About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

sunnuntai 15. toukokuuta 2016

ZUPPA DI SOPPA
Ystäväni valitti, että ei löydä blogistani mitään koska otsikointini on niin kummallista. No, linja jatkuu vakaana...

Tämä keitto on lähes tulkoon nimetön, koska vetäisin sen päästäni ja pääraaka-aineiden listaaminen nimeen tuottaisi jonkinlaisia hirmuisia yhdistelmiä, joiden oikeinkirjoitussääntöjen miettiminen saattais tuottaa suurta tuskaa (taidan yleensäkin mennä sääntöjen sijaan mutu-tuntumalla, mikä ei ole kovin suotavaa ja luulisi ihmisen jo jotakin vuosien saatossa oppineen; tässä sopivasti voisin viitata (taas?) ajankohtaisesti MUUTEN laudaturin arvoiseen Yo-aineeseeni, jossa kuulemma loistava asiasisältö, mutta jossa toistuvasti kirjoitin AGFANISTAN. Onneksi mahdollisuuksia oli vielä toinenkin... olisi se kyllä ollut jotenkin fiksumman kuuloista saada se ällä otsikolla Islam- nouseva maailmanmahti? kuin, en nyt enää muista sitä paremmin pistein lähtenyttä otsikkoa, mutta se oli tyyliin Harrastus (nimeä) joka on antanut minulle paljon. Ja sitten kirjoitin viulunsoitosta...). Kikherne-savupaprikakeitto? Kolmen pavun (voiko linssi olla papuna?) keitto? Kolmen pavun ja yhden linssin keitto? Tulinen tomaattinen kasvis- kikhernekeitto? Paprikalla?


Mikään nimistä ei kata keiton, lähes padan ruokaisuutta, jämäkkää takapoltetta ja herkullista  tuoksua. Ja tämä pata kuuluu tehdä niinkuin minäkin sen tein, ilman reseptiä, maistelemalla edeten ja itseensä uskoen. BSTR-mainostoimistolla oli laajennuksen kunniaksi remonttihenkinen avoimet ovet, joten mikäs sopisi tarjoiluihin paremminkin kuin kökkähenkinen soppa. Ja kerrankin keitto, joka ei diskriminoi syöjäänsä; lihansyöjät harhautuvat ruokaisuudesta ja savupaprikan tujuudesta, kasvissyöjät ovat ihanasti yllättyneitä ja vegaanit eivät meinaa uskoa tuuriaan. Kaikille samaa, tasapuolisesti. Maistui tuoreen leivän kanssa. Naapuritalon  juuri kilvet ja käädyt saanut (onnea!) Juurella-ravintolan  keittoon ripotellusta tuoreesta korianterista nauttinutta keittiömestari-ravintoloitsija Jania lainaten: "Kiva syödä jotakin joka on maustettu vähän eri lailla." 

Kasvis-yrttikeitto pavuilla? ...ääh kyllä sekakielinen Zuppa di Soppa on ihan yhtä hyvä.


Zuppa di Soppa

sipulia
valkosipulia
punaista, keltaista ja vihreää paprikaa
tomaatimurskaa, voit käyttää myös valkosipulilla, yrteillä tai chilillä maustettua
valutettuja käyttövalmiita kikherneitä
valutettuja käyttävalmiita isoja valkoisia papuja
punaisia linssejä
kasvisfondia
cayenneä
chiliäjauhetta
savupaprikaa
mustapippuria
suolaa
oreganoa
keiton lievennykseen vettä

Valmiiseen keittoon runsaasti tuoreita yrttejä silputtuna; oreganoa, korianteria, lehtipersiljaa, basilikaa

Tein keittoa 150 hengelle, joten aineita oli määräämätön määrä, mutta jos nyt alat keittelemään vaikka 6 hengen annosta, niin sanoisin pari isoa sipulia, yksi kutakin paprikaa, kaksi kikhernetölkkiä, muita yksi ja kolme tomaattimurskaa ja mausteita sitten 1/2 tl:sta maun mukaan lisäillen. Keitä ensin sipuleita ja paprikoita tomaattiliemessä pehmeiksi (voit toki myös freesata, mutta en siihen itse alkanut kun sipuleita ja paprikoita oli kilokaupalla), lisää sitten pavut, linssit ja mausteet. Ennen syöntiä yrtit.

Annos on varmasti reilu. Pohjaa voisi paatunut lihansyöjä tuunata vielä chorizolla tai jauhelihalla. Mut ei kaipaa, ei kaipaa! Mutta jos välttämättä haluaa. Olla lihansyöjä.

3 kommenttia:

  1. Tuhtia ja ruokaisaa, ja sopiva tulisuus tuli viiveellä. Saimme koe-erän päivän lopussa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Korjaan vähän tuota äiteen kommenttia, siltä unohtu yks sana pois, tarkoitti varmaan HERKULLISEN tuhtia ja ruokaisaa.... :D

      Poista