Tänä syksynä sain maistaa ensimmäistä kertaa pärämätsejä, hevosenlihasta. Ne olivat aivan supermaistuvaisia ja lupasin heti itselleni kokeilla myös kotona. Koska sitä hevosen jauhelihaa minulla harvemmin on (itseasiassa nyt on kyllä Kerttua pakkasessa, mutta se onkin jo toinen tarina) päätin korvata sen yhtä aromikkaalla ja kuivalla jauhelihalla eli hirven jauhelihalla.
Parämätsit eli tataaripiirakat ovat tulleet Suomeen viime vuosisadan (siis18-19) vaihteen tienoilla kotiutuneen tataariyhteisön myötä. Alkuperäinen nimi on Peremec (Turkistakin löytyy) ja islaminuskoinen väestö teki ne tietenkin naudasta , koska possua eivät käytä. Hyvin voisin kyllä kuvitella, että tataareilla voisi olla juuri hevonen sitä aitoa ja alkuperäistä käytettyä lihaa, tiedä häntä. Pärämätsi nimi on saanut alkunsa Tampereella, jonka tataariyhteisö sai villittyä muunkin väen peremecien makuun, Linkosuon leipomo alkoi niitä valmistaa ja niistä tuli paikallisten grillien erikoisuus. "Lihapiirakan" sai joko kuivilla tai märillä mausteilla, kuivan ollessa paprikapohjainen maustesekoitus ja märkä viittaa ketsuppi-sinappi linjalle.
Ehdottomasti kokeilemisen arvoisia, herkullisia ja jokseenkin täyttäviä. Meillä hoitivat tänään lounaan virkaa, mutta hyvin sopisivat tuhdiksi iltapalatarjoiluksikin. Pärämätsit valmistetaan hiukan karjalanpiirakoiden tapaan, mutta taikina on vehnäjauhoa ja siten helpompi käsitellä kuin kuiva ruistaikina. Itse korvasin osan tavallisista täysjyvävehnäjauhoilla, ne kun vaan antavat niin makua.
Tuosta Hevosillan ruoista oli hiljattain raporttikin yhtenä torstaina sanomalehdissä Lännen Median tuottamana ja tämä samainen resepti löytyy siitä. Hilpeyttä herätti reseptin kohta: "1-3dl munanlämpöistä maitoa..."
Pärämätsit hirvestä
20kpl
taikina
10 dl vehnäjauhoja (4 dl laitoin täysjyvävehnäjauhoja)
1 1/2 tl suolaa
1 rkl voita
1 muna
3 dl lämmintä maitoa
täyte:
500g hirven jauhelihaa
2 keltasipulia pieneksi pilkottuna
1 1/2 dl vettä
suolaa, valkopippuria
Laita taikinaan muut aineet paitsi jauhot ja sekoita jauhot sitten mukaan pikkuhiljaa kunnes saat kiinteän taikinan. Taikinaa ei tarvitse vaivata sen enempää.
jaa taikina 20 osaan ja painele /kaulitse ohuiksi ympyröiksi jauhotetulla alustalla (n. kahviasetin kokoisia).
Sekoita taikinan ainekset ja jaa RAAKA täyte taikinapaloille, painele litteäksi ja ummista piiraat rypyttämällä. Muoto on pyöreä.
Paista voin ja öljyn seoksessa paistinpannulla kypsiksi, ensin avonainen puoli alaspäin. Jos mahdollista, käytä kahta pannua, niin homma hoituu näppärästi.
Lämpöiset pärämätsit maistuvat älyttömän hyviltä sienisalaatin kera jonka teet näpsäkästi vaikka Sauvon säilyketölkkisienistä näin:
Nopea sienisalaatti
1 tlk tai noin 2-3 dl pilkottuja sekasieniä
1 keltaipuli hienonnettuna
150g ranskankermaa
1/2 kermaviilipurkki
tuoretta tilliä
suolaa, valkopippuria
ja sekoitat vaan kaikki aineet yhteen ja asetat vadin pärämätsien viereen, josta jokainen voi laittaa omalleen.
Ei huono synttärilounas vaikka itte jouduin tekemäänkin.
Suomeksi sanottuna karjalanpiirakat lihatäytteellä? Empä ole ennen termiin pärämätsi korkaan törmännyt!
VastaaPoistaNo mulle karjalanpiirakat on kyllä aina ruistaikinakuorisia. Tavallaan siis vähän lähellä, mutta oikeasti aivan eri. Yhteistä loppujen lopuksi vain rypytys ja sekin erimallinen.
PoistaHyvää syntymäpäivää vielä tätäkin kautta. Toivottavasti illallisen valmisti jo joku muu.
VastaaPoistaMunanlämpöistä maitoa, saattaa kirjoittajan poskia punoittaa ja tuo on todennäköisesti virhe, jonka muistaa koko elämänsä.
Kiitos Jonna! Oottelin, mut joku muu ei tullut. Onneksi pärämätsit oli sen verran vahvoja, että jaksoin ilman illallista.
PoistaMielettömän hyvä makuyhdistelmä ja tuhtia täyttävää tavaraa.
VastaaPoistaKiitos!(iskä)
Poistaoih. olen myyty. kaikenlainen taikinaan kääritty liha-asia saa sydämeni aina vähän väpättämään x
VastaaPoista- Kulinaristina, suosittuna ruokabloggaajana ja mielipidevaikuttajana, voisitko kuvailla muutamalla sanalla ruokafilosofiaasi ?
Poista- Kaikenlainen taikinaan kääritty liha-asia.
:) LOL
Kyllä kiitos maistuis! Pitää laittaa ohje muistiin :)
VastaaPoistaJuu, suosittelen!
Poista