About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

tiistai 9. joulukuuta 2014

Viinifiilistelyä, lammasta ja jouluinen maustevoi


Hyvälle lihalle hyvää viiniä. Niin yksinkertaista se on. En ole mikään viini-besserwisseri eikä toivottavasti minusta koskaan sellaista tulekaan. Oikeasti ihailen ihmisiä, jotka ovat luoneet viineistä ammatin tai harrastuksen, sillä alalla, jos missään, on miljoonaa muuttuvaa komponenttia, joiden hallitseminen vaatii valtavan määrän niin nippelitietoa kuin soveltamisen taitoa.

Onneksi meistä jokainen voi olla oman viininsä sankari. On kiehtovaa valita pulloa myymälän rivistöstä ja yhtä jännittävää avata ja maistaa. Olen jo ihanasti fakkiutunut muutamiin omaan suuhuni sopiviin kaavoihin. Pidän samppanjaa takuuvarmana valintana tilaisuudesta ja ruuasta riippumatta. Polveni notkahtavat joka kerran kun maistan lasillista hyvin viilennetyä Chablis'ta (mielellään Premier Cru) ja Rieslingin arvo ruokaviininä on vihdoinkin avautunut minullekkin. Punaviinien kanssa en vain pysty päättämään. Usein se on Pinot Noir, mutta yllättävää tuttavuutta olen tehnyt myös Malbecin ja italialaisten rypälesekoitusten kanssa. Tai tuhtien espanjalaissten.  Mutta kun Kaliforniastakin löytyy hyviä kuten ylipäätään uudesta maailmasta... sekoan...




Tosi tosi rakkaita ja varmoja valintoja meikäläisen suuhun tuntuvat olevan myös Chileläiset viinit ylipäätään. Perinteikäs Cousiño-Maculin viinitila Maipon alueelta on minulle vanha tuttu ja niin on sen ihana  100% Cabernet Sauvignonkin; Antiguas Reservas (Alko 12,48€). Viiniä kypsytetään 12 kk tammitynnyreissä jonka jälkeen se lepää pulloissa vielä 6 kk. ennen myyntiä. Se on cabernetmaisen herukkainen ja kirsikkainen, täyteläinen viini. Katsokaa sen väriä tuota valkoista liinaa vasten, niin syvä, tumma ja kutsuva.  Siitä löytyy myös tannisuutta ja pullo kannattaa avata hengittämään ajoissa. Tai sitten dekantoida. Se on mainio kumppani tummalla lihalle, myös riistalle ja porolle. Eli jos joulupyhien aikaan pöydästäsi löytyy jotakin näistä, ota seuraksi ihmeessä Antiguas Reservas.


Viinistä saa muuten huomattavasti enemmän irti pienellä välinevarustelulla. Hyvät isot lasit ovat must ja  ja lähes jokainen viini hyötyy dekantoinnista, eli karahvi on hyvä olemassa. Toisaalta dekantoinnin voi tehdä vaikka tavalliseen lasiseen mehukannuun. Viinipullon avaaja on tietysti tärkeä ja tärkeää on, että löydät sellaisen jota osaat käyttää. Minä itse olen aivan epätoivoinen kaiken maailman automaattisten kierreruuvien kanssa, mutta erittäin näppärästi avaan pullon  tarjoilijan perustyökalulla. Käteen sopivassa mallissa on teflonpinnoitettu kierre ja kaksinivelinen vipuosa. Tippakauluri on hyvä valkoisia liinoja ajatellen. Kannattaa miettiä myös tuollaista ilmapumppua ja siihen kuuluvia kumikorkkeja. Jos et nauti koko pullosta kerralla säilyvyysaika monikertaistuu kun asetat kumikorkin päälle ja pumppaat pullosta ilmat pois.

Mutta ennen kaikkea, minun mielestäni, erinomaiseksi viinin tekee hyvä seura ja herkullinen ruoka.



