About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

lauantai 1. lokakuuta 2011

Peukku suklaa-pistaasikipolle!Paulig kutsui  joukon ruoka- ja leivontablogeja kehittelemään kahveilleen sopivia makupareja. Pientä jälkiruokaa, herkullista leivonnaista tai muuta hiukopalaa, joka sopivasti täydentäisi sille valitun kahvin aromeja.


Sain kotiin maisteltavaksi upean valikoiman Pauligin kahveja. Valinta meni hiukan sentimentaliankin puolelle, kun arvoin pitkään lähdenkö kehittelemään makuparia Kenyalle vai Mexicolle. Kenyan arvelin kuitenkin passaavan kuin sialle otsatukka nenä päähän tämän kehittelemäni suklaa-pistaasikipposen kanssa.

Maitotyttöni lopetettua meijerikäynnit lojuu taloudessani jatkuvasta kierrätykseen kuskaamisesta huolimatta vakiomäärä pilttipurkkeja: täydet siististi komerossa odottamassa syöntivuoroaan, puoliksi syödyt tiskialtaassa, pestyt tiskipöydän reunalla,  osa matkalla kodinhoitihuoneen lasinkeräyspussiin jne. Aina välillä joku eksyy lapsille vesivärin huuhtelupurkiksi tai pihlajanmarjahyytelön säilöntäastiaksi.

Luonnollista siis, että jatkuvasti silmissä pyörivistä pilttipurkeista muodostui pikku herkkuni- sanoisinko- rakennusastia. Suklaasta en myöskään päässyt irt ajatuksissani ja kun vielä halusin ehdottamasti mukaan pähkinää ja suolaa. Sen lisäksi, että suola sopii suklaalle, se sopii erinomaisesti myös kahviin. Tästä oli hyvä esimerkki rakas Oravan pappani joka koko pitkän elämänsä laittoi kahvikupilliseensa pikkulusikallisen suolaa. Suola oli aina pöydässä noin desin vetoisessa punaisessa muovikipossa, lusikkana oli pieni katkennut koristelusikka.

Ja näin ne maut lähtivät viemään minua... Kilpailuvastauksessani luonnehdin luomustani minulle epäominaisen lyhyesti ja ytimekkäästi:


Sormisuola viimeistelee suklaan maut ja tukee kahvin aromeja.

Suklaa-pistaasikipponen 

200g pistaasipähkinöitä
2rkl kuumaa vettä
1/2rkl vaaleaa siirappia

200g tummaa suklaata
2dl kuohukermaa
1dl laadukasta neitsytoliiviöljyä
sormisuolaa

6 kpl digestive keksejä murskana

Kuori pistaasit ja kalttaa ne upottamalla hetkeksi kuumaan veteen,jotta saat pähkinän "sisäkuorenkin" irroitettua. Näin pähkinämurska pysyy kauniin vihreänä. Surraa pistaasit murskaksi veden kanssa tehosekoittimessa ja mausta siirapilla

Sulata paloiteltu suklaa mikrossa miedolla teholla välillä sekoittaen. Vatkaa kerma kevyeksi vaahdoksi ja sekoita hukan jäähtynyt suklaa vaahtoon. Lisää oliiviöljy nauhana koko ajan vispaten.

Rakenna annokset pieniin lasipurkkeihin (esim piltti) tai annosmaljoihin. Pohjalle keksimurskaa, sitten suklaamousse, kerros pistaasivoista ja uusi kerros suklaata. Koristele pistaasivoilla, muutamalla pähkinällä ja ripottelemalla annoksen päälle sormisuolaa. Tarjoile heti, annosta ei voi laittaa jääkaappiin oliiviöljyn jähmettymisen takia.


Ei muuta kun lusikka ja kupponen kahvia kauniiseen käteen ja kipposta äänestämään. Paulig-jury valitsee 10 eniten ääniä saaneen keskuudesta voittajan, joka pääsee Kööpenhaminaan viikonlopuksi ja syömään jo kahdesti maailman parhaaksi valittuun ravintola Nomaan. 

