About me
Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.
lauantai 25. tammikuuta 2014
Hummus kotitekoisesta tahinista ja täysjyväpita
Tunnisteet:
kasvikset,
leipä,
leivonta,
pikkusyötävät,
sormiruoka,
tahnat
Miksi tehdä tahini itse kun sitä saa purkista niin helposti?
- Vaikka siksi, että sulla on kaapissa useampi paketti sesaminsiemeniä, eikä nekään kyllä ikuisesti säily.
- Puhtaasta kokeilunhalusta.
- Tekee mieli hifistellä.
- Jos ei justiin oo tahinia kaapissa
- Näet ihanan reseptin, jota on ihan pakko kokeilla kotona (ymmärrettävästi teillä kaikilla syy on tämä, luettuanne postauksen...)
- Se maku, se maku!
No miksi sitten alkaa sotkea täysjyvävehnäjauhoja kunnon vanhaan täysvalkoiseen pitaleipään?
- Se terveys, se terveys! Katso vaikka juuri julkaistuja uusia ravintosuosituksia. (Tää on niin sen mukainen resepti: On palkokasvia, sesaminsiementä, täysjyvää, oliiviöljyä, sipulia, ei miitään huonoa)
- No kun se Myllärin Luomun kisa jatkuua aina vaan, tässä kuussa teemana terveyttä täysjyvästä. Niin on kun nenä päähän!
- Koska terveellisyydeestään huolimatta täysjyvävehnäjauhot passasivat tähän aivan mainiosti, jotenkin ennakkoluuloisesti tämä vehnäleipuri odotti saavansa uunista jotakin näkkileivän tyylistä korpukkaa, mutta niin vaan uunista putkahti ulos mitä pehmeimpiä, kohonneita pitoja.
-Se maku, se maku!
Hummus kotona alusta asti, Tahini myös!
Kotitekoinen tahini
5dl kuorittuja sesaminsiemeniä
1 3/4 dl hyvää oliiviöljyä
1/2 tl suolaa
Lämmitä uuni 175 asteeseen. Kaada sesaminsiemenet leivinpaperin päälle uuninpellille ja lämmitä uunissa 5-10 minuuttia, sekoita välillä. Älä ota väriä! Anna jäähtyä 20 minuuttia.
Laita tehosekoittimeen (tai käytä sauvasekoitinta kuten minä, kun en löytänyt sekoittimen terää) siemenet ja puolet öljystä ja anna käydä minuutin niin, että koostumus muuttuu tahnamaiseksi. Lisää sitten loppu öljy pikkuhiljaa kunnes koostumus on mieluinen, tahnamainen mutta silti notkea. Mausta suolalla.
Hummus
1/2 dl hienonnettua salottisipulia
1/2-1 tuoreen sitruunan mehu
2 rkl itsetehtyä tahinia
1/2 tl oreganoa
1/2 tl suolaa
1/2 tl jeeraa
1/2 tl mustapippuria
1 tölkki kikherneitä (onneksi kotona sattui olemaan Bonduelle-merkkisiä....koska kaupastahan ne saattavat olla loppu kiitos Henkka Alenin)
1 hienonnettu valkosipulinkynsi
Ja kaikki sitten vaan tehosekoittimeen tai sauvalla murskaksi. Voit vielä löysätä oliiviöljyllä jos liian paksua. Aseta tarjolle mielellään laakealle vadille, koristele oliiviöljyllä ja vaikka savupaprikajauheella. Minä hienonsin tällä kertaa nuupahtaneen korianterin ja mintun ja ripottelin päälle.
Kuvaaminen oli muuten tosi hankalaa kun sormeni haisivat sitruunalle, korianterille ja mintulle. Siitä ei tuoksu parane.
Täysjyväpita
3 dl vettä
20g tuorehiivaa
3rkl öljyä
2 tl sokeria
1 tl suolaa
6-7 dl Myllärin luomu täysjyvavehnäjauhoa
Hiukan Myllärin erikoisvehnäjauhoa leipomiseen
Sekoita kädenlämpöiseen veteen hiiva, suola, sokeri ja öljy. Alusta mukaan jauhot, kunnes taikina irtautuu kulhon reunoista ja mukavan kimmoisaa. Laitoin itse 6 dl täysjyvävehnäjauhoja ja jatkoin sitten tavallisilla kunnes taikina oli sopivaa, saattoi mennä vähän yli 7 dl yhteensä.
Kohota taikina peitettynä 30 minuuttia ja leivo siitä sitten 6 pyöreää pitaleipää. Minä tapaan jättää kaulimen laatikkoon ja painelen vain käsin.
Paista 5 minuuttia tulikuumassa uunissa eli 250 asteessa. Leivät nousevat pusseiksi.
Paloittele leivät ja tarjoile hummuksen kanssa. Jos leipää jää yli tai valmistat ne paljon tarjoilua aikaisemmin, on hauska idea tehdä myös pitaleipäsipsejä, eli voitele leivät öljyllä, ripottele päälle hiukan sormisuolaa ja paahda rapeiksi uunissa.
(Alkuperäinen Tahini/Hummus resepti Ellen Mat&Vin 6/2013. Leipä osallistuu Myllärin luomukisaan, joka sponsoroi jauhot valmistusta varten)
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Nam, sekä tahini että pita. Täysjyvä pita onkin hyvä juttu, vähän terveellisempää roskaruokaa ja se maku on varmasti loistava. Mä en oikeastaan itse edes erityisemmin pidä mistään valkoisista jauhoista tehdyistä asioista. Tämä menee kokeiluun :)
VastaaPoistaHummus ja pitat meni suoraan tämänpäiväiselle lounaalle mummolaan, jossa äiti oli valmistanut revittyä lammasta tuolla mun/Nigellan järjettömän hyvällä ohjeella ja tsatsikia, uunilohkoperunoita ja -porkknaa, vihreää salaattia. Oli vaan niin ihana lounas. Äitini tuumas, että no nyt jakssa oottaa pääsiäiseen kun seuraavan kerran tätä lammasta
PoistaNo nyt! Kaikkee voi näköjään tehdä itse :) Mitenköhän kauan tuo tahini sitten säilyy? MKaupan purkit on niin isoja, että ne jää pyörimään aina jääkaapin perukoille. Itse kun tekee, niin saisi pienemmän määrän ja on se makukin varmasti parempi! :)
VastaaPoistaJenny
Todellakin! Säilyvyydestä ei tietoa, mutta ei kai tuo oliiviöljy ja siemenet ja suola nyt ihan viikossa pahennu jääkaapissa? Ja voihan tehdä vielä pienemmän annoksen.
PoistaJa maku, se on kyllä erilainen riippuen varmaan suuresti käytetyistä siemenistä ja öljystä. Yritin vertailla uttekramin luomutahinin makuun ja se oli kyllä huomattavasti intensiivisempää.
Suomessa asuessa tein usein tahinia ihan siemenistä ,kun ei sitä aina ollut ihan hyvin saatavissa,mutta täällä kun sitä on joka kaupassa,ja vielä monen valmistajan,niin en vaivaudu. Mutta tuollainen itse tehtykin on tosi hyvää:)
VastaaPoistaEt ujsko, mutta olit mielessä kun tein tätä tahinia, aattelin, että mitenkähän suhtaudut kun oot siellä oikein "tahinialueella".
PoistaKyllähän täälläkin nykyään joka marketista, ettei sen takia tartte itte väsätä...
Täähän tuli juuri sopivaan aikaan. Mulla on kaapissa iso pussi seesaminsiemenjä, joita en ole keksinyt mihin käyttää. Ja hummusta in tehnyt pitkään mieli, mutta kun se kaupan tahini purkki jää sit aina puoliks syötynä jääkaapin perälle hengailemaan. Enpä ollut tullut ajatelleeksi, että kannataisi tehdä tahini itse ja juuri vaan sen määrän jota hummukseen tarvitsee :)
VastaaPoistaKovasti odoton teidän muiden kokemuksia, kun kokeilette....
PoistaKiitos Nanna vinkistä. Mulla on kaapissa n.0,5kg siemeniä ;-) siis sesamin. Niin ja tahiniakin täyspurkki...hmm.. ite tehty? - joo näin mä teen ;-)
VastaaPoistaMutta äläny ihan pualta kiloo tee.
PoistaMulla oli suuria ongelmia hävittää se mun valtava tapenadesatsti...
Pappa pyysi kommentoimaan, että pita oli todella hyvää, ja samaa sanon itsekin
VastaaPoistaNo niin oli äiti sun lammas ja tsatsikikin!
PoistaHummus myös oli hyvää!
VastaaPoista...huomaatteko, perheeni haluaa pysytellä anonyyminä... ;)
PoistaAh, no nyt minäkin tiedän mihin saan tuhottua ison pussillisen niitä seesaminsiemeniä :D
VastaaPoistaHauskaa...kaikilla tuntuu olevan hiukan ylimääräistä sesaminsiementä....
PoistaAih, ihanaa, nää menee kokeiluun!!
VastaaPoistaOn siinä täysjyvässä makua, vaikka se ei aivan niin ilmavan kevyttä ookkaan kuin valkoinen. Mutta niinkun sanoin, yllätyksekseni olivat ihana pehmeitä ja ilmataskuisia, eli täusjyvä soveltuu hyvin tälläisiin littanoihin leipiin. (mikä logiikka...)
PoistaNo eipäs tullut mieleenkään, että voisi tehdä tahinia siitä ylimääräisestä paketista seesaminsiemeniä, jonka ostin vahingossa. Vaikea niitä on kilokaupalla muuten tuhota, vaikka menekki meillä hyvä onkin. Kiitos vinkistä! :)
VastaaPoistaItse tehty tahini on loistava idea! Siitäkin huolimatta, että en useinkaan sitä laita hummukseen.
VastaaPoistaOliiviöljyä ei tule noin muuten käytettyä. Rypsiöljy on enemmän mieleeni. Tahinin voinee tehdä myös rypsiöljystä, vaikka maku onkin tuolloin pikkuisen erilainen?
VastaaPoista