About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

sunnuntai 13. tammikuuta 2013

Käristykselle kaveri


Ja sehän on tietenkin maa-artisokka-perunamuusi!

Viikonloppu uhkaa ilkeästi huveta käsistä ilman ainoatakaan postausta, siispä tässä pika-sellainen.

Viime viikonloppuna syötiin meillä superherkkusuosikkiamme hirvenkäristystä ja yllätys yllätys tänään mummolassa syötiin myös hirvikäristystä. Mutta tokko siihen voi kyllästyä. Ohje kaikessa pyhässä yksinkertaisuudessaan täällä.

Kun minulla oli jääkaapissa vielä Raijalta saamianin maa-artisokkia, päätin käristeen kaveriksi polkaista kunnon muusit. Mulla sattui olla myös kulhollinen hyvin karamellisoitunutta punasipulisilppua (luulin polttaneeni kikhernesalaatin sipulit edellisenäpäivänä ja tein salaattiin uuden satsin) ja näin pääsi lautaselle kelpo lisäke.

Maa-artisokka-perunamuusi
määrät väkimäärän mukaan

puolet jauhoisia perunoita
puolet maa-artisokkaa
ruskian karamellisoituneeksi pannulla helliteltyä punasipulia maun mukaan
reilu kimpale voita
lämmitettyä maitoa (vähän)
suolaa


Keitin perunat ja maa-artisokat kuorineen kypsiksi ja pusersin ne perunapuristimen läpi, niin ei tartte kuoria. Sekaan sipulit ja voi, sekoita, tarvittaessa hiukan maitoa. Lisää suola!
Nam!


9 kommenttia:

 1. Katsoin ensin, että sinulla on tryffeliperunamuussia. Se ei oliskaan hullumpaa maa-artisokka-peruna-tryffeli. Menee kyllä jo luksuksen puolelle. Olen tilannut puolikkaan poron, sitten on käristystä yllinkyllin. Tosin ensin sen poron pitää tulla pihapiiriin eli katellaan, katellaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. huh heijaa tryffeliperunamuusi...se oli varmaan edellisessä elämässä kun olin naimisissa sen ökyrikkaan venäläisen pohatan kanssa...ei nykyään varaa laittaa muusin sekaan sipulia kummempaa. :)

   Ootteletko ihan, että jalkasin eksyy poro teidän asuntoyhtiön pihalle...saatat joutua odottelemaan, mutta tietysti kunnon suomalainen on aina lahtausvalmiudessa!

   Poista
  2. Pyssy viritettynä, tiätty. Se on ison cityn ganstameininkiä.

   Poista
 2. Ihanan näköistä muussia, täytyy kokeilla. Käristystä on tullut tehtyä vain porosta, voisi kokeilla myös hirveä. Meillä on muuten koettu parhaimmaksi veitseksi vuolemiseen fileerausveitsi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Poro on ehkä se aito ja alkuperäinen käristys, mutta hirvikäristys on se, jota rakastan!

   Poista
 3. Talviruokaa parhaasta päästä! Nam..

  VastaaPoista
 4. Ihana muussi....olenkin miettinyt, että mitä teksin jääkaapissa olevilla artisokilla..(miten tuo nyt sitten taivutetaankin), kun niitä niin kurja kuoria...varsinkin nälkäisenä työpäivän jälkeen.

  VastaaPoista