About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

tiistai 19. lokakuuta 2010

Fiesta osa II (Kanaenchiladat)


Tässä lepäävät uuninpellillä vieri vieressä 30 kanaenchiladaa. Ja tilaisuushan on meksikolainen fiesta.

Samettisen mustapapukeiton jälkeen astuivat pääruuan toiseeen päärooliin kanaenchiladat, tällä kertaa tarkemmin sanottuna Enchiladas Suizas eli sveitsiläiset enchiladat, mikä nimi lienee perua enchiladojen juustoisen kermaisesta kuorrutteesta. Resepti on yksinkertainen ja helppo, mutta äärimmäisen herkullinen. Näitä syödessäni muistin taas kuinka hyvää voi herkullinen ollakaan! Juuri oikeiden makujen yhdistäminen; ei tarvita mitään kommervenkkejä.

Sen sijaan tarvitaan maissitortilloja.


Tämä on aika tärkeää, sillä ne antavat juuri sen oikean perusmaun. Kuvassa oleva pakkaus on paras Suomesta löytämäni, vaikkakin se ainakin meidän cittarissa on tex-mex osaston sijasta gluteenittomien hyllyssä. Jossain näissä normi-tex-mex brändien pusseissa lukee maissitortillat, mutta jos katsot tuoteselostetta, suurin osa kuitenkin vehnää. And that's not it! Maissitortilloja on häjy lähteä itse tekemäänkään koska niitä ei tehdä tavallisista maissijauhoista vaan sellaisesta erikseen kalkituista tortillamaissijauheesta. Mutta näihin siis on tyytyminen vaikka vähän kuivia ovatkin, meillä kun ei tortillakone syökse tuoreita joka kadunkulmassa, kuten Meksikossa.

 Sitten kanaa.Keitä esim kananrintaleikkeitä ja revi ne pieniksi palasiksi. Tämäkin on hyvin tyypillistä meksikolaiselle ruuanlaitolle. Lihat kypsennetään suurina paloina ja sitten revitään ihan pieniksi, ei niinkuin meillä, että raaka liha paloitellaan ensin ja sitten palaset kypsennetään. Tämäkin on jotenkin pieni mutta tärkeä vivahde suutuntumassa.

Tämä nimenomainen resepti kysyy myös Poblano chilejä.Mikäli nyt yhtään olen kartalla, niin nämä ovat yksi meksikolainen kookas, miedohko chilityyppi joka paahdetaan ja kuoritaan ennenkuin ne lykätään tähän säilöntäpurkkiin. Saatavuus maassamme heikko, ellei vieläkin huonompi. Anteeksi vaan, korvatkaa jollakin? (vihreä paahdettu paprika?- ehdotus omani, ei puritaanin eikä meksikolaisen).

Enchiladas Suizas

Vuorossa autenttinen resepti meikäläisen kommenteilla.Ja tehtailu siis meni jotakuinkin näin:

Lämmitetyille tortilloille (kuumassa pannussa vähän ölyä ja noin 4 tortillaa päällekkäin. Kuumenevat toistensa välissä, tarkoitus ei ole rapeuttaa niitä, koska ne on saatava rullalle. Siis PEHMITETÄÄN.)
asetetaan revittyä kanaa.


Noin. Ja sitten rullataan. Onnistuu myös suomalaisin sormin ,vaikka kuvassa meksikolaiset. Ei vaikuta makuun.Aseta rullat uunivuokaan. Muista sopiva koko. Meillä syvä uunipelti, koska teimme 30 kpl, mutta tämän reseptin 12 menee paljon pienempään vuokaan.

Levitä rullien päälle  ohjeenmukainen kastike.


Tähän vaiheeseen asti voi ruuan valmistella jo vaikka edellisenä iltana.

Sitten vain juustoraasteet päälle ja uuniin. Älä liioittele raasteen määrässä!

Ruuan ainut heikkous on sen vaikeus nostaa se kauniisti esille lautaselle. Tällä kertaa emme pystyneet parempaan.6 kommenttia:

 1. hienosti on sepustus, sanoo äiti

  VastaaPoista
 2. vaikuttaa herkulliselle, kokeilulistalle menee.. mutta kummastusta herättää kuitenkin, kun puhutaan "autenttisesta" ohjeesta, johon tulee pirkan salsa verdeä? :D

  VastaaPoista
 3. No joo...autenttisella taisin lähinnä viitata siis tuohon käsinkirjoitettuun reseptiin, jonka minulle käsinkirjoitti Ulises, joka on siis syntyperältään meksikolainen. Salsa Verden voi toki tehdä itse alusta alkaen, mutta kyllä ne meksikolaisetkin käyttää välillä näitä purkkitavaroita. :) Ja kun me ollaan nyt suomessa, niin laitoin tämän pirkan tähän juuri siksi, että se on meksikolaisenkin mielestä testattu hyväksi ja alkuperäistä lähenteleväksi. Elikkä toimii tässä. Kun ei ne purkkijututkaan kaikki maistu ihan samalta....Onnea kokeiluun!

  VastaaPoista
 4. Vielä lisättävä. että Pirkka Salsa Verde on muuten valmistettu Meksikossa, eli melko autenttísta kuitenkin.... ;)

  VastaaPoista
 5. Ootko Nanna onnistunut tekemään itse hyvää salsa verdeä? Ku ei niitä tomatilloja oikee taida saada. Ennen muutes jossain kaupoissa oli la costeña -merkkistä salsa verdeä, joka on ihan ehtaa mehikolaista. Nyt en viimeaikoina ole enää sitä löytänyt. Täytyy turvautua tohon pirkkaan.

  VastaaPoista
 6. Riikka: en oo koskaan itte tehny. Säkin taisit jossain postauksessa sanoa, että meksikolaiset ittekin paaljon käyttää näitä valmiskastikkeita.Tuohon la costeña - merkkiin aina törmää jossain, onkohan sitä S-ryhmän kaupoissa, en oo kans varma onko salsa verdeä enää ollenkaan, mutta ei tuo Pirkkakaan huonoa oo, ja sekin tosiaan valmistettu Meksikos

  VastaaPoista