No, se on tietenkin täytetty kalaleipä.
About me
torstai 25. helmikuuta 2021
SYÖKÄÄ KALAA!
No, se on tietenkin täytetty kalaleipä.
tiistai 23. helmikuuta 2021
HELPPO & HERKKU: SAVULOHISPAGETTI
Savulohispagetti
keskiviikko 10. helmikuuta 2021
PINAATTILÄTYT JA JAUHELIHAKASTIKE FROM SEINÄJOKI
Pinaattilätyt ja jauhelihakastike
Mistä tiedät olevasi seinäjokinen?
1. Kun joku sekoilee liikenteessä toteat: ”taas on tultu maakunnasta”.
2. Et ole käynyt Lakeuden Ristin huipulla (muuta kuin turistien kanssa).
3. Syöt pinaattilätyt jauhelihakastikkeen kanssa.
4. Inhoat lapualaisia..todennäköisesti yhtä paljon kuin he inhoavat sinua.
5. Tunnet Vierin Ekin.
6. Juustohampurilainen sulatejuustolla. Milläs muulla?
7. Et missään nimessä kannata vepsua ja Sporttia.
8. Haukut kaikki paikkakuntasi tapahtumat (Provinssirock, Tangomarkkinat, Vauhtiajot, Solar-Sound, Seinäjoki Hiphop Festival), mutta käy niissä ja kehuskelet niillä ulkopaikkakuntalaisille.
9. Tiedät neuvoa kaikki japanilaiset turistit Aalto-keskukseen.
10. Kun porukka on suuntaamassa minariin tai minibaariin, tiedät mennä Still Standingiin.
11. Tiedät, mistä Vekseliaukio on saanut nimensä.
12. Tunnet sanonnan ”väkeä oli kuin sepsin pelis”.
13. Tiedät missä ollaan, kun ollaan ringillä.
14. Olet ylittänyt ratapihan ja tiedät mistä ”se” polku kulkee.
15. Se on seinäjokinen eikä seinäjokelainen.
16. Et leikkaa Provinssiranneketta irti useaan kuukauteen (jos koskaan) tai ainakin sinulta löytyy kaapeistasi niitä lukuisia, kuten myös menneiden vuosien Provinssi t-paitoja.
17. Kutsut laskettelukeskusta, jonka korkeus merenpinnasta on 118 metriä, nimellä ”vuori”.
18. Jos joku kertoo ilta-aikaan olevansa Palaverissa, se ei yleensä tarkoita työasioita.
19. Uit pääasiassa vain joissa ja tekojärvissä.
20. Kun kaveri soittelee olevansa tulossa Itikan-risteyksessä, tiedät tarkalleen missä hän pyörii.
lauantai 6. helmikuuta 2021
DIPPI VIIKONVAIHTEEKSI
Oon itse mielessäni nimennyt tämän dipin Ystävän dipiksi. Vaikka nyt otsikoin tämän Dippi viikonvaihteeksi, ei tämä nyt ainakaan tämän viikonlopun suosikki sipsi-dippi-illoille ehtinyt (sanoisin, että ne ovat varmaan pe ja la), mikä pikkasen harmittaa. En vain ehtinyt koneelle ennen kuin nyt klo 22.00 lauantaina.
Meillä on nimittäin ollut klo15 asti meneillään Maitotytön 10v- yökyläsynttärit ja kas kummaa, sillä on ollut ihmeen työllistävä vaikutus meikäläiselle. Olen saanut ihan kirjalliset ohjeet mm. tarjoilusta...
Toivottavasti näistä hetkistä ystävien kanssa jää Likalle ihania muistoja, nämä on sellaisia asioita kuitenkin, joiden toteuttamiseen ei vaivannäön lisäksi muuta tarvita.
Ystävän dippi
perjantai 5. helmikuuta 2021
SE OIKEA RUNEBERGINTORTTU
Nooo...eipäs nyt liiotella! Tämä runebergintorttu ei ole sen oikeampi tai aidoimpi kuin muutkaan, sanotaan nyt vaikka, että se kuitenkin osallistuu sarjaan klassinen runebergintorttu (olen hymyillyt itsekseni jo muutaman päivän runebergintortun oikeinkirjoituksen muistisäännölle: runebergintorttu on herkullinen leivonnainen, Runebergin torttuun en sen sijaan hevillä koskisi).
Mahtavaa postata kerrankin oikeana päivänä, vaikka tietysti olette kaikki jo tehneet omat ruuneperinne, mutta jos, ette niin tämä resepti on toimiva. Nappasin sen taikinaosuuden Otavan Kotiruoka- kirjasta, josta on otettu tie kuinka monia kymmeniä (ainakin yli 50) painosta ja jonka yksi tekijä on muuten Urhon yläasteajan rehtori Kaisa Isotalo.
Mulla on nyt pari vuotta ollut 12 runebergintortun pelti ja annos pitää tuplata sen täyttämiseksi. Vähän onnistuin näistäkin tekemään eri korkuisisa ja eri suuntaan kallellaan olevia aivan kuten ennen. Mutta taikina oli hyvä!
