About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

keskiviikko 18. toukokuuta 2016

KOKO KESÄN JÄLKIRUOKA




Yhteistyössä K-ruoka

Niin minä ainakin olen päättänyt. Tiedän, että mansikoita popsitaan ja jäätelöä himoitaan tänäkin kesänä, mutta mukaan mahtuu aivan varmasti vielä yksi napakymppi jälkkäri, joka on juuri sopivan keveä ja raikas grillauksen päätökseksi. Itseasiassa jälkkäri nimi on aivan turhan rajoite tälle herkulle, joka sopii hienosti myös kesäaamun avaukseksi. Viileäksi välipalaksi. Kulho käteen siinä laiturinnokalla ja jalat järveen. Oi kesä!



Mieti: Viileiden melonilohkojen päälle valutetaan turkkilaista jugurttia, jonka happamuutta on taitettu mintulla, basilikalla ja sitruunalla. Uunissa valmistuu suosikkipähkinöistä, pistaaseista ja suolapähkinöistä yhdessä seesaminsiemenien kanssa rapea praliini, joka ripotelleen melonin ja jugurtin päälle rouskua tuomaan.  Ylimääräinen praliini säilyy muuten vaikka kannellisessa lasipurkissa, ja praliinin ollessa valmis ei tässä olekaan muuta kuin melonin lohkomisen vaiva. Ja se vaiva, se kyllä palkitaan lopputuloksessa!

Painotuore K-ruoka lehti on juuri nyt noudettavissa taas K-ryhmän kaupoista sekä ensimmäistä kertaa se on tarjolla myös Siwoissa ja Valintataloissa. Lehti on pullollaan houkuttelevia ja testattuja laatureseptejä kesän kokkailuihin. Aika hienoa, että sinne on päässyt myös tämä oma reseptini. Enpä olisi osannut kuvitella, että joskus olen inspiraationa inspiraationi vierellä!


Melonia ja minttujugurttia
 4:lle

2 erilaista melonia, ½ kumpaakin (esim. hunajameloni, valkoinen hunajameloni, cantaloupe)
200 g Pirkka turkkilainen jugurttia
 ½ sitruunan mehu ja raastettu kuori
 ½ dl silputtua tuoretta minttua
 ½ dl silputtua tuoretta basilikaa
2 dl ruokosokeria
1 dl vettä
1 dl pistaasipähkinöitä
1 dl suolapähkinöitä
2 dl seesaminsiemeniä
muutamia mintunlehtiä koristeluun


Leikkaa meloninpuolikkaat lohkoihin. Poista kuori. Puolita lohkot ja jaa nätisti 4 tarjoiluastiaan tai yhteiselle suurelle vadille.



Valmista praliini kuumentamalla sokeri ja vesi paistinpannussa. Rouhi pistaasit ja suolapähkinät karkeasti. Lisää puolet kuumasta vesi-sokeriseoksesta pähkinöiden joukkoon, sekoita mukaan seesaminsiemenet. Levitä seos leivinpaperin päälle ja paahda uunissa 225 asteessa 3-4 minuuttia. Anna jäähtyä ja murustele sitten paloiksi.




Sekoita loppu hiukan jäähtyneestä sokeriliemestä jugurtin sekaan. Lisää sitruunan mehu ja kuoret sekä silputut yrtit.


Nostele minttujugurttivaahtoa melonilohkojen päälle. Ripottele pinnalle praliininpaloja ja muutama mintunlehti.


 Kurkkaa lisää kivaa kokattavaa K-ruoka sivulta !

14 kommenttia:

  1. No, eihän tätä ihanaa annostosta voi olla pikkaisen miettimättä ja sitä kesää sekä laiturinokkaa! :-)

    VastaaPoista
  2. Tämä resepti saa mut huokailemaan yhtä syvää kuin jos edessä olisi rakastamani suklaa...: ) Ihan mieletön tuo praliini, en olisi osannut seesaminsiemeniä siihen laittaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. seesaminsiemenissä on kyllä se juju, antavat just sen erilaisen maun siihen.

      Poista
  3. Aijai..kuulostaa mun mieleiseltä herkulta!

    VastaaPoista
  4. Kauniit kynnet, kuitenkin ovat bakteeripesät. Eivät kuulu ruuanlaittoon

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piti lainata naapurin rouvan kauniita käsiä, että sain tekovaihe kuvia, joita edellytettiin K-ruokalehdessä.

      Tietääkseni useat pitkäkyntisetkin laittavat perheelleen säännöllisesti ruokaa ja ihan sairastumatta. Toki eivät varmaankaan ole suotavat ammattikeittiössä.

      Poista
  5. Mä katoin nopsaan, että olet alkanut kokkailemaan meritähdistä jotakin ja tuo praliini, nam!

    VastaaPoista
  6. Tästä tulee kyllä lomafiilis! :)

    VastaaPoista
  7. Oi, kuulostaa ihanan raikkaalta lämpimänä kesänä. Aurinkoa viikkoon :)

    VastaaPoista