Pyörtyisin!

Siis peukut pystyyn! Aikaa on Marraskuun 2011 loppuun asti.

12 kommenttia:

 1. Nanna musta tuntuu että sulla oli kaikista omaperäisin makupari! Tsemppiä!

  VastaaPoista
 2. Voi kiitos Riikka!
  Toivottavasti et tarkoittanut kuitenkaan "omaperäinen"...;D LOL!

  VastaaPoista
 3. Ihana idea pilttipurkeille ja varmasti herkullinen makupari :)

  VastaaPoista
 4. Meillä löytyy myös pilttipurkkeja kaikissa niiden elinkaaren vaiheissa! Uusiokäyttö kunniaan. Hyvältä näyttää, mahdollinen kakkonen ehkä?

  VastaaPoista
 5. Olipa oiva yhdistelmä pistaasinystävälle ;-) Peukku täältä ja tsemppiä kisaan.

  VastaaPoista
 6. Joku sanoi ettei tyhmiä kysymyksiä ole olemassakaan… Äänestin kipposiasi heti luettuani reseptin vesi kielellä. Nyt minun on sitten tarkoitus testata sitä keittiössäni. Yksi kysymys minulla kuitenkin on: tuleeko pähkinöiden olla tuoreita vai käyvätkö paahdetut ja valmiiksi suolatut siihen?

  VastaaPoista
 7. kiitos anonyymille äänestä! (Nua muut tsempparit ei oo ehkä äänestäneet, kun suurimmalla ojalla omalehmä ojas...;) )

  Mä tein kyllä ihan siis kuorimattomista naturelleista. Kuorimisessa pitää olla varovainen, ettei liota niitä niiin kauan että ne pehmenee(kuten Nuutinminna) ja jos näin käy niitä kannattaa rapeuttaa paahtamalla. En tiedä kuinka suolatut natsaa tähän, mutta voit varmaan koittaa kun tässä muutenkin käytetään päällä suolaa.
  Kerro mikä oli lopputulos.

  VastaaPoista
 8. Ja nyt olen parissa kotimaisessa lehdessä törmännyt reseptiin jossa käsketään laittaa reseptiin pistaasimurskaa, eli ilmeisesti tälläinen valmis tuote on markkinoilla, en vain ole kohdannut. Se olis kaikista helpoin vaihtoehto. Onko kukaan nähnyt?

  VastaaPoista
 9. Anonyymi täällä taas. - Hyvää ja kaunista tuli! Ensi kerralla menen kuitenkin kauppahalliin ostamaan tuoreita pistaaseja. Nämä paahdetut ja suolatut, joita ostin lähimmästä supermercadosta (olen Espanjassa) eivät maistuneet tarpeeksi voimakkaasti. En tiedä olisiko sokkotestissä kukaan erottanut mitä pähkinöitä ne olivat. Vai ostinko liian vahvaa suklaata? Aion joka tapauksessa tehdä uuden yrityksen joskus.

  VastaaPoista
 10. No osta ihmeessä kauppahallista, siellä varmaan tosi tuoreita, kyllähän pistaasioissa kuuluu olla just se oma ihana erityinen makunsa. Luin muuten parin viikon takaisesta Menaisista ulkomuistista lainaten, että "olitpa sitten Barcelonalaisessa tapas24 ravintolassa tai brooklyniläisessä bistrossa, kuumin makuyhdistelmä tällä hetkellä on oliiviöljy , suola ja suklaa..." Olin ihan innoissani kun pohjalainenkin vahingossa päätyi tähän makuyhdistelmään... että trendien harjalla.... :D

  VastaaPoista
 11. Hei! Pääsit finaaliin! Onnea :) Pidän sulle peukkuja.

  VastaaPoista
 12. Herra Vipunen!;
  Kiitos... mutta noin sä varmaan sanot kaikille... ;)

  (..voi , että mikä puujalkavitsi,... ;) )

  VastaaPoista