Kotimainen lampaan ulkofile pintapaistetaan valurautapannulla rosmariinivalkosipulivoissa. Siivutetaan ohueksi. Ronskit kotopuun omenalohkot karamellisoidaan ja maustetaan piparjuuriraasteella. Koska syyskuun loppupuolellakin kasvimaalla jaksaa rehottaa ikikiitollinen mangoldi hehkuvine väreineen, käytetään sekin vielä pannulla jotta trio olisi täydellinen. Kostukkeeksi piparjuurimajoneesia. Tarjoillaan aterian lämpimänä alkuruokana, suoraan pannusta kahdelle. Ei ehkä fancy, ei ehkä trendi, mutta herkullista, aitoa, skandinaavisen rehellistä ruokaa.
Reseptin innoittajana toimi Cono Sur -viinitalo, joka järjesti pohjoismaalaisille bloggaajille reseptikilpailun, jonka voittaja pääsee ystävänsä kera Chileen tutustumaan Cono Surin viinitaloon.
Kilpailun tuomareina toimivat Cono Surin pääviinintekijä Adolfo Hurtado, Master of Wine Tuomas Meriluoto ja päätuomari, Ahvenanmaalainen huippukokki ja lähiruuan puolestapuhuja Michael Björklund, joka valitsee Suomen toisen finalistin Tukholmassa kokattavaan loppukilpailuun, toinen valitaan yleisöäänien perusteella.
”Pohjoismaisessa keittiössä minulle tärkeitä asioita ovat läheltä
tulevat laadukkaat raaka-aineet ja niiden omaa makua korostava
minimaalinen käsittely ruoanvalmistuksessa. Myös valmistustapaa ja
pääraaka-ainetta ilmentävä esillepano ja perinteisten raaka-aineiden
kuten voin käyttö ruoanlaitossa ovat lähellä sydäntäni.” Michael Björklund
Tehtävänanto oli siis löytää Cono Surin Bicicleta viinille sopiva pohjoismainen ruokaresepti, jonka pääraaka-aineena tuli olla joko peruna, omena, lohi tai lammas. Resepti sai olla joko alkuruoka, pääruoka tai suolainen leivos.
Cono Surin mainiot Bicicleta viinit olivat ennestään tuttuja, kun IsoHoo sai niistä jo vinkin keväisillä messuilla Tallinnassa. Pinot Noir suorastaan pakotti tarttumaan lampaaseen.
Lammasta ja piparjuuriomenaa
Pintapaistettua lammasta ja
karamellisoitua piparjuuri-omenaa, mangoldia ja piparjuurimajoneesia
Lämmin alkupala 4:lle.
300g kotimaista lampaan ulkofilettä
rosmariinia
3 valkosipulinkynttä
voita paistamiseen
suolaa, mustapippuria
1 iso kotimainen, kiinteä ja hapokas
omena
2 rkl tuoretta piparjuurta raastettuna
0,5 l erivärisiä mangoldinlehtiä
Piparjuurimajoneesi
2 keltuaista
1 valkosipulinkynsi
3 dl öljyä
1rkl valkoviinietikkaa
2 rkl raastettua piparjuurta
1dl lehtipersiljaa hienonnettuna
Hienonna muutama rosmariinioksa ja
valkosipuli. Hiero mausteet yhdessä suolan ja pippurin kanssa
lampaan ulkofileen pintaan ja jätä maustumaan huoneenlämpöön
tunniksi.
Valmista piparjuurimajoneesi. Sekoita
kulhossa murskattu valkosipuli ja keltuaiset. Kaada öljy ohuena
nauhana sekaan koko ajan sekoittaen. Sekoita mukaan lopuksi
valkoviinietikka sekä raastettu piparjuuri ja silputtu
lehtipersilja. Mausta lopuksi suolalla ja pippurilla.
Kuumenna pannulla voi hiukan
pähkinäiseksi paahtaen ja lisää joukkoon rosmariininoksa. Paista
ulkofileitä voilla valellen 2 minuuttia molemmin puolin. Nosta
folioon vetäytymään.
Kuumenna lisää voita ja laita
kuorittu, lohkoiksi leikattu omena voihin karamellisoitumaan. Sekoita
mukaan myös piparjuuri. Lopuksi voit pannun toisella laidalla
pikapaistaa mangoldin, noin minuutin. Mausta suolalla ja pippurilla
Kokoa annos vaikka pieneen
rautapannuun, viipaloimalla lammas ohuiksi siivuiksi pannulle.
Asettele toiselle puolelle karamellisoidut piparjuuriomenat, toiselle
mangoldi. Korista annos piparjuurimajoneesilla. Hauska idea on myös
koota yhdelle pannulle 2 hengen annos jaettavaksi.
Kilpailun taso on äärimmäisen korkea, reseptit toinen toistaan herkullisempia upeine kuvineen. Taidan olla itseäni paremmassa seurassa...
Äänestäjien (kerrankin ei tarvitse olla facebookissa) kesken arvotaan Michelin upeita Makuja Pohjolasta keittokirjoja. Osallistujien joukossa on monta, ellei sellaisia ole peräti jokainen, lukemaani ja ihailemaani blogia. Sovitaanko nyt niin, että te äänestätte hyvän finalistin, että saadaan hoidettua homma kotiin maaotteluhengessä. Omaa reseptiäni pääset äänestämään suoraan tästä linkistä.
(Huomaatteko, Chilen matka vetää sen verran vakavaksi, ettei postaus sisällä ainon ainokaista vitsiä tai sutkausta.)
Reseptiä varten sain maisteltavaksi pullon Cono Surin Bicicleta Pinot Noiria ja toisen Rieslingiä.
No on ihan fancy! :D
VastaaPoistaKas kun ei fantsu.... ;D
VastaaPoistaVau miten hienoja ja värikkäitä mangoldinlehtiä! Enpä ole moisiin ennen törmännytkään tuollaisessa väriskaalassa :)
VastaaPoistaHienon kisa-annoksen olit loihtinut myös, onnea kisaan!
No mullakin on ensikertaa tälläinen sateenkaarivalikoima kasvamassa kun kesällä törmäsin siemeniin. Ennen on ollut pelkkiä punaisia. Ovat kyllä huikean kauniita!
PoistaRakas pohjalainen ystäväni, aiheeton vaatimattomuus ei pue sinua. Tämä on hieno resepti, nyt rinta rottingille.
VastaaPoistaTuli vähän samanlainen fiilis, kun katseli niitä kaikkia muita annoksia. Uskomattoman taitavaa väkeä täältä löytyy.
Ei kai se pue ketään. Silti, kun tietää missä "ongelmissa" (mistä täältä saa lammasta, s'''''''''na!) sitä kokkailtiin kiiruussa ja lastenhoidon keskellä kauheissa keskittymiskyvyttömyydessä, herää sisällä epävarmuus olisiko sitä pystynyt vielä parempaan toisenlaisissa tunnelmissa. Nyt täytyy vaan toivoa että pohjalainen sananlasku keskinkertaisuudesta pitää paikkansa!
PoistaNäyttää ja kuulostaa hurjan herkulliselle, olipa kuinka yksinkertaista tahansa :)
VastaaPoistaKiitän Petra! Joskushan yksinkertainen voi olla parasta.
PoistaUpeaa Nanna ,älä ole turhan vaatimaton....Onnea kisaan ,voitto kotiin periaatteella.
VastaaPoistaPs,onko piparjuuri omasta maasta ?
No ei vielä, ei vielä...josko ensi kesänä se juurakko antais satoa!
PoistaExellenttiä ja vielä bonarit piälle!!! :-)
VastaaPoistaTackar, pockar!
PoistaNo on kyllä herkullisen näköistä! Juuri söin ja heti tuli nälkä tätä lukiessa!
VastaaPoistaNo eihän tässä mun sitten pirä valittaa!
PoistaNäyttääpä herkulliselta!
VastaaPoistaKiitos. Ihana nimi sulla :)
PoistaEhkä yksinkertaista mutta fancyakin kyllä :) Ja takuuvarmasti hyvää. Mä vähän yritän tän kuun aikana vähentää lihan syöntiä mutta aika vaikeeta se tule olemaan jos tällaisia postauksia tulee lukulistalla vastaan :D
VastaaPoistaNo jos kerta viikkoon vaan pitäis lihansyöntipäivän, niin kuukaudes tulis enää 4-5 kertaa syötyä, tai jätä liha pois, wokkaa mangoldia, omenaa ja piparjuurta ;D
Poistahelppoa ja usein niin hyvää. Niin myös nyt, loistava setti!
VastaaPoistaMe lihansyöjät!
Poistaonpahan muuten varsin hehkeitä technicolor-mangoldeja teillä! ja ai, miten onnistuneen kuuloinen annos muutenkin...
VastaaPoistaJuu, nuosta olisi kyllä repiny enemmänkin väriä elämään. Sato oli runsas, suurinosa jäi käyttämättä -uskallanko edes tunnustaa?
PoistaJälleen kerran - olet uskomaton!!! Aivan mahtava kokonaisuus. Miten tiesitkään, että jääkaapissani on satokauden piparjuuri odottamassa kelpoisiaan seuralaisia...tässä ne nyt ovat. Kiitos ohjeesta ja sen myötä toteuttamisen ja nauttimisen ilosta, jota meille tuotat!
VastaaPoistaNyt punastuisin kauniista sanoista, elleivät poskeni olisi lähtökohtaisesti aina punaiset.
PoistaTähän kisaan oli kyllä kiva osallistua. Onnea kisaan!
VastaaPoistaSinulle kanssa, Minna. Ei oo huono vaihtoehto ketä kukaan joka Chileen lähtee. No, paitsi ruotsalaiset.
PoistaNam, piparjuuri ja lammas kuullostavat ihanalta yhdistelmältä!
VastaaPoista