About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

maanantai 27. tammikuuta 2014

Ei rumia, vain erilaisia...





Näin joku viisas äiti, jolta minäkin voisin ottaa opikseni, kasvatti lapsiaan suvaitsevuuteen. Olisi hienoa jos pystyisi juurruttamaan lapseensa ajattelutavan, että kukaan/mikaan ei ole ruma, korkeintaan vain erilainen.

Pätee, niin pätee ainakin näihin sämpylöihin. Innoissani lähdin leipomaan täysjyväruisjauhoista sämpylöitä (ja korjatkaa jos olen väärässä; ruisjauho on AINA täysjyvää). Hiukan iski uskonpuute loppusuoralla ja lisäsin vajaan kolmanneksen jauhomäärästä lopulta sämpyläjauhoa. Silti melko rukiista tuli. (=hyvä!) Ja kuten kuvasta näkyy ihan sämpylän näköistä. 



Pellillä lepäilevien sisarsämpylöiden juju oli tällä kertaa muotoilla kustakin hiukan erinäköinen ja dippailla  munalla voidellut sämpylät ennen uuniin laittoa erilaisissa siemensekoituksissa ja muissa päällysteissä. Se käy tosi kätevästi jos sinulla on iso muffinipelti, kaada syvennyksiin eri päällysteitä ja sitten aina dippaat leipäsen sinne. Minulla oli valikoimissa sesaminsiemeniä, auringonkukan- ja kurpitsansiemeniä, raastettua cheddaria ja paahdettua sipulirouhetta.


The erilainen leipä

5 dl maitoa
50g voita
50g tuorehiivaa
1 tl suolaa
1/2 dl leipäsiirappia
10 dl Myllärin Ruisjauhoja
5-6 dl Myllärin Luomu Hurjan viljainen sämpyläjauhoja

2rkl voita
päälle erilaisia siemeniä, juustoa, sipulirouhetta, leseitä
muna voiteluun

Kuumenna maito ja voi kädenlämpöiseksi, lisää joukkoon murennettu hiiva, suola ja siirappi. Alusta sitten pikkuhilja jauhot joukkoon kunnes saat kulhon reunoista ja toivottavasti myös sormistasi irtoavan taikinan. Yleiskone helpompi...

Anna taikinan kohota puolituntia peitettynä vedottomassa, lämpimässä paikassa. Kumoa taikina  jauhotetulle leivinlaudalle ja vaivaa  vielä hiukan. Jaa taikina 4 osaan. Painele (ruisjauhon ansiosta taikina on niin pehmeää, ettei tässä  kaulinta tarvitse) suorakaiteen muotoiseksi levyksi, voitele pehmeällä voilla ja kääri kääretortun tapaan rullalle. Leikkaa rulla sopiviin paloihin. Leivo muista ko,mesta tainan osasta samankokoisia palleroita, kustakin eri tyylisiä. Yhdestä vaikka puöreitä, yhdestä solmuja ja jostain kieppejä. Sitten vaan voitelet munalla ja dippaat kunkin leipuskan johonkin päällysteeseen (ei nonparelleihin) ja asettelet sitten pellille kevyesti vieri viereen, niin, että erilaiset ovat aina vierekkäin. Annoksesta saat kaksi tälläistä pellillistä. Koko leipäkin saa olla epäsymmetrisen muotoinen. 

Tähän varmaan tulee lisätä, että paista n. 25 minuuttia 200 asteessa. Minä en kohottanut enää pellillä, mutta ei se varmaan huonoa tee. 

Aika hauska nostaa pöytään, kukin saa murtaa mieluisensa palan. Urho9v söi kaikki sesamit, koska muut siemenet olivat niin epäilyttävän näköisiä. Itse harmittelin kun en löytänytkään unikonsiemeniä, jotka ostin tätä varten.  No säästetään ne jotakin syntistä vehnäleipää varten. Sillä tämä on terveellistä!

Osallistun tälläkin reseptillä pitkäkestoiseen MyllärinLuomu blogihaasteeseen, kiitos vaan leivontaa varten saamistani jauhoista.

Myllärin Luomun jauhoista on tullut leivottua myös;

24 kommenttia:

  1. Rouvahan on ihan liekeissä, postausta ja ruokaa toisensa perään. Minä haluaisin nähdä sen Myllyn Parhaan mainoksen, jossa ne käyttää poronpökäleitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ollapa aikaa ja ollapa syöjiä, että voisin päästellä pihalle kaikki kokkauspatoutumat, -suunnitelmat ja -mieliteot...

      (Ai niin ja mä luulin, että tää on vielä salaista tietoa...solmin juuri rahakkaan 5 vuoden mainossopimuksen Myllärin Luomun kanssa. Aletaan laajentaa tätä pökäle teemaa. Kato nyt sinäkin kulturelli-elli putousta, Slaikka Gustafsson "mulla on köntsät housuissa" tulee olemaan mukana, ja Marja Tyrni leivontamestarina ja minä sitten kolmantena pyöränä.)

