About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

tiistai 1. lokakuuta 2013

Äärimmäisen yksinkertaista


Kotimainen lampaan ulkofile pintapaistetaan valurautapannulla rosmariinivalkosipulivoissa.  Siivutetaan ohueksi. Ronskit  kotopuun omenalohkot karamellisoidaan ja maustetaan piparjuuriraasteella. Koska syyskuun loppupuolellakin kasvimaalla  jaksaa rehottaa ikikiitollinen mangoldi hehkuvine väreineen, käytetään sekin vielä pannulla jotta trio olisi täydellinen.  Kostukkeeksi piparjuurimajoneesia. Tarjoillaan aterian lämpimänä alkuruokana, suoraan pannusta kahdelle. Ei ehkä fancy, ei ehkä trendi, mutta herkullista, aitoa, skandinaavisen rehellistä ruokaa.


 
 
Reseptin innoittajana toimi Cono Sur -viinitalo, joka järjesti pohjoismaalaisille bloggaajille reseptikilpailun, jonka voittaja pääsee ystävänsä kera Chileen tutustumaan Cono Surin viinitaloon.
Kilpailun tuomareina toimivat  Cono Surin pääviinintekijä Adolfo Hurtado, Master of Wine Tuomas Meriluoto ja päätuomari, Ahvenanmaalainen huippukokki ja lähiruuan puolestapuhuja Michael Björklund, joka valitsee Suomen toisen finalistin Tukholmassa kokattavaan loppukilpailuun, toinen valitaan yleisöäänien perusteella.
 
”Pohjoismaisessa keittiössä minulle tärkeitä asioita ovat läheltä tulevat laadukkaat raaka-aineet ja niiden omaa makua korostava minimaalinen käsittely ruoanvalmistuksessa. Myös valmistustapaa ja pääraaka-ainetta ilmentävä esillepano ja perinteisten raaka-aineiden kuten voin käyttö ruoanlaitossa ovat lähellä sydäntäni.” Michael Björklund
 
Tehtävänanto oli siis löytää Cono Surin Bicicleta viinille sopiva pohjoismainen ruokaresepti, jonka pääraaka-aineena tuli olla joko peruna, omena, lohi tai lammas. Resepti sai olla joko alkuruoka, pääruoka tai suolainen leivos.
 
 
Cono Surin  mainiot Bicicleta viinit olivat ennestään tuttuja, kun IsoHoo sai niistä jo vinkin keväisillä messuilla Tallinnassa. Pinot Noir suorastaan pakotti tarttumaan lampaaseen.
 

Lammasta ja piparjuuriomenaa
Pintapaistettua lammasta ja karamellisoitua piparjuuri-omenaa, mangoldia ja piparjuurimajoneesia
Lämmin alkupala 4:lle.

300g kotimaista lampaan ulkofilettä
rosmariinia
3 valkosipulinkynttä
voita paistamiseen
suolaa, mustapippuria
1 iso kotimainen, kiinteä ja hapokas omena
2 rkl tuoretta piparjuurta raastettuna
0,5 l erivärisiä mangoldinlehtiä

Piparjuurimajoneesi
2 keltuaista
1 valkosipulinkynsi
3 dl öljyä
1rkl valkoviinietikkaa
2 rkl raastettua piparjuurta
1dl lehtipersiljaa hienonnettuna
Hienonna muutama rosmariinioksa ja valkosipuli. Hiero mausteet yhdessä suolan ja pippurin kanssa lampaan ulkofileen pintaan ja jätä maustumaan huoneenlämpöön tunniksi.
Valmista piparjuurimajoneesi. Sekoita kulhossa murskattu valkosipuli ja keltuaiset. Kaada öljy ohuena nauhana sekaan koko ajan sekoittaen. Sekoita mukaan lopuksi valkoviinietikka sekä raastettu piparjuuri ja silputtu lehtipersilja. Mausta lopuksi suolalla ja pippurilla.
Kuumenna pannulla voi hiukan pähkinäiseksi paahtaen ja lisää joukkoon rosmariininoksa. Paista ulkofileitä voilla valellen 2 minuuttia molemmin puolin. Nosta folioon vetäytymään.
Kuumenna lisää voita ja laita kuorittu, lohkoiksi leikattu omena voihin karamellisoitumaan. Sekoita mukaan myös piparjuuri. Lopuksi voit pannun toisella laidalla pikapaistaa mangoldin, noin minuutin. Mausta suolalla ja pippurilla
Kokoa annos vaikka pieneen rautapannuun, viipaloimalla lammas ohuiksi siivuiksi pannulle. Asettele toiselle puolelle karamellisoidut piparjuuriomenat, toiselle mangoldi. Korista annos piparjuurimajoneesilla. Hauska idea on myös koota yhdelle pannulle 2 hengen annos jaettavaksi.
 


