About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

maanantai 22. joulukuuta 2014

Uunilohi - koska joulun allakin on syötäväJa ruoka on mieluiten helppoa ja nopeaa. Marketeissa on ollut pitkin joulukuuta kivoja shokkitarjouksia kokonaisista kirjolohista. Ja mikäs sen helpompaa kun sellaisen pukkaaminen uuniin. 

Yksi parhaimpia uunilohia, jota olen syönyt, on ollut rakkaan ystäväni KarjaMekon valmistama. Merja pökkäsi uuniin kyllä muistaakseni fileen, mutta se, mikä herätti ruuan valmisteluvaiheessa huomion, oli yletön voilla läträily. Minut kun oli opetettu, että lohi rasvaisena kalana ei voita kaipaa. Ja terveellistä olla pitää, että mieluummin jonkinmoista höyrykypsennystä vaan...

No, siitä Merjan lohesta tosiaan tuli yksi parhaimmista syömistäni huolimatta ruuanlaittonaikana esittämistäni korjaavista ja rakentavista kommenteista (joita ei onneksi huomioitu). Kai se ystävä tottuu, neuvoihinkin. Nykyään, aina tavatassamme, minulta jaksetaan kysyä, vieläkö lapseni nukkuvat samassa sängyssä kanssani. Ennen omiani olin nimittäin kovin kärkäs neuvomaan kuinka kummityttöni pitäisi opetella nukkumaan jo omassa sängyssä. KarjaMekko on onneksi ellei maailman, niin ainakin Suomen vahvin nainen, ja hän on aina jaksanut kuunnella neuvojani. Toteuttaa ei ehkä koskaan...


Omasta lohestani tuli  siis KarjaMekkomainen ja Jamie Oliversmainen yrtti-sitrus-VOIversio.
Ja hyvää oli.


Kokonainen kirjolohi uunissa

1-2 kg lohi
suolaa
pippuria
sitruuna
tuoretta tiliä
tuoretta lehtipersiljaa
VOITA niin paljon kuin kehtaat

Huuhtele ja kuivaa lohi. Leikkaa sen molempiin kylkiin vinoittain viiltoja. Silppua yrtit  (jätä tilliä myös oksina sisustaa varten)ja sekoita niihin raastettu sitruunan kuori. Viipaloi sitruuna. Suolaa ja pippuroi kala sisältä.  Tunge viiltoihin yrttislppua ja lohkare voita. Käännä kalan toinen kylki ja toista. Laita sisällekin voipaloja sekä tillinvarsia ja sitruunansiivut.

Pistä lohi tulikuumaan (250 astetta) 15 minuutiksi ja sitten käännä 180 asteeseen 30 minuutiksi.

 Tarinan opetus: Voi on hyvää?8 kommenttia:

 1. Nam! Mä haluan ! Ihan kuolaan täällä! Hyvää Joulua Nanna!

  VastaaPoista
 2. Oikein Hyvää Joulua sinne kauas!

  VastaaPoista
 3. Pitääpä kokeella Tapanina. En oo kyllä voita koskaan laittanut uunikalaan! Mutta elämän varrella viisastuu, vaikka tänään kuulinkin toiselta tyttäreltäni: "Äiti sä oot epäonnistunut (kyseessä Paholaisen kakun testaus)."

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä hetkellä minä olen siis ensimmäinen tytär... :)

   Poista
 4. Kyllähän ne lohen terveellisesti vaikuttavat osat tasapainottavat tarpeeksi välttämättömiä mausteita :). Maukasta joulua!

  VastaaPoista
 5. Apua, siis voita lohen kanssa..? Pakkohan tätä on kokeilla, ei voi voi olla pahaa.

  Rauhallista joulua Nannalle & perheelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voita ei mikään voita. Hauska huomata, että muutkin ovat olleet lohi ei voita kaipaa linjalla... Hyvää joulua Riitta ja perhe!

   Poista