About me
sunnuntai 5. joulukuuta 2021
OLIPA KERRAN JOULU: ANTIPASTOKRANSSI
lauantai 4. joulukuuta 2021
OLIPA KERRAN JOULU JA SIIHEN JOULUUN KUULUU SAUNA
Nystad Sauna Company on ystäväni, Saunaterapeutiksi kouluttautuneen Tanjan (työkaverini Serellä seilatessani) ja kahden ystävänsä, Anun ja Evan muutamia vuosia sitten perustama yritys, jonka matkaa ja menestystä on ollut hykerryttävän mahtavaa seurata. Energisten naisten firma ja heidän saunomisen oheen valmistamat tuotteensa huokuvat suomalaista luonnollista tyylikkyyttä.
Tein tämän jutun ystävän yhteistyötekona pro bono, itse halusin kertoa näistä tuotteista. Hyvän mielen päälle sain teille arvottavaksi myös 2 ihanan harmonista lahjapakkausta.
perjantai 3. joulukuuta 2021
OLIPA KERRAN JOULU : PIPARIPIRTELÖ
PIPARIPIRTELÖ
torstai 2. joulukuuta 2021
OLIPA KERRAN JOULU: PAAHDETTUA RUUSUKAALIA JA KANELIA
PAAHDETTU RUUSUKAALI JA KANELIA
Ja sitten ihana vinkki kaikille jouluttajille.
keskiviikko 1. joulukuuta 2021
OLIPA KERRAN JOULU: VENÄLÄINEN SILLI
VENÄLÄINEN SILLI
torstai 25. marraskuuta 2021
LEIVONTAOHJEITA JOULUN ALLA
Siitä tuli kyllä kaunis, mun paistetusta sinihomejuustokakusta.
Rakastan kaikkia jouluperinteitä ja perinneleivonnaisia, mutta on ihanaa myös tehdä välissä jotakin itselle uutta. Joulun alla on yleensä monenmoista pikkujoulua ja kookoontumista, joihin on kiva viedä jotain jouluista, itseleivottua, joskus ehkä muutakin kuin joulutorttuja ja pipareita.
Paistettu sinihomejuustokakku oli kyllä napakymppi. Siinä yhdistyy suomalaisten nerokkain makuyhdistelmäp piparit ja homejuusto. Paistettuna versiona maku jotenkin tiivistyy ihanasti. Täytteeseen upotetut viikunahillosilmäkkeet muodostaa ihania sattumia.
Ja rumaahan tästä on vaikia saada vaikka kuinka yrittäisi.
torstai 11. marraskuuta 2021
DOMINOKEKSIKAKKU
5 dl sokeria
2 munaa
1 tl vaniljauutetta
3, 5 dl vehnäjauhoa
3,5 dl tummaa kaakaojauhetta
½ tl suolaa
täyte
2 dl vispikermaa
200 g vaniljatuorejuusto
1 dl tomusokeria
1 tl vaniljauutetta
(koristelu 100 g tummaa suklaata)
Tarvikkeet:
2 x 20 cm irtopohjavuoka
Kuumenna uuni 180 C.
Vaahdota voi ja sokeri yleiskoneella tai vatkaimella. Lisää munat yksi kerrallaan, välillä hyvin vatkaten. Lisää vanilja. sekoita kuivat aineet ja siivilöi ja sekoita taikinaan.
Vuoraa irtopohjavuokien pohjat leivinpaperilla ja voitele reunat. Jaa taikina vuokiin ja paista 15-20 min. Anna jäähtyä kunnolla ennen irrotusta.
Vaahdota vispikerma jämäkäksi ja lisää mukaan tuorejuusto, tomusokeri ja maun vaatiessa vanilja.
Laita toinen pohja tarjoilulautaselle ja levitä täyte sen päälle. Nosta toinen pohja kanneksi.
(Kuumenna suklaa vesihauteessa ja pursota pyöreäaukkoisella tyllalla pintakuviota dominokeksin mallin mukaan.Tai koristele teksti mukaan taikinalla ennen paistoa, tai anna olla luonnontilassa)
sunnuntai 7. marraskuuta 2021
MAKEA PIZZAKAKKU VITSIKKÄÄLLE ISÄLLE
PIZZAKAKKU
3 kananmunaa
1 dl sokeria
½ dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
½ tl leivinjauhetta
Koristelu
250 g mansikkamarmeladia
100 g valkosuklaata
vihreitä marmeladikarkkeja
4 mansikkaremmiä
mustia karkkeja oliiveiksi
Kreemikuorrutus
125 g huoneenlämpöistä voita
3,5 dl tomusokeria
½ tl vaniljauutetta
Geeliväri, keltainen ja ruskea
Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää varovasti taikinaan. Kaada vuokaan ja paista uunissa 175 asteessa n. 15 min tai kunnes kakkupohja on kypsä. Irrota vuuasta hiukan jäähtyneenä.
