About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

torstai 18. joulukuuta 2014

Punajuurilaatikko piparjuurellaTämä punajuurilaatikko on raivannut tiensä meidän aattoillan ruokapöydän pysyväksi jäseneksi. Olen itse alkanut syödä laatikoita vasta aikuisena (enkä vieläkään koske maksalaatikkoon), mutta tähän laatikkoon olen rakastunut. Se maistuu jotenkin niin punajuurelta, rehellisesti, ja samalla se on kuitenkin kevyen ja kuohkean makuinen. Punajuuri- ja bataattilaatikothan ovat tulleet joulupöytäämme vasta viimeisen kymmenen vuoden aikana ja enkä tunne tarvetta tehdä bataattilaatikkoa. Siinä ei mitään vikaa ole sinänsä, mutta se on  vähän kuin perunalaatikon ja lanttulaatikon risteytys, ja jos molemmat ovat pöydässä, niin eiköhän se riitä.

Punajuuri taas ansaitsee osansa oman makunsa ja huikean värinsäkin vuoksi. Joulupöydässä omaan makuuni punajuuri-aurajuusto tai punajuuri- jauhelihalaatikot ovat kuitenkin vähän tymäköitä. Siksi tämä on meidän joulupöydän laatikkomme.

Valmiista soseesta tehtynä se valmistuu noin 4 minuutissa ja sitten vielä paistoaikaa 45 minuuttia.  Ohje taitaa olla alunperin Yhteishyvän (2007). Voit toki tehdä myös keittämällä raakoja punajuuria, kuorimalle ne ja soseuttamalla. Mutta ainakin Kasvisgalleria- merkkistä punajuurisosetta löytyy valmiina pötköstä. Siinä Pirkan omassahan on myös perunaa (why?), joten siihen en sotkeutuisi. Piparjuuri tuorejuustoa ei taida löytyä kotimaisena versiona (why?), mutta sitä Cantadou-merkkistä on ihan yleisesti saatavana. Punajuuri-piparjuurilaatikko

500g punajuurisosetta
125g  piparjuurituoreuustoa (cantadou)
1 dl kuohukermaa
1 rkl piparjuuritahnaa
1/2 tl  suolaa

Sekoita kaikki aineet, kaada sopivan kokoiseen vuokaan ja paista 175 asteessa 45 minuuttia.

Nuavvaan, teit juuri punajuurilaatikon yhdellä lauseella!

Mainitsenpa sitten vielä 2 mainitsemisen arvoista seikkaa. Alkuperäisen reseptin soseen määrä oli 600g, mutta putkilossa on 500g. En kuitenkaan rukannut muita ainesmääriä, koska alunperin sehän oli raakapaino.

Ja toinen asia, että oli muuten vaikein kuvattava evö.6 kommenttia:

 1. Tätähän on pakko kokeilla, ei tosin joulupöytään vielä. Mutta uuden vuoden jälkeen on vielä monta päivää jäljellä, jolloin hyville punajuuriresepteille on käyttöä. Ja ostin jo homejuustoa, pakko kokeilla noita alla olevia taateleitakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On muuten hauskaa, että tässä on vain 1 kommentti, tätä reseptiä on käynyt kurkkaamassa jo kuitenkin pitkälti toista tuhatta henkilöä. Että punajuurilaatikon reseptit hakusessa?

   Toivottavasti tykkäät Sauvajyvänen. Me tykkäsime edelleen.

   Poista
 2. Koska kotipaikkakunnaltani ei löytynyt kuin Pirkan punajurisosepötköä, tein pikku muutoksen. Kuoritut punajuuret raastoin monitoimikoneella hienon hienoksi raasteeksi. Muut aineet laitoin ohjeesi mukaan. Uunissa annoin hautua tunnin verran. Olipa ihanan makoisaa. Kiitti muistutuksesta punajuuren ja piparjuuren mainiosta makuliittymästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnistuu mainiosti alusta alkaen tehtynä, kiva kun tykkäsit.

   Ja Lapastaivas....Mikä taivas, mitä kuvia, melkein pyörryin. Mikä taito ja viitseliäisyys!

   Poista
 3. Hmm...Aika löysäksi minun laatikkoni jostain syystä on jäänyt. �� Mutta maku on erinomainen ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No meidän laatikot tapaavat olla aika löysiä... mutta jos tykkää kuivemmasta, niin pitempi paistoaika auttaa. Meidän laatikoissa ei koskaan ole munakaan, sekin kiinteyttäisi. mausta olen kyllä samaa mieltä sun kanssasi!

   Poista