About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

sunnuntai 10. lokakuuta 2010

Nisua ja alaston leipuri


Olin niiiiiin pullantuoksuinen äiti lauantaina. Olen sitä toisinaan, ehkä kerran kuukaudessa tai harvemmin, taisi olla kevät viimeksi. Totuus kuitenkin on, että pullaa meillä rakastetaan. Kaikenmaailman piirakat, kakut ja tortut löytyvät lopulta roskiksesta, vaikka ne olisivat kuinka hyviä ja kehuttuja, jostain syystä vähintään viimeinen neljännes istuu jääkaapissa kunnes pienet vihreät miehet alkavat muokata niiden pintaa.

Pulla, tai nisu, se sensijaan ei syömättä jää. Erilaisia ennätystilastoja, kuinka monta korvapuustia kukin söi kylmän maidon kanssa suoraan uuninpelliltä esitellään. Viimeisistä palasista käydään lähes käsirysyä. Tai jätetään ainakin varauksia.

Eipä siis ihme, että Urho 6v. oli jo hetken aikaa pyydellyt pullanleivontaa. Ja äiti tietenkin lupasi. Kun ehtisi. Ja eilen sitten ehdittiin.

Taikinan valmistuttua ja ryhtyessämme leivontapuuhiin, pyysin a)pesemään kädet ja b) käärimään hihat.
Innostunut pikkuleipuri tokaisi siihen
- joo mä otan koko paidan pois!

Ja sitten meillä leivottiin.


Nisutaikinani teen vanhalla Philips Ahkerallani, joka selviää 7,5 dl nestettä tehdystä taikinasta

Nisutaikina

 7,5 dl kädenlämpöiseksi lämmitettyä (vanhaa) maitoa
1 muna
2,5 dl sokeria
1rkl kardemummaa
1 tl suolaa
2 pussia kuivahiivaa
15+dl vehnäjauhoja
200g pehmeää tai sulatettua voita

Sekoita muna, sokeri ja mausteet lämmitettyyn maitoon. Lisää vähitellen jauhot ja niihin sekoitettu kuivahiiva. Anna koneen käydä vaikka 10 min. Alustuksen loppuvaiheessa lisää pehmeä rasva.  Jauhoja laitan sormituntumalla. Jätän oman taikinani aina mahdollisimman löysäksi, eli niin että se juuri ja juuri alkaa irtoamaan kulhon reunoista , mutta on hyvinkin pehmeän kimmoisa, ei kova ja kumimainen. Olen vakuuttunut, että löysähkö taikina on kuohkean ja köykäisen pehmeän pullan salaisuus.

Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi leivinliinalla peitettynä lämpimässä paikassa. Ennen varsinaista leivontaa, kaada taikina jauhojen päälle leivontapöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois.

Yleensä leivon aina korvapuusteja. Ne ovat herkullisia ja hyvän näköisiä. Tänään jaoin taikinan 3 osaan ja tein 3 erilaista pullaa. + Urhon omat.

Jokaisen satsin aloitin kaulimalla taikinan suorakulmioksi.



Korvapuustit

Levitä taikinalevylle pehmeää voita, ripottele päälle reilusti kanelia ja hienoasokeria, tällä kertaa myös mantelilastuja. Kääri rullalle ja leikkaa rulla kolmioksi. Nosta kolmio kerrallaan pystyyn ja paina molemmilla etusormilla kapea osa aina taikinan pohjaan asti, ettei korvapuusti pääse avautumaan uunissa. Laita nousemaan leivinliinan alle. Voitele kananmunalla ja ripottele päälle raesokeria.Paista uunissa 220 asteessa n. 10+ minuuttia.


Omenakiekurat ja Dallaspullat


 Ja tässä ne pari muuta variaatiota.

Kaulitulle taikinalevylle levitetään äidin (juuri niin , sen omani ei minun)keittämää omenasosetta sekä kanelia.
Levy rullataan ja leikataan tasaisiksi rulliksi, jotka laitoin amerikanmuffinssi vuokien pohjalle. Kohotus, voitelu, raesokeri ja paisto.

Dallaspulliin täytteeksi voi, fariinisokeri ja kaneli, muuten kuten edellä.

Molemmat "vieraspullat" kuorrutin vielä tahnalla jossa 1rkl appelsiinimehua ja riittävästi tomusokeria sekoitetaan paksuksi tahnaksi. Lusikan kärjellä valutin päälle.

Pullantuoksua teillekin!


2 kommenttia:

  1. Siellähän on innokas pikkuleipuri :)! Terveisiä kummipojalle :)!

    -Miina

    VastaaPoista
  2. hyvältä ja kauniilta näyttää
    t. äiti

    VastaaPoista