Ja mikö kuorrute! Hapankorppu-parmesan-persilja maustaa lohifileen aivan uudella lailla. Kuorrutuksen maku ja rapeus ja kutsuva ulkonäkö muuntaa uunissa paistetun lohifileen pyhäruuaksi tuosta nuan vaan.
Lisäksi lisukkeet valmistuvat samalla pellillä uunissa lohen kanssa. Se jos mikä on ihanaa.
Pääsiäisloma alkaa olla lähellä.Tänä vuonna pääsiäinen on pakostakin vähän erilainen kuin muulloin. Meillä pääsiäinen on ollut voimakkaasti perinteiden juhla. Trullittelu ja pääsiäisvalakiat on osa eteläpohjalaista perinnettä vahvasti ja tottakai rairuohot laitetaan tulemaan, askarrellaan pääsiäismunia ja mitä nyt keksitään. En oo ikinä malttanut lasten aikana lähteä edes perhelomalle pääsiäisen tienoolla, kun oon halunnut, että lapsille jää muisto trullittelusta. Itse asiassa, tänä vuonna olis menty ensimmäistä kertaa, viime lauantaina olis ollut lähtö ystäväperheen kans Leville (lapset valitsi tämän trullittelun sijaan) ja paluu lankalauantaina, olisi vielä ehditty kokolle...
Pääsiäinen on myös tärkeä ruokajuhla. Tavataan kokoontua ison pöydän ääreen useampanakin päivänä. Vähän orvolta tuntuu nyt nautiskella pelkän oman perheen kanssa, lapsetkin tulevat kaipaamaan serkkujaan. 4 päivää aikaa fiilistellä ruuanlaittoa ... ja sitten, jos vanhat merkit paikkansa pitää, lapset ei suostu syömään...
menossa uuniin vasta |
Pääsiäisen menua värittää lammas (ei ole tämän nyhtölampaan voittanutta), kananmunat, parsa ja tietenkin mämmi. Yhtenä päivänä pöytään saapuu varmasti lohi. Se on kaikille maistuva helppo ja nopea ruoka ja silti siihen saa helposti juhlafiilistä.
Otin vähän varaslähtöä ja tarjoilin perheelle lohta jo menneenä viikonloppuna, halusin testata uutta valmistustapaa ja siitä tuli mainio.
Tässä siis suositus pääsiäisen kalaruuaksi. Alkuruuaksi sopisi hienosti vaikka sosekeitto bataatista tai porkkanasta, ihania kevään värejä pöytään. Tämän päälle jaksaa syödä vielä jälkiruuankin, oli se sitten mämmiä tai vaikka lemonposset, upea pääsiäisen menu on koossa minimaalisella vaivannäöllä.
Hapankorpulla ja parmesanilla kuorrutettu lohifilee
4-6:lle
1 kg lohifilee ( varaa aikuisille n. 200 g lohta)
2 tl suolaa
25 g sulatettua voita (tai oliiviöljyä
4 hapankorppua
4 rkl hienonnettua persiljaa (tuoretta tai pakastettua)
2 valkosipulinkynttä puristettuna
2 dl raastettua parmesania
2 rkl sitruunanmehua
pellille kylkeen
nippu vihreää parsaa
erivärisiä pikkutomaatteja
oliiviöjyä, suolaa, mustapippuria
ehkä hiukan raastettua parmesania
tarjoiluun
sitruunaa lohkoina tai siivuina
Aloita siistimällä lohi. Jos sulla on D-leikkuu, tsekkaa vain isot ruodot vetämällä sormenpäällä vastaruotoon korkeimman harjanteen kohdalla ja nappaa ruodot pinseteillä irti. Minulla oli tällä kertaa A-leikkuu, siinä piti trimmata myös vähän vatsarasvaa ja muutama evä ruotojen lisäksi, mutta siisti tuli.
Aseta lohifilee uunipellille leivinpaperin päälle ja ripottele suola kalan pinnalle.
Valmista kuorrute murskaamalla hapankorput (laita pussiin ja kaulitse) ja sekoita muruun sulatettu voi, persilja, valkosipuli, parmesan ja sitruunamehu. Painele kuorrute tasaisesti lohen pinnalle.
Huuhdo parsat ja katkaise puiset varret pois. Levitä parsat lohen molemmin puolin. Puolita tomaatit ja ripottele nekin pannulle leikkauspinnat ylöspäin. Ripsauttele öljyä pintaan, suolaa ja mustapippuria. Halutessasi myös parmesania.
Laita uuniin 200 asteeseen. Paistoaika on 15 min. Lohifilee oli sen jälkeen sisälämpötilaltaan 50 astetta. Ja tämän näköistä, kypsää mutta oikein mehevää.
Lohen saa nostettua nätisti rikkomatta tarjoiluvadille sen alla olevan leivinpaperin avulla ( leikkasin sen lohen muodon mukaan pienemmäksi, nostin sitten molemmista päistä ja jätin sen sinne lohen alle tarjottimelle). Asettele parsat ja tomaatit ympärille. Tähän sopis ihanasti myös kananmunanpuolikkaat.
Minä tein vielä uuniperunoita kylkeen, koska uuniperuna on mun perunarakkaus. Ruohosipulilla maustettu ranskankerma kruunaa uuniperunan, tällä kertaa me mentiin ihan voilla ja sehän on tunnetusti myös hyvää. Uuniperunat laitoin uuniin tunti ennen arvioitua lohen valmistumisaikaa, eli viimeisen vartin ajan olivat samalla pellillä lohen kanssa.
Onko tämä resepti näppärä vai mitä, hä?
Mikään ei tietenkään voita papan savulohta, sain lapsiltani kuulla.Terveisiä papalle siis! Sähkösavustin on kyllä huikean näppärä vekotin.
Sulla on varmasti oma takuuvarma valmistus lohelle, olisi ihana kuulla millainen se on.
Listasin vielä muutamia blogistani löytyviä lohireseptejä, jos vaihtelu kiinnostaa.
Tänä pääsiäisenä olen kyllä varsin innostunut tästä hapankorppu-parmesankuorruteusta lohesta.
- Lohta Artesan - hiukan enemmän näpräämistä, mutta ihana
- Viherpippurilohi - Ehkä piirun verran arkisempi, mutta hyvä kun mikä. Lohi uitetaan viherpippurisulatejuustossa.
- Balsamico-lohi - Tämä on kans upea ruoka kokonaisesta lohesta
- Savulohilauta - Superkutsuva tapa tarjoilla savulohi. Kaikille jotakin.
- Grillattu lankkulohi
- Lasinuudelisalaatti, mangoa ja seesamlohta - jos tämmä ei oo keväisen houkuttava, niin eis sitten mikään
- Sriracha- lohi - Tässä annospaloina, mutta tämän voi yhtä hyvin tehdä kokonaisesta fileestä.
- Ohjeet savulohelle sähkösavustimeen
- Lohimedaljongit
Nam, tuo lohi kyllä niin maistuisi nyt:)
VastaaPoistaMaistuu aina!
PoistaIhanan näköinen lohiresepti! Ja nippu muitakin kokeiltavaksi, mahtavaa!
VastaaPoistaOle hyvä!
Poista