About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

torstai 17. lokakuuta 2013

Kuuma kylpy


Vaikka television katseluun,  edes ihanien ruokaohjelmien,ei tunnu nykyään liikenevän aikaa, sattuu toisinaan silmään vilahdus jostain ruokaohjelmasta. Niinkuin nyt tässä yhtenäkin päivänä pari minuuttia Jamieta. Oli varmaan uusinnan uusinta kun muistin heti jakson ja muistin myös joskus merkanneeni sen  to do- listalleni. Tässä sitä nyt sitten tule todoo, todoo, todoo!


Bagna Gauda tarkoittaa kirjaimellisesti kuuma kylpy. Alkuperältään tämä vihannesten dippaamiseen tarkoitettu ja aina kuumana tarjottava kastike tulee kai Piemontesta, missä se on tyypillistä talvi- ja syksyruokaa. Mutta kyllä sitä tehdään Provencessakin, ainakin minun Provencen keittiö- keittokirjassa. Ja Nigellakin on sitä showssaan tehnyt, tarjoili hienosti tuikkukuppi padan alla. Eli nyt tämän ruuan tarjoiluun sopivat hyvin kaikki teidän käyttämättömänä lojuvat suklaafonduepadat joissa on tuikkulämmitys. Kerrankin käyttöä turhakkeelle!


Sopivan etikkainen ja lempeästi valkosipulinen kastike hurmaa kasviksen kuin kasviksen. Leikkasin dipattavaksi niin porkkanaa, punajuurta, fenkolia, varsiselleriä, retiisiä kuin kukkakaaltakin. Vaikea nimetä suosikkia, mutta varoitan, että täma on kyllä lievästi addiktoivaa. Kirpeä, kuuma kylpy ja rouskuvaa vihannesta. Tämä oma versioni, joka siis on Jamien versio, on tälläinen kermamainen. Bagna Gauda voidaan valmistaa myös aivan vetisen ruskeana, läpikuultavava liemenä. Sainpas kuulostamaan kauhealta, mutta hyvää varmasti on.

Bagna Gauda vihanneksille

6 valkosipulinkynttä   kuorittuna    
3 dl maitoa        
10  anjovisfilettä  öljyssä      
180 ml neitsytoliiviöljyä        
2-3 rkl valkoviinietikkaa
 
Laita kasariin valkosipulinkynnet, maito ja anjovikset, kuumenna kiehuvaksi ja keittele hiljakseen kymmenisen minuuttia, tai kunnes valkosipulinkynnet pehmenevät. Älä säikähdä vaikka keitos näyttää karmivalta.Se sekoittuu kyllä kun seuraavaksi annat sille kyytiä sauvasekoittimella ja ajat sen sileäksi. Sen jälkeen lisää oliiviöljy ja etikka vähän kerrallaan, mitä enemmän sekoitat, sitä paksumman kastikkeen saat. Tässä kyllä juoksevampi on parempi. Eli sekoita varovasti. Sitten  tarkista , että soosi on tarpeeksi hapokasta. Jos ei, lisää vielä tujaus etikkaa.
 
Valmista tarjottavaksi, ja siis aina kuumana. Eli vihanneksethan olet jo siivuttanut ennakkoon?

Koska söin tämän hirmuannoksen ihan yksin, jäi siitä tähteitä. Laitoin kaikki vihannekset samaan kulhoon ja illalla kuumennin lopun kastikkeen, kaadoin vihannesten päälle ja taas rouskuteltiin.


Vedän puheeni takaisin. Lievästi addiktoivaa ei pidä paikkaansa. TODELLA addiktoivaa!

22 kommenttia:

  1. Enpä ole ennen tällaisesta herkusta kuullutkaan, joten hyvä kun valistit minua tietämätöntä :). Suklaafonduepadan olen ainakin joskus omistanut, mutta en ole ihan varma olenko laittanut sen kiertoon eli ei muuta kuin kaappeja penkomaan.

    VastaaPoista
  2. Lievästi,siis todella jamie fanina en ollut tästä kuullutkaan? Ja sulle tää olo jo toinen kerta. Tosi kokeiltava ohje. Kiitos tästä(kin) ohjeesta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se onkin yks etu tässä bloggaamisessa, kun saa vielä kaikkien muidenkin havainnot ja kokeilut käyttöönsä, jos on itteltä mennyt ohi.

      Poista
  3. Aivan ihana ruokablogi sulla, reseptejä löytyy niin vaativampiin kokeiluihin kuin helpompaankin kokkailuun :) Liityin sun lukijaks, liitythän säkin mun :)

    VastaaPoista
  4. Erittäin kiinnostavaa - herkun nimi on joskus jossain vilahtanut, mutta eipä ole tullut perehdyttyä sen paremmin. Anjovista öljyssä vai tarkoitetaanko tässä kuitenkin sardelleja?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä minäkin mietin, mutta kyllä minä anjovista öljyssä käytin.

      Poista
  5. Hih, minäkään en ehdi juurikaan katsomaan televisiota, mutta näin juuri tämän saman pätkän! Mikähän lie poikkeavuus aika-avaruudessa. Ajattelin myös että pitää tehdä, mutta en vielä ole ehtinyt. Ihailen Jamien (ja Hugh:n) tapaa käyttää anjoviksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me ollaan sitten ilmeisesti kuitenkin sun kanssa samalla linnunradalla :) !

      Poista
  6. Just nyt tarttisin sisäisen kuuman kylvyn.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ota konjakki, jos et kerkiä ruveta keittämähän.

      Poista
  7. Sen toisen version tiedän, mutta tämä maidon kanssa valmistettu versio on ihan uusi!

    VastaaPoista
  8. Kiitos muistutuksesta, bagna cauda on järkyttävän hyvää!!! Teen viikonloppuna.

    VastaaPoista
  9. Tässä onkin hyvä tapa kouhia suuhun ne kouralliset päivässä vihanneksia suuhun, etenkin kun on paras vihannesaika!

    VastaaPoista
  10. Ihan uusi juttu mulle tämä kastike. Vihanneksia tulee kyllä dippailtua sen verran usein ja aina jugurttikastikkeeseen että tätä täytyy kokeilla ja pian. Vaihtelu virkistää ja ei se näin talven tullessa paha ole jos vähän lämmittääkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on kyllä erilainen. Mutta jos tästä tykkää, niin rakastuu!

      Poista
  11. Kuulostaa mielettömän hyvältä. En minäkään ollut tästä aikaisemmin kuullut, mutta vaikuttaa kommenttien perusteella valtaavan ruokablogimaailman tuota pikaa postauksesi ansiosta ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä taas kerkesin miettiomään tämän tekoa varmaan 10 vuotta, ennenkuin sain tämän ittestäni irti. Teen varmasti toistekkin. voisin kokeilla sitä lirumpaakin versiota.

      Poista