Pizzakastike: Levitä mansikkamarmelaadi/hillo pizzan päälle, jätä 1 cm vara reunoille.
Juusto: Ota vihanneskuorijalla runsaasti valkosuklaasta lastuja marmeladin päälle.
Täytteet: Leikkaa mansikkaremmistä ympyröitä pepperoniksi, leikkaa vihreästä marmeladikarkista vihreän paprikan paloja ja ripottele oliiveita mallaavat karkit pinnalle.
keskiviikko 3. marraskuuta 2021
SOPA DE TROMPETAS DE LA MUERTE
Ihastuin tämän sienen dramaattiseen nimeen niin, että oli pakko tehdä sitä eiliselle dia de muertos(kuolleitten päivä 2.11 Meksikossa) - päivälle. Mustatorvisienikeitto siis, sama ruattiksi (svart trumpetsvamp) ja englanniksi Horn of plenty (britit on aina niin postiivisia!) mutta romaanisissa kielissä se ihana draama vasta tulee. Trompetta dei morti italiaksi ja trompetta de la mort ranskaksi, ja no, saksaksikin ovat intaantuneet nimeämään Die Toten Trompete, vaikka siinä on kyllä hienoinen ero espanjan trompetas de la muerte, koska saksaversio taitaa olla kuolleet torvet kun romaanisten kielten versio kääntyy suomeksisiis kuoleman torviksi. Mustatorvisieni kuulostaa melko lällyltä sen jälkeen.
Törmäsin italialaiseen nimeen tuolla sieniryhmässä ja siitä se ajatus sitten lähti.
Mustatorvisienihän on aivan mahdottoman herkullinen pannuvalmis sieni. Tänä syksynä sitä on ollut tarjolla runsain esiintymin, olen nähnyt kuvia ihmisten löydöksistä, mutta tokikaan itse en ole törmännyt. Niitä etsiessä pitää ikään kuin etsiä mustia aukkoja maasta ja sitten niitä alkaa näkemään. Kerran olen Lapualta löytänyt.
Mutta onneksi on sieniystäviä, vaikka Jari Lahdesta (sain tämän kuulostamaan aivan tinderikytkökseltä, mutta Jari on siis rakkaan ystäväni Merjan aviomies), jolta olen saanut ison rasian kuivattuja mustatorvisieniä pari vuotta sitten, mutta eipä nuo miksikään mee. Olen huono käyttämään kuivattuja sieniä, omani useimmiten pakastan, ja unohdan kuinka käteviä kuivatut ovat.
Kun ne ennallistaa vedellä, niin nehän ovat kuin tuoreita (no vähän veltompia). Huomasin sen siitäkin, että liotin ensin vahingossa kuivattuja suppiksia ja huomasin siis liotuksen jälkeen, että nämä tosiaan on suppiksia ja menin kaappiin etsimään toista purkkia, josta löytyi sitten mustat torvet.
Ylipäätään purkkien, pakasteiden jne. nimikoiminenhan on niin turhaa..
Mustatorvisienikeitto kuivatuista mustatorvisienistä
perjantai 22. lokakuuta 2021
SUPPILOVAHVEROPESTOPASTA
SUPPILOVAHVEROPESTO(PASTA)
torstai 21. lokakuuta 2021
MYSKIKURPITSARESEPTIT SYKSYLLÄ 2021
Myskikurpitsa on hyvä kurpitsa. Se on se vaaleankeltainen päärynänmallinen, aika makea ja pähkinäisen makuinen. Se säilyy hyvin, on kiinteä (ei siis liian vetinen), eikä siinä ole hirveästi siemeniä. Sen voi paahtaa hyvin myös kuorineen, uunissa ne nimittäin pehmenevät syötäviksi.Tänään, 21.11.2021 näitä mun reseptejä pitäis löytyä painetuissa lehdissä ja/tai niiden verkkoversioissa esim. Turun Sanomat, Kaleva ja Lapin Kansa, Ilkka-Pohjalainen, Hämeen Sanomat, Forssan Lehti, Keskipohjanmaa, Kainuun Sanomat ja Länsi-Suomi.
Salvialla maustetusta kurpitsarisotosta tuli ihanan auringonkeltainen, varsinainen lohtu synkimpäänkin keliin. Siinä osa kurpitsasta soseutetaan ja osa lisätään kuutioina.