About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

perjantai 3. huhtikuuta 2020

RUOKAA KORONAN AIKAAN VOL II


Tämä  helppo kanatortillavuoka oli mun (ja ainoastaan mun) lemppari meidän perheen ruuista tällä viikolla. Se oli myös hävikistä herkuksi, se nimittäin nielaisi loput avatun tortillapaketin tortilloista, sunnuntain grillikanan jämät ja vielä pakkasesta sain poistoon yhden kotitekoisen salsa verde -kastikkeen. 
Reilu 2 viikko etätöitä ja etäkoulua takana. Olen edelleen kiireinen, vaikka ylimääräiset harrastukset ja kokoukset ovatkin kaikki karsiutuneet pois. Istun päivät tietokoneella ja iltaisin olen aivan puhki. Kotitoimistossa työ - kun vauhtiin pääsee - on nimittäin tosi intensiivistä. Opin tällä viikolla uuden käsitteen, työn huokoistaminen, mikä tarkoittaa sitä, että työhön pitäisi saada luotua  luonnollisia katkoja, työpaikallahan sitä aina  vaihtaa sanasen työkaverin kanssa tai hakee jotakin jostakin. Keskeytykset työflowssa kotona (Äiti, mä en saa auki tätä Arttu-sovellusta, Äiti onko mulla yhtään puhtaita sukkia, Missä koiran remmi on?, Voinko mä syödä nuudeleita (aamiaisen ja lounaan VÄLISSÄ)?, Mun puhelimesta loppuu aika, Koska on ruoka?, Mikä päivä tänään on?Mä tartten askartelutarvikkeita...) on tavallaan vähän kuin samaa, mutta silti ihan eri, enemmänkin verenpainetta nostattava breikki, silloin kun pitäisi keskittyä. 


Pieni etäkoululainen
Tilanne on poikkeuksellinen. IsoHoolle  lankeaa päivittäiset koiran ulkoilutukset, koska hänellä ei etätöitä ole. Olen myös yrittänyt koordinoida lasten etäkoulusta huolehtimisen hänelle, mutta, no sanotaan nyt näin... ei se mene ainakaan niinkuin minä tahtoisin. Viikonloppuisin olen tehnyt piitkät lenkit Meimitherottweilerin kanssa, mutta arkena olen jäänyt kotiin makaamaan ja lihomaan leipomaan työpäivän päätteeksi, ollut paljon koneella vapaa-aikanakin, tehnyt blogia yms. (Ja lukenut yhden kirjan tällä viikolla, sitä en ole tehnyt aikoihin! Jee!) Tähän on ehkä tultava muutos ja ulkoiltava joka päivä. IsoHoon lisäksi myös Maitotyttö on kunnostautunut ulkoilussa. Kadun  3 muun tytön kanssa ulkona on leikitty JOKA päivä 2-5 h: kirkkistä, potkulaudoilla, keppareilla... tämä on ehkä paras juttu kaikista, koska kyllä tänä talvena ulkoleikkeihin on ollut vaikea saada tyttöä. Ehkä kun ei ole ollut talvea, eihän tuo pimeä ja märkä ole häävi. Onneksi pikaluisteluharkoissa ja -kisoissa ulkoillaan paljon.


ja  raitista ulkoilmaa

Äidin pään nollausta

Elämme siis täällä vähän omassa perhekuplassa aivan tyytyväisenä, yksinäistähän ei 4 hengen ja koiran perheessä ole. En ole ahdistunut, enkä masentunut, välillä kylläkin hermostunut.  Käyn tallilla  kolmisen kertaa viikossa tyhjäämässä pään hevosen kanssa. Ei olla ehditty mitään peli-iltoja järjestää, eikä siivota ylimääräisiä, no, ensimmäisenä viikonloppuna varasto sentään. 15v:een koulunkäynti repii hermoja, ei tahdo auttaa keppi ei kannustus. Mutta onneksi 15v. tietää jo kaiken tarvittavan!

Yksi palapeli on tehty Maitotytön ja siskon kanssa. 200 palaa oli ihan riittävästi.

Ruokaa koronan aikaan
 

Viikko sitten keräsin joukon perinteisiä arkiruokia blogiin inspiraatioksi ja kerroin mitä viikon aikana meillä oli syöty.  Periaatteessa perhe tarvitsee aamiaisen lisäksi 5 lounasta ja 5 klo 5:n ruokaa. Ruuat ovat muuten paras rytmittäjä päivälle!

Aamiaiseksi meillä on aina leipää ja leikkeleitä, hyvin usein marja/hedelmäsmoothie (ehkä 4x tämän viikon aikana) ja keitettyjä tai paistettuja munia. Maitotyttä syö välillä puuroa.

lauantai 
Lähinautaburgerit takapihalla grillattuna ja itsetehdyt uuniranskalaiset

sunnuntai  
Grillikanat vartaassa ja paahdettu fetasalaatti

maanantai 
lounas makkarakeitto/makaronilaatikko eli edellisviikon jämiä
illallinen Lampaanmaksakastike (lampaanmaksa Rekosta) ja peruunamuusi

tiistai
lounas edelleen jämiä: myös maksakastiketta, mulla kreikkalainen kerrosleipä paahdetun fetasalaatin jämistä
illallinen Maitotytön lihapullat, nugetit ja kihararanskalaiset, kasvistikut

keskiviikko
lounas pinaattilätyt/verilätyt
illallinen kanatortillavuoka (hyödynnettiin edellisviikon ylijääneet tortillat ja sunnuntain kananjämät)


Torstain jauheliha-perunasosevuoka syntyi ylijääneestä perunamuusista. Väikerrokseksi pilkottiin Maitotytön mainiot lihapullat (ylijäämä, koska IsoHoo osti niin ison paketin jauhelihaa...) Mummon muusi, kuten me tätä ruokaa kutsutaan, on Maitotytön suosikki, ostan sitä usein eineksenä kiireisesä harrastuarjessa.


torstai
lounas Jauheliha-perunamuusilaatikko: hyödynnettiin maanantain muusin loppu ja pilkottiin Maitotytön lihapullat jauhelihaksi
illallinen Urhon riisiä ja hunajamarinoitubroilersuikalekastike, tein ruuan kylkeen vielä perunarieskoja, kun sitä helvatan muusia riitti ja riitti!
Illalla leivoin vielä unelmatortun.

perjantai
lounas  jääkaapin syöntiä tyhjäksi: lätyt, tortillavuoka, riisi ja broileri...huokaus, mutta kaikille maistui, IsoHoo paistoi verilättyja, molemmat lapset valitsivat riisin ja kanan, minä tortillavuoan.
illallinen hirvikäristys: tämä ruoka on tulossa Mumman tekemänä viideksi (tuodaan kotiportaille). Kaikkien herkkua!


Nam. Kaikkien herkkua eli hirvikäristystä tulossa tänään. Sori vuodeanaika kuva. Juuri nythän tämä ikuinen syksy on loppunut ja pihalla on talvi...
Todisteena kännykkäkuva tänään lounasaikaan


Analyysi

 • Minulla on ongelma. Joka ruuasta jää tähteitä. Joko pohjaksi uusiin ruokiin(no tämä on ihan ok, tällä viikolla esim. muusi, kana, lihapullat) tai sitten pitäisi syödä sitä samaa toisena ja jonkun vielä jopa kolmantena päivänä.Siinäkään ei ongelmaa, mutta perheeni jäsenet ovat tosi huonoja tässä. Toisaalta se on positiivista, että lounaan saa koottua nopeasti edellispäivien ruuista (mutta katso edellinen lause...). Ja miksi sitä ruokaa jää?
  • teen yksinkertaisesti liian isoja annoksia
  • IsoHoo ostaa liian suuria pakkauksia, kun pyydän 600g, hän tuo kilon
  • 15v. tekee ohareita, ei saavu ruokapöytään tai käy katsomassa, että aha, en tykkää, tai syö minimaalisesti
 • Ja kauheammaksi käy: Missäs on mun kasvisruuat? Paahdettu fetasalaatti ei paljon broilerin kyljessä lämmitä. Olen syvästi kauhistunut. Ehkä jämäruokailun suuresta määrästä johtuen ei mukaan ole vaan sopinut kasviskeittoja tai- pastoja, jotka molemmat on ylihelppoja vaihtoehtoja kasvisruuan lisäämiseksi. 
 • Lisää järkytyksen aihetta: Ei kalanpalaa! Tätä ei kehtaa edes kommentoida. Viikonloppuna on kyllä tulossa, se on varma
 • Jos nyt jotain hyvää, niin kylläisinä on kävelty koko viikko ja kanatortillavuoka ja perunasoselaatikko tehtiin molemmat hyödyntämällä pääasiassa  edellisten ruokien ylijäämää, hävikistä herkuksi siis, hienoa!
Ratkaisuja
 • Jatkan ruokalistan suunnittelua, jotta saan ujutettua sinne myös kasvis- ja kalaruuat, ensi viikolla on kaavailtuna esimerkiksi paistettu riisi kasviksilla ja joku kasvispasta, ehkä pinaattikeitto tai minestrone. Ja vispipuuroa. Myös pakkasen tyhjennys hengessä. Mantelikala voisi olla helppo kalaruoka ja lohiburgerit maistua jossain kohtaa.
 • Teen pienempiä annoksia. Mutta niin olen yrittänyt tälläkin viikolla...
 • Lasten ruuanlaittopäivät. Viime viikonloppuna  päätin ja ilmoitin (ei kannata kysellä), että tiistaisin ruuan suunnittelee ja tekee Maitotyttö, torstaisin Urho. Lapset ei tätä yhtään kakistelleet ja Maitotyttö aloitti heti suunnittelun. Kihararanskalaiset, valmisnugetit ja lihapullat oli neidin mättömäinen illallissuunnitelma, teimme sentään lihapullat tytön kanssa itse. Totean vaan, että kyllä oli kauheeta kananugetteja. Ja tottakai niitä oli ostettu heti 2 rasiaa, toinen on syömättä, onneksi eri merkkinen, ehkä siis parempia. Urhon pelkistetty kastike riisille, hunajamarinoidut suikaleet, pieni ruokakerma ja ripaus jauhettua paprikaa maistui myös kaikille. 
Kukkakaali mac´n cheese, resepti alla olevasta linkistä
Jotta ei postausta ilman reseptiä, laitan vielä linkiksi tähän vanhan ruokakassipostauksen, siellä on kiva viikon ruokalista. Monethan on nyt löytäneet tämän hienon palvelun. Me ollaan vielä käyty itse kaupassa.

Pääsiäisen jälkeen Seinäjoen kouluilla alkaa lounasruokapalvelu, eli peruskoululaisen koululounaan saa (ja jos haluaa niin on sitouduttava) hakemaan päivittäin koululta. Otimme tietysti palvelun vastaan, IsoHoo pääsee ruuat hyvin hakemaan ja pitäähän tuo omalta osaltaan yhteiskunnan rattaita pyörimässä. Meille aikuisille on varmasti tuttuun tyyliin noita edellisten iltojen jämiä syötäväksi lounaalla. Hieno järjestely Seinäjoelta. Laissa oikein kai onkin määritelty, että ilmainen kouluruokailu kuuluu peruskouluun. Tiedän, että joissakin pitäjissä se on järjestetty niin, että perheen on ruuan  lapsilleen halutessaan ilmoittauduttava sosiaalihuoltoon tai mikähän hieno nimi sillä nykyään on. Se kyllä varmasti nostaa kynnystä tämän jokaisella kuuluvan etuoikeuden käyttämiseen. Hyvä, ettei Seinäjoella näin.

Vielä mä vinkkaan fanittamani Sauvajyväsen koronaruokakirjoituksia. Hän on ihan käsittämättömästi saanut hävikin minimoitua nollaan. Itselleni se kuulostaa vielä harmaalta haaveelta (kyllä, menen nyt heittämään viime viikon torstaina tekemäni makkarakeiton jämän helvettiin, oon jo syönyt sitä kahdesti tälläkin viikolla, mutta vannon että se monistuu itsekseen sielä rasiassa).

Syömisiin!

4 kommenttia:

 1. Minkä tänään keittää, sen huomenna paistaa, huoh! Tänään iski turnausväsymys ja tilattiin jo take wayta kotiin. Ja huomenna teen jotain sellaista ruokaa, jota syödään vain yhden kerran, ja josta ei jää mitään.

  Seinäjoelta hienoa, että kouluruoka tarjotaan kaikille halukkaille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tässä hienosäädössä on vielä tekemistä.

   Poista
 2. Kiitos kehuista <3 Ehkä minun muusa nyt on laiskuus, ajattelen että kaikki vaan on pakko käyttää, ettei tarvitse mennä kauppaan/kaikkea ei saa tilattua, ja eipä tarvitse tehdä joka ruuaalle uutta.

  Hienostihan sinä käytät jämiä, tosi hienosti jalostettu kaikkea. Kyllä meidänkin lounaat ovat aika pitkälle jämien syömistä ja varsinaista keräilyä. Minkäs sille tekee jos joku makkarakeitto lisääntyy kaapissa, pakkohan se on tuhota (ai että, nauroin ihan ääneen).

  Meillä on kalaa syöty paljon tällä viikolla, se on ihan Maxin kalan ansiota, sainkin tilattua kotiovelle ison kassillisen kalaa. Kasvikset se on haaste täälläkin, en oikein tiedä miten sen saisi paremmalle tolalle.

  Lasten ruuanlaittopäivä on kyllä loistava juttu. Meillä kuopus ei ole paljokaan kokkaillut, leiponut kyllä, mutta ajattelin opettaa keittämään makaronin ja paistamaan jauhelihan, siitä on hyvä alkaa. Minä muuten ilmoitin perheelle, että nyt syödään mukisematta sitä mitä on (tiedän että KAIKILLA muilla on aina näin), ja jos ei kelpaa, sitten saa tehdä seuraavan ruuan itse. Että ei tule valitusta niistä jämistäkään.

  VastaaPoista
 3. Laiskuus - mikä ihana muusa!

  Viime viikon ruoanlaittovuorot meni hyvin, mä olen kans lapseni liikaa passannu, ei ne oikein mitään halua itse laittaa, eikä edes esikoinen osaa kunnolla. No, ehkä sen jauhelihan paiston. Ja tuop hunajamarinoitu broiskukastike onnistui kyllä ja niinpä hän söi myös 2 x sen jälkeen omat tähteensä! Mutta Urhohan on aina ollut sitä mieltä, että päiväkoti, koulu, naapurit ja tietenkin mummolat laittaa parempaa ruokaa kun äiti! :)

  VastaaPoista