About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

sunnuntai 1. toukokuuta 2016

KESÄKANA ABC


Kaikki mitä olet aina halunnut tietää kesäkanojen pidosta.


Tai ainakin kaikki mitä minä tiedän.


 Sehän ei vättämättä ole paljon, mutta reilu 4 kk rekisteröityneenä siipikarja- tilallisena 3 km kaupungin keskustasta velvoittanee tiedonjakoon.

Eli jos olet jo pitkään haaveillut kesäkanojen hankinnasta, niin tuumasta toimeen. Suosittelen.

Tässä pieni infopaketti, olkaa hyvä!


Kanat kaipaavat luontaisesti maalaismiljöötä, siksi koti-ikävää lieventämään hankittiin sininen pienoistraktori. (Muista suhtautua lukemaasi mediakriittisesti, omat kokemukseni eivät ole mitään kanakuningattaren pyhää sanaa)

LUVAT 
1. Rekisteröidy kuntasi maaseutuelinkeinotoimeen siipikarjan pitäjäksi ja tonttisi siipikarjan pitopaikaksi. Rekisteröityminen on maksutonta. Lomakkeet voi tulostaa seuraavista linkeistä: Eläintenpitäjäksi rekisteröityminen ja Siipikarjan pitopaikkalomake. Vie täytetyt lomakkeet kuntasi maaseutuelikeinotoimeen ja se ei siis ole sama kuin MAVI maaseutuvirasto, jonne itse yritin lomakkeitani tyrkyttää. Oikea toimisto löytyi sitten elinkeinovirastosta. Lain mukaan sinun tulee rekisteröityä, vaikka sinulla olisi vain yksi kana.

2. Mikäli asut kaava-alueella, ota yhteyttä terveysviranomaiseen ja rakennusvalvontaan. Näin tein minäkin, mutta omalla paikkakunnilla vastaavat viranomaiset olivat hiukan hämmentyneitä yhteydenotostani, eivätkä osanneet muuta kuin toivottaa hyvää kesäkananpitoa ja kiitos ilmoituksesta. Käytänteet siis vaihtelevat, ymmärtääkseni joillakin paikkakunnilla tämä on enemmän rutiinia ja saatat joutua täyttämään jonkun kirjallisen ilmoituksen, mutta puhelinsoitto varmasti selvittää mitä omalla paikkakunnallasi vaaditaan.

3. Kohteliasta on kysyä kanapidosta myös naapureilta, ainakin tälläisellä tavallisella tiheään asutulla omakotitalo-alueella.Naapurinkuulemispakkoa ei ole, ellei oma kuntasi sellaista edellytä.Kanat rakastavat kuopsuttamista ja mullassa ja hiekassa kylpemistä. Se saattaa tietää rankkoja aikoja ruuspenkillesi, ainakin jos kannatat "vapaan kanan kasvatusta".
MISTÄ KANAT JA KUINKA?

Kana on aivan valtavan seurallinen eläin, siksi niitä tuleekin ottaa useampi kuin yksi. Kanoilla on myös totisesti nokkimisjärjestys ja itseasiassa kukko on paras rauhan tae huolehtimaan kanojen elämästä, mutta minä esimerkiksi en ottanut kukkoa, koska en halunnut herätellä naapureitani kovin aikaisin. Viitisen kanaa taitaa olla maksimi ilman kukkoa. Meillä oli 4, se oli mukava määrä. Kana ei muuten tarvitse kukkoa munimiseen.

Maatiaiskanamme hankimme harrastekanalasta kesäkuun alussa. Paikasta sain tietää tuttavani kautta. Netistä löytyy myös vuokrakanoja yms. mutta parhaiten löydät varmaan itse kyselemällä. Se mitä kanoille tapahtuu kesän jälkeen kannattaa miettiä heti alkuun. Mikäli haluat ne pataan kannattaa tutustua Eviran lopettamissääntöihin. Meillä oli hyvä tuuri, että saimme palauttaa kanat takaisin samaan paikkaan, monet kanalat eivät ota niitä enää takaisin, osaksi  tautitartuntariskin takia.

Kesäkanan hinta vaihtelee n. 15- 40€ välillä  iästä ja rodusta riippuen. Oikeasti kai joku munintakanalan kana ei maksaisi montaa euroa, mutta ehkä tuollaiset pienkasvattajien maatiaiskanat ovat tottuneempia ihmisten käsittelyyn.MISSÄ KANA ASUU? 

Kana tarvitsee suojan auringolta, tuulelta ja sateelta, mutta kopin ei tarvitse olla eristetty. Vanha sanonta sanoo, että kanat pärjäävät kyllä kunhan juomavesi ei jäädy, ja varsinkin maatiaskanat ovat reipasta sorttia.  Meilläkin kanat viihtyivät heinillä vuoratussa kopissan melkein lokakuun puoleenväliin, iltaisin kanojen taaperrettua yöpuulle suljin oven ja kyllä siellä kopissa oli aamulla aina aivan suloisen lämmin. Kanat tykkäävät nukkua orrella. Tuossa meidän versiossa orsi oli jotenkin matalalla ja ne eivät tykänneet siinä olla, mutta mulla oli sitten tarhaan viritettynä luudanvarresta päiväorsi, jossa tykkäsivät istuskella.Tilaa kanat eivät tarvitse paljoa. Virallinen minimi taitaa olla puoli neliötä/kana. Meidän kanamme kävivät nukkumassa koppiosassa 50x63x63, josta oli sitten pääsy munintakoppiin, joka oli 4ox40x40. Se riitti hyvin 4 kanalle.   Ostimme kanatalon valmiina netistä, niitä oli vähän vaikea löytää vielä viime kesänä kotimaasta, nyt tuossa meidän lähellä olevan Sopurahankin pihasta löytyy 3 eri mallia. Isäni nikkaroi vielä 220x180 ulkotarhan jatkeen. Siinä on myös päällä verkko. Maatiaskanat ovat erinomaisen hyviä lentämään ja tulevat yli kyllä kahdenkin metrin aidasta. Meidän rakennelma oli just sellainen, että saimme sitä pariin mieheen siirrettyä pihallamme uuteen paikkaan, tytöille riitti uutta kuopsutettavaa, eikä meidän nurmikkommekaan tuhoutunut. Siirsimme tarhaa aina 2-5 päivän välein ja samalla sitten haravoin kakatkin kompostiin. Tiedoksi; kana kakkaa tosi paljon.Munintakopin ja kanalan pohjalla oli kuivaa heinää. Kesällä kopin pohjalla oli turvetta, mutta syksyllä laitoin sinne heinää kanoille pahnoiksi. Lisäksi mulla oli siis se luudanvarsiviritelmäorsi, pesukooli täynnä hiekkaa, jossa kanat kävivät kylvyssä ja ruokinta- ja vesiautomaatti.

Kuumimmilla helteillä ja rankimpina sadeöinä viritin vanhan pressun katoksi tarhaan. Uitettu kana on nimittäin kauhean näköinen.

Tuossa kuvassa näkyy pätkä tuollaista suurta puutarha-aitaverkkoa. Sitä liikuttelemalla sai kanat yksinkin takaisin tarhaan. Tai Urhon ei tarvinnut kuin sanoa kanoille, että nyt kotia, niin ne menivät, mutta meille kaikille se ei ollut aivan yhtä helppoa aina.MITÄ KANA SYÖ?

Kana syö paljon vihreää, mutta se tarvitsee myös eläinperäistä proteiinia. Varmistaakseni kanojeni monipuolisen ruokinnan, ostin säkin kanarehua, josta 4 kanaa eivät reilussa 4 kuukaudessa ehtineet verottaa puoltakaan. Ruokinta-automaatti sateen suojassa on myös kätevä, tiedät, että kanoilla on aina ruokaa saatavilla. Kanat tykkäävät kyllä kaikenlaisista kotiruuankin tähteistä ja niitä veimme päivittäin, samoin kuin vihreää kasvimaalta. Joskus pengoin niille kastematoja, niistä meinas tulla aivan tappelu.

Kanan maha tarvitsee toimiakseen hiukan karkeaa hiekanjyvää, mutta oletin, että ne sitä saivat tuolta maasta ja kylvyistä. Hyvänmakuiset ja hyväkuoriset kananmunat ovat varmasti paras tae siitä, että ruokinta on kohdillaan.

Raikasta puhdasta vettä tulee kanoilla olla aina saatavilla. Vesi pyssy hieman puhtaampana, jos se ei ole aivan maanrajassa.MUNINTA

Meillä tuli koko kesän munia 1-4 päivässä useimpina päivinä 2-3, ihan loppusyksystä ei enää ihan joka päivä. Munat olivat hiukan eri värisiä, mutta kaikkien sisällä oli uskomattoman kaunis keltuainen. Runsas vihreän syönti edesauttaa kuulemma intensiivisen keltaista väriä. Ihan välillä vietiin lahjoiksi omia kananmunia, ja se oli meidän mielestä ainakin tosi spesiaali lahja.

Kanat kävivät vuorollaan munintakopissa, joskus siellä oli kaksikin vierekkäin. Elsa alkoi hautomaan heinäkuun välissä ja se oli hiukan rasittavaa, kun tyttöä piti väkisin häätää ihmisten ilmoille (ja että saataisiin munat kerättyä). Elsan äidinrakkaus taisi olla pohjattoman syvää, sillä sehän hautoi ja hautoi kaksi kuukauttaVIRIKKEET

Kana tarvitsee hyvinvointiin siis asumuksen, ruokaa ja vettä sekä oman kanalauman. Se haluaa istuaa orrella, se haluaa kuopsuttaa ja kylpeä hiekka/multakylvyssä. Päästimme kanat aina ulkoilemaan vapaasti pihaamme kun olimme paikalla, vieressä on metsä, että aika hyvin pidimme silmällä, etteivät tytöt karkaa sinne. Kasvimaat ja puskanjuuret olivat lempipaikkoja. Kanoja oli kiva seurata ja niille voisi opettaakin ties mitä, mutta jotenkin se kesä meni vaan niin nopeasti. Ruualla niitä saa houkuteltua melkein mihin tahansa.


Kanat ovat tosi persoonallisia ja oli hieno huomata kuinka pääkanamestarimme Urho oppi ennakoimaan mitä ne kulloinkin aikovat tehdä. Näistäkin kuvista huomaa kuka oli meidän linssilude.


Kesäkanat ovat kiva harrastus ja mahdollista siis hyvinkin pienin resurssein. Lapset oppivat eläimistä ja niiden hoitamisesta, mutta päävastuu on tietenkin aina aikuisella. Totta kai kanat sitovat ja niille täytyy löytyä loman ajaksi hoitaja.

Pitkän haudonnan jälkeen Elsalla alkoi vielä sulkasato ja se oli syksyllä ihan surkean näköinen muiden lihavien kanarouvien keskellä.

Keinuminen oli Maitotytön ja Elsan yhteinen harrastus


Haikea oli se lokakuun ilta kun pakkasimme ystämme Laten, Paten, Äänekkään ja Elsan pahvilaatikkoon ja ajoimme ne takaisin syntymäkotiinsa. Äänekäs protestoi tapansa mukaan, sanoisinko lähes kuin olisi sikaa tapettu.

Mutta nyt on taas kevät!Kanajuttuja viime vuodelta:

Koko kesä kanoja
Tytöt tykkää

8 kommenttia:

 1. Oih, ihania. Siskoni rakensi koko vapun kesäkanoille kanalaa. Heille tulee ensimmäistä kertaa hoidokeiksi kanoja. Ja saavat juuri palauttaa ne syksyn tullen takaisin. Asuapa maalla! <3

  -Heidi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voisko vappua sen paremmin viettää? Mun piti tuohon tekstiin laittaakkin , että kopin rakentaminen sujuu helposti myös keskivertokätevältä. Tai kun olis edes työkalut.

   Poista
 2. Ihania kanasen rouvia! Kanat on niin huippuja. Meillä myös jokusena vuotena oli kotikanoja, mutta nyt kun tuli hankittua saaripaikka Naantalista niin mahotonta enää ottaa tai sitten niitä pitäisi kuskata aina kodin ja kesäkodin välillä :D Sehän se varmasti hubaa olisi. Voisi ihmisten ilmeet venerannassa olla näkmisen arvoiset. Monta hauskaa tarinaa olisi meidänkin kanasista. Ihan hulvattoman hauskaa oli niiden touhuja seurailla <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saaripaikka Naantalistakaan ei kuulosta pahalta... minä kyllä valitsen silti kanat...(koska kaikki saaripaikat on ihan utopiaa meille :) )

   Poista
 3. Tuukko kylään, ota munat mukaan?
  Noin tuoreet munat ja kunnon keltuaiset ovat kyllä aikamoista luksusta.

  VastaaPoista
 4. Olis ihana tulla katsomaan teidän tuorein!

  VastaaPoista