About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

lauantai 5. maaliskuuta 2011

Chevre-hernesosekeitto aloittaa kevyen illallismenun


Kauniin vihreä hernesosekeitto aloitti kokeellisen, kevyeksi suunnitellun myöhäis-(lapset hoideltu nukkumavalmiuteen) illallismenumme kun saimme hiihtolomavieraiksi ystäväperheemme isoolta kirkolta. Kokeellisuutta menussa siis edustaa se, että reseptejä en ollut aiemmin kokeillut, mitään uusia, mullistavia innovaatioita en siis ole aikeissa esitellä.

Menu oli kuitenkin mielestäni onnistunut, kevyt mutta herkullinen ja myös jollakin lailla jännittävä koska kaikki ruokalajit olivat kaikille ennen kokemattomia.

Chevre-hernesosekeitto

Kampasimpukat sipulipyreen kera
Bruchetta

Kevyt pannacotta lime-mustapippurimansikoilla tarjottuna

Pere Ventura Cava läpi aterian


Kevään uusin kattaustrendi yhdistää ennakkoluulottamasti vaaleanlilat pellavaiset ja ikeanvihreät paperiset lautasliinat....
Alkukeiton alkuperäinen resepti löytyi Kodin Kuvalehdestä 4/2011. Minä lisäsin viinin ja vaihdoin pekonin prosciuttoon. Kuulostaa fiinimmältä.

Chevre-hernesosekeitto
4 annosta

400 g pakasteherneitä
2dl kuivaa valkoviintä

5dl vettä
1 pieni valkosipulinkynsi
1 tl suolaa
1 dl hienonnettua tuoretta kirveliä
1 dl hienonnettua tuoretta basilikaa
120 g vuohenjuustotuorejuustoa
100 g Prosciutto crudo

Laita herneet ja vesi kattilaan. Mausta suolalla ja murskaa mukaan myös valkosipuli. Ohje käskee kiehauttamaan ja keittämään 10 min. Miksi ihmeessä, kysyn minä. Tajusin sen joskus 5 minuutin kohdalla että väenvängälläkö tässä yritetään keitellä ihanan vihreistä herneistä jotakin harmahtavan ruskeaa? Äkkiä pois tulelta!

Sitten vaan lisäät yrtit ja tuorejuuston, ja surrautat sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa keiton sileäksi.

Prosciuttosiivut paistoin pannulla miedolla lämmöllä rapeiksi levyiksi, jotka sitten kyllä pilkoin pikkuisen pienemmiksi paloiksi.

Eli annostele keitot  annoskulhoihin ja asettele prosciutto tai parman kinkku tai pekonisiivut koristeeksi.
Resepti ehdotti päälle vielä vuohenjuustonokaretta, mutta minä rumaanen unohrin.

Mutta helpostipa arkisesta hernekeitosta syntyi näin salonkikelpoinen ruoka. Tännekin voisi lopussa  lisätä vaikka sitä kuohuvaa juomaa myös! Tavallisen hernekeiton, ellei se nyt tule jalostajan tölkistä, valmistaminenhan onkin paljon pitkällisempi prosessi...


2 kommenttia:

  1. Missä välissä oli viini tarkoitus lisätä?

    VastaaPoista
  2. Hitsi kun te lukijat nipotatte!
    Vitsi vitsi, sitä kun täällä kiihkeästi kirjaa reseptejä ei aina näytä itte huomaavaan jos joku osaa puuttuu. Vähä kuin sika joulukinkusta.Mutta kyllä minä taisin sen laittaa heti veden kanssa sen viinin, niin tulee kiehautettua alkomahoolit pois.
    Kiitos ja anteeksi.

    VastaaPoista