About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

tiistai 15. maaliskuuta 2011

Noutopöydän kalaosastolla lohta ja siikaa


Suomessa tarjoiltavissa noutopöytäruokailuissa on varmasti aina tarjolla kalaa, jos ei muuta niin jonkinlaista silliä tai maustesilakkaa. Tai graavilohta. Savukalaa, lämmin- tai kylmäsavustettuna, vaihtoehdothan ovat lukemattomat, eikä usein varmaan tule ajatelleeksi, että monessa muussa maassa kalatarjonta saattaa olla aika vähäistä tälläisessä tarjoilumuodossa. Itsekin tajusin sen vasta nyt kun aloin asiaa oikein tuumaamaan. Siis hyvä meille! 

Maitotytön ristiäismenussä katettiin pöytään tällä kertaa Limekypsennettyä korianterilohta ja savusiikamoussea. Jos juhlien järjestäjä, emäntä, ruuanvalmistaja, tarjoilija ja keskushenkilön äiti on samalla myös ruokabloggari  s a a t t a a  käydä niin, että aikaa valokuvaukselle ei juurikaa löydy. Siksi vain tuo ainokainen kuva lohesta ja, yllätys yllätys, moussesta ei sitten ensimmäistäkään. Great!

Limelohen ajatus lähti visiosta, että halusin tällä kertaa tarjota jotakin limenmakuista graavilohta, jota olen joskus jossain saanut. No arvatkaa löysinkö yhtään reseptiä sille? Sekopäisenä alkuviikosta googlailin kaikenmoiset graavi- ja  limemarinoidut kalat sun muut cevichet. Ja sitten kun lopulta lauantaina alkoi jo graavausaika käydä vähiin, niin päädyin tekemään seuraavanlaista kalaa. Mainittakoon, että moni nosti sen yhdeksi pöydän parhaimmista antimista ja reseptiä kyseltiin useaan otteeseen.

Limekypsytettyä korianterilohta

1kg pala lohifilettä
3 limeä
1rkl merisuolaa
1tl sokeria
valkopippuria
puntti korianteria

Leikkaa ruodoton lohifile ohuiksi siivuiksi graavilohen tapaan. Sekoita kuivat mausteet. Asettele astian pohjalle kerros lohiviipaleita, ripottele päälle suolaseosta, puhtaaksi jynssätyn limen raastettua kuorta ja limestä puristettua mehua. Asettele sitten seuraava kerros kalaa, taas mausteet jne. kunnes koko kala käytetty ja tässä vaiheessa myös sitten mausteaineet pitäis loppua. Vuoraa astia kelmulla, aseta pieni paino päälle ja siirrä jääkaappiin. Makusi mukaan, anna maustua 3 tunnista eteenpäin. Mulla oli reilu puoli vuorokautta, olisi kyllä vähempikin riittänyt.

Ennen tarjoilua nosta lohet tarjoiluastiaan pois "liemestä" ja sekoita sekaan puntti hienonnettua korianteria.


Savusiikamousse

1 pienehkö savusiika, perattuna
1 dl kasvislientä
40 g sulatettua voita
4 dl kuohukermaa löysäksi vatkattuna

maun mukaan sitruunamehua, valkopippuria, cayennepippuria ja suolaa

Aja siika sileäksi massaksi tehosekoittimessa. Lisää kasvisliemi ja mausteet, sekoita. Lisää sulatettu voi koko ajan sekoittaen. Lisää löysä kermavaahto. Tarkista maku ja laita mousse kylmään muutamaksi tunniksi, että maut ehtivät tekeentyä.

Savusiikamoussen valmistein sillä silmällä, että se sopisi myös "kuivien" uunilohkoperunoiden viereen  maustajaksi tai ruisnappien kera. Ja niinhän se sopikin.

Tämmöinen kalaosasto siis tälläkertaa. Takuuhelppoja ja nopeita valmistaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti