivoli ja tivolissa tietysti herkkukojuja. Aika usein pysähdyttiin ostoksille kojulle, joka myi Elephant Ears, eli juuri näitä buñueloja, amerikan malliin vähän isomman kokoisina vain.

Ja ihan tiedoksi, jos epäilyttää, niin uppopaistettu taikinalätty, kuumana ja rasvaisena, kanelisokerilla päällystettynä on aivan hirvittävän hyvää.

Näiden tekeminen on itseasiassa vaivatonta ja nopeaa, taikina tulee melko itsestään yleiskoneessa ja paistaminen kestää vaan minuutin verran. Metallipihdit ovat hyvä apuväline lätyn kääntämisessä ja pois nostamisessa.Näihin tulee helpolla järisyttävän suuret ilmakuplat, eli kannattaa pökkiä atuloilla lättyä niin, että se on öljyn pinnan alla, niin ei tuu ihan ilmapalloa. 



Buñuelos aka elefantin korvat

8 kpl
5 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
1 3/4  dl lämmintä vettä
4 rkl öljyä

paistamiseen n. 1/2 litraa neutraalia öljyä 
pinnalle seos jossa 1 1/2 dl sokeria ja 1 rkl kanelia

Sekoita kuivat aineet yhteen. Sekoita mukaan vesi ja öljy. Vaivaa kimmoisaksi taikinaksi, joko yleiskoneella tai käsin. Anna taikinan levätä 30 min. peitettynä.

Jaa taikina 8 osaan ja kauli osat jauhotetulla alustalla ohuiksi lätyiksi, n. 16 cm läpimitaltaan.

Kuumenna öljy 177 asteiseksi, eli sieltä paistamisen miedoimmasta päästä. Paista lättyjä yksi kerrallaan molemmilta puolin n. minuutti yhteensä. Kun tökit ja pidät lätyn suurin piirtein pinnan alapuolella, se ei nouse mahdottomaksi ilmapalloksi, vaikka kyllä kuplia saa olla.
Valuta talouspaperin kautta ja kanelisokeroi buñuelot kuumina, niin se tarttuu hyvin.

Nautitaan tuoreeltaan, mahtavaa herkkua  lämpöisinä, mutta voi näitä nauttia myöhemminkin kun säilyttää ne tiiviissä muovirasiassa. Näistä ei tule siis mitenkään rapsakoita kiekkoja, vaan enemmänkin pehmeän sitkeitä (kylläkin suussa sulavia) lättyjä.

Hauska jälkiruokaherkku vaikka joulunpyhien ulkoilupäivän aterian päätteeksi.



Herkullista joulua bloggaajakollegoilta


Olen odotellut tässä kohta parikymmentä päivää, josko iskisi kuivakakkuinspiraatio. Ei ole iskenyt vielä. Teen niitä aivan luvattoman harvoin. 
Odotellut siksi, että silloin linkkaan mukaan Sweet Food O'mine Sarin reseptin, hän se on nimittäin oikein kuivakakkujen keisarinna! Mutta kun ei tunnu tulevan, niin linkkaan joka tapauksessa.

Valitsin hänen laajasta repertuaaristaan sen joulun perinteisen taatelikakun , joka on myös Sarin ihanassa  Isoäidin keittokirjassa, koska itselläni ei taida reseptiä olla blogissani. 

Sitäpaitsi Sari jos kuka arvostaa mun meksikolaisreseptejä. Ei ehkä muista, mutta ollaan "juteltu" näistä elefantin korvista jo aiemmin hänen kanssaan.

Kuva Sweet Food O'Mine, Sari Spåra


Ja omistani pistän sen toisen joulun perinteisen kuivakakun, Englantilaisen hedelmäkakun.