About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

perjantai 8. toukokuuta 2020

KINKKU-MAKARONISALAATTI


Pastasalaatit ei oo oikein mun juttu. Ne vois olla, koska pastastahan mä tykkään, mutta jotenkin vaan, en tiedä, ne on usein niin mitään sanomattomia ja mauttomia. Vaikka olenkin kova juhlia järjestämään ja poikkeuksetta niissä on jonkinlainen ruokatarjoilu, isommissa juhlissa noutopöytä (jos olisin hävyttömän rikas, tai edes normaalirikas, järjestäisin mielelläni kyllä sadan hengen juhlat pöytiintarjoiluna, mutta se ei nyt taida olla millään muotoa mahdollisuuksien rajoissakaan), en ole koskaan ikuna tainnut laittaa pastasalaattia pöytään.

Projektilistalla on kauan ollut itseni rakastuttaminen makaronisalaattiin. Moni niistä tykkää hirveästi, joten jotain niissä täytyy olla. Jotakin mitä en vain itse ole vielä löytänyt. 

Ennen etätöitä olin päättänyt myös kunnostautua työeväsrintamalla. Tosi turhautuneena ympäristöni työpaikkalounaisiin ja siihen, että noihin saa helposti upotettua viisikymppisen viikossa (Musiikkiopiston kahvilan lounaisiin en kyllästy ikinä. Alusta asti tehty maistuva keitto, kotitekoiset tuoreet sämpylät ja tee tai kahvi, 5.50€, sopiva 5 min kävelymatka ulkoilmassa). Kannattaisi kunnostautua edellispäivän kotiruuan tähteistä kootusta  eväsannoksesta, tehdä mukaan kunnon sandwichit (mähän voisin elää pelkällä leivällä) ja jotain rouskuteltavaa hedelmää ja kasvista tai tehdä vaikka vartavasten burritoja (niitä voi tehdä ison satsin, pakastaa annoksiin ja ottaa aamulla lounaaksi sopivasti sulava burrito mukaan),  rakentaa kippoon lisää vesi- nuudelikeittoja (jotain vihannesta ja protskua mukaan, ei pelkkää pussinuudelia), tehdä salaatti ja salaatista eritoten huomioida PASTAsalaatit. Ainakin mun keho huutaa hiilihydraattia!



Pastasalaatti on siis todellinen moniottelija. Se sopii evääksi, lounaaksi, illalliseksi, noutopöytään, arkeen ja juhlaan. Se on riittoisa ja ruokaisa elikkä täyttävä. Lisäksi se on aivan loputtomasti muunneltavissa ja resepti on yksinkertainen pasta + lisukkeet + kastike. Salaatin voi helposti koostaa juuri niistä aineksista, joita on tarjolla. Jos ei oo kinkkua, olisko tonnikalaa jne. Pastasalaatti ei ole kuitenkaan vihannesten suhteen mikään hävikkihautausmaa (ellei niitä sitten paahda uunissa uuten olomuotoon) siinä mielessä, että jo vähän nahistuneet vihannekset kannattaa mieluummin upottaa keittoihin ja kastikkeisiin ja käyttää pastasalaattiin tuoreita ja hyvälaatuisia, sellaisia, joita mieluusti pistelisit poskeen myös paljaaltaan.

Pastasalaatinrakentajan muistilista:


