About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

lauantai 27. joulukuuta 2014

Gyoza tai Jiaozi ...kuhan ei vaan kinkku!


Eikun höpö, höpö, kinkku oli hyvää ja sitä oli niin riittävästi, että nyt halajaa mieli jotakin muuta. Mikäs sen erilaisempaa kuin joku aasialaistyylinen taikinanyssykkä. Gyozat ovat japanilainen versio ja Jiaozi ovat kiinalainen versio ja tässä on minun versioni, jossa on kyllä surutta sekoitettu kaikki suuntaukset. Syötiin näitä alkupaloiksi itsenäisyyspäiväisillä synttäreillä jo ja hyvin maistuivat vaikka kokki oli taas niin kolmatta kättä vailla, että ulkonäössä olisi helpostikin parantamisen varaa. 

(Onko teillä muilla tälläistä luonteenpiirrettä, jossa yhdistyy suunnaton itsekritiikki ja "no mitä sillä nyt on väliä-kunhan koossa pysyvät"-meininki?)





Gyoza/Jiaozi Fusion nyytit

1 paketti Chinese dumplings kääreitä (pakaste aasia-kauopasta n.45-50 kpl)
400g possun jauhelihaa
1 sipuli hienonnettuna
2 tl raastettua inkivääriä
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 tl sesamöljyä
1/2 tl suolaa
1/2 tl valkopippuria
1 rkl soijaa
1 rk riisiviinaa tai kuivaa sherryä
1 paksoi hienonnettuna ( tai 2 dl kiinankaalta)

Sekoita kulhossa  kaikki  täytteen ainekset.

Levitä nyyttien kuoret  kahdessa kolmessa erässä pöydälle (jauhoja hiukan). Aseta kullekin reilu teelusikka täytettä. Kostuta sitten veteen kastetulla sormella kuoren reunat ja puritsa /rypytä yhteen nyytiksi.

Moni on viimeaikoina ilmoittanut että ei tarvitse/kaipaa mikroa. Minä taasen kiitin luojaani, että minulla sellainen on, olin unohtanut ottaa kuoret sulamaan, mutta sulatusohjelmalla sain näppärästi kuoret sulaksi, hienosti irtosivat toisistaan. Muuten olisikin ollut ihmettelemistä.

Keitä  nyytit isossa kattilassa runsaassa vedessä erissä. Kun nyytit nousevat pintaan, ne ovat valmiita, nosta ne reikäkauhalla valumaan. Älä laita niin vieri viereen, että tarttuvat kiinni toisiinsa. Ennen tarjoilua paista halutessasi niihin vielä kaunis paistopinta ruokaöljyssä.

Dippinä soijaa, jonka maustoin limen mehulla ja vähän seesamiöljyllä, aikuisten dippiin pilkoin vielä punaista chiliä. Chiliä voisi lisätä myös nyyttien täytteeseen, jos vain aikuisia syömässä.



Jos nyytit kiinnostaa, olen tehnyt niitä myös täällä  (Näköjään lähes samalla reseptillä, nyt ei vaan ollut kevätsipulia, koska olin unohtanut ostaa ja kypsennys tapahtui höyryttämällä) ja kerran jopa alusta asti taikinankuoret, mutta valmiilla pääsee kyllä vähemmällä.
Ja yhtä rumia näyttävät olleen joka kerta. Mutta herkkuja!

17 kommenttia:

  1. Mmm,herkullista.-Ja hienon näköiset.En ole koskaan tehnyt itse mutta veljeni on kerran tehnyt mulle tosi hyviä tuollaisia:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on kyllä kauneus katsojan silmässä :)

      Ja oikiasti helppotekoisiakin, jossei niin nöpönnuuka ulkonäöstä.

      Sulla onkin se bonus kokki-veli...

      Poista
  2. Tekisin näitä heti, kun saisin jostain ostettua taikinalevyjä! Ite en ala värkkäämään taikinaa, ehkä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja seuraavalla aasiankauppareissulla, hamstraa pakkaseen!

      Poista
  3. Kiitos vinkistä! Nyt tiedän miten kypsentää nyyttejä ilman sellasta höyrykoria...kun mulla ei sellasta ole.

    Samaistun mikrokiitokseesi. En ikinä muista ottaa mitään ajoissa sulamaan ja siitä syystä käytän mikron sulatusohjelmaa ainakin kerran viikossa. Se on osoittautunut oikein hyväksi ja tarpeelliseksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja ne sulatusohjelmat on niin hyviä. Laita kilo jäätynyttä jauhelihaa sisään ja oikeilla säädöillä ulos tulee kilo sulaa mutta KYLMÄÄ jauhelihaa!

      Poista
  4. Hei!Saako noita kuoria siitä Casa Granden vieressä olevasta kaupasta?

    VastaaPoista
  5. Sitä kauppaa ei ole enää ollut vuosiin. Olis varmaan saanu. Mä shoppaan nykyään tampereen tullintorin huippuvarustelluussa asianmartissa kun siellä viikottsin hyppään.vaasasta saa myös. Muuten vähän ankiaa täälä sjoella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahaha,ei vai? :D Hyvinpä olen kaupunkikuvaa tarkastellut viime aikoina. Puuh,täytyypi sit hommata näitä Tampereen tai Vaasan reissulla, mutta miten ne saa jäässä Sjoelle saakka..?

      Poista
    2. No se on aika semmonen tiivis paketti, ei sula kovin nopiaa. Kääri sanomalehteen... kylmäboxiin.tampereen kauppa on ihan lähekkä siis juna-asemaa, siitähän on sitten enää tunti ja vartti kotia.

      Poista
    3. Missäs se siinä sitten on?

      Poista
    4. Tiia. Vastaus on tuolla alhaalla

      Poista
  6. Voitko uskoa, mutta minulla on ollut valmiina otsikko gyozapostaukselle blogin alusta alkaen, mutta eivät ne ole ikinä päätyneet blogiin asti. Päätyvät vielä, olen nimittäin suuri fani.Pariisissakin piti asiasta tehden hankkiutua syömään ravintolaan, joka oli erikoistunut pelkästään gyozoihin. Makujakin oli vain yksi. Mutta se toimi, joten sehän riittää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Just ni. Koitas nyt ottaa ne edustuskuvat että päästään lukemaan sun gyozoista.

      Poista
  7. Tullintorin kauppakeskuksen pohjakerroksessa eli asemalta tunmelia pitkin toiselle puolelle raiteita ei siis hämeenkadun pualella.

    VastaaPoista
  8. Vedetäänpä vielä rautalangasta... Laitoit nyytit kiehuvaan veteen ja (samalla tavoin kuin gnocchit) nostetaan pois, kun nousevat pintaan? Sitten vielä erikseen paisto. Jos tämä on totta, niin tämä saattaisi olla paras (=turvallisin) nyyttien tekotapa minulle :). Monissa resepteissä puhutaan ensin paistosta ja sitten höyryttämisestä samalla pannulla, mikä on johtanut erilaisiin ongelmiin/pamauksiin... Kiitos vinkistä, menee kyllä kokeiluun!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin minä juuri tein ja onnistuu hyvin. Oikeaoppinen tapa gyozan valmistukseen olisi kai laittaa ne pannulle, paistaa paistopinta touselle puolelle,huom ei kääntää, lisätä desi vettä ja kansi ja höyrystää kypsäksi. Näin neuvoi tv kokkikollega ramenmies Marcos kun häneltä kysyin. Mutta siis hyvin tuli hyviä kun ensin keitin ja sitten paistoin!

      Poista