About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

tiistai 8. tammikuuta 2013

Korianterilla (NAM!) ryyditetty kikherne-fetasalaatti


Sain synttärilahjaksi natoni perheeltä Tessa Kiroksen hurmaavan "Hillasoilta oliivilehtoihin"(alkup. Falling Cloudberries). Tessan äiti on suomalainen, isä kyproslainen/ kreikkalaisilla sukujuurilla, aviomies italialainen, lapsuudessaan asunut Etelä-Afrikassa, myös Lontoossa ja nykyään Italiassa. Tessa käy läpi ruokamuistojaan kustakin maasta viehättävin kuvin ja pikku tarinanpätkin. Lisäksi  kirjassa on vielä makuja maailmalta -osio, eli varsinainen sekametelisoppa, mutta aika kiva sellainen. Minua viehättää myös ajatus, että joku jossain muussa maassa lukee hyvinkin eksoottista Suomi-osiota.

Mutta löytyihän kirjasta monta reseptiä merkattavaksi myös tuleviin kokkailuihin. Päällimmäiseksi kirjasta jäikin sellainen aurinko-oliiviöljy-kana-yrtit- tunnelma, ja eikun pientä piristystä tammikuun kokkailuihin.

Aivan ensimmäisenä oli pakko toteuttaa tämä korianterinen kikherne-fetasalaatti.


Korianterilla ryyditetty kikherne-fetasalaatti

200-250 g valutettuja kikherneitä
2 dl oliiviöljyä
1 suuri punasipuli hienonnettuna
5 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1-2 punaista chiliä ilman siemeniä ja hienonnettuna
200-250g fetajuustoa murustettuna (kaihda valmiita kumikuutioita!)
4 kevätsipulin varret hienonnettuna (multa unohtui, menee ilman, vois korvata myös ruohosipulilla)
1 puntti korianteria hienonnettuna
1 puntti sileälehtistä persiljaa hienonnettuna
1 sitruunan mehu
suolaa ja pippuria myllystä makusi mukaan

Kuumenna 3 rkl oliiviöljyä ja kuullota siinä punasipuli pehmeäksi. Lisää valkosipuli ja chili, pehmittele mutta älä anna palaa. Kun nenääsi tulee valkosipulin tuoksu, poista pannu levyltä. Jäähdytä ainekset kunnolla.



Kun huuhtelet ja valutat kahviherneitä ja vähän heiluttelet siivilää, herneistä irtoaa usein kuoriosaa. Voit poimia ne pois. Muuten lisää kikiherneisiin feta, kevätsipulit, korianteri, persilja ja sitruunamehu, mausta pippurilla ja suolalla tarvittaessa. Lisää lopuksi jäähtynyt punasipuliseos ja loppu oliiviöljy, sekoita hyvin.

Voit valmistaa tämän jo etukäteen ja jättää muutamaksi tunniksi marinoitumaan niin maut vain syvenevät. Menee sellaisenaankin pitaleivän kaverina. Meillä tein lisäksi vielä uunilohkoperunoita (koska lapset ei ehkä piittaa niin tästä chilistä) ja kanastrippejä uunissa. Muuten oikein herkullista, mutta viittä vaille valmis ruoka jäi uuniin kun Iso Hoo ja Urho8v päättivät vetäistä alle vitosen murtsikkalenkin. Nain ollen meillä oli sitten kanakorppuja ja lohkoperunoita.

Mutta hyvinkin herkullista kikhernefetasalaattia. Korianterilla ja lehtipersiljalla!


Ai niin, ja jos haluatte, että pösilä ruokabloggari laittaa Henri Alenin ihan hämilleen odottamattomilla kysymyksillään ja vielä raportoi asiasta blogissaan tiedän yhden jonka" ihan Gojissa " tekelettä (äitini sanoin) pitäisi käydä äänestämässä CocoVi -kilpailussa facebookin kautta täällä. Palkintona on nimittäin parhaille kokkaustuokio kyseisen Muru-henkilön kanssa. Teillekin arvonnassa tuotekasseja.  Kiittää ja pokkaa.

32 kommenttia:

  1. Tätä pitääkin ehdottomasti tehdä!Etenkin kun tuossa on korianteria,josta niin tykkään;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yaelian, niin mäkin, niin mäkin! Sulla taitaa ollakin siellä vuoden ympäri hyvät korianteriapajat, meilläpäin on kyllä talvisaatavuus heikko ja yksilöt aneemisia.

      Poista
  2. Sama opus on ollut mulla kirjahyllyssä aika monta vuotta ja tasaisin väliajoin sitä selaan. En kyllä muista, että mitään olisin päätynyt kokkaamaan, vaikka reseptit houkuttelevia ovatkin (ja kuvat!). Ostin viime viikolla ruskeita kikherneitä, niin niitä vois tähän tyyliin kyllä kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, eihän tuo ihan uutuuskirja ollutkaan, mutta mulle ennenlukematon, vaikka olin kyllä kaupassa selaillut.

