About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

torstai 21. toukokuuta 2020

PIENEN PORUKAN JUHLAT



Koronakevät muutti monet, monet juhlasuunnitelmat tänä vuonna. Itse olen onnekas, Urhon rippijuhlat vietettiin viime kesänä, eikä muita isompia juhlia ole näköpiirissä normaalia syntymäpäivätoimintaa enemmän.

Tykkään järjestää ja olla mukana järjestämässä juhlia. Hetki on aina ainutkertainen, sekä sankarille, että kutsutuille vieraille. Muistan yhä omien rippijuhlieni tunnelman ja sen kuinka maailman tärkeimmät juuri silloin olivat omat ylioppilasjuhlani tai häittemme suunnittelun. Juhlia on monenlaisia, pääasia, että ne kuvastavat juhlakalun toiveita. Paljon on traditioita, vaikka yo-lakitus koululla tai konfirmaatio kirkossa, jotka kuuluu "pakettiin", mutta paljon on myös sellaisia asioita ja yksituiskohtia, jonka avulla juhlista tulee juuri sinun näköisesi.



Minä olen vähän suurien juhlien ihminen. 100 vierasta menee isossa suvussa (ja laajassa sydämessä?)  rikki tuosta nuavvaan. Jotenkin nautin siitä maharottomuudesta ja siitä haasteesta, että saa juhlat onnistumaan. Mutta aivan yhtä tärkeät ovat pienet, intiimit juhlat lähipiirin kesken. Jokainen valitkoon juhlansa ja tehköön niistä juuri sen kokoiset kuin hyvältä tuntuu.

Paitsi nyt. Jokin ulkopuolinen rajoittaa toimintaamme ja suunnitelmiamme vahvasti. Ainoa lohtu kevään ylioppilaille (ja muille valmistuneille), lienee, että joka ikinen on samassa tilanteessa. Kaikki retket ja matkat ja juhlallisuudet on muutettu, eikä perinteisenä lakkiaispäivänä ole  annettu mahdollisuutta avata juhlapaikan ovia kaikille. Se on vaan käsittämätöntä. 

Entä kesän hääparit? En pysty edes kuvittelemaan tuntoja ja tuntemuksia. Rippileirit ja nuoret. Kaikki isot, kauan suunnitellut tasavuotissynttärit, hautajaiset...

Mutta tässä tilanteessa me olemme, eikä tarkoitus ollut lietsoa epätoivon mielialaa. Juhlat vuonna 2020 tullaan muistamaan aina ainutkertaisina ja spesiaaleina koronavuoden juhlina. Juhlien luonne ei muuta saavutusten ja merkkipaalujen ainutkertaisuutta tai vähennä rakkauden määrää. Nyt täytyy heittää paskaviittaharteilta ja ottaa tilanteesta irti kaikki mahdollinen.


Koska vierasmäärät  ovat rajoitetut, voi hyvillä mielin panostaa kokonaiseen ja tyylikkääseen juhla-ateriaan koko väelle voileipäkakkujen ja pikkuleipien sijaan. Kerrankin kattaa jokaiselle istumapaikka pöydän ääreen, panostaa kattaukseen ja kukkiin. Saada jokainen vieras tuntemaan olonsa erityisen tervetulleeksi.

Ruuan voi kattaa myös noutopöytään, jos sillä lailla on helpompi levittäytyä istumaan turvavälit huomioiden.

Minä olen aina panostanut kaikissa järjestämissäni juhlissa ruokatarjoilun nimiin, oli se sitten keitto, kokonainen palvattu sika, kylmä buffetpöytä tai jokin näiden sekoituksista. Erilaista niksiä ja juttua on tullut opeteltua kantapään kautta ja ruokalistalle on noussut monta kestosuosikkia, joiden ympärille useimmiten tarjoiluni perustuvat.


Juhlamenu, joka sopii niin pienemmälle porukalle, mutta on laajennettavissa vaikka sadan hengen noutopöydäksi voi olla vaikka tällainen.


Juhlamenu

Vihreä salaatti
Toast skagen
Marinoitu kirsikkatomaatti- ja mozzarellasalaatti 
Paahdettu parsa ja aioli
Marinoidut uudet perunat
Possu Tonnato
xxx
Juustoja, keksejä, hilloa ja pähkinöitä
xxx
Mansikka-raparperi Pavlova



Omasta mielestäni tämä menu on loistava. Keveä mutta runsas. Ohjeet ruokiin löytyvät tänään Lännen Median sanomalehdistä.

Salaattina käytän nykyään aina pelkkää vihreää vihersalaattia, useita lajeja, vähän kuivattua karpaloa, ehkä pähkinää tai siemensekoitusta ja kastikkeeksi vadelmavinaigrette.

Possu tonnato, voi olla myös kanasta tai kalkkunasta tai kasvisversio jopa paprikasta, kuten Urhon rippijulissa.(edit; lehteen painetusta reseptistä oli puuttunut kastikkeen raaka-aineista  2 dl majoneesia, mikä moka!) Toast skagen on juuri sellaista näpertelyä, jota tekee pienelle porukalle vielä, isommassa pöytäseuruessa massan voi tarjota kulhosta ja leivät tai ruisnapit tai patonginsiivut erikseen. Marinoituja uusia perunoita löytyy aina kesän juhlista.

Tähän  menuuseen sopii hyvin lisättäväksi myös savukala (tai graavi) ja meidän pöydästä löytyy kyllä aina myös hirven routapaistia.

Jokainen tuntee väkensä ja heidän ruokavalionsa parhaiten ja voit miettiä minkätyyppistä ruokaa laitat eniten tarjolle. Tässä ikään kuin "yleismenu". Laktoosittomuus ja gluteenittomuus eivät tänä päivänä tuota ongelmia ja mielelläni rakennan koko menun, niin, että kaikki sopii kaikille ainakin ruuan osalta.


Juustotarjoilu on aina menestys. Muista rajoittaa valikoima vaan kolmeen, oikeasti enempää et tarvitse. Tai pelkkä briekiekko koristeltuna hedelmin ja pähinöin ja ja hunajavirralla on upea.

Kaiken kruunaa tietysti jälkiruoka. pavlovaa suosittelen aina kaikkiin juhliin. (Gluteenittomat!) pohjat saa valmistettua helposti etukäteen, maultaan se on keveä ja raikas ja ulkonäöltään aina kaunis vaikka periatteessa vain paiskit marjat pohjan kerma-rahka seoksen päälle, jotain vihreää tai kukkia ja lopuksi tomusokeri.

Suosittu nykyään on myös kakkubuffa... koska tiedän...ei sitä vain pysty valita. Juustokakku, suklaakakku, perinteinen täytekakku (ja se Pavlova ja se on siinä. Yksi lajia pikkuleipiä ja ehkä kotijuusto (paisti jos on jo juustotarjotin).

Älä unohda juhlavia juomia, samppanjaa, kuohuviiniä, lehtikuohua, raparperi- tai vadelmasimaa tai mehua...

Ooo... ollapa juhlat joita suunnitella.
Jos haluat vinkkiä, ihan mihin juhla-asiaan tahansa: Kysy, mä kyllä vastaan ja mielipiteitä riittää.

Mutta muista, että ne on sun juhlat, eikä kenenkään muun!

Ihania ja ikimuistoisia juhlia rakkaiden parissa!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti