Kelläpä meistä ei olisi keittiön laatikoihin hautautuneena kuvassa olevaa työkalua. Vai? Ai ette tiedä mikä se on? Vaikka keittobanaanin siivukin siinä vähän vinkkinä?
No arvasinhan minä, että kyllä tietoa löytyy. Kuvassa on tosiaan tostonera, jonka avulla valmistetaan tietenkin (oi, kuinka kepeästi huudahdan tuon tietenkin) tostones. Tostonit ovat taas Latinalaisessa Amerikassa todella suosittuja keittobanaanista valmistettuja kahteen kertaan paistettuja banaanisipsejä, jos nyt vaikka noin aloittaisin niiden kuvailun. Tostoneilla voi olla muitakin rakkaita nimiä eri maissa, mutta tämä lienee se yleisin. Ne ovat esimerkiksi Dominikaanisessa Tasavallassa ja Kuubassa ihan jokapäiväistä
Kohta osaat tehdä myös toisen keittobanaaniruuan: Plátano Maduro Frito.
Mutta annas kun kerron:
Keittobanaani eli ruokabanaani eli plantaani on se kaupasta löytyvä suuri eksoottisen näköinen banaani. Sitä ei ole tarkoitettu raakana syötäväksi lainkaan ja riippuen sen kypsyysasteesta, siitä valmistetaan erilaisia ruokia. Kivikova ja vihreä banaani (oikealla) on juuri se, mistä valmistetaan tostonit. Ja kaikkea muutakin vähän perunan tapaan. Keskimmäistä banaania kutsutaan nimellä pinto, se on selvästi jo keltainen ja alkaa saada ruskeita pilkkuja ja ööö
Kypsä plantaani on sitten jo melko ruskea tai ainakin paljon mustia pilkkuja keltaisella pohjalla, sellaisen ylikypsän kotibanaanin näköinen. Kuvan vasemmanpuoleisin banaani saisi olla vielä tummempi ollakseen kypsä. Kypsässä keittobanskussa tärkkelys on muuttunut jo makeaksi ja se on myös tavallisen banaanin kaltaisesti pehmeää. Mutta edelleen se kypsytetään. Älä laita jääkaappiin, siellä se kyllä mustuu vaan ei kypsy. Tässä siitä tehtiin paistettuja kypsiä banaaneja nimeltä Plátano Maduro Frito, joka siis suomeksi on kypsä paistettu keittobanaani (kai te nyt pysytte perässä, tämä on hiukan monimutkaista?).
No mitä ikinä sitten teetkin, niin kuoret on saatava pois ensin. Se ei mene ihan kuin tavallisen banaanin kanssa, mutta kerron kuinka se onnistuu.
Leikkaa molemmista päädyistä pienet palat pois. Plantaaneissa on tuollaiset kovat ja korkeat pitkittäiset harjut, joita myöten tavallinenkin banaani kuoriutuu suikaleiksi. Ota pikkuveitsi ja vedä viillot banaanin asti koko banaanin ympäri joka harjun pituudelta. Sen jälkeen ujuta sormi sinne väliin, tai auta alkuun ehkä veitsenkärjellä, ja irrota aika kiinteästi banaanissa kiinni oleva jäykkä kuori pois.
Oikein kuvasarja. Jo-oo, sä osaat!
Ja sitten vaan viipaloimaan asianmukaisesti banaanit asianomaiseen ruokaan.
Vasemmalla raakaa keittobanaania tostoneja varten, oikealla sitten kypsempää versiota.
Lopputulos väärinpäin näyttää siis tältä:
Meillä näitä syötiin Kuubalaisella aterialla ja molemmat aivan pääruualla. Nämä ovat myös helppotekoisia, vähän ehkä öljyn kanssa lotraamista.
TOSTONES
raakoja keittobanaaneja
neutraalia paistoöljyä
suolaa
Kuori keittobanaanit. Leikkaa banaanit n. 2,5 cm paksuisiksi paloiksia. Kuumenna pannulla tai kattilassa tarpeeksi öljyä friteerausta varten (2cm) ja paista banaaneja molemmin puolilta 2-3 min (per puoli). Nosta reikäkauhalle talouspaperin päälle, jotta ylimääräiset rasvat valuvat pois.
Nyt on aika ottaa esille tostonera. Painele banaaninpalat sillä yksitellen litteiksi kiekoiksi. Ja jos nyt sattuu, että naapurin kuubalainen salsaopettaja on hakenut koti-ikävissään juuri tostonerasi lainaan, niin voit käyttää myös vaikka pullon tai juomalasin tasaista pohjaa littanoimisoperaatiossa.
Paista lopuksi littanat öljyssä molemmin puolin kullanruskeiksi, nosta valumaan ja ripottele suolaa päälle. Tarjoile heti.
PLÀTANO MADURO FRITO
Kypsiä keittobanaaneja
öljyä paistamiseen
suolaa
Kuori plantaanit, puolita ja viipaloi puolikkaat pituussuunnassan. 1/2 cm paksuisiksi viipaleiksi.
Paista niihin kaunis väri runsaassa öljyssä. Valuta talouspaperin päällä, suolaa ja tarjoile.
Jotta mikset kokeilisi?
lähde&disclaimer:
Suuren plantaaniviisauteni olen ammentanut Natasiskoni yli 20v keittobanaanikokemuksista Dominikaanisesta Tasavallasta Meksikon kautta Kuubaan. Jos huomaat tekstissä asiavirheitä tai harjaanjohtavaa informaatiota, on syy yksinomaan siskossa. Siis minussa. Koska olen ymmärtänyt jotakin väärin.
Wau! On sulla pelit ja vehkeet joka lähtöön. Mä jouduin tulemaan toimeen ihan kivikautisella nuijalla :D :D :D
VastaaPoistahttp://epatrendikasruokablogi.blogspot.fi/2014/07/patacones-eli-uppopaistetut.html
Mainio ohje sullakin! Lukekaa myös tuplaespresson vinkit!
PoistaTää on niin ihana postaus taas. En ehkä ikinä tule kokeilemaan, vaikka mietinkin viimeksi ViiVoanissa käydessäni että pitäisi noita ruokabanaanejakin kokeilla, mutta silti nautin lukemisesta ja kuvista vaiheineen päivineen :D .
VastaaPoistaMutta tuli siis mieleen että niin toivoisin sinulle sitä omaa ruokaohjelmaa televisioon. Se voisi olla ihana sekoitus suomalaista perinneruokaa (olen sen saksalaisen kalakukonkin katsonut jo moneen kertaan) ja aina heti perään jotain tällaista oikeasti eksoottista. Siihen tyyliin että suomalainen etninen keittiö saisi puolet ajasta (ehkä) ja muun maailman etniset toisen puolen. Eikö olisi ihana konsepti!
Voe ihanuus! Olispa tosi hyvä konsepti!
PoistaKUULEEKO KUKAAN???? A request has been made.
Kivaa tietoa! Onko tuo puristin tuliainen siskolta?
VastaaPoistaNo on on! Aika hauska!
PoistaNiin on!
PoistaKannatetaan sulle oma ruokaohjelma televisioon, kyllä katselisin :)
VastaaPoistaKäykö Saksan televisio? ;D Pitemmälle en oo vielä päässyt....
PoistaVenezuelassa keittobanaaneja oli tuossa muodossa myös joka paikassa,samoin sipseinä,ja kolumbialaisen ystäväni mukaan Kolumbiassakin. Keittobanaani on niin ihana juuri noin tehtynä,ja sulla on kyllä mahtava vehjekin sille,vähän kade;D
VastaaPoistaVälinekokkausta! :D
PoistaUhuh, nyt meni kyllä pää ihan sekaisin, mutta hyvältä näyttää ja kiinnostaisi maistaa. Mistäs tuollaisia löytää?
VastaaPoistaNo ainakin isoista marketeista. Seinäjoen cittariskin on varmaan jatkuvasti. Silmät auki.
PoistaKeittobanaani eri muodoissaan kuuluu myös Itä-Afrikan perusruokaan ja varmasti kaikkialla missä banaani kasvaa.
VastaaPoistaHyvää.
No niin on hyvää ja totta tosiaan sekin, että myös afrikkalaisen keittiön raaka-aine.
PoistaMä olen useamman kerran ostanut keittobanaaneja ja sitten ne on -syystä tai toisesta - jäänyt käyttämättä. Tällaisia sipsejä olen syönyt mm. Köpiksessä ja hyviä olivat.
VastaaPoistaMari, keittobanaanit, ne raa'at, toimivat peruna tapaan myös pataruuissa. Haastan sut kokeilemaan!
PoistaNo tässä tuli hyvä infopläjäys! Välillä olen vilkuillut kaupan hyllyssä näitä mutta ne ole koskaan ostanut, jos vaikka joku kerta rohkaistuis. :)
VastaaPoistaJa todellakaan aina ei tartte uppopaistaa vaan ovat monikäyttöisiä. Pirkales, taidan haastaa sutkin. Plantain reseptejä kyllä riittää!
PoistaTätä oli mielenkiintoista lukea. Kiitos, aina oppii jotain uutta :)
VastaaPoistaMy pleasure.
PoistaKiitos tästä! Olen hypistellyt kaupassa keittobanaaneja Karibian matkoilla maistellut keittobanaanilisukkeet mielessäni, mutten ole koskaan rohkaistunut ostamaan niitä. Nyt uskallan!
VastaaPoistaHyvä Martina! Reseptejä löytyy kyllä pilvin pimein!
PoistaRakastan banaanisipsejä, mutten olen koskaan koskenutkaan tuohon keittobanaaniin. Hyvä tietää miten moista lähestyä, kun se päivä koittaa! Kiitos mahtavasta ja informatiivisesta ohjeesta!
VastaaPoistaMun sisko on niin pikkutarkka opettaja, että osa tietoa väkisinkin läikkyy munkin puolelle kun kokkaillaan yhdessä.
PoistaKiitos mahtavasta infopläjäyksestä! Olis mulle just sopiva safka, kun banaanista tykkään.
VastaaPoistaSiis sä sitten vaan teet, tää on niin helppoa. Etkosafkaa!
PoistaIhanaa kun löytyi tällaista tietoa, kiitos. Ostin kolme isoa Yalla kaupasta, tulin kotiin ja aloin tutkia mitä tuli ostettua 😁 ...Nyt paistamaan....
VastaaPoistaIhana kun löysit tänne. Hyviä keittobanaanikokkailuja!
Poista