      Poista
    2. Ni sitä mä justiinsa, että siellä se hyvä kirja on vuositolkulla jo pölyyntynyt enkä mitään ole siitä vielä kokannut! Siksi olikin kiva, kun muistutit opuksen olemassaolosta!

      Poista
  3. Noista aineksista ei voi tulla muuta kuin hyvää :) Tämä resepti jää odottamaan tyttöjen iltaa.

    VastaaPoista
  4. Joo, mun feta vaan oli turhankin voidemaista, meni aavistuksen puuron näköiseksi tuo salaatti, vähän vois paremmin erottua kikherneet, että jotain tän ja kumipallojen väliltä sitten, siihen tähtäät!

    VastaaPoista
  5. Houkuttava salaatti! Kikherneitä, korianteria, valkosipulia ja sitruunaa - ei sitä paljon muuta tartte (no ehkä vähän jotain kuitenkin).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. niin, esim kanakorppuja.... ;D

      kirjassa suositeltiin myös jugurtissa ja kuminalla marinoituja lampaankyljyksiä.

      Kyllä tämä menee pelkän pitankin kanssa, mutta on kyllä melko tuhti (että mä niinkun kevennän lihalla...?)

      Poista
  6. Kopio Hannelen kommentista :).

    VastaaPoista
  7. Minä en ymmärrä, miksi aina unohdan tuon kirjan. Se on minunkin hyllyssäni, mutta ihan alikäytöllä. Siellähän on vaikka mitä ihanaa, kun vaan ottais käteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hyvä merkki, et oo ainakaan vielä luovuttanut eteenpäin, niinkuin tapaat välillä tehdä hyödyttömille!

      Poista
  8. Näkee, että kiireellä Nanna yrittää tekstiään saada, puhuu välillä kahviherneistä jne. Annettakoon se anteeksi! Tiedän Nannan äitinä, että Nanna on ollut aina tuottoisa ja lahjakas kirjoittaja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Äiti ? Kahviherne, kikherne same same no different!

      (enkä oo ollu tuottoisa, koskaan en oo mitään kirjoottanu, jos ei oo ollu pakko)

      Poista
    2. Vaatimattomuus kaunistaa. Mitä ne oli ne näytelmäkirjoitukset, tuskin pakolla tehtyjä!???

      Poista
    3. Anteeksi maalaisuuteni, en ollut koskaan tiennyt, että kikhernettä myös kahviherneeksi kutsutaan. Siis blogien luku avartaa

      Poista
  9. Voihan kähmä, kun en voi syödä kikherneitä. Voiskohan ne korvata vaikka quinoalla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Älä hyvä ihminen kysy multa näistä korvausasioista, ei mitään hajua. Mutta luulen, että mikä ettei?

      Poista
  10. Nam! Meillä kokeillaan tätä myös..

    VastaaPoista
  11. Tämä salaatti menee varmasti kokeiluun. En ymmärrä miten en ole sitä kirjasta bongannut, kirjahyllyssä kerää vaan pölyjä. Onneksi sinä huomasit :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Blogien seuraamisessa on kyllä sekin hyvä puoli, että oikeasti saa koko ajan ideoita ja inspiraatiota muista blogeista ja muistaa kaikkia hyviä jo unohtuneitakin juttuja! Ainakin minä koen näin!

      Poista
  12. Tosi raikkaan oloonen lisukesalaatti vaikka niille Jokihakalan jauhelihakepakoille jotka mua jäi himottamaan. Tätä pitäis kyllä testata ja tuo kirjakin jostain saada käsiin.

    VastaaPoista
  13. Pakko näin ensi alkuun kehaista, että tämä on ihan lemppari ruokablogini. Minulla on tuo samainen keittokirja ollut hyllyssä jo pidempään, mutta ei ole tullut sitä kuitenkaan pahemmin käytettyä. Nyt kun näin tämän ohjeen, päätin testata. Ja NAM, maistuu! :)

    Tosin oli tällainen köyhän naisen versio: ei ollut sileäreunaista persiljaa (vain tavallista), eikä tuoretta korianteria laisinkaan. Chilin olin päättänyt jättää välistä, kun en ole erityisesti sen ystävä, mutta laitoin tilalle tavallisen punaiset paprikan jämät. Sitruuna jäi vahingossa ostamatta, joten korvasin sen epäortodoksisesti pienellä määrällä sitruunapippuria. Niin ja ne kevätsipulin varretkin jäivät laittamatta. Maistuu silti näinkin, joten en voi kuin suositella! Jospa sitä itsekin tarttuisi tuohon keittokirjaan jatkossa useammin...

    VastaaPoista
  14. Ihana resepti, kiitos! Tätä tulen tekemään vielä monet monituiset kerrat. Ja bloginkin vasta löysin, vaikuttaa aivan ihanalta.
    Marja

    VastaaPoista
  15. Ja taas tehdään tätä :)
    Nyt ystävän synttäreille. Sopii kasvissyöjillekin.

    VastaaPoista