About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

maanantai 18. lokakuuta 2010

Ready for Fiesta Mexicana? (Mustapapukeitto)

Viime lauantaina järjestimme  veljelleni yllätyssynttärit illallisen merkeissä vanhempieni luona. Nikoveljen vaimo, Kälysein, oli saanut urkittua veljeltäni, minkä maan ruokakulttuurille perustuisi hänen unelma-illallisensa. Vastaus oli Meksiko. (....ja mieluiten Meksikossa.... no ei tässä mitään taikureita olla...eikä lottomiljönäärejä...) Nimenomaan siis meksikolainen ruoka, ei Tex- Mex.

Itseni valloitti aikanaan rapakon tuolla puolen jo Tex-Mex aikoinaan 80- luvun puolivälissä. Sittemmin, viimeisen 15 vuoden aikana aito meksikolainenkin on tullut tutuksi perheemme ulkojäsenen Uliseksen (joo, hän on meksikolainen) ja hänen  perheensä myötä. Ulin äidin Mirnan kanssakin on muutamaan kertaan valmistettu yhdessä esim.  Tamales'ta, perinteistä meksikolaista juhlaruokaa. On sitten muuten koko päivän projekti....

No jokatapauksessa, jos jotakin olen oppinut, niin sen, että Meksikolainen ja Tex- Mex ovat keskenään aika eri asia. ja koska perheeseeni kuuluu myös puritaaninen Natasisko, niin kun tehdään meksikolaista tehdään sitä, eikä millään Tex-Mex saati suomalaisella twistillä. (Kyllä minä teen myös Tex-Mexiä, se on niin iiiihanan ameriiiikkaaa...)

Paikalle oli saapumassa siis koko perhe, 14 henkeä, kera ulkojäsenen. Natasisko ja Uli alan asiantuntijoina laativat menun ja keittiön valloitti Ulin johdolla me 2 sisarta ja veljiemme 2 vaimoa. 2 tunnissa kokkasimme ja katoimme aidon meksikolaisen illallisen. Nyt minulla on suuri ilo jakaa reseptit blogistaniassa seuraavien päivien aikana. Aloitamme alusta eli alkuruuasta joka oli Sopa Conde eli mustapapukeitto. Kysyin Ulilta mitä Sopa Conde tarkoitti ja hän vastasi sen olevan *Kontin keitto*. Moista nimeä ihmetellessäni käännöskukkanen paljastui kuitenkin Natasiskon avulla. Conde on suomeksi kreivi, kyseessä siis kreivin keitto. Ohjeet ruokiin olemme pienetäneet 4:lle.Sopa Conde - Mustapapukeitto 4:lle


Ja siinä teille autenttinen resepti. Laitan tähän muutaman varmentavan selitteen vain.

Go Green mustapapu - teimme keiton siis jo kypsistä säilykepavuista ja tämä product placement johtuu siitä, että nämä kuulemma vaan on hyvälaatuisia ja lisäksi saatavilla kaikkialta.

Chipotle tahna - kuvassa. Tämä on siis eräänlaista savuchilitahnaa purkista. Ao purkki on meksikosta, mutta kyseistä tavaraa on saanut välillä suomestakin, nyt sitä ei tietysti löydä enää Erkkikään... Ilmoitelkaa heti mistä löytyy ken tietää! Keittoon ei koko purkkia laitettu ja lopun kallisarvoisuuden sain mukaani kotipakastimeen.Itsetehdyt tortillasipsit - Kyseessa siis maissitortilla, joka suikaloidaan ja friteerataan öljysä rapeaksi, sitten talouspaperin päälle kuivamaan. Näyttää tältä: Itse työvaiheisiin liittyen: Kun sipulia on tarpeeksi pilkattu :), keiton ainekset laitetaan siis jonkinlaiseen blenderiin tai tehosekoittimeen jossa ne soseutetaan. Muuten ohjeessa ei liene tulkinnanvaraa?

Ja itse keitto? Se oli tietenkin erinomaista, kaikessa yksinkertaisuudessaan omaleimaisen makuista. Ei liian tulista vaan mukavasti lämmittävää savuchili aromia...

Viva Sopa Conde! (... huomatkaa sujuva meksikoni...)

6 kommenttia:

 1. Nam! Näyttää hyvältä, tätä voisi testata.

  Käytän savuisen chilikastikkeen tarpeeseen yleensä CaJohn's -merkkistä Bourbon Infused Chipotle-Habanero Hot Sauce -chilikastiketta (saa ainakin Chilikauppa.fi:stä), tai paremman puutteessa Pirkan chipotlekastiketta.

  VastaaPoista
 2. Ne sipulit kyllä kyynelten määrästä päätellen pilkkasi minua. Hyvä etten pilkkonut sormeani mukaan, kun piti välillä pitää silmiä kiinni.

  VastaaPoista
 3. Oooh Nanna ihania meksikolaisohjeita! Innostuin ihan kauheasti tuosta chipotle-purkista, että oletko löytänyt tuommoisen Suomesta, kunnes luin tekstin... Vietin joskus tuhatkunta vuotta sitten vaihto-oppilasvuoden Meksikossa ja hurahdin aivan täysin paikalliseen keittiöön. Ja kiva nähdä, että joku toinenkin kokkaa oikeaa meksikolaista eikä sitä texmexiä.... Mun mehikoperheen mama teki tosta chipotletahnasta aivan älyttömän hyvää kanakastiketta. Ei siinä varmaan ollut kuin kanaa, chipotleja, ruokakermaa ja suolaa. Mutta toimi!

  Ja ai niin, en saanut tarkkaa kuvaa morttelistasi, mutta vaikuttaa tosiaan tiiviimmältä kiveltä kuin omani. Se mun lienee suoraan jostain mehikon vulkaanisesta kivistöstä louhitulta... Mutta ei edes imaissut ihan kaikkea salsaa sisäänsä. :)

  VastaaPoista
 4. Ostin kaupasta papuvimmassa just noita mustapapuja ja väänsin tämän keiton tänään, tosin ilman korianteria ja tortillanaksuja - oli aivan ihanaa ^^

  VastaaPoista
 5. Hei apua, onko tää Sopa Conde nyt sama kuin Crema de Frijoles?
  :)H

  VastaaPoista