Runebergintorttu
6 kpl
150 g voita
1 1/2 dl sokeria
2 munaa
1 dl jauhettua mantelia
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl piparkakunmuruja ja korppujauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 dl kermaa
kostutus:
1 dl kuumaa vettä
2 rkl sokeria
2 rkl punssia tai mantelilikööriä
tai
1/4 tl karvasmanteliaromia
(voit käyttää myös pelkkää omenamehua, jos haluat neutraalit, lapsille maistuvat tortut)
koristeluun:
1 dl tomusokeria
n.1/2 rkl vettä
vadelmahilloa tai marmeladia
Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri valkoiseksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten.Lisää kerma.
Yhdistä loput kuivat aineet ja sekoita nopeasti seokseen.
Lusikoi voideltuihin runebergintorttumuotteihin, tai muffinssivuokaan. Myös muumimukilla saa aikaan erinomaisen tortun.
Paista 15 min 200 asteessa.
Anna jäähtyä. Sekoita kostutusaineet. Dippaa nopeasti jokainen torttu liemeen (molemmista päistä). Tämäkin onnistuu hyvin muumimukissa.
Sekoita tomusokeri veden kanssa tahnaksi ja pistä pursotuspussiin. Pursota rinkulat tahnaa torttujen pinnalle (muffinipellillä pohjasta tulee yläpuoli) ja täytä rinkulat vadelmamarmeladilla tai -hillolla.
Koska en ole Strömsöstä kotoisin (vaikka moniin teihin lukijoihin verrattuna toki verrattain lähellä, olisko vajaa 100 km?), niin nytkin yksi tortuistani otti ja jumittui kiinni syvään peltiin ja sitä irrottaessa repeytyi. Kostutin kuitenkin senkin ja se holaisi aikalailla kostuketta, kun pinta oli rikki ja se aivan meinas hajota käsiin kun aloin syödä sitä (toki koristelin kuitenkin) niin löin sen siihen vadelmahillopurkkiin, josta olin viimeiset hillot lusikoinut tortun pinnalle. Tuosta purkista se oli mainion helppo syödä! Maistui niin hyvälle.
Eli vuoden päästä saatan kehitellä jonkun söpiksen purkkiversion tai triflen, runebergintortun syöminen kun on aina ollut pikkasen ongelmallista. Muuten meen näillä klassisilla, vaikka netissä on ollut kaikkia kivoja versiota. Mutta jonkunhan täytyy nämä perinteiset syödä!
Vähän kutkuttaa runeberginkakku tai juustokakku, Runebergin keksit, Runebergin kääretorttu jossa pitkät palat nostetaan torttumaisesti pystyyn koristeltaviksi leivoksiksi tai minimuffinipellillä tehdyt pienet Runebergin suupalat.
Ja yksi on myös kokematta, nimittäin punssilla maustettu runebergintorttu, kun ei tänäkään vuonna viinakaappiimme ollut punssipulloa eksynyt.
Olis jo ens vuosi...
keskiviikko 3. helmikuuta 2021
VERIAPPELSIINIRIISI
Veriappelsiiniriisi
6 dl riisipuuroa
2 dl kuohukermaa
5 veriappelsiinia (tai enemmänkin voi laittaa)
2 rkl sokeria (tai enemmänkin voi laittaa)
Vatkaa kuohukerma vaahdoksi ja mausta sokerilla. Sekoita hyvin kylmään riisipuuroon.
Leikkaa veriappelsiinit kuorittomaksi ja sitten kalvottomiksi
paloiksi, joita voit vielä paloitella. Sekoita riisikerman joukkoon.
Kun kuorenpaloihin väkisinkin jää hedelmälihaa, purista niistä mehut jälkiruokaan.
Ja mainio hävikistä herkkua - niksi on, että jos sulla on sähköinen sitruspuserrin, jolla olet tehnyt aamulla mehua, niin säästä se jäljelle jäävä appelsiinikuitu ja sekoita tähän jälkkäriin.
...omituinen äiti...
lauantai 30. tammikuuta 2021
WONTON-KEITTO
WONTON-KEITTO
4:lletorstai 28. tammikuuta 2021
IHAN VAAN KAALIKEITTO
Tai ei suinkaan mikä-vaan-ihan-vaan kaalikeitto vaan herkullinen ja perinteikäs arkiruokasoppa. Jos kaaliruuista puhutaan tai ainakin perinteisistä, kaalilaatikosta, -kääryleistä ja -keitosta, niin omat pisteeni menevät juurikin keitolle. Laatikon ja kääryleiden siirappimaisuus on aina näyttäytynyt minulle jotenkin tunkkaisena, mutta kevyesti lusikoitava keitto solahtaa alas lämmittäen ja energisoiden.
Se iänikuinen kaalisoppa-laihdutuskuuri puhe lienee tehnyt tehtävänsä ja tuntuu aina, että kovinkin keveästä keitosta puhutaan, mutta onhan tässä nyt jauhelihaa ja perunaakin, kyllä tällä pärjää.
