About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

sunnuntai 26. huhtikuuta 2020

PERULAINEN KALA-ÄYRIÄISPATA


Pitäis varmaan ympätä sana korianteri tuohon otsikkoon. Jotenkin, että perulainen korianteri- kala- äyriäispata tai korianterilla ryyditetty perulainen kala-äyriäispata tai perulainen kala-äyriäispata korianteriliemessä. Mutta kovin kömpelöltä taitavat kuulostaa. Mutta tehtäköön selväksi, että tämä ruoka on todellista korianterinrakastajan ruokaa ja juuri sitä parhautta, jonka päälle korianterista intohimoisesti tykkäävät ymmärtävät. Koko ruuan hienous on iloisen vihreä, korianterinen mausteliemi.



Meillä tätä syötiin eilen. Tuli oikein juhla-ateria lämmittämään lauantain kylmän kirkasta ilmaa. Juhla-ateria tämä on siksikin, että nämä käyttämäni raaka-aineet, kaupan kalat ja äyriäiset ovat aika arvokkaita hinnoiltaan. Onneksi reseptissä on myös edullista perunaa ja porkkanaa ja korianteripuskat, vieläpä melko tuuheat, olivat cittarissa tarjouksessa 0,99. Ja sitäpaitsi, jos kukkaro huutaa edullisempaa versiota (itse kalastetut kalat ja peruskatkaravut laskevat jo hintaa ja kampasimpukat voi jättää poiskin), voi padan valmistaa myös kikherneillä kasvisversiona tai kanasta. Voitte kuvitella, että tuo korianteriliemi on ihastuttavan makuista molemmissa.

Mutta, meillä oli nyt tällainen luksusversio (koska tilipäivä) ja mieli huusi hemmottelua. Ja rakastan äyriäisiä. Ja korianteria. Ja sitä perunaa. Ja okei, itseasiassa kyllä porkkanaakin, nyt kun tuli puheeksi.

Ainut harmitus oli, että tästä kuvauksellisesta ruuasta olisi saanut todella kauniita kuvia (ja chilit unohtuivat pinnalta näissä kuvissa), mutta kaikki olivat nälkäisiä ja piti tyytyä steppailemaan siinä ruokapöydällä vain pienen hetken muiden jo valmistautuessa ateriaan.

Netistä löytyy ruuasta monenlaista toteutusta, minä mukailin melko tarkkaan Feasting at home- blogin versiota.



PERULAINEN KALA-ÄYRIÄISPATA (KORIANTERILIEMESSÄ)
6:lle (ainakin)

2 rkl oliiviöljyä
1 iso sipuli pilkottuna
1- 2  tuoretta vihreää chiliä tai jalapenoa pilkottuna
1 vihreä paprika pilkottuna
6 valkosipulinkynttä rusennettuna
1 rkl korianteria (jauhemaista)
2 tl juustokuminaa
1 l kanalientä (tai kasvis) (1 l vettä ja 2 kanafondia)
0,5 l vettä
1 l kuutioituja raakoja perunoita
3 porkkanaa kuutioina
2 +1 tuuheaa puskaa tuoretta korianteria
n. 1 kg kalaa ja äyriäisiä, esim:
250 g ahvenfileitä paloiteltuna
250 g kuhafileetä paloiteltuna
200 g kampasimpukoita
500 g tiikeriravunpyrstöjä (keitettyjä)
suolaa ja mustapippuria
2-3 limeä
 tarjoiluun korianteria siitä kolmannesta puskasta, chiliä, ranskankermaa ja rapeakuorista leipää

Kuumenna öljy padassa. Lisää sipuli ja kuullota 2-3 minuuttia sekoitellen. lisää chili ja paprika ja jatka miedommalla lämmöllä kuullotusta 10 min. kunnes paprikat pehmenevät. 

Lisää valkosipuli ja paista vielä pari minuuttia kunnes tunnet valkosipulin tuoksun.
Laita kaikki kuullottamasi blenderiin odottamaan.

Kiehauta kanaliemi. Lisää peruna ja porkkana ja anna kiehua lähes kypsiksi, 10-15 min.

Sillä aikaa lisää kaksi korianteripuskaa varsineen tehosekoittimeen, sekä puoli litraa vettä. Aja aivan sileäksi liemeksi.

Kun perunat ovat lähes kypsiä, lisää kalat ja äyriäiset, kypsymisjärjestyksessä ( mulla esim ravunpyrstöt kypsiä, joten ne vasta aivan viimeisenä).

Muutaman minuutin kuluttua, kun kalat ja äyriäiset sopivan kypsiä. lisää tehosekoitinmesta korianteriliemi ja kuumenna. Älä keittele tai menetät kauniin värin. Purista mukaan ainakin kahden limen mehua ja mausta suolalla ja pippurilla. Lohko loput limestä tarjoiluun. Lisäksi tuoretta chiliä ja extra korianteria.

Varaa rapeakuorista leipää, että saat kaiken liemen imeytettyä lautaseltasi.



