About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

lauantai 31. joulukuuta 2016

HORCHATA


Kuvitelkaa  täydellisen onnistunut, kanelilla maustettu riisipuuro. Ottakaa se maku, muuttakaa nesteeksi ja tarjoilkaa jääkylmänä. Paljon muuten en osaa kuvailla horchataa (orTZAta). Ajatuksena juoma on kenties meille hiukan vieras, mutta hitsi vie, hyvää se on, kun pystyy irrottamaan ajatuksensa nestemäisestä joulupuurosta.

Espanjalainen, tai valencialainen horchata on aivan eri juoma kuin latinalaiset kaverinsa. Myös niissä ainekset vaihtelevat, yhteistä on, että juoma on uutettu pähkinöistä, maakastanjoista, riisistä, manteleista jne. Tämä saattaa nyt yllättää teidät, mutta tämä minun versioni on nimenomaan meksikolainen horchata, joka liotetaan siis riisistä ja kanelista ja johon toisinaan lisätään myös tavallista maitoa (tai kondensoitua).

Vaikka omaan suuhuni horchata maistuukin melko jouluiselta, Meksikossa se on juurikin kuuman päivän virkistäjä. Samoin se komppaa vettä tai limsoja paremmin ruuissa olevaa chiliä (juuri kun sain iskostettua päähänne, että meksikolainen ruoka ei ole välttämättä lainkaan tulista), ihan samoin kuin vaikka lassi intialaisessa keittiössä. Tasaa poltteen nautinnollisemmaksi. Horchataa myidään kaduilla aqua frescojen tapaan, isosta lasisäiliöstä ammennetaan kauhalla lasiin jäiden päälle.

Meksikolaisen horchatan valmistukseen tarvitaan hiukan aikaa, vettä, riisiä ja kanelia. Reseptejä on tietysti useita, mutta perusperiaate on, että riisit  ja kanelitangot jauhetaan ja liotetaan vedessä (vai oliko se toisinpäin, vai sekä että...) ja sitten riisikanelisakka siivilöidään nesteestä ja juoma on viilentämistä vailla valmis. Jotkut lisäävät vaniljaa, mantelia, maitoa, mutta mikään näistä ei ole välttämätön. Ja ilmeisesti kuumalla kadulla nimenomaan riisimaito säilyy erilailla kuin lehmästä valutetut nesteet.


Pikkiriikkisen vaivalloiseltahan tämä kuulosti omaan makuuni, varsinkin kun horchataan teko juolahti mieleen vasta samana päivänä  kun sitä oli tarkoitus nauttia. Ja mulla ei kyllä ole oikein sopivaa cutteria millä hurauttaisin riisit jauhoksi. Koska olen laiska näppärä, ajattelin, että no kai tämän nyt voi valmistaa valmiista riisimaidosta, jota kaupat ovat pullollaan. Tähän liittyi kaksi mielenkiintoista asiaa: a) googlettaessani horchataa löytyy miljoona reseptiä , mutta valmiista riisimaidosta valmistettuja suhteellisen vähän b) Natasisko, tuo oman elämäni meksikolaisruokien ehdoton auktoriteetti, oli sitä mieltä, että tätä kotitekoista meksikolaisjuomaa ei voi mitenkään valmistaa muulla tavoin kuin perinteisellä jauha-liota-siivilöi-menetelmällä.
Mutta koska olen laiska kovapäinen minäkin, ryhdyin puuhaan.

Reseptiesikuvakseni löysin Horchata-ohjeen Other side of tortilla- blogista. Ohjeessa oli vielä sopivasti muutakin vääntöä kuin sekoita sokeria ja kanelia riisimaitoon, ja tekijä kertoi testanneensa useita versioita ja koko suvun makutesti oli viimein hyväksynyt tämän pikaversion. Minut oli vakuutettu (enää tarvitsi vakuuttaa Natasisko).


Horchata, meksikolainen makea riisi-kanelijuoma
Nopea versio, n. 2 litraa

2 l riisimaitoa (valmista kaupasta)
5 kanelitankoa
2 dl kondensoitua maitoa
0,5-1 l vettä
kanelia koristeluun

Kaada riisimaito kattilaan, laita sinne myös kanelitangot. Kuumenna kiehuvaksi ja vispaa mukaan kondensoitu maito. Anna sitten pikkuhiljaa poreilla n. 1 tunti. Käännä levy nollille ja sekoita mukaan kiehuvaksi kuumennettu vesi (aloita 0,5 litralla voit lisätä sitä myöhemminkin, myös kylmää vettä.)
Kaada juoma isoihin kannuihin ja laita viilenemään.
Tarjoillessa kaada juoma laseihin parin jääkuution kera ja ripottele päälle hiukan kanelia.

Huomio: Omassani on nyt siis ihan laktoosia kondensoidun maidon myötä, mutta juoman voit helposti valmistaa myös täysin vegaanina, keitä vain sokeriliemi jolla makeutat juoman. Älä ala pelleillä millään hunajalla, koska maku. Meksikolaisten horchata on tosi makeaa, täällä pohjoisessa kelpaa hiukan hillitympikin versio, mutta makeaa tämän kuuluu olla.

Ja sitten ehkä tärkein: Natasisko: " Tämä maistuu kyllä aiban siltä miltä pitääkin!"

Jip jip jippii. ja niin me vedettiin pillillä pakkaskylmässä jäähtynyttä horchataa tortilloiden kyytipoikana pillillä kaikki tyynni, kuuskymppisestä kaksivuotiaaseen.

Ja on muuten hyväilevän hyvää!

Superhienoa vuotta 2017 teille jokaiselle!6 kommenttia:

 1. Kiitos samoin sinulle ja perheellesi Hyvää Uutta Vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riitta. Toivottavasti istutaan saman pöydän ääressä 2017!

   Poista
 2. Venezuelassa on samantapaista (varmaan kaikissa latinalaisen Amerikan maissa)nimeltä Chicha,joka muuten samanlainen mutta ei käytetä valmista riisimaitoa vaan riisiä(olen joskus postannutkin siitä) Hyvää on:) Oikein hyvää ja herkullista vuotta 2917 Nanna:)

  VastaaPoista
 3. Mielenkiintoista ja justiinsa niin mutkikasta, että minä innostun! :D Hyvää uutta vuotta!

  VastaaPoista