About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

torstai 21. lokakuuta 2010

Tacos de Costilla, Salsa Roja ja Guacamole (vol.III)


Tässä meksikolaisen fiestan pääruuan toinen puolikas, Tacos de Costilla eli Siankylki-tacot. Reseptiikka ammentaa taas perinteisen yksinkertaisesta meksikolaisesta ruokakulttuurista.


Tacos de Costilla
Me siis oikaisimme hiukan ostamalla valmista grillikylkeä. Nopeuttaa tietenkin ruuanlaittoa olennaisesti.
Possun liha revitään luista ja pilkotaan pieneksi.


 Tuohon tapaan.

Tortillan lämmitys samoin kuin  enchiladoissa.

Ja sitten onkin tarjoilun aika. Tortillalle laitetaan lämmitettyä possunlihaa, silputtua sipulia (muista pilkata hyvin!) ja korianteria, Salsa Roja - kastiketta, halutessasi myös guacamolea. Viimeiseksi puristus limeä. Tortilla kouran pohjaan "tacomaisesti taitettuna" (Katso ylin kuva) ja kohti suuvärkkiä. Hyvää, hyvää, hyvää!


vaiheessa possunliha ja Salsa Roja lisätty

Salsa Roja -punainen chilikastikeJa lopputuloksena siis  jotain tämän tyylistä:


Elikkä tämä kastike on hyvin lievää, juoksevaa, paljon "vetisempää" kuin valmiit
 Tex-Mex -kastikkeet. Ettette sitten ihmettele.

Fiestan menuta suunnitellessamme (tai kun meille KERROTTIIN oikeammin mitä tulemme valmistamaan) hairahduin suurena salaatin ystävänä (not!) kysymään pitäisikö pääruokien kera tarjoilla jonkinmoista salaattia. Nyt kun minua on taas "viisastettu", tiedän, että meksikolaiset eivät harrasta salaatteja, kuten me asian ymmärräämme. Heidän ruuissaan tuoreet vihannekset pilkotaan joko annoksen sekaan jollain tavalla, tai niistä valmistetaan salsa-tyyppisiä lisukkeita, kuten esimerkikisi guacamolea.

Guacamole


Todistettavasti siis osaan valmistaa guacamolea.

Halkaise kuori, ja paloittele kypsät avokadot. Ainakin meidän cittarimme avokadoja saa poikkeuksetta kypsytellä kotona 7-5 päivää, onneksi olimme varautuneet ja avokadomme olivat täydellisiä, eivät vielä ruskettuneita sisältä, mutta liha irtosi esim. kivistä helposti.

Itse survon avokadot käsin suuressa kivimorttelissa, koska pidämme guacamolesta, jossa on vähän enemmän tekstuuria ja irtopaloja. Sitten sekoitan joukkoon muut hyvin pieneksi pilkotut vihannekset, tomaateista kannattaa valuttaa vähän lientä pois. Limettiä puserretaan päälle, sekä maun vuoksi, että tummumisen estämiseksi. Tässä vaiheessa avokadon kivet voi palauttaa sekaan, ne kun estävät niinikään kauniin vihreän värin haihtumista. Vielä suolaa ja sitten makujen tarkistus. Lisää limeä, lisää suolaa?

Tällä kertaa guacamolemme oli 4 lapsivieraamme takia täysin chilitöntä ja maistui näinkin, vaikka kyllä chili toki potkua antaa.

Jollain näistä kotimaassa myynnissä olevista Tex-Mex tuotesarjoista on tarjolla myös erinomaista valmista guacamole- mauste pussia. Tyyliin lisää 2 avokadoa. Pysyisin tosi kaukana semmoisista jossa kehotetaan sekoittamaan joukkoon esim. kermaviiliä. Ja henkilökohtaisesti en ole kyllä löytänyt ainokaistakaan hyvältä maistuvaa valmista guacamole-purkkia, eli tämä simppeli herkku on kyllä vahvasti suositeltavaa valmistaa omin pikku kätösin. Kunhan vain muistat kypsyttää avokadot.
Sitten vielä hiukan tortillasipsejä,


meksikolaista oluttatai muuta virkistävää....Huom. Suola ja sitruuna suuhun ENSIN ja sitten päälle Tequila!

Jälkiruokaa odotellessa....

8 kommenttia:

 1. Hieno keksintö panna Ulin kirjoitus näkyviin sanoi äiti

  VastaaPoista
 2. Hyvän näköistä settiä...ja uppoaa itseni kaltaiseen ruokanatsiin 10-0. Blogisi on muutenkin hyvin tehdyn oloinen :).

  jos et pahastu niin linkitän blogisi omani suosituksiin.

  VastaaPoista
 3. No eipä tuollaisesta voi pahastua! Siksihän täällä ollaan!
  Kiitos vain hunajasta korville, kiva saada positiivista palautetta muiltakin kuin omalta äitiltä!

  VastaaPoista
 4. Sattumalta löysin blogisi. Tätä oli pakko testata ja oli HERKULLISTA kiitos !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina mukava kun joku jaksaa kommentoida, on kiva tietää, että joku lukee näitä ja vielä kivempi jos joku tekee näitä ja saa onnistuneen makuelämyksen. Poikkeahan useamminkin!

   Poista
  2. Pikaisesti selailin muitakin ohjeita ja aika paljon löyty kokeiltavaa. Pekingin ankka, Vietnimilaiset reseptit kaikki nämä Meksikolaiset. Nyt on sivu kirjanmerkeissä !

   Poista
 5. Jostain syystä en ollut ikinä tajunnut, että tällaista grillilihaa voi käyttää tällaiseen tarkoitukseen. Kiitos vinkistä, oli superhyvää! Guacamole oli meilä itse tehtyä, mutta salsa oli kauppakamaa. Eipä tuo ohje kuitenkaan mitenkään kauhean vaikealta näytä, joten sekin menee varmasti tulevaisuudessa kokeiluun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No todellakin voi! En mäkään olisi hoksannu, ellei meksikolainen olis kertonu!

   Poista