Ja omaani tykkään tosiaan laittaa perunaa, mutta sen voi poiskin jättää. Kasvisversioon vois jauhelihan tilalle laittaa vaikka paprikaa, fenkolia tai enemmän juureksia. Tai papuja! Kaali-linssikeittokin kuulostaa toteutettavalta idealta. Ja hapankaalikeitto on kokonaan kokeilematta. Täytyy heittää se kaali nyt edes kerta viikkoon ostoskärryyn. Koska keittojen lisäksi se on upeaa salaateissa ja paistettuna siitä tulee hieno lisuke vaikka mille, sopii myös kaikkiin wokkeihin...
On myös edullinen raaka-aine.Tämän postauksen kaali oli vissiin 0,63€ kilo ja kun tuo jauheliha oli 2.99 tarjouspaketti niin kyllä jää maukkaalle annokselle edullinen hinta.
KAALIKEITTO
torstai 21. tammikuuta 2021
KEVYESTI LEIPOEN
Kaurakekseissäni on valkoinen sokeri korvattu tällä kertaa vaahterasiirapilla. Olipa sokeri missä muodossa tahansa, sen kalorimäärä on sama, jos nyt katsotaan vain sitä puolta leivonnaisessa, niinpä näissä repteissä sitä käytetään myös mahdollisimman vähän. Myös valkoiset jauhot olen vaihtanut spelttiin ja tottakai kauraan, kuten nimikin sanoo.
Lopuksi pitää tehdä suolaista piirakkaakin vähän kevyemmin. Nyt on rasvaiseen piirakkapohjaan löytynyt muuten ässä, ja se on (täysjyvä)tortilla. Aivan ihana pohja tulee! Ja katsokaa kuvasta, miten siisti se on.
Täytteessä ei mässäillä niinkään juustoilla, vaan Järki Särki - säilykkeen parhaalla ja uusimmalla maulla. Se on chili.
Keventääkkin voi niin monella lailla. Näissä ohjeissa keskityin aidosti pienentämään leivonnaisten kalorimäärää.
Joku toinen käyttää keittiössään surutta voita ja kermaa ja sokeria, mutta rajoittaakin herkuttelun määrää.
Itse taidan olla toivoton tapaus niin herkkujen rajoittamisessa kun niiden vähäkaloristen versioiden leivonnassa.
Mutta millä tiellä sitten oletkaan, tsemppiä!
maanantai 18. tammikuuta 2021
KARITSANMAKSAKASTIKE JA KARAMELLISOITU SIPULI
Kunnon maksakastike maistuu ihanalta tämän lumisuuden keskellä. Löysin reseptin viime kevään luonnoksista, mutta viimeistellään se nyt kuntoon. Tämän voi aivan mainiosti valmistaa naudanmaksasta, mutta minä nyt olin ostanut Rekosta kovasti kehuttua karitsanmaksaa Lakeuden Highlandilta, ja se pääsi tähän kastikkeeseen.
KARITSANMAKSAKASTIKE JA KARAMELLISOITU SIPULI
KARAMELLISOITU SIPULI
torstai 14. tammikuuta 2021
TOP 10 RESEPTIT VUODELTA 2020
Jaa-a, olisinko tätä ennustanut? Kaikista vuonna 2021 julkaisemistani resepteistä YLIVOIMAISEKSI ykköseksi nousi, jos nyt näin sanoisin, tuikitavallinen Kinkkumakaronisalaatti. Ihan yllätti itsenikin, ottaen huomioon, että en ole itse suuri pastasalaattien ystävä. Mutta ilmeisesti teitä muita on paljon. Onhan pastasalaatit ruokaisia ja käteviä myös vaikka lounaseväänä tai noutopöydässä. Ja hyvin tehtynä tosi hyvän makuisia (monta mautonta tapaustakin on tullut maisteltua).
En ole ennen tälläistä vuoden top10 reseptijulkaisua, mutta Annin Uunissa oli tehnyt ja se oli minusta niin mielenkiintoinen, että tein omani.
Tässä postauksessa siis vuoden 2020 top10 reseptit. Jätin näiden ulkopuolelle kevään "koronapostaukseni", jossa ei niinkään jaettu reseptejä tai esim, perunakoostepostaukseni joka olisi sijoittunut lukijamäärissä suosituimpien postausteni sijalla 3.
Mutta yläkuvassa siis reseptien resepti 2020 eli
Itseasiassa kirjoitus, sen äsken luettuani, on oikein hyvä lähtökohta ylipäätään pastasalaatin tekoon.
Olen niin superonnellinen, että vihdoin löysin täydellisen mokkapalareseptin. Monet mokkapalat olen leiponut, eikä ne aina onnistuneet. Se vaihe on nyt ohi, kiitos tämän kiertävän reseptin.
Niin siinä vain kävi, että minä, joka leivon hyvin harvoin, löydän tämän reseptin kärkikolmikosta. Kiitos teille kuivakakkujen ystävät!
6. Länsi-Afrikkalainen kanapata
Sellainen vuosi 2020. Mahtavaa, että top10 nousi ruokia laidasta laitaan. Mun mielestä se juuri kuvastaa parhaiten mua.
Olisi ihana kuulla, jos sulla on jäänyt joku mun resepti tai juttu erityisesti mieleen!