Huomioi: 

  • Vaikka kutsunkin tätä padaksi, lientä on runsaasti ja se on aika lievää, eli tämä on hyvin keittomainen. Jouduin itse vaihtamaan padan lopussa suurempaan kattilaan, kun pataan ei mahtunut. Tarjoiluun sitten takaisin pataan.
  • Mieti kuinka tulista haluat. Itse mulla oli 1 jalapeno ja sitten lisää siivuja pinnalle. Tämä ei ollut tulista lainkaan. Tästä ruuasta voi tehdä kylläkin hyvinkin tulisen jos kaikille syöjille sopii.
  • Ja muista tosiaan muunteluvinkki: kalan ja äyriäiset voit korvata kikherneillä tai kanalla! Pakko kokeilla!


Tämä on muuten tulisempana versiona kuulemma perulaista krapularuokaa. Että pienenä vinkkinä, kun on vappukin tulossa... ja varsinkin jos se on viileä!

perjantai 24. huhtikuuta 2020

KUKKAKAALIBOLOGNESE


Spaghetti bolognese on meidän perheen suosikkiruoka, luultavasti ihan numero ykkönen, varsinkin hirven jauhelihasta. Kasvisbolognese valmistuu kukkakaalista ja sienistä ja on sekä ulkonäöltään että suutuntumaltaan hämmentävän bolognesemäinen. 

En tehnyt asiasta sen kummempaa numeroa, siis siitä, että nyt lapsoset, nyt syödään KUKKAKAALIbologneseä ja kovin nälkäisinä tyytyväisinä kaikki sitä söivät. Ainoat poikkipuoliset sanat tulivat ruuan tulisuudesta ja se oli kyllä vähän hotimpi kuin oli tarkoitettua. Joskus kokin käsi lipsahtaa (tai ei erota ja/tai sanoja toisistaan...).



Reseptiin törmäsin Bon Appetit -sivustolla, sienenä käytin hyvin mietoja tuoreita herkkusieniä, kun niitä sattui olemaan valmiina. Alkuperäisessä suositeltiin esim. siitakkeita. Varmasti tämä on hyvää myös kaikilla kotimaisilla metsäsienillä, suppilovahverot antavat varmasti vahvan maun, josta tykkäisin.

Pastana käytin ihan spaghettia, kun meillä sitä syödään aina bolognesekastikkeen kanssa. Ja muutenkin muuttelin vähän määriä.


KUKKAKAALIBOLOGNESE
6:lle

200g tuoreita herkkusieniä tai vastaava määrä jotain muuta, pakkasestakin käy
1 keskikokoinen kukkakaali 
n. 1 dl oliiviöljyä
4 rkl voita
1 sipuli hienonnettuna
6 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 chili tai 1/2 tl chilijauhetta (ei todellakaan molempia)
1 tl kuivattua rosmariinia tai 1 rkl tuoretta hienonnettua
3 rkl tomaattipyrettä
2-3 dl parmesania raastettuna
3 rkl tuoretta, hienonnettua persiljaa
1/2 sitruunan mehu
suolaa

420 g pastaa (70 g per henkilö)

Hienonna sienet niin pieneksi kuin saat. Aja kukkakaali muutamassa erässä "riisinjyviksi" tehosekoittimessa, saa olla osin karkeampaa joukossa.

Kuumenna puolet öljystä ja voista, freesaa siinä herkkusienisilppua 4-6 min. Lisää sipuli ja jatka kunnes sipuli pehmeää, 6-8 min. Lisää valkosipuli, chili ja rosmariini ja freesaile vielä muutama minuutti.

Anteeksi jos joku on tehnyt tätä jo. Seuraava osio jäi pois ohjeesta:
Lisää mukaan tomaattipyre, kuullota sekoittaen kunnes pyree tummuun. 2 minuuttia. Lisää kukkakaalirouhe ja paista sekoitellen 3.4 minuuttia kunnes kukkakaali paistruu "kasaan" ja alkaa vähän tarttua pohjaan.

Mausta suolalla ja pidä lämpimänä miedolla lämmöllä

Keitä sitten pasta minuuttia vaille valmiiksi. Lisää pasta soosiin parmesanin kanssa ja n. 2-3 dl keitinvettä sekä loput voista. Nosta lämpöä (keskilämmölle)  ja sekoita pasta kypsäksi. Kastike tarttuu kiinni pastaan ja suurustuu.

Mausta suolalla, sitruunamehulla ja persiljalla. ja jos olliviöljysi on tosi hyvää, voit ripotella sitä vielä pinnalle.

Nautiskelkaa erinomaisesta kasvispastasta.




torstai 23. huhtikuuta 2020

RAIKKAAN HEDELMÄISET JÄLKIRUUAT


Kesä on vasta ihana lupaus, mutta kesäiset tunnelmat saa tuotua kotikeittiöön käyttämällä nyt sesongissa olevia hedelmiä. Passionhedelmä, ananas, mango, sitruuna elävät juuri nyt parasta kauttaan ja vaikka ne tuontihedelmiä ovatkin, niiden vitamiineista ja raikkaudesta on oikea aika nauttia juuri nyt, ennenkuin saapuu kesä ja sen myötä ihanat raparperi, mansikka, mustikka, vadelma... 


Ja nyt, ehkä enemmän kuin koskaan, sallittakkoon pieni hemmottelu myös ruokapöydässä. Ethän ole unohtanut jälkiruokia? Makea lopetus aterialle tuo hyvän maun suuhun, muutenkin kuin kirjaimellisesti.


Jos maltat kurkistaa tänään sanomalehtiin, joiden teemasisällöstä vastaa Lännen Media, löydät viisi ihanaa jälkiruokareseptiäni kauden hedelmistä. 

Passionhedelmällä maustetun Mangobowlin (ensimmäinen kuva) surautat kokoon pikavauhtia ja se kuuluukin valmistaa vasta juuri ennen syöntiä, koska se sisältää myös jäätelöä.

Uunipäärynät (toinen kuva)on taas vähän kuin siirtyma-ajan jälkiruoka. Vielä viimeiset makeaksi uunissa paahtuneet herkut ennen kesän värikkäämpää iloittelua.

Ananas-banaanipannukakut tuossa yllä ovat taas sen verran tuhtia tavaraa, että ovat paikallaan keittoruuan jälkkäriksi tai vaikkapa erikoisaamiaiseksi. Makuyhdistelmä on aivan ihastuttava.


Aasialainen herkku on Sticky Rice & Mango, jossa tahmea riisi valmistetaan kookosmaidon kanssa ja annosta raikastaa tuore mango. Jälkiruoka - ainakin Suomiversioni, jossa ei keitellä erikseen kookosmaitoa ja höyrytellä riisiä - on todella helppo valmistaa. Tämän jälkiruuan valitsen, jos pääruuassa on tulisuutta. 


Piña Colada kerrosrahka on lempiversioni näistä purkkiin tai lasiin koottavista jälkiruuista, jotka ovat aina sekä herkkuja, houkuttelevan näköisiä ja niin helppoja valmistaa. Mielikuvitus ja rohkeus kulkekoon kanssasi kokeillessasi erilaisia makuyhdistelmiä.

Ja mun sanoma oli? 

Älä unohda jälkiruokaa!


tiistai 21. huhtikuuta 2020

RUOKAA KORONAN AIKAAN IV



Minkälainen oli meidän etäilyviikko 16 ruuan suhteen? Ensimmäisessä kuvassa aloitellaan juuri pääsiäissunnuntain lammasateriaa, joka valmistui grillissä. Muutenkin viikko oli taas ihan erilainen kuin edelliset, su ja ma vietettiin vielä pääsiäistä, tiistaina alkoi koulun noutoruokailu. Ja fiiliksissä mentiin morkkiksesta toiseen...

Kalastus ontuu taas pahoin tällä viikolla. Kasvisruuat  myös harvat mutta leivottu on. Ei ole haettu noutoruokaa ja tunnen syyllisyyttä siitä, että ravintolat kuolevat nyt minun käyttäytymiseni takia. Mutta en minä ole mikään noutoruokafani muutenkaan, ravintolaruuan syön mielellään vastatehtynä ravintolassa. 

Sitten tuli hirviä perunamorkkis. Meillä on viimeaikoina ollut liian usein riisiä tai pastaa, olen ollut olevinani vaihtelunhaluinen yrittänyt tarjota monipuolisesti erilaisia aterioita, vähän varmaan perunan kustannuksella. No more! Sanon minä. Täältä 65 x perunaresepti.

Edellinen kirjaamani ateria taisi olla siis lankalauantain Ropa vieja.

SU
myöhäinen aamiainen
ateria
16 hengen etädinner
Meksikolaista lammasta eli Barbacoa de borrego, kotitekoiset maissitortillat
Jälkkäriksi hedelmä- marenkirahka



Sunnuntaina kokoonnuimme Google hangoutsin myötävaikuttamana yhteiselle perheaterialle 16 hengen voimin, kukin perhe omassa kodissaan, omin ruuin. Vaikka osallistujilla olikin osittain ennakkoluuloja (toimiiko tekniikka, onko pikkupojille liian rauhatonta ja päästäänkö tunnelmaan?), kaikki onnistui loistavasti. Eino7v ja Eemi5v.viihtyivät pöydässä tekniikasta hurmioituneena paremmin kuin koskaan ja minä naljailin MunKälylle, että mitä hän oikealla tunnelmalla tarkoittaa: Sitäkö, että minä itken, Mumma on villinä, Natasisko loukkaantuu jostakin ja pikkupojat istuu pöydän alla (siinä nimittäin aika yllätyksetön perhedinnereidemme peruskaava).

Viihdyimme hienosti kaksi tuntia pöydässä, aikuiset ainakin. Oli kiva vertailla myös ruokia, Porvoon Nikoveljen perhe oli hakenut Sinne-ravintolasta 3 ruokalajin hienon menuun. Nuuttiveljellä oli parsaa ja lohta alkuun ja sitten ihanaa kokonaista grillattua varraskanaa, Mummalla, papalla ja Natasiskolla taas Papan Devil's eggs ja perinteinen nyhtölammas. Minä kun en viitsinyt tehdä samaa niin meillä oli tuota lammasbarbacoaa ilman erillistä alkuruokaa, siinä kun tulee samalla keitto ja lammastortillat.


Jälkiruoka valmistui ilman turhia kommervenkkejä. Kokosin lautasella kermavaahdolla jatkettua passionhedelmärahkaa, tuoretta ananasta ja mangoa sekä noita ihanan pastelleja marenkeja ja muutaman mintunlehden. Lopputulos keveä raikas ja hedelmäinen! Vaikeuskerroin 0.

MA 2. pääsiäispäivä
aamiainen
pilvimunia ja pekonia
ateria
raclette
Jälkkäriksi suklaamousse 
Pupukakku


Toisena pääsiäispäivänä fiilisteltiin vähän aamiaisella. Pakkasesta "tuoreet" voisämpylät , pekonia ja Sillä Sipuli- blogista löytämäni Pilvimunat ja lasillinen vastapuristettua puoliveriappelsiini(sellaisiakin on!)mehua. Pilvimunat ihan sulivat suuhun ja saa tehdä toistekkin kuulemma.

Meidän perheellä piti olla pitkästä aikaa yhteinen Lapin loma rakkaiden ystävien kanssa pääsiäisalusviikon  lauantaista lauantaihin. Tarkoitus olisi ollut herkutella yhtenä iltana racletella, kuten kunnon laskettelulomalla kuuluukin. Koska tämä meni koronakotoiluksi niin vielä viimeisenä lomapäivänä katettiin raclette tykötarpeineen esiin. Tällä kertaa juuston kanssa syötiin uunilohkoja, pikkuisia coctailkurkkuja, paprikaa, herkkusieniä, artisokkaa, kanaa ja Schwarzwaldin kinkkua.




Korkkasin viimeisen lomapäivän kunniaksi myös pullon lahjaksi saamaani alkoholitonta kuohuvaa, jolla me sitten koko perhe kilisteltiin. Oli muuten hyvää!



Jälkkäriksi kaikkien maailman (pussista tehty) lasten herkku, suklaamousse,josta saatiin muutamalla pikkumunalla hyvinkin ajankohtainen.

Ja bonuksena vielä pupukakku, joka oli Natasiskon mielestä niin hyvää, että olen roudannut sitä hänelle pala kerrallaan. Ihana kun joku joskus kehuu kunnolla ja varsinkin kun se on kriittisen suorapuheinen siskoni: " Parastakoskaan, mehevää, mahtavaa kookoksen kanssa, en oo koskaan syönyt näin hyvää... täyte ja kuorrute oli täydellinen, joskus se on niin öklöä...".

Kakku oli täysin hetken mielijohteesta tehty, kun mulla oli jo vuoden lojuneet nuo pupunkorvat. Ajattelin, että pupukakkuun sopii sisälle porkkanakakku ja niinpä vähän googlailin ja yhdistelin oman versioni muutamasta reseptistä. Puputurkin kookoshiutaleisiin sain idean aiemmin tekemistäni pupumuffineista.

Ehkä mä teen tästä jonkun kauniimman  ei pupu -version vielä niin voin jakaa reseptin.



TI
lounas
koululaisille nakit ja muusi, aikuisille makaronisalaatti
kello 5 ruoka
Leftover tostadas: ropa viejan ja kanan lihaa ja loput tortilloista



Tiistaina meillä alkoi kouluruoka. IsoHoo hakee valmiiksi annostellut lämpimät annokset koululta klo 11-11:15 välillä pienellä kylmälaukulla. Nouto on ilmeisen hienosti järjestetty ja porrastettu, ruuhkia ei synny vaan hyvin nopeasti hän sieltä aina palaa. Ruuat on pakattu muovirasioihin, joten pikkuisen tästä muovijätettä tulee. Annokset on heti syöntivalmiita ilman lämmitystä, salaattia ei annoksiin kuulu, pitää yrittää tehdä lapsille vähän kasvistikkuja tai muuta (mun tekemä salaatti ei laske). Aloituspäivänä nakit ja muusi.

Illalla paistoin sunnuntain aterialta ääneet tortillat öljyssä rapeiksi, lämmitin purkista frijoles refritos eli paistettuja papuja ja laitoin pöytään leftover kanaa, naudanlihaa ja  muut tykötarpeet ihaniin tostadoihin.




KE
lounas
koululaiset: perunat ja possukastike, aikuisille sunnuntain lammaskeittoa
kello 5 ruoka
Maitotytön kokkausvuoro: Juustofondue!


perunaa ja possukastiketta

Viikko kului sitten hyvinkin juustoisissa tunnelmissa. Maitotytön ruuanlaittovuoro siirtyi tiistailta keskiviikkoon mun hammaslääkäri ajan takia, koska Maitotyttö oli valinnut vähän erikoisemman arki-illallisen, juustofonduen nimittäin. Tämä idea syntyi hänelle raclettepöydässä ja en sitten aitoa innostusta ruvennut teilaamaan vaan lupasin, että näin hän saa tehdä. Toki helpotimme touhua kaupan valmisversiolla, Maitotyttö kyllä leikkasi leivänpalat ja kuumensi juuston padassa koko ajan sekoittaen. Tämähän oli sitäpaitsi, jos ei nyt kasvisruoka (koska mitään kasvista ei myöskään ollut), niin ainakin lihaton!

TO
lounas
Koululaisilla kasvissosekeitto, karjalanpiirakka ja juusto
aikuisille vispipuuro (omena-punaherukkamehusta keitetty)
kello 5 ruoka

Urho kokkaa: Kanaa Jalfrezi


Koulusta saapui aurinkoista kasviskeittoa, karjalanpiirakka ja juuston siivu. Minä keitin meille aikuisille vispipuuroa.

Urho teki omalla kokkausvuorollaan Sweet food o'Mine blogista bongaamaani helppotekoista hyvää curryä, Kanaa Jalfrezi.



PE
lounas
koululaisille kanapasta

Illalla itsetehtyä pitsaa


Koululaisten kanapasta
Ja illalla ratsastuksen jälkeen leivoin oikein onnistuneita pizzoja, kukin sai valita täytteet. Monet täytevaihtoehdoista olivat viikolta jääneitä jämiä, herkkusienet, artisokat, nahistuneet pikkutomaatit, pakkasesta otettu pikku kinkkupussi ja mozzarellajuustot, tacojen hirvenlihatäyte jne.  eli varsinaista hävikin estoa tämä perjantain pitsailukin.




LA
Toiveena "äijäruokaa" (Urho toivoi ja isänsä kokkas): Pyttipannu makkaralla ja useammalla munalla.


Äitidille aseteltu Pyttipannu. Nämä olivat lautasannoksia...

Äiti yritti vielä illalla vetää pisteitä kotiappäin leipomalla korvapuusteja ja aivan sairaan hyvää leipää.


Korvapuusteista tuli kertakaikkisen rumia, mutta onneksi kuitenkin syötävän hyviä!

Kaikkia ruokailun tavoitteita ei tälläkään viikolla saavutettu. Lapset saivat kuitenkin hyvänmakuisen koululounaan, eikä aina edellisen päivien tähteitä kuten me aikuiset joka himputin lounaalla. Toisaalta hävikin minimointi oli huipussaan: Melkein kaikilla aterioilla hyödynnettiin toisista aterioista jääneitä raaka-aineita tai uudelleen lämmitettiin entisiä, varsinkin ne vanhempien lounaat kuuluivat jälkimmäiseen. Lapset saivat perunaa 3/4 lounaista. Koko perhe sai perunaa barbacoassa, racletessa ja pyttipannussa, kun nyt sitäkin pitää miettiä. Toisaalta riisiä oli vain kerran ja pastaakin vain kerran lounaalla sekä koululaisilla että vanhemmilla.

Kas, jännä nähdä mitä kuluva viikko tuo tullessaan ja kauanko kehtaan näitä vielä paljastella...

sunnuntai 19. huhtikuuta 2020

PARHAAT PERUNARESEPTIT x 65


Pelastetaan peruna!

Tällä viikolla korviini kantautui hälyttäviä uutisia. Koronaviruksen aiheuttamista poikkeusolosuhteista johtuen perunan kysyntä on romahtanut ravintoloiden, ruokaloiden ja suurtalouskeittiöiden tilausten vähyydestä johtuen. Se tarkoittaa, että viljelijöillä on jäämässä käsiin suuri määrä viime vuoden perunaa ja nyt näyttää vahvasti siltä, että suuri osa on päättymässä kompostiin. Tämä ei ole yksin Suomen ongelma, luin juuri, että Yhdysvalloissa joku tuottaja jakoi ilmaiseksi miljoonia kiloja perunaa, voitte kuvitella, miten siellä on käynyt kysynnälle kun koko ranskanperunabusiness on käytännöllisesti katsoen yhtäkkiä pysähtynyt!

Perunansyönti on ollut Suomessa laskussa muutenkin (jopa Ruotsissa syödään enemmän!) ja Koiviston Satu lanseerasi jo syksyllä #perunahaasteen perunansyöntiä buustatakseen. Peukutan tätä täysillä.

Peruna on kuulunut nimittäin vahvasti ruokaperinteeseemme viimeisen yli kahden vuosisadan ajan (peruna tuli Suomeen 1730-luvulla). Perunapohjaiset keitot ja ruskean kastikkeen kanssa syötävät perunat ovat olleet jokapäiväistä ruokaa ja ovat yllättäen vahvasti vieläkin maaseudulla ja iäkkäämmän väestön keskuudessa.


Peruna on erittäin monipuolinen, se on kevyttä ravintoa mutta täyttävää, se on myös edullista ruokaa. Ja peruna on hyvää.

Murskatut grilliperunat Kuva Heli-Hannele Pehkonen 

Me kotitalouksien kuluttajat olemme kyllä ostaneet perunaa nyt korona-aikanakin, mutta emme ole pystynyt kompensoimaan suurtalouspuolen kokonaiskysynnän romahdusta.

Voisimme siis ryhdistäytyä ja rakastua uudelleen perunaan, viettää pienen kuherruskuukauden ja tutustua uudestaan sen monipuolisiin käyttömahdollisuuksiin. Kotimaisen perunan kysyntään vaikuttavat myös, tottakai, esim. kotimaisten perunapakasteiden ostaminen, eli käytä ranskiksia, perunasuikaleita, viipaleita, keittoperunoita häpeilemättömästi, niistä saat tehtyä todella nopeasti aterian. Ja kuten Kape Aihinen sanoo, ei se perunoiden keittäminenkään kestä kuin 20 min.


Poroton käristys ja perunamuusi kuva Ida Tokola 

Mietippä seuraavalla kerralla, voisiko pastan tai riisin sijaan käyttää perunaa (ja tämä on hankala rasti ainakin minulle, koska tykkään niistäkin molemmista, mutta oikeasti RAKASTAN perunaa ja haluan turvata kotimaisen perunan tuotannon myös tulevaisuudessa)?

Pyysin ruokabloggaajia mukaan tähän perunareseptikoosteeseen ja voinkin ylpeänä esitellä upean listauksen ystävieni parhaimpia reseptejä. Olen ryhmitellyt niitä ehkä vähän hassusti, mutta se ei ollut aivan suoraviivaisen helppoa. Linkit johtavat suoraan resepteihin ja päädyin lataamaan vain muutaman kauniin kuvituskuvan, ettei postauksesta tule liian raskas.

Joukossa on varmaan ihan uusia juttujakin teille. sovitaanko, että ens viikolla tehdään jotakin ihanan tuttua perunasta ja sitten laitetaan sitä myös aivan uudella tapaa! Minä ajattelin itse ainakin kokeilla Libanonilaista sitruunakanaa, jossa perunat kypsyvät ihanasti samassa vuoassa sekä perunapizzaa. Sitten teen jonkun kastikeruuan perunan kanssa ja ainakin yhden perunaisen keiton ja, ja ...

Kiitos kaikille mukaan lähteneille!


Porokiusaus Kuva Hannele Hyvärinen 

Aterioita perunasta

Fenkolilla maustettu lohilaatikko Viikonloppukokki
Herkkutatti-perunapaistos Sillä Sipuli
Italialainen perunalaatikko Ripaus tryffeliä
Libanonilainen sitruunakana
Siskot kokkaa
Muhennetut perunat ja kirjolohenmäti Viikonloppukokki
Peruna-tonnikalavuoka Kär
Peruna-korvasienikroketti Sillä Sipuli
Porokiusaus Kokit ja Potit
Pommes de terre coquilles Maalaisbistro
Taivaallinen täytetty perunamuussi Ripaus tryffeliä
Täytetyt uuniperunat Kär
Tonnikala-uuniperunat Kär
Silakkalaatikko Sillä Sipuli
Vanhanajan lihaperunalaatikko Haarukkavatkain

Mites olis merimiepihvi, perunamuusilaatikko, tonnikalavuoka, perunakasvispaistos?


Toscanalaiset ranskalaiset 

Peruna osana ateriaa

Hasselbackan perunat gratiinissa Maalaisbistro
Hawksmorin perunat Kär
Keitetyt kermaperunat Kär
Lämmin perunaterriini Maalaisbistro
Marinoidut uudet perunat Kär
Omenainen Pommes Anna-perunakakku Maalaisbistro
Paahdetut punaiset perunat Kär
Paistinperunat Kär
Parhaat valkosipuliperunat Kär
Perunarösti ja sienisalaatti Kär
Toscanalaiset ranskalaiset Kär
Uunissa paahdetut uudet perunat Ripaus tryffeliä
Vuohenjuusto-kermaperunat Cecibin keittiö


Muista myös muusi, uunilohkot, uuniranskikset, tuppipotut, persiljavoiperunat, murskatut perunat, hölskytysperunat, uuniperunat, perunalantit, douchesseperunat, tikkuperunat, pariisinperunat, aurajuustoperunat, juustoperunat ja mitä niitä nyt onkaan...

Myllymäen perunasalaatti kuva Anne Forsten 

Perunasalaatteja moneen menoon

Grillattu perunasalaatti Voita ja suolaa
Grillattu perunasalaatti fetavinaigretillä Hannan Soppa
Myllymäen viettelevä perunasalaatti Maalaisbistro
Paahdettu perunasalaatti Reseptini Makuja ohjelmasta
Perunasalaatti Cecibin keittiö
Peruna-varsiparsakaalisalaatti pekonilla Kokit ja Potit
Sitruunainen perunasalaatti Kär
Suomalainen nizzansalaatti Sauvajyvänen
Svaabilainen perunasalaatti Kär


Perunapizza Kuva Anni Paakkunainen 

Peruna pääosassa

Feta-pinaattivatruskat Cebicin keittiö
Gnocchi Viikonloppukokki
Härkisvatruskat, perunapizzat, peruna-tillipesto-aurasalaatti ja murkatut grilliperunat Beach house kitchen
Perunacurry Siskot kokkaa
Perunakukko Cebicin keittiö
Perunapasta Vaimomatskuu
Perunapizza Annin uunissa
Perunarisotto Hannan soppa
Saunamakkaraperunat Kär


Vanhanajan lihaperunalaatikko Kuva Minna Rautio-Pakaste 

Peruna keitossa

Mummolan maitoperunat Kär
Nyhtökaurakeitto Idas cozy corner
Peruna-purjokeitto pekonilla Kär
Purjoperunakeitto ja perunasipsit Ripaus tryffeliä
Villiyrteillä silattu parsakeitto Vaimomatskuu
Nyhtökaurakeitto Idas cozy corner


Äläkä unohda nakki-, makkara-, liha-, jauheliha-, siskonmakkara-, gulasch-, lohi-, kesä-, kala ja muita ihania keittoja.

Overit Ras-el-hanou- perunat kuva: Hanna Hurtta 

Nämä kelpaa takuuvarmasti myös kasvissyöjälle

Bosnian perunapiirakka Sokerivaltakunta
Hasselbackan perunat korvasienillä Sokerivaltakunta
Korealaiset ryppyperunat Gamja Jorim Kär
Perunanachot Kär
Perunatäytteiset kesäkurpitsat vegaaneille Sokerivaltakunta
Poroton käristys ja perunamuusi Idas cozy corner
Rapeiksi paistetut perunatacot Kär
Sadonkorjuupiirakka Tartex-täytteellä Vaimomatskuu
Täytetyt paprikat Sokerivaltakunta
Vegaaniset perunanachot Vaimomatskuu
Överit ras-el-hanou lohkoperunat Hannan soppa


Ja on niitä kasvisyöjille kelpaavia tuolla muissakin ryhmissä!


SYÖDÄÄN ENEMMÄN PERUNAA!


Sadonkorjuupiirakka kuva Jella Bertell 


lauantai 18. huhtikuuta 2020

ROPA VIEJA


Ropa vieja. Vanhat, revityt vaatteet. Ruokalaji on tuttu useimmista espanjankielisistä maista, mutta minä kokkaan nyt kuubalaista versiota. Ropa vieja on nimittäin Kuuban kansallisruoka.

Ropa vieja tarkoittaa vanhoja vaatteita. Tarina kertoo miehestä joka oli niin köyhä ettei hänellä ollut varaa ruokkia perhettään. Niinpä hän repi vaatteensa riekaleiksi, pisti pataan, keitti ja keitti ja rukoili ja keitti ja kuinka ollakkaan, pata muuttui lihamuhennokseksi ja perhe sai vatsansa täyteen.

Ropa vieja on ainakin 500 vuotta vanha resepti Iberian niemimaalta, jossa sefardijuutalaiset keittelivät tätä pitkään ja hartaasti ja ovelasti koko sapattia edeltävän yön, että heillä oli sapattinakin hyvää syötävää, silloin nimittäin ruuanlaitto oli kielletty.

Espanjalaiset konkistadorit toivat ruuan sitten mukanaan Kuubaan ja Karibian maihin, jossa se tänä päiväkin on voimissaan ja suosittua. Ja miksei olisi? Se on nimittäin tosi hyvää.


Minä pääsin maistamaan ropa viejaa Kuuban matkan ensimmäisenä iltana ravintolassa.Siellä missä kokkina toimi eläinlääkäriksi lukenut hemmo ja missä Maitotyttö tilasi alkuun Capuccinon, hän oli puhunut siitä jo vuorokauden, Moskovan kentältä alkaen, mistä lie oli saanut päähänsä, että sitä nyt kuuluu saada näin matkalla. No eihän se sitä juonut, nukahti sohvapenkille pää mun sylissä- tai taisi olla jalat, pää kuulostaa kyllä romanttisemmalta- räävittyään muutaman lusikallisen meidän yhteisestä annoksesta. En muista mitä se meidän annos oli, ihan hyvää kyllä mutta ei niin mahtavan maukasta kuin pöytätoverin ropa vieja. Klassinen keissi annoskateutta heti ensimmäisenä iltana.

Se oli kuitenkin mielettömän hyvää. Suussa sulavaa lihaa ja sellainen mahtava vihreän paprikan maku, tai en oikein osaa analysoida, enhän voinut syödä koko annosta kun se ei ollut minun. Ravintolassa se oli tehty naudasta. Aika jännä juttu, että jos googlaatte kuubalaisia ropa vieja reseptejä, lähes kaikissa se tehdään naudasta, oikeasti Kuubassa nautaa saa lähinnä ravintoloissa, normi ihminen ei saa käsiinsä kuin possua ja kanaa. Mutta hyväähän se on noistakin.


Lihaksi soveltuu siis varsin hyvin myös possun kassler mutta minullapa oli Lakeuden Highlandin luomua briskettiä eli naudanrintaa, tuollaista pitkän haudutuksen jälkeen erinomaisen herkullista lihaa, josta lähdin tekemään tätä. Kaikki pitkään haudutettavat palat ovat tähän hyviä.

Ja oli mulla pari muutakin ässää hihassa. Ostin kadun kasvismyyntikärrystä ennen Havannasta lähtöäni noita ihania pieniä paprikoita. joita siellä käytetään, varsin samanlaisia ei löydy täältä,. Niiden maku on erilainen, omanlainen verrattuna tavalliseen paprikaan, eivätkä ne chilejäkään ole, vaikka oikeasti näyttävätkin pikku habanero- chileiltä (habanero = havannalainen espanjaksi). Mutta eivät nämä tulisiakaan ole. Kotiin päästyäni laitoin ne kokonaisina pakkaseen, sieltä niitä on aika kiva käyttää, kun leikkaa ne vielä kohmeisina ja lisää ruokaan ei tiedä onko käyttänyt tuoretta vai pakastettua.

Nuo isommat vihreä paprikat ovat noin kananmunan kokoisia.


Toinen aseeni on vino secco, siskoni toi minulle jo aikaisemmin pullon, koska sitä laitetaan useimpiin ruokiin Kuubassa. Se on ruuanlaittoviiniä, tai melkein etikkaa, jotain siltä väliltä. Mutta periaattessa sen kai voi korvata kuivalla valkoviinillä1:1 tai lisätä ruokaan 1-2 rkl valkoviinietikkaa.

Älkää siis jääkö itkemään kuubalaisten pikkupaprikoiden perään, pärjäätte kyllä paprikallakin (kunhan muistatte käyttää myös vihreää) ja sama juttu tuon vino seccon kanssa.



Ropa vieja

n. 1 kg lihaa naudanrintaa tai muuta pitkään rauhalliseen kypsennykseen sopivaa lihaa
suolaa, pippuria lihan maustamiseen
2-3 rkl öljyä
1 iso sipuli hienonnettuna
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 vihreä paprika suikaleina
1 punainen paprika suikaleina
1 tlk tomaattimurskaa
1 rkl tomaattipyreetä
1, 5 dl vino secoa
1 lihaliemikuutio
1 rkl oreganoa
2 tl juustokuminaa
2 laakerinlehteä
vettä
pinnalle tuoretta, hienonnettua persiljaa

Suolaa ja pippuroi liha ja ruskista se padassa. Lisää pataan sipuli, valkosipuli, paprikat, tomaattimurska ja -pyre, vino seco (tai vastaava määrä kuivaa valkoviiniä tai 2 rkl valkoviinietikkaa). lihaliemikuutio,oregano, juustokumina, laakerinlehdet ja sen verran vettä, että liha juuri ja juuri peittyy.

Kansi päälle ja 150 asteeseen uuniin 4-5 h eli tarpeeksi kauaksi, että liha hajoa riekaleiksi jo haarukan hipaisusta.  Tämän voi valmistaa myös vielä miedommalla yön yli (tai miten olisi haudutuspata). Tarkista aina välillä, ettei meste haihdu kokonaan ja lisää vettä tarvittaessa. Kun liha on kypsää, nyhdä se kahdella haarukalla pitkiksi säikeiksi. Nyhtöliha on kosteaa vaan ei kastikemaista.

Tarjoile valkoisen riisin ja salaatin kanssa, tai riisin ja papujen tai congrin kanssa. Paistettu keittobanaani sopii hyvin myös samalle lautaselle.


Ihminen saattaa tulla hulluksi (olen vakuuttunut,  ja sen voi merkata diagnoosiksi papereihini "sekosi googlatessaan autenttista reseptiä") yrittäessään löytää autenttisen reseptin jollekin tietylle ruualle. Ohan se nyt selvä, että kaikille ruuille, kaikissa kulttuureissa, löytyy aina tuhat ja yksi oikeaa tekotapaa riippuen kylästä ja suvusta ja kokista ja tuulen suunnasta ja mitäs niitä muuttujia onkaan. 

Vaikka googlailin sekä espanjaksi, että englanniksi on näinkin vähäaineksisessa reseptissä paljon muuttujia. On kuubalaiset ja sitten on amerikan kuubalaiset, joiden hevonen on lähtenyt vuosikymmenten kuluessa aivan eri suuntiin. 

Minä päädyin tällaiseen tekotapaan, toinen on, että liha kypsennetään ensin yksin nyhdöksi, kastike tehdään erikseen ja lopussa vasta sekoitetaan. Siinä on puolensa, paprikat ainakin jäävät kauniimmin näkyväksi (muistan että siinä parhaassa annoskateusannoksessa vihreä paprika näyttäytyi kauniina). Yritimme Natasiskon kanssa kysellä kuubalaisilta ystäviltämme (Luen siis siskoni ystävätkin omikseni... mi casa, su casa-tyyliin... minä tunnen tasan yhden), että miten he tekevät ja kyllä sitten kuulemma tekevät myös tähän kaikki pataan -tyyliin myös.  
  

Lopuksi on pakko vielä sanoa, että jälkkäriksi oli mämmiä, koska oli pääsiäislauantai.

Mämmiini kuuluu sokeri ja rasvaton maito. Ja mämmi mämminä, en minä siitä tuulihattuja halua tehdä!