About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

maanantai 8. joulukuuta 2014

After XMAS-kinkku


Elämää joulun jälkeen. Tiedän, vaikea kuvitella. On sitä. Siksi tämä paistos.

Minä kuulun niihin, joka en pysty kohtuudenkaan nimissä luopumaan mistään joulupöytääni perinteisesti kuuluvasta herkusta. Ja oman joulupöytäni kiistellyin kaveri on tietenkin, Juicen sanoin, sika. Kiistattomasti se tosin pöytääni kuuluu, mutta se, minkämoinen tänä vuonna laitetaan, kuinka suuri, pakastettu vai tuore, luomu-, vilja-, potkallinen, luullinen, tuottaa aina asiallisen määrän keskustelua. Joka jatkuu sitten joulupöydässä, jossa rankataan kinkun onnistuneisuus kaikkia edellisiä kinkkuja  sekä vähän naapurillakkin maistettuja verraten. Tässä kohtaa saa myös kinkun kaveriksi valitut sinapit huutia. Joo, ja niitä on pakko olla useampia vaihtoehtoja, ettei kinkku mene pilalle väärästä sinapista.

Kaksi kinkkuateriaa on kuitenkin ehdoton maksimi joulunaikaankin, varsinkin kun siihen vielä lisää öiset jääkaapiretkeilyt kinkkuleipien ja kylmän maidon merkeissä. Ja onneksi meidät kuluttajat on jo aika hyvin opetettu; Kinkku pidetään kylmässä, pöytään leikataan tarvittavat siivut ja viimeistään sen toisen päivän jälkeen perkaan kinkun ja pakastan rippeet erissä maailman ihanimpia hernekeittoja ja kinkkukiusauksia varten.

Tällä paistolla voit duunata kinkun jo ihan eri ruuaksi vaikka tapaninpäivän ulkoilun päälle. Se on myös mainio tuhtina brunssiruokana. Ja parasta on se, että halutessasi sen voit valmistaa uunitusta vaille jo edellisenä iltana jääkaappiin odottamaan. Silloin munamaito oikein imeytyykin leipiin. Tässä voi sopivasti käyttää joulusta jäänet ylimääräiset leipäpalatkin.


After Xmas kinkkupaistos

1 l joulukinkun rippeitä kuutioina (tai pieninä palasina)
n.15 siivua vaalea leipää
2 isoa punasipulia
1 rkl voita
1 tl suolaa
1 tl sokeria
6 munaa
4 dl maitoa
2 rkl dijon sinappia
1 rkl timjamia
suolaa ja mustapippuria myllystä
5dl voimakasta juustoraastetta esim. puolet parmesania, puolet emmentalia tai gruyeriä

Kuori ja suikaloi sipulit. Sulata voi paistinpannulla, lisää sipulit, suola ja sokeri ja anna pehmetä 10 minuuttia miedolla lämmöllä.

Sekoita muna ja maito ja mausta se dijonilla, timjamilla, suolalla ja pippurilla. Voitele suuri uunivuoka, kasta leivänpala kerrallaan munamaitoon ja levitä alimmaksi kerros leipää. Ripottele kerroksen päälle puolet kinkusta, sipulista ja juustoraasteesta. Puolita leipäpalat ja asettele seuraava leipäkerros hiukan limittäin pystyyn, niin että pinnasta tulee nätin rouhean epätasainen. Edelleen kasta jokainen palan munamaitoon ja leipiä asetellessasi ripottele aina hiukan myös kinkkua ja sipulia väleihin. Lopuksi vielä päälle loppu juustoraaste ja munamaito.

Paista 220 asteessa n. 20 minuuttia, kunnes munamaito on hyytynyt ja pinta saa kauniin värin.
Tarjoile vihreän salaatin kera.


Paistoksen voi tosiaan tehdä paistoa vaille valmiiksi jo aamulla iltaa varten ja jättää vetäytymään jääkaappiin, mutta yhtä hyvin voit tehdä ja paistaa sen välittömästi. Paistos on myös helposti muokattavissa; sinihomejuusto, jalapenot, valkosipuli tai osan maidosta korvaaminen valkoviinillä saa aikaan aivan uuden makumaailman.

Tämä resepti löytyy HooKoon uusilta joulusivuilta, jossa paljon herkkureseptejä ja hyviä vinkkejä jouluruokien ja kattauksen tiimoilta. Jouluruokia ideoimassa on ollut Mestariskokki Björckin Tomi sekä pari suosittua ruokabloggaajaa. Maistuis varmaan sullekin - blogi on kehitellyt ihanan jouluisen punakaali-pekonihöystön joulupöytään ja minä sain miettiä hävikistä herkuksi -teemalla jotain kivaa kinkun rippeille. Hookoo löytyy myös kätevästi facesta.





Yhteistyössä HK

13 kommenttia:

  1. Tämän laitan kyllä muistiin siltä varalta, että Uunituoreen Aikuisen saama lahjakinkkua meinaa jäädä käsiin, yleensä ei kyllä jää. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saiko niinkun syntymäpäivälahjaksi? Nuorelle miehelle, jolla on jo kaikkea; oma joulukinkku? :) äiti on nyt ymmärtänyt väärin kun pojat puhuneet kinkuista....

      Poista
    2. Kummisetä antaa leivinuunissa paistetun kinkun joululahjaksi pojalle :D Poikarukalla kun on niin huono kinkunpaistajaäiti, kummisetä joutui aina puhelimessa minua neuvomaan, kunnes kerran kyllästyi ja sanoi, etä tuo tänne se kinkku niin paistetaan. Sittemmin se vaihtui lahjaksi.

      Poista
    3. ...pakko vielä lisätä kun huomasin kirjoittavani kummisedän isolla, että parempi kinkku leivinuunissa kuin raaka hevosenpää sängyssä...

      Poista
  2. Tosi hyvä resepti! Tämä laitetaan mieleen, kun tilauksessa on taas aika reilun kokoinen kinkku, vaikka koitinkin vihjailla, että meille pienempikin riittäisi. Varmaan alkaa kinkun siivut tökkimään jo muutaman päivän päästä, joten tällainen herkkuresepti on tarpeen.:)

    VastaaPoista
  3. Kääk, nyt on niin hyvän näköiset rääppiäissafkat, ettei sanotuksi saa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei mua häiritse tuo kuolan tiputtelu äänikään :)

      Poista
  4. Huhhuh, rääppiäisruoka alkaa houkutella enemmän kuin itse aaton kinkkuateria!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos nyt ei millään pysty odottamaan joulun jälkeen, niin nythän on just sesonki ja kaupassa myydään niitä valmiiksi leikattuja joulukinkun siivuja. Oon vakuutunut, että joulukinkkua se olla pitää, ei mitään kinkku leikkelettä. Tai nooh, saattaapa sekin maistua...

      Poista
  5. Meidän pienperheessä ostetaan aina kinkku, ja Armastuksen mielestä sen on syytä olla kookas, että riittää. Pelkää, että kahden hengen voimin syötynä esim. nelikiloinen möllykkä loppuu kesken. Lauantaina löysin pakasteesta kaksi palaa edellisvuoden kinkkua. Että on riittänyt.

    Oli siis hyvä, että laitoit tällaisen ohjeen esille. Onpahan jotain hyvää tehtäväksi, JOS kinkkua sattuu jäämään :)

    VastaaPoista