      Poista
  2. Viimeisen lauseen jälkeen jäi pois hymiö ;-)

    VastaaPoista
  3. Pökäleet olis just hyvä mainos :-) uus hitti. Alen twiittaa sun pökäleet niin kaikista kaupoista loppuu Myllärin Ruisjauhot.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pienii vinkki, Henkka, joka varmaan lukee mun blogia...saa vapaasti linkata...

      Poista
  4. Mun tietääkseni ruislestyjauhot tehdään jyvän sisäosista. Opin muuten juuri tänään Jan Hedhin kirjasta, että rukiin leipoutumisominaisuudet parantuvat hapanjuurta käytettäessä. Olinkin ihmetellyt, miksei taikina tahmaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä oon niin hukas tämän jauhoasian kanssa edelleen. Mitä on lestyjauhot, mitä on ruissihtijauhot?

      Poista
  5. Mitä rukiisempia sen parempia. Leivoin pökäleitä kanssa joulun alla ja jaoin reseptisi blogissamme, hyviä nekin :)

    VastaaPoista
  6. Hauskasti erilaistettuja nuo hmm, pökäleet noilla toppingeilla:D Arvaan, että sinun sanasi mainitaan tuonnempana uudissanojen listalla ja voit olla niin ylpeä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aattele, vois melkein luulla, että me ollaan suomenkielen suurimpia uudistajia sitten Aleksis Kiven...

      Poista
    2. Ja lisäksi hoidetaan kehuminenkin itse, niin tulee mieluisat kehut! :D

      Poista
  7. Nyt menee kohta hermot näiden Ranskan hiivojen kanssa! Jupisen tänne jos joku vaikka osaisi auttaa, ja onhan tämä viimeisin raivokohtaus ihan selkeästi Nannan syytä. Näitä rumiluksia aloin eilen himoitsemaan ja (kerrankin) kiltisti seurasin ohjetta -uhrasin vieläpä viimeiset ruisjauhoni!- mutta pieleen meni. Jos joskus joku kaipaa lohtua niin voin lähettää vertaistukena "sämpylöideni" kuvan...
    Mutta asiaan, onko Ranskassa jotenkin erilaista hiivaa? Onko hiivaa montaa sorttia? Onko Suomessa suoritettu joku geenimuuntelu vai mitä hittoa? Takana on ainakin 30 vuoden menestyksekäs hiivaleipurius kolmessakin eri Pohjoismaassa, mutta täällä kulinarismin kehdossa se on osoittautunut täydelliseksi salatieteeksi. Kohoaa jos kohoaa, yleensä ei. Säilyy jääkaapissa jos säilyy, pakastimessa muuttuu haisevaksi velliksi. Kuivahiivan maku puskee aina läpi, ja sekös vasta arvaamattomasti käyttäytyy. Olen testannut kaikki löytämäni hiivat ja joskus hakenut leipomostakin, mutta (ja sehän tässä raivostuttaa) kun koskaan ei tiedä kuinka käy! Notta APUA!!??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Bonjour, kuuleeko Ranska?
      Ikävä jos meni ruisjauhot hukkaan....tunnen syyllisyyttä.
      Hiivasta en muuta osaa sanoa muuta kuin, että kun perheenikin on asunut vähän sielä sun täälä puolilla maailmaa, niin jauhot ja hiivat kyllä eroaa, joskus myös käynyt niin, että Suomesta tuodut ja sitten syytetty ilmankosteutta tai altitudea. Mutta Ranskan olosuhteet luulis olevan kuitenkin melko lähellä meidän omia...

      Joskushan mä onnistun sen tuorehiivan tappaan liian kuumalla nesteellä, mutta ottaen huomioon pitkä hiivaleipäurasi, niin se ei taida olla nyt kyseessä.

      Notta anteeksi, ehkä joku on meitä viisaampi.

      Poista
    2. Älä huoli, pääsiäislampaan reseptilläsi olet saanut ainakin kolme syntiä etukäteen anteeksi. Jurppii silti edelleen nämä hiivakset, aion perehtyä asiaan pohojalaasella perinpohojaasuurella!

      Poista
    3. PS. En voinut olla huomaamatta että kukaan ei ole ollut meitä viisaampi.

      Poista
    4. Toivottavasti et vihjaa, että olet kolme kertaa epäonnistunut mun blogin resptiikalla....multahan menöö yäunet.

      Ja mitä siihen viisauteen tuloo, niin jos meitä on täs kaks pohjalaista lyöny viisaat päämmä yhteen, niin kyllä siitä on vaikia parantaa... :)

      Poista
  8. Taas campis oli uuden Kotivinkin kannessa NYHTÖpossu resepti. Ne oppis sittenkin!

    VastaaPoista
  9. Ai blogihaaste! Pääseekö jossain äänestämään?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. EI TARTTE ÄÄNESTÄÄ! (siis oikiasti... :), kerron sulle ensimmäisenä sitten kun taas pitää...)

      Poista
  10. Kauniin erilaisia ja erilaisen kauniita ;)

    VastaaPoista