About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

lauantai 9. lokakuuta 2010

Suuri huijaus eli Rousku Bolognese


Siinä se porisee. Ilkeän äidin petollinen teko. Kaikkien lemppariin Ragu alla Bologneeseen sekoitetut rouskut.

Miksi?
  • Sienet ovat terveellisiä, edullisia, hyvänmakuisia (joskin joillakin 6-vuotiaille saattaa olla asiasta eriävä mielipide) ja niitä oli.
  • Epäilin vahvasti tavallisen (herkullisen) rouskumuhennoksen uppoamista edellä mainitulle ikäryhmälle.
  • Halusin kokeilla.
Tekotavassa mukailin normaalia Bologneseani, jonka senkin ainekset ja tekotapa saattavat vaihdella.




Rousku Bolognese
(n. 6:lle)

n. 1/2 l ryöpättyjä, pilkottuja rouskuja
400g  naudan jauhelihaa
1 iso sipuli pilkottuna
Öljyä
2 tlk tomaattimurskaa
1pieni tlk tomaattipyrettä
(vettä)
3-4 valkosipulinkynttä hienonnettuna
suolaa
mustapippuria
paprikajauhetta
ripaus cayennea
oreganoa
 basilikaa
(lihaliemikuutio)

Ruskista jauheliha ja sipuli öljytilkassa. Lisää sekaan rouskut. Valurautapata on mainio tämän  valmistukseen, koska siinä saa ruskistettua samalla hyvin. Mausta seos suolalla, pippurilla, paprikalla ja cayennellä.

Lisää pataan tomaaattimurska, pyree sekä vettä mikäli  kastike tuntuu liian paksulta. Anna porista hiljalleen, varttikin riittää, mutta tätä voi keitellä myös tuntikausia. Pidä vain huoli nesteen riittävyydestä. Voit tässä vaiheessa jo tarkastella makua ja lisätä halutessasi myös lihaliemikuution. Lisää kypsennyksen loppuvaiheessa valkosipulin kynnet ja kuivatut yrtit. Mustapippuria ja suolaa mikäli tarvitaan.

Tarjoile valmis kastike perinteisesti keitetyn spagetin kera. Raasta pinnalle parmesania.

Kokeilu oli onnistunut ja maku hyvä ja intensiivinen. Rouskut upposivat kastikkeeseen jauhelihan sekaan huomaamattomasti, mikä johti kastikkeen ennakkoluulottomaan popsimiseen, mikä taas johti sen herkullisuuden ihailuun.

Everybody happy! Especially Mommy!


5 kommenttia:

  1. Näyttipä herkulliselta Urhollekin

    VastaaPoista
  2. Sinä, joka väitit tätä hyväksi... ainakin nimi "suuri huijaus" meni täydestä. Köyhänä opiskelijana voin sanoa, etten ainakaan huonompaa tapaa käyttää spagettia ja jauhelihaa voi keksia. Viet varmaan hyvityksenä roskat?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä ittehän se olin. Seison kyllä edelleen sanojeni takana...ehkä joku meni vikaan?...toivottavasti sienet olivat ainakin ilmaisia?

      Poista
  3. Lapsille uppoaa. Vaimo huomasi valmistusvaiheessa js henkinen allergia iski...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. sullapa onkin haastetta, jos vielä vaimoltakin salaa pitää kokata :)

      Poista