Meksikossa syödää tortilloja. On tacoja, enchiladoja, burritoja, on chilaquiles, flautas, totopos, fajitas, gorditas, taquitos, quesadillas... kaikissa on perustana tortilla, yleensä maissinen, mutta välillä myös vehnäinen. No hitto, nehän syö aamiaiskananmunansakin tortillojen kanssa!
Mutta kyllä ne syö leipääkin. Ja sen leivän nimi on mollete! Se tehdään vehnäisistä ja muhkeista bolillos sämpylöistä, jotka ovat sellaisia pitkän soikeita sämpylöitä, omani ovat malliltaan nyt vähän nelikanttisia. Patonki toimii näissä leivissä myös mainiosti.
(Älä sekoita meksikolaisia molletejakuitenkaan andalusialaiseen molleteen, joka on sellainen pyöreä vehnäleipä, vähän kans niin kuin sämpylä, mutta ehkä vähä niin kuin pitakin, sain niitä maistaa viime keväänä kun José niitä leipoi. Taikinaan tulee laardia eli ihraa ja José lähti sitä cittarista ostamaan... tuli takaisin sellaisen muurikka-valuraudan-rasvapolttoihratuubin kanssa. Emme kuitenkaan löytäneet mainintaa, etteikö sitä voisi käyttää ravinnoksi... Ei ne kyllä ihan onnistuneet, mutta syyksi epäilimme ennemminkin jauhoja, jotka Suomessa ei ole yhtä hyvää sitkoa aikaan saavaa.)
Kun minä haluan tehdä jotain itselleni ennentekemätöntä meksikolaista, käännyn tietysti minulle meksikolaisen keittiön kaikkia äitejä edustavan Mirnan puoleen. Mirnahan se on opettanut mulle kädestä pitäen maissitortillan teon ja tamaletkin. Onneksi naamakirjan kautta saa äkkiä yhteyden valtamerten taa ja Mirna mielellään laittaa reseptit jakoon myös Suomen makumaailmaa piristämään. Mirna on kyllä painonsa arvoinen kultaa, ellei olisi pieni ja lyhyt nainen, ja siitä syystä on kyllä enemmän kuin painonsa arvoinen kultaa näissä reseptiasioissa.
Mutta ei nyt turhaan pitkitetä tätä ihanaa reseptiä, vaikka se onkin niin lyhyt ja simppeli. Tässä on muuten taas kerran ne ihanan lempeän kotoisat meksikon maut, poltetta voit lisätä kuumemmalla salsalla. Disclaimerina vielä, että perusjuttu on pavut ja juusto, joku laittaa päälle kinkkua, mutta Mirnan juttu on chorizo. Mikä tietysti vakuuttaa meidät kaikki siitä, että Mirnan resepti on paras!
MOLLETES
4:lle
4 vehnäsämpylää tai 1 pitkä patonkia
frijoles refritos (n 4 dl) eli niitä muhennettuja papuja, saa kaupastakin, mutta tuolla blogissa aiemmin julkaistulla reseptillä on helppo tehdä
4 raakaa chorizoa
n. 4 dl juustoraastetta (gouda, mozzarella)
Tarjoiluun lempisalsa, esimerkiksi Salsa Bandera, jota juuri tein molleteja varten.
Leikkaa leivät pituussuunnassa halki. Purista chorizo kuorestaan kuumalle pannulle ja paista kypsäksi samalla kahdella haarukalla rakennetta murustaen. Jaa frijoles refritos leiville, papujen päälle chorizo ja kaiken ylle juustoraaste.
Paista 220 asteessa uunissa kunnes juusto sulaa kauniisti.
Tarjoile lempisalsasi kera.
Ja paras juttu viimeiseksi. Vaikka Molletes on mulle passeli lounaaksi tai ihanaksi iltapalaksi viikonloppuna niin meksikolaiset, ne syö tätä AAMIAISEKSI! Ai että mä rakastan meksikolaisia! Mun sisällä asuu pieni aamiaismeksikolainen.
Meksikolainen keittiö on niin rikas;täällä lempitorillanikin vähän aikaa sitten avattiin meksikolainen katuruokapaikka,jota hallitsee Meksikosta tullut kokki. Ja Meksikon ruuasta puheenollen,oletko nähnyt tämän
VastaaPoistahttps://www.youtube.com/watch?v=9Zd-NRDXoKA
Wau miten hienosti kuvattu dokkari ja mielenkiintoinen! Tiedätkö, eka kerta kun katoin jotain netflixistä, en vaan kerkee... Ja nyt mullon uus unelma: Chicatanas!
PoistaKiitos!
Tykkään todella paljon Mexikon makumaailmasta. Naapurini on meksikolainen ja hän tuo usein itsetehtyjä herkkuja maisteltaviksi minulle siis niin luxusta. Niin luxusta on kyllä nämä sinun Molletessitkin!
VastaaPoistaNo sullon hyvin! Oot varmaan huomannu, että meksikolainen on jotain aivan muuta kuin texmex!
PoistaMahtavaa kun täältä aina oppii uutta tästä Meksikon makumaailmasta. Ensimmäiset reseptit joita täältä blogista etsin oli juuri Meksikolaiset. Nostalgiaa Nannalassa ;)
VastaaPoistaTosi kiva, Sari, lämmittää mun mieltä!
PoistaViva la Mexica! Tai miten se meni. Kuulostaa ihanalta ruualta ja plussaa sämpylät, kaupan tortillat on niin nähty.