  • Varioi pastalaatuja. Eri muotoiset pastalaadut saavat saman perussalaatin näyttämään aina uudelta. Pikkupennet, simpukat ja perhospasta ovat esimerkiksi oikein mainioita salaattiin. Väreilläkin saa leikkiä. Ja jotakin hävyttömän retroa ja houkuttelevaa on myös tuossa ihan tavallisessa pienessä kyykkymakaronissa, eikö olekin. Anna mielikuvituksen lentää.
  • Koska pasta itsessään on niin pehmeää ja täyteläistä, vihannekset tuovat mukaan hyvää rouskua ja usein myös kaivattua särmää makuun, hapokkuutta ja raikkautta. Punasipuli, kevätsipuli tai purjo, eriväriset paprikat ja kurkku, tomaatit, parsa, parsakaali, kukkakaali, herneet, omena, maissi, varsiselleri. Miksei porkkana ja muutkin juurekset, halutessasi voit kevyesti ryöpätä niitä.
  • Proteiiniksi sopii ((kylmä)savu)kinkku, broileri, vähärasvainen jauheliha, tonnikala, savukalat ja kaikki pavut ja linssit.
  • Kapris, oliivit, aurinkokuivatut tomaatit, erilaiset chilit, suolakurkku ananas, yrtit, pähkinät ja siemenet, feta, sinihomejuusto, cheddar, savujuusto ja itseasiassa kaikki muutkin juustot ovat ihania maun täydentäjiä.
  • Yksi tärkeimmistä asioista on kastike. Ellei tärkein. Kylmä pasta itsessään ei maistu oikein miltään, joten kastikkeen tehtävänä on luoda koko salaatille oikeanlainen luonne. Kastike ja pasta saisivat kylpeä toisissaan mielellään jo yön yli ennen tarjoilua. Kastikkeen päätyylit taitavat olla kirkas  ja kermainen:
  •  Kirkas on öljypohjainen, johon tuodaan hapokkuus haluamallasi etikalla, sitruunalla tai limellä. Itse tykkään hurjan hapokkaista. Mausta kastike käyttäen suolaa, sokeria, (dijon)sinappia, yrttejä(myös kuivatut käyvät), valkosipulia jne. Muista hyödyntää esim fetapurkkien tai aurinkokuivattujen tomaattien öljyt, jos ne ovat hyviä. Ota äkkilähtö aasiaan ja mausta inkiväärillä, chilillä, valkosipulilla soijalla tai kalakastikkeella ja mirinillä.
  • Kermainen kastike perustetaan  kermaviiliin, majoneesiin, jugurttiin tai ranskankermaan  tai niiden yhdistelmiin. Kirkkaan kastikkeen tavoin sekin tarvitsee happoa ja mausteita, suolan ja sokeriripauksen  lisäksi sillekin sopii hyvin dijon  ja valkosipuli (puhun nyt pienistä määristä, toki valkosipulia voi valkosipuliin hullaantunut laittaa rankemmallakin kädellä. Itse kyllä pidän tuosta kohtuukäyttäjän roolista. Melkein kaikkeen, mutta useimmiten aina niin, ettei se koskaan nouse dominoimaan. Tuoreet yrtit ovat ihania myös kermaisissa kastikkeissa.
Mulla on kyllä yllättävän paljon sanomista makaronisalaatista ihmiseksi, joka niitä harvoin syö. Ja kun näitä tähän kirjoittelin, niin oikein inspiroiduin ja tuli monta toteuttamisideaa mieleen.

Tässä reseptini perus kinkku- makaronisalaattiin. Siitä tuli oikein hyvä ja herkullinen. Hyvät ainekset ja hyvä kastike. Jaksoin syödä useampana päivänä hyvällä halulla.Voi olla, että arvioidut määrät ovat vähän sinneppäin, koska en kirjoittanut näitä  tehdessäni muistiin. Herneitä saattoi olla koko pussillinenkin eli 200 g. Mutta tehkää niin kuin silmämääräisesti hyvältä näyttää. Kannattaa muistaa, että kun on paljon erilaisia aineksia, niin niistä tulee yhteensä yllättävän reilu määrä.



Kinkku-makaronisalaatti

5 dl keitettyä makaronia
1 pieni punasipuli hienonnettuna
100 g pakasteherneitä
150 g hyvää savukinkkua, (kuutioitua, rouhetta, suikaletta)
1 pieni maustekurkku kuutioituna
1/2 punainen paprika kuutioituna.
1 dl silputtua ruohosipulia

Se kastike:
1/2 dl majoneesia
1/2 dl maustamatonta jugurttia
1/2 dl valkoviinietikkaa
 2 tl (dijon)sinappia
1 valkosipulinkynsi puristettuna
1 tl sokeria
1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria

Sekoita salaatin ainekset toisiinsa. Sekoita kastikkeen ainekset. Sekoita kastike salaattiin.

Anna maustua ainakin muutamia tunteja, mieluummin yön yli.

Olipa helppoa!


25 kommenttia:

  1. Meillä on usein omakehittämää isännän salaattia.

    VastaaPoista
  2. Pastasalaatit on olleet minun juttu, joskus hyvin kauan sitten! Ovat unohtuneet tyystin, eli ei ole tullut tehtyä piiiiitkään aikaan. Jostain silloin opin, että piparjuuri antaa pikanttia makua kinkku-pastasalaattiin, ja sitä sitten usein käytin (tuubissa olevaa tahnaa hippunen joukkoon).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä tykkään kans piparjuuresta, muitanpa tämän. Ja ihana saada sulta myös postaus piiiiiitkästä aikaa!

      Poista
  3. Niin on. Minä henk koht tykkään tosi etikkaisesta, toki voi jokainen laittaa maun mukaan vähemmän, aloittaa vaiika ruokalusikallisesta (joka on 15 ml, eli tässä on yht. vajaa 3) Mutta mulle hyvä näin.

    VastaaPoista
  4. Monelleko hengelle kyseisellä ohjeella riittää?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anteeksi, etten ole vastannut, en ole kerinnyt katsomaan kommentteja tässä viimeisillä työviikoilla/juhannuksena. Tuo onkin hyvä kysymys... Sehän riippuu ihan siitä mitä muuta on tarjolla. Jos tämä olisi niinkuin "pääruoka" niin ehkä neljälle. Mutta noutopöydässä jos on monenlaista muutakin salaattia ja syötävää, niin varmaan 10:lle. Riippuu siis paljon muusta tarjoilusta.

      Poista
  5. Kaikki äitini reseptit" is a Finnish phrase that translates to "All of My Mother's Recipes" in English. This term is often used to refer to a collection or ley de divorcio nueva jerseycompilation of recipes that have been passed down from one's mother or family, emphasizing the cherished culinary heritage and traditions that are part of a family's cooking legacy. Such collections can include a wide range of dishes and cooking techniques that hold sentimental value and represent the essence of a family's culinary traditions new jersey no fault divorce law.

    VastaaPoista
  6. SUCH AN AMAZING POST AND INFORMATIVE I LOVE THIS ARTICLE COLOR-COORDINATE YOUR LOOK. IT'S LIKE A POINT...

    VastaaPoista
  7. Kinkku-makaronisalaatti on herkullinen ja täyttävä salaatti, yhdistää makaronin ja kinkun raikkailla vihanneksilla. Suolainen vivahde yhdistyy täydellisesti makaronin pehmeyteen, luoden tyydyttävän ruokaelämyksen, jotka arvostavat yksinkertaisia ja maukkaita ruokavaihtoehtoja. Abogado de Divorcio Empresarial Nueva York

    VastaaPoista

  8. Kinkku-makaronisalaatti on herkullinen ja helppo makaronisalaatti, jossa yhdistyvät makaronit ja kinkku raikkailla kasviksilla. Tämä ruokalaji tarjoaa tasapainoisen makuelämyksen, ja se sopii mainiosti kesäpiknikille tai arkiselle lounaalle. Kinkku tuo suolaisuutta, kun taas makaronit täydentävät ruokaisuutta. Salaatti on myös helppo muokata omien mieltymysten mukaan lisäämällä esimerkiksi juustoa tai erilaisia kastikkeita. Kinkku-makaronisalaatti on oiva vaihtoehto rentoon ja maukkaaseen ateriaan. abogado de accidentes de dui





    VastaaPoista
  9. http://extender.linksys.com is your go-to portal for easy Linksys extender setup, offering step-by-step guidance to enhance your Wi-Fi coverage. For additional support, visit our site or connect with our technical experts via live chat for real-time assistance.




    VastaaPoista
  10. Starting your Canon printer is easy with the IJ Start Canon setup. Follow simple steps for a quick installation. For further assistance, visit our website or reach out to our technical experts via live chat for immediate support.




    VastaaPoista
  11. For seamless management and setup of your TP-Link repeater, simply access the tplinkrepeater login page. If you encounter any issues or require further assistance, our website offers comprehensive support. Additionally, our technical experts are available via live chat for immediate help.




    VastaaPoista
  12. Setting up your Blink home security system is straightforward. Follow www blinkforhome setup for easy installation steps. Should you require further assistance, our website offers comprehensive guides, or connect with our technical experts via live chat for immediate support. Simple, secure, reliable.




    VastaaPoista
  13. Laview wifi camera setup is straightforward, ensuring secure and efficient surveillance for your space. For additional guidance, visit our website or engage with our technical experts via live chat for personalized assistance. We're here to make your experience seamless and worry-free.




    VastaaPoista
  14. We offer assistance with Netgear WiFi extender login. If you need support or guidance during the login process, please contact us. Our team is dedicated to providing the help you need for a seamless and effective extender setup.

    VastaaPoista
  15. We offer assistance for my arlo.com. Trust our team to guide you through the process seamlessly. Rely on us for reliable support and effective solutions when accessing my.arlo.com for managing and monitoring your Arlo

    VastaaPoista

  16. We offer assistance for www routerlogin net login. Count on our team to guide you through the login process seamlessly. Rely on us for reliable support and effective solutions

    VastaaPoista
  17. Tripti Berra Wiki, Biography your article is greatfull and thanks for sharing this article in my family. your article is very happy more aticle is share.

    VastaaPoista
  18. Редакція журналу “Шановна” розповідає, які страви потрібно готувати вранці, щоб зберегти фігуру і залишатися в хорошому настрої.

    VastaaPoista