About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

perjantai 25. maaliskuuta 2011

Ristiääskaakku ja koristeet


No onhan näitä nähty. Mutta ei meillä. Siksi sallinettekin lapsellisen ylpeyteni oman kätösteni tekeleistä.
Näistä tuli niin suloisia! Olin niin täpinöissä, että huikkasin tekoyön jälkeisenä päivänä jokaisen ohikulkevan naapurin kattomaan mun "kaakunkoristeeta".

Ristiäisiä edeltävän viikon yöt luuhasin netissä etsimässä ideoita kakkusivuilta. On sielläkin runsaudenpula, sanon minä.  Lopulta tuntui, että hilluin välillä Pionilaakso - Mansikkamäki - Ewelyn's Cakeheaven ja mietin mitä osaisin ja uskaltaisin tehdä. Kas harjoitteluun ei ollut aikaa, oli onnistuttava kerralla. Pääsin sitten parina päivänä pujahtamaan myös pariksi tunniksi kaupungille ja ryntäilin kolmen kakkutarvikkeita myivän liikkeen välillä (luojan kiitos, tänne on rantautunut edes niitä, ei olisi enää netistä kerinnyt tilailemaan) yrittäen miettiä mitä välineitä tarvitsisin ja ylipäätäänkin, että mitä niillä kaikilla oikein tehdään.

Here is my lopputulos:8 munan pyöreä täytekakku, jossa yksi väli valkosuklaamoussea ja toinen mansikkamoussea. Kakku on tosi korkea, koska täytevälitkin ovat paksuja. Kokosin sen saman säädettävän kakkuringin avulla, millä paistoinkin, olisko ollu 26 cm. Täytin kakun illalla ja aamulla vuorasin sen samalla valkosuklaamoussella mitä oli välissäkin ja kaulin valkoista vaahtokarkkimassaa ison ympärän, jonka kaulimen avulla nostin kakun päälle. Sitten vaan liimasin koristeet, ja olin tyytyväinen. Toki kakun päällinen jäi takaa vähän vajaaksi kun mulla ei ollu mitään mittaympyrää kaulitessani ja tuunasin sitten sinne sellaisen aaltomaisen reunapalan, mutta ei haitannut. En ole niin kriittinen.

Koristeet olin askarrelut pari yötä sitten, että ehtivät kovettua. Nekin on eri värisistä ja makuisista vaahtismassoista.


Siinä saldo. Sanonpahan vaan, että ensikertalaiselta meni väsätessä varmaan 5 tuntia. Kukat on tehty  sellaisilla erikokoiseilla painettavilla muoteilla, muotoilin terälehtiä sitten vielä erikseen sellaisella virkkuukoukin tyyppisellä pallopäisellä työkalulla. Eniten ylpiä oon noista tossuista. Niihin oli vain paperikaavat, muuten silkkaa käsityötä, mutta ohjeet oli hyvät. Takana näkyy eka versio, joka alkoi mennä niin päin pyllyä, että piti aloittaa alusta.


Lähikuva vielä. Omaan äitiini teki lähtemättömän vaikutuksen nuo "silkkisatiiniset kengännauhat", joita hän jo tuolla Maitotytön ristiäisten kommenteissa mainostikin. No ne on kyllä vaan ihan Eurokankaasta...
Mutta piru vie, onhan nämä tennarit söpöt!

Täytyihän ihmisellä olla vielä suunnitelma B:kin mikäli tossut ei olisi onnistuneetkaan. Kaupassa oli myynnissä vauvasilikonimuotti, jonka ostin. Sinne sitten tuollaasta ihonväristä vaahtismassaa, pual tuntia pakastimessa ja irrotus. Uskomattoman tarkka pieni vauva ryttyineen kaikkineen.

Suloista. Kaikkien kymmenien eri blogien ristiäiskakkujen inspiroimana päädyin asettamaan vaavin ruusunlehtipedille. Mulla oli sopivasti tennareista valkoisen ja vaaleanpunaisen massan kaulintarippeet pöydällä. Kaulin ne  sellaiseksi hiukan marmoroiduksi, kaksiväriseksi levyksi. Leikkasin  leikkauspyörällä pisaranmallisia paloja ja käytin taas niitä pallopää virkkukoukkuja muotoiluun ja asettelin ne sitten lomittain ympyrän muotoon.
Värittelin tuota tukkaa vielä ruskeaksi. Siskoni oli sitä mieltä että tuo "tasoero" laadussa vauvan ja terälehtien välillä oli hiukan silmiinpistävä, mutta yhtäkaikki, minä olin tyytyväinen. Paitsi, että eihän mulla ollu kuin yksi kakku. Niinpä vaaveli pääsi nukkumaan macaron- vadin keskelle!

Ja se kakku maistuikin hyvältä.

9 kommenttia:

 1. Ihan _mielettömän hienot_ ! Muutaman kerran olen itse yrittänyt jotain vastaavaa, mutta ehei, en oo päässyt lähellekään tuota. Ei muuta kun jatkamaan sitten tuota harrastusta kun nyt omistat välineetkin :D

  Olen ihaillut muutenkin näitä ristiäistarjoilujanne. Wau.

  VastaaPoista
 2. Suloinen kakku ja hienosti onnistuneet tennarit. Hieno blogi sinulla täynnä herkullisia ruokia.

  VastaaPoista
 3. Ihana kakku, hyvin onnistuit tekemään sileän pinnan, se ei oo helppoa...!

  VastaaPoista
 4. Kiitos, kyllä kehut lämmittää!

  Iso O: Joo, pinta oli kyllä kaunis ja sileä. Olipa hyvä etten TIENNYT että siinä(kin)saattaa tulla ongelmia....

  VastaaPoista
 5. Aivan mielettömän nätti kakku ja söpöt tennarit! Ja tuo vauveli...mistä löytyy tuollainen muotti?

  VastaaPoista
 6. Yaelian: Meidän paikallinen konditoria Hyväskä myi leivontatarvikkeita, sieltä ostin. Varmaan näitä alkaa olla jo kaikkialla. En tiiä kyllä Israelin tilannetta.:) Mutta ameriikastapa voi ainakin tilata http://www.sugarcraft.com/catalog/gumpaste/gp-babythings.htm

  Nää on noita sinisiä silikonimuottia.

  VastaaPoista
 7. Kiitos tiedoista.Näinkin että Suomessa sitä saa kiskurihintaan yhdestä online-leipomo-liikkeestä,ja jos Amerikoista tilaan,niin lähetys ym-kulut ovat noin kaksinkertaiset itse tuotteeseen nähden,joka ainakin valmistajalla maksaa 10 dollaria vaan.Mutta itse valmistaja ei sitä suostu lähettämään minulle,ja Amazonkin kautta pelkät kulut ovat älyttömät,joten taidan vielä miettiä,.`Mutta ihanan suloinen tuo vauva on!

  VastaaPoista
 8. Ihana kakku ja upeita koristeita! Kauniit värit, ihan lempparia :D Tytöille on niin kiva tehdä kakkuja, vaikka onhan nuo poikakakutkin söpöjä :D

  VastaaPoista