VastaaPoistaNo sinne päin! :D
PoistaJoo, kaupan tortillat... ei ainakaan silloin kuin tehdään meksikolaista, tex mex vielä menee...
Minulle kokonaan uusi meksikolainen ruoka. Kiitos esittelystä!
VastaaPoistaNo tämähän on meidän lauantai-illan lämppäreitä vastaava.
PoistaOnpas herkullisen näköistä! Meksikolainen makumaailma on herkullinen!
VastaaPoistaNo säsen sanoit. Ja oon samaa mieltä. Yksinkertaiset, aidot maut.
PoistaMahtavaa! Mä rakastan meksikolaisia makuja, mutta jotenkin aina ajaudun samoihin tuttuihin ratkaisuihin. täytyy kokeilla tätä.
VastaaPoistaLet me know! Yks meksikolaisen keittiön tuoma oivallus on, että ne on aika simppeleitä, samaan tortillaan ei todellakaan kääritä lihaa, kurkkua, tomaattia, paprikaa, salaattia, juustoa, avokadoa, ananasta, jalapenoja, korianteria, papuja... se on niin, että kana ja vihree salsa ja sipuli vaikka. Ei muuta. No twist of lime tietty. Mutta täs tyypilline, pavut, chorizo, juusto, nautitaan salsan kera.
PoistaEnpä ollut tämmöisistä ennen kuullutkaan, täytyy kokeilla :) meksikolainen ruoka on ihanaa, vielä kun pääsisi paikanpäälle herkuttelemaan joskus!
VastaaPoistaGreat minds dream alike! vai kuis se meni?
PoistaMä luulen, että minussakin asuu pieni aamiaismeksikolainen ainakin viikonloppuisin. Tämän on pakko olla hyvää :)
VastaaPoistaKyllä! Mexico aamiaiset on parhaita!
PoistaIhan uusi tuttavuus minulle tämä molletes, mutta kylläpä olisi ihana aloittaa aamut näillä eväillä! :)
VastaaPoistaJoo, se on hassua, kuinka tuntemattomia nämä on, vaikka ovat ihan perusleipää Meksikossa...
PoistaEilen juuri viimeksi meksikolaista, kun pidin työväenopistolla meksikolaisen ruoan kurssin :-) Vähän samoja makuja tässä sun ohjeessa, kun mustapaputostadoissani. Pavut, chorizo ja juusto - ei kai ihminen muuta kaipaa?!
VastaaPoistaNiin on. Ja just tän mä haluaisin tuoda ihmisille; vähemmän on enmmän!
PoistaKyllä tuommoinen leipä mulle maistuis, aamuin, illoin, vaikka välipalana. :D
VastaaPoistaJoo, mä en kyllä halua rajoittautua pelkkään aamupalaan... :)
PoistaKyllä kelpais aamupalalla(kin). Meillä on viime aikoina tykästytty kaikenlaiseen nopeasti tehtävään ja sormipaloina syötävään. Tämä olisi juurikin sopivaa...
VastaaPoistaJoo, ei häväistä tätä haarukalla :)
PoistaMaistuis!
VastaaPoistaIso maku, pieni vaiva!
PoistaNiin paljon kaikkia ihania uusia herkkureseptejä. Millä ajalla mä kerkeän kokeilemaan kaikkia! Kysyn vaan! ;D
VastaaPoista-Heidi
http://tiskivuorenemanta.blogspot.fi/
joo, ruokablokkaus pitäis lailla kieltää!!!!
PoistaMeillä on kans luotto meksikolainen ystävä, jolta pitää kysyä nää jutut. Nirso on oppinut tekemään vaikka mitä herkkuruokia, mikä ei tietysti mua haittaa yhtään. Molletes leivistä ei ole ollut vielä puhetta, pitää kysyä kilpaileva versio! ;) Nämä näyttävät kyllä super hyviltä!
VastaaPoistaNo blogiasi lukevana, kyllähän mä oon huamioinu teidän meksikolaisen ystävän!! Odotan innolla minkämoinen on hänen molletes-resepti!
PoistaMeksikolaisiä lämppäreitä aamupalaksi. Onneksi huomenna on sunnuntai :)
VastaaPoistaNo, oliko?
PoistaKuulostaa aivan ihanalta aamiaisherkulta. Sellaisille sunnuntaiaamuille, kun heräät niin myöhään ettet enään tiedä pitäisikö sitä ruokailua kutsua aamiaiseksi vai mennäänkö jo lounaalla..
VastaaPoistaJoskus muuten mietittiin jonkun kaverin kanssa meksikolaisia jälkiruokia, mitä ne syö jälkiruuaksi? Silloin ei muistaakseni löydetty äkkiseltään mitään vaihtoehtoa?
Se muuten on niin, että eivät ole mitään varsinaista jälkkärinsyöjäkansaa. Joskus joku hedelmä tai sitten flan (munkin blogissa resepti) ja on kai niillä muutama semmonen kuivakakkutyyppinen kakkukin (3 leche). Amerikkalaisilta ovat matkineet myös Jellon, vaikkei se kai nyt niin meksikolaista oo.
PoistaMeksikolainen maistuu täälläkin, tämä on kyllä vaan ihan uusi juttu minulle. :)
VastaaPoistaSehän se on ihaninta. Nurkan takana on aina usi resepti!
Poista