Lampaankyljykset ja jouluinen maustevoi

2  karitsankyljystä/ruokailija (nämä olivat sellaisia tuplia, keskellä luu ja filettä molemmin puolin sekä rasvaa ympärillä 
suolaa, pippuria

paistamiseen öljyä, voita, pari valkosipulinkynttä ja hiukan timjamia

Seurasin facessa tässä yksi päivä kun lampaankasvattajat vaihtelivat reseptejä. Yleinen mielipide tuntui olevan, suolaa ja pippuria ja pikainen paisto, eli sillä lähdin minäkin. Isokyröläiset karitsat pippuroin ja suolasin, kuumensin rasvat (reilusti voita) ja heitin sekaan valkosipulin ja hiukan timjamia maustajaksi ja otin nopeasti värin kyljyksiin molemmin puolin. Sitten koko pannu uuniin 175 astetta ja 5 minuuttia. Hyvää tuli, IsoHoon mielestä ehkä parasta lammasta ikinä. Hämmentävää. 

Karitsojen kanssa nautittiin pannulla raakana paistettuja perunasiivuja ja karamellisoituja valkosipulinkynsiä, vihreitä papuja ja ihanan jouluista maustevoita. Idean puolukkavoihin sain Juurelle ravintolasta, jossa se höystää hirven filettä. Rakastuin oikopäätä sen väriin. Juurella voi valmistetaan kokoon keitetystä puolukkasiirapista, omani sai vähä lisärouheutta pekaanipähkinästä ja rosepippurista ja aimo annoksen minttua, joka sopi  lampaalle tarkoitettuun voihin ihan nappiin.

Enkä tietenkään ehtinyt mitään siirappia keitellä. Tämä oli aivan pikaruokaa.

Jouluinen maustevoi
4:lle

1 dl (pakaste)puolukoita survottuna
100g pehmeää voita
1/2 dl paahdettuja pekaanipähkinöitä rouhittuna
1 tl kokonaisia rosepippureita
kourallinen tuoretta minttua silppuna

Paahda pähkinät kuivalla pannulla, älä polta. Lisää aineet minttua lukuunottamatta yhteen ja survo joko sauvasekoittimella tai jollakin mixerilaitteella tasaiseksi tahnaksi. Sekoita lopuksi mukaan minttu. Kääri voipaperin sisään rullaksi, päälle folio ja pakkaseen jähmettymään tangoksi, josta voit leikata fiksuja viipaleita. Tai sitten teet kuten minä, nostelet jääkaappikylmästä voimassasta lusikalla puolukkaisia voinokareita lihan päälle.

Suosittelen.

Ai niin. Yksi tärkeä pointti vielä. Cousiño-Macul Antiguas Reservas on myös mainio juustoviini (kypsät ja voimakkaat juustot), eli pääruuasta seuraavaan osaan voi jatkaa fiilistelyä saman viinin voimin. Tai sitten vaan ihan fiilistellä joulunodotusta joku ilta; siivoaisko kaapit vai istahtaisko viininlasin kera juustojen ääreen hengähtämään?



Chilen vanhin viinitalo fiilistelee joulua myös instagrammissa. Hashtagaa kaunein joulutunnelmainen viinikuvasi #jouluviini #antiguasreservas #viikonviini ja osallistu Decanterin 50€ lahjakortin arvontaan!

Kilpailuaika 8.-21.12. ja palkinto arvotaan 22.12. Palkintona Decanterin lahjakortti, arvo 50€. 

Yhteistyössä Cousiño- Macul

19 kommenttia:

  1. Moi. Mä haluaisin löytää sen paikan facebookissa missä lammasfarmarit vaihtelee reseptejä. Meille ostetaan suoramyynnistä puolikas kerrallaan ja lapareseptit olis poikaa. Jos sellaista julkista paikkaa ei ole niin voisko joku perustaa ? Siellä voisi vaihtaa ehkä suoramyyntipaikkojen yhteystietojakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi hyvä idea, ottakaa nyt joku lampaankasvattja tästä vaarin ja perustakaa avoin faceryhmä tms. Tuo mun juttu oli vaan yks keskustelu jonkun sivuilla jonka näin koska yksi (koiraurheilusta tuttu)ystäväni Katja kasvattaa lampaita Syrjälän tilalla Tammelassa. http://syrjalantila.fi/

      Eli lötyykö jostain lammasreseptivarastoa, jossa monipuolista ruhon käyttöä?

      Poista
  2. ...ja siis äh, äskeisen kommentin ei ollut tarkoitus olla epäluottamuslause sitä sun pääsiäislammasreseptiä kohtana, mutta onnistuin itsenäisyspäiväksi sulattamaan niskakiekkoja kun luulin ottaneeni kyljyspaketin, ja hyvät neuvot olivat ns. kalliita...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ne varmaan tarvitsivat juuri pitkää haudutusta. Pitää kanssa hankkia josku lampaanpuolikas, niin oppii hyödyntämään ruhoa monipuolisesti (ja merkkaamaan pakastettavat hyvin... :)

      Enkä mä ny mitenkään osannu yhdistää tuota sun kommenttia siihen maailmasta herkuimpaan ja helpoimpaan pääsiäislampaaseen! :)

      Poista
    2. Merkkaamaan paketit hyvin. Sen kun vielä osais. Ja sitten että muistais ottaa sitä tavaraa sieltä pakkasesta. Nimim. kauan on puolikasta poroa syöty...

      Poista
  3. Tuo maustevoi kuulostaa ihanalta!

    VastaaPoista
  4. www.lammasreseptit.com t: Lampuri

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänks Katja Ihania reseptejä lampaasta monipuolisesti. Siellähän näkyi olevan mun tarmokkaasti levittämä Nigellan revitty lammaskin, mun suosikkiresept lampaasta...i

      Poista
  5. Kiitos hyvistä viinivinkeistä!
    Ja siis ihanan kuulloinen maustevoi!

    VastaaPoista
  6. viini-besserwisseriä ei minustakaan tekemällä saa. Onneksi pikkusiskoni puoleen voin viiniongelmissa kääntyä! Kiitos näistä viinivinkeistä ja ihana maustevoi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä oon kyllä maustevoi-ihminen, ehkä siksi koska tunnen vajavaisuutta kastikkeentekijänä.

      Poista
  7. Pakko kokeilla tätä reseptiä! :)

    On muuten kauniit viinilasit! Mistä ne ovat?:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne on kauniit. Ne on myös ihanan suuret, tuo koko ei jotenkin näytä kuvassa niin suurelta. Mulla on noita ihanasti kilkkuvia laatulaseja 6 kappaletta. Ne ovat tupaantuliaslahja Saksasta ystävättäreltäni ja Urhon kummitädiltä Katriinalta.Merkki on diVino ja valmistaja siis saksalainen Rosenthal.
      Näkyi netistä löytyvän, tosi edullisestikin jo (siis olen saanut 8 vuotta sitten) noi mun lasit on nähdäkseni tuo Burgundy Crand Cru malli.
      Pitäsköhän tilatatusina täyteen?.... http://www.rosenthal.de/en/shop/brands/selection-1-en/stemware-1-en/divino-1-en/

      Poista
    2. Kiitos linkistä! Menivät tilaukseen, kun näköjään ovat tarjouksessa. Olenkin etsinyt isoja, pyöreitä viinilaseja jo pitkään - ja nyt löysin ne sattumalta blogistasi, jota silloin tällön luen.

      P.s. Ihana blogi sinulla!

      Poista
    3. Hauskaa, että löysit ne blogini kautta, luulen, että ihastut laseihin.

      Ja kiitos kovasti!

      Poista
  8. Onko sun avaaja laiva-ajoilta? Mulla on nimittäin mun oma edelleen käytössä. Samannäköinen kuin kuvassa.

    VastaaPoista