About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

maanantai 4. toukokuuta 2020

RUOKAA KORONAN AIKAAN VI

Postauksessa puhutaan tuotenäytteinä saaduista tuotteista.


Ruokaviikon avauskuvaksi passaa hyvin grillauskuva, sillä Paha Poika aka Bastard kamadogrillini kuumeni ainakin neljästi. Työ- ja koulupäiviä vappuviikolle kertyi vain neljä. Kaikkea ylimääräistä herkutustakin oli, jätskiä, sipsiä, karkkia, mumman munkkeja, simaa.



Ma
lounas 
Koululaisten noutolounas oli tänään porkkanapihvit ja muusi. Millään en muista, mitä söin itse, ehkä Maitotytön jämät? Muistaakseni annoksessa oli peräti 3 pihviä.
klo viiden ruoka
Illalla porukka hajaantui syöminkien suhteen. Iso-Hoo ja Maitotyttö söivät kaupan verilättyjä, minä perulaisen kalapadan loput ja Urho sulatti harkkojen jälkeen itse tehdyn lihapiirakan pakkasesta  ja laittoi väliin pari nakkia. 

Kävin hakemassa näytepaketin Atrian kesän uutuuksista illalla ja se aikalailla rytmitti meidän tämän viikon ruokia. Mun mielestä on fiksua, että näytteet näin kotikeittiössä suunnitellaan oikeasti ateriaksi, tulevat sillä lailla aitoon koekäyttöön.







TI
lounas 
Lapsille muusi ja uunisei. Maitotyttö kutsui tätä sinappikalaksi(?), eikä suostunut syömään. Urho taas kehui, että nyt oli erikoisen hyvää ruokaa. Lämmitin Maitotytölle pinaattilätyt ja söin itse Maitotytön annoksen. Että ei menis haaskeelle. (Koin tehneeni uhrauksen.) 
klo viiden ruoka
Maitotytön ruuanvalmistusvuoro. Pakka alkaa levitä käsistä. Likka jossain tekemässä jotain, mutta ei ruuanlaittoaikaan asemissa. Grillasin Noita XXXL Colorado kanan fileepihviä kuten olin luvannut ja tein tytön suunnitteleman parsakaaliriisin lisukkeeksi. Oli mehevät kanapihvit ja molemmat lapset tilasivat näitä uudestaan, eli varmasti tulee löytymääm meidän kesän ruokalistalta. Nämä marinadit on kyllä kehittyneet, nopeuttaahan tämä nyt huomattavasti ruuanvalmistusta, varsinkin kun se usein tapahtuu ex tempore, eikä ole tullut laitettua kanaa marinaadiin ajoissa. Marinoimaton kana on aika haasteellinen maustettava grillissä, ainakin tällainen mehevän paksu.




KE
lounas
Koulun makkarakeitto näytti oikein hyvältä. Olis maistunut mullekin juustonäkkärin ja maidon kanssa. Kylkiäisenä lähetettiin vielä mandariini. Mutta siis tänään ei tarvinnut uhrautua. Minä taisin jättää lounaan väliin ja olin sitten iltapäivällä jo hyvin nälkäinen ja vihainen.
klo viiden ruoka
Pahantuulinen kokki ei todellakaan taida olla avain onnistuneeseen ruuanlaittoon. Lähtökohta oli ihan hyvä, mulla oli sitä hyvänmakuista jauhelihaa ja riisiä jäänyt lihapiirakan täytteestä ja ajattelin jatkojalostaa ne johonkin meksikolaiseen enchilada ta burrito-tyyppiseen. Vehnätortilloja ei kuitenkaan ollut, vähä mietin tekaisenko itse, mutta se jäi vähäiseksi miettimiseksi. Maissitortilloja, sinisiä, oli mutta epäonnistuin niiden lämmityksessä, sain ne rikki ja kuiviksi, eikä mulla ollut kyllä salsaakaan mihin olisin niitä kastellut. Lihatäytteeseen lisäsin kidneypapuja ja vihreää paprikaa, pinnalle ranskankermaa, tomaatteja ja juustoraastetta, mutta mikään ei pelastanut tortillavuokaani. Minä söin kyllä vielä annoksen seuraavanakin päivänä lounaaksi, mutta valitettavasti ja oikeasti, oli kyllä liian kuivaa. Aina ei voi onnistua.


Oon alkanut herkutella tällä Dalgona-kahvilla, johon tavallisen maidon sijaan pistän tuota Juustoportin Hyvin sokeroimatonta kaakaojumaa, siinä on myös kauraa seassa. Mun ykkösherkku näin koronaikaan. Myös lapset haluaa.



 TO VAPPUAATTO
lounas
Riisiä ja kanaa. Tämä on koulun ruuista Urhon ykkösherkku. Odotettu oikein, että koska sitä tuloo. Urho meinas kyllä että Maitotytön koulun keittiön resepti (josta nämä haetaan) oli erilainen kuin Lyseon. Tiedä sitten häntä. Maistoin ja oli kyllä hyvän makuinen. Maitotyttö kieltäytyi toistamiseen syömästä lounastaan. Ruoka ei kuitenkaan mennyt tällä kertaa parempiin suihin, koska se lojui pöydällä niin kauan. Sääli.
klo viiden ruoka
Urhon ruoanlaittovuoro. Kävin sytyttämässä Urholle kamadon (ensi kerralla täytyy opettaa myös se) ja sen kuumennettua annoin grillattavat ja ohjeet. Urhon herkkua on kanavartaat ja nyt meillä oli noita Atrian merisuolattuja vartaita ja firecracker kanapaistipaloja. Lisukkeksi grillissä kuumeni valmiit parmesanilla ja valkosipulilla maustetut grilliperunat.

Urho selvis ensi grillauksestaan mainiosti. Nuo perunat olivat aivan älyttömän hyvän makuisia, mulla ei vaan tahdo antaa luonto periksi ostaa noin valmista tuotetta (kun pitää olla niin kokki). Mutta jos sorrun, sorrun noihin. Kanat olivat mehukkaita ja hyvän makuisia ja kanojen puuvartaat tarpeeksi paksuja. Koneellinen seivästys ei kyllä ollut osunut aivan kohdilleen ja osa paloista ei ollut vartaassa. Mutta muuten nopea vaihtoehto just vaikka Urkkia ajatellen. Ja grilli maustoi ihan tarpeeksi näitä marinoimattomia vartaita.


Ruuan päälle maisteltiin vielä vappuaaton kunniaksi Lidlistä ostettuja pakastechurroja. Yllättäen maistuivat lapsille.



Vappupäivänä heräsin kuudelta, koska halusin  tehdä kaksi vappukoria läheisille. 


Vappupäivän kori
Inkiväärisima
Vadelmasima
Espanjalainen perunatortilla
Nuudelisalaatti
Schiacciata
Artisokkatahna
Nisusiat

Korin herkkujen lisäksi sai kukin sitten vaikka grillata lihaa tai makkaraa. Meidän perhe sai mummolassa lisäksi grillattua kanaa, makkaraa ja kasviksia.

Ajatus hyvä kymmenen, mutta vadelmasima ei ollut lainkaan makeaa, tortillaan tuli pikkuisen liikaa suolaa ja kahdesta schiacciata leivästä onnistuin polttamaan toisen. 

Mutta sen sanon, että nisusiat oli täydellisiä. Mumman omenahillolla täytettyjä.






LA

Grilli kuumeni jälleen. Laidun Herefordin raa'at jauhelihapihvit  paistuivat hampurilaisiin. Tällä kertaa kokeilin karamellisoida punasipulin. Lisukkeena eilistä nuudelisalaattia ja kaapin päältä pölyttymästä pelastetussa Airfryerissa rapeutettuja pakasteranskiksia.

Ja jälkkäriksi aikuisille ohrapirtelö! Se on kuulkaa herkkua. Lapsille normi suklaaversio.



Illalla isä ja poika paistoi vielä noita Atrian ohuita sinappi-hunaja kaslerpihviä ja perunatortillaa. Minä olin ratsastamassa, niin en päässyt maistamaan.


SU

Maitotyttö olisi halunnut, että teen aamiaiseksi taas pilvimunia, mutta tyytyi sitten munakokkeliin. En vielä uskaltanut maustaa sitä maapähkinävoilla mutta se on  to do-listalla.

Sain houkuteltua Maitotytön  reilun 6 km metsälenkille ja sen jälkeen olikin hyvä taas kuumentaa grilli. 
Atrian Viljaporsaan fileepihvit ovat nyt kätevässä maustamispussissa. Lihat ei siis loju päiväkausia marinadissa vaan pakkauksen marinadi "rullataan" sinne lihapakkaukseen puoli tuntia ennen paistoa. Lue pakkauksen ohjeet, se onnistuu juuri niin kuin ohjeet sanovat. 

Näin se viiikko 18 hurahti, kolmella vapaapäivällä. Viikonloppu tuntui tavattoman pitkältä, mutta ei kumminkaan kun eihän se paljon eroa muista päivistä. Vähemmän työtä tietokoneella, enemmän ruuanlaittoa ehkä. Meillä ei ole kummoisia vapputraditiota, varmaan 15 vuotta on useimmiten ollut koiraleiri ja sitä ennen aina huippukova työviikonloppu ravintolassa. 

Muistan aina sen erityisen kolean vapun 90-luvulla Vaakunahotellin aulabaarissa LouLou'ssa, kun keski-ikäinen lakkipää, joka tuli noutamaan kuumaa rommitotiasanoi, että on se likka hyvä, että oot lukenut sen verran, että oot päässyt sisätöihin.

Hyvin todennäköisesti mulla oli kuitenkin useampi ällä plakkarissa kuin hänellä.

Ai että vieläkin kaihertaa.

Seuraava Ruokaa koronan aikaan VII valaiskoon, myös kaappien tyhjennys/siivousprojektia. Tällä kertaa ei tämän kummempaa. Heti kun keskittyminen herpaantuu, meillä syödään lihaa, lihaa, lihaa... 


1 kommentti:

  1. Hyvältä näyttää ruokalajit! Meidän tuttu on töissä yrityksessä, jossa ruokaa valmistetaan. Pakkauskone heidän tuotteilla mahdollistaa sen, että itse pakkaus on asianomainen ja siten myös se säilyy pidempään. Meillä karanteenin aikana kerääntyi melko paljon tavaraa pakkaseen, jota on kyllä mennytkin paljon.

    VastaaPoista