Kilpailun taso  on äärimmäisen korkea, reseptit toinen toistaan herkullisempia upeine kuvineen. Taidan olla itseäni paremmassa seurassa...
 
 
Äänestäjien (kerrankin ei tarvitse olla facebookissa) kesken arvotaan Michelin upeita Makuja Pohjolasta keittokirjoja. Osallistujien joukossa on monta, ellei sellaisia ole  peräti jokainen, lukemaani ja ihailemaani blogia. Sovitaanko nyt niin, että te äänestätte hyvän finalistin, että saadaan hoidettua homma kotiin maaotteluhengessä. Omaa reseptiäni pääset äänestämään suoraan tästä linkistä.
 
(Huomaatteko, Chilen matka vetää sen verran vakavaksi, ettei postaus sisällä ainon ainokaista vitsiä tai sutkausta.)
 
Reseptiä varten sain maisteltavaksi pullon Cono Surin Bicicleta Pinot Noiria ja toisen Rieslingiä.
 
 
 
 

 



27 kommenttia:

  1. Vau miten hienoja ja värikkäitä mangoldinlehtiä! Enpä ole moisiin ennen törmännytkään tuollaisessa väriskaalassa :)

    Hienon kisa-annoksen olit loihtinut myös, onnea kisaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mullakin on ensikertaa tälläinen sateenkaarivalikoima kasvamassa kun kesällä törmäsin siemeniin. Ennen on ollut pelkkiä punaisia. Ovat kyllä huikean kauniita!

      Poista
  2. Rakas pohjalainen ystäväni, aiheeton vaatimattomuus ei pue sinua. Tämä on hieno resepti, nyt rinta rottingille.

    Tuli vähän samanlainen fiilis, kun katseli niitä kaikkia muita annoksia. Uskomattoman taitavaa väkeä täältä löytyy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kai se pue ketään. Silti, kun tietää missä "ongelmissa" (mistä täältä saa lammasta, s'''''''''na!) sitä kokkailtiin kiiruussa ja lastenhoidon keskellä kauheissa keskittymiskyvyttömyydessä, herää sisällä epävarmuus olisiko sitä pystynyt vielä parempaan toisenlaisissa tunnelmissa. Nyt täytyy vaan toivoa että pohjalainen sananlasku keskinkertaisuudesta pitää paikkansa!

      Poista
  3. Näyttää ja kuulostaa hurjan herkulliselle, olipa kuinka yksinkertaista tahansa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitän Petra! Joskushan yksinkertainen voi olla parasta.

      Poista
  4. Upeaa Nanna ,älä ole turhan vaatimaton....Onnea kisaan ,voitto kotiin periaatteella.
    Ps,onko piparjuuri omasta maasta ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei vielä, ei vielä...josko ensi kesänä se juurakko antais satoa!

      Poista
  5. Exellenttiä ja vielä bonarit piälle!!! :-)

    VastaaPoista
  6. No on kyllä herkullisen näköistä! Juuri söin ja heti tuli nälkä tätä lukiessa!

    VastaaPoista
  7. Ehkä yksinkertaista mutta fancyakin kyllä :) Ja takuuvarmasti hyvää. Mä vähän yritän tän kuun aikana vähentää lihan syöntiä mutta aika vaikeeta se tule olemaan jos tällaisia postauksia tulee lukulistalla vastaan :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No jos kerta viikkoon vaan pitäis lihansyöntipäivän, niin kuukaudes tulis enää 4-5 kertaa syötyä, tai jätä liha pois, wokkaa mangoldia, omenaa ja piparjuurta ;D

      Poista
  8. helppoa ja usein niin hyvää. Niin myös nyt, loistava setti!

    VastaaPoista
  9. onpahan muuten varsin hehkeitä technicolor-mangoldeja teillä! ja ai, miten onnistuneen kuuloinen annos muutenkin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, nuosta olisi kyllä repiny enemmänkin väriä elämään. Sato oli runsas, suurinosa jäi käyttämättä -uskallanko edes tunnustaa?

      Poista
  10. Jälleen kerran - olet uskomaton!!! Aivan mahtava kokonaisuus. Miten tiesitkään, että jääkaapissani on satokauden piparjuuri odottamassa kelpoisiaan seuralaisia...tässä ne nyt ovat. Kiitos ohjeesta ja sen myötä toteuttamisen ja nauttimisen ilosta, jota meille tuotat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt punastuisin kauniista sanoista, elleivät poskeni olisi lähtökohtaisesti aina punaiset.

      Poista
  11. Tähän kisaan oli kyllä kiva osallistua. Onnea kisaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulle kanssa, Minna. Ei oo huono vaihtoehto ketä kukaan joka Chileen lähtee. No, paitsi ruotsalaiset.

      Poista
  12. Nam, piparjuuri ja lammas kuullostavat ihanalta yhdistelmältä